Hur man köper en begagnad bil

Att få en ny till dig bil kan vara spännande - speciellt om du är en första bilköpare. Det är också ett bra val om du vill ha pålitlig transport utan att spendera mycket pengar. Samtidigt kan man köpa en begagnad bil frustrerande, speciellt om du inte gillar att haggling, är på en begränsad budget, eller har inte mycket tid att handla runt. För att stanna i förarsätet, gör en liten forskning innan du tittar på bilar och har någon bil du vill köpa inspekteras noggrant innan du loggar in på den prickade linjen.

Steg

Provformulär och betalningsräknare

Prov som används bilförsäljningskontrakt

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Provräkning av försäljningsberäkningstillägg

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Provmånadens bilkostnadsräknare

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Del 1 av 3:
Hitta potentiella begagnade bilar
  1. Bild med titeln Köp en begagnad bilsteg 1
1. Bestäm hur mycket pengar du vill spendera. Om du planerar att köpa din bil med pengar, vet du redan det exakta beloppet du kan spendera på en bil. Om du planerar att finansiera, måste du dock granska din budget och bestämma hur mycket du har råd för en månadsbetalning.
  • Mängden av din månadsbetalning varierar beroende på lånets löptid, det totala köpeskillingen på bilen och din kreditpoäng. Generellt bör din månatliga betalning inte vara mer än 20 procent av din månadsinkomst.
  • Faktor i försäkringspremier, underhåll och bränslekostnader. Import och lyxbilar har i allmänhet högre genomsnittliga årliga underhållskostnader. Sportbilar och andra högpresterande fordon kostar vanligtvis mer att försäkra.

Dricks: Om du planerar att finansiera din bil kan du överväga att ansöka om blank-check-finansiering med en lokalbank eller kreditförening. Du kommer vanligtvis att få en bättre takt än du skulle om du finansierade genom en återförsäljare.

  • Bild med titeln Köp en begagnad bilsteg 2
    2. Bestäm vilka egenskaper eller funktioner du vill ha och behöver. Gör en prioriterad lista över de saker du letar efter i en bil, som passagerarsäte, dragkapacitet, benrum och bränsleeffektivitet. Sök sedan Tillverkarens webbplatser för modeller som fungerar bäst för dig.
  • Tittar på hur mycket en bil säljer för ny kan ge dig en uppfattning om vad bilen kan kosta används. Till exempel, om du tittar på en ny bil som kostar $ 20.000, kan du säkert anta att en 5-årig av samma modell skulle kosta cirka 10 000 dollar.
  • Bild med titeln Köp en begagnad bil steg 3
    3. Identifiera modeller i ditt prisklass som bäst passar dina behov. När du har en uppfattning om de märken och modeller du är intresserad av, kan du räkna ut i åldrarna för de speciella bilarna som skulle passa din budget. Tänk på att olika märken och modeller avskrivs i olika priser.
  • Det är mestadels körsträckan (antal kilometer eller kilometer bilen har körts) som bestämmer priset på en begagnad bil. Till exempel skulle en 2-årig bil med bara 20 000 miles (32 000 km) vara dyrare än en 2-årig bil med 100 000 miles (160.000 km) på den, allting är lika.
  • Efterfrågan på en bil kan också påverka kostnaden för begagnade bilar. Till exempel, om du bor i ett bergsområde och SUV är extremt populära, kommer du inte troligen att få en hel del på en SUV lokalt eftersom säljare vet att någon så småningom kommer att köpa fordonet på vilket pris de vill ha.
  • Bild med titeln Köp en begagnad bil steg 4
    4. Ordna provstationer för bilar du är inte bekant med. Att bara titta på en modell på en webbplats berättar inte något om hur den bilen körs eller hur bekväm kommer du att känna att köra den. Om du är intresserad av en viss modell, gå ut och kör en för att se hur det känns. Du kan också överväga att hyra bilen för en helg för att få en utökad provkörning.
  • Att hyra en bil för även en enda dag kan varna dig för problem som du inte skulle märka på 10-minuters provkörning. Det ger dig också möjlighet att köra bilen längs dina normala vägar till jobbet eller skolan.
  • Om du har vänner eller familjemedlemmar som har den bilen, kan du också fråga sin åsikt om bilen. Du kan till och med kunna köra sina för att prova det, vilket kan spara dig lite tid och pengar.
  • Bild med titeln Köp en begagnad bil steg 6
    5. Börja söka efter din bil online. Webbplatser som Autotrader och Cargurus erbjuder ett brett utbud av begagnade bilar som för närvarande är till salu. Du kan ställa in gränser för din sökning, till exempel ålder, körsträcka och andra funktioner så att dina resultat speglar dina bilinställningar.
  • Du kan också utöka din sökning rikstäckande eller söka i större regionala områden för att titta på hur lokal efterfrågan kan påverka priset på bilar i ditt område.
  • Vissa bilar som är listade på dessa webbplatser är till salu av enskilda ägare, men de flesta är listade av återförsäljare. Kontaktinformationen för säljaren ingår i noteringen.
  • Det finns andra webbplatser, som Carvana och Vroom, som kommer att sälja dig en bil helt online och leverera den till dig.
  • Dricks: Begagnade bilar som listas online säljer ofta snabbt. Om du ser en bil du är intresserad av, kontakta säljaren och se till att den fortfarande är tillgänglig.

  • Bild med titeln Köp en begagnad bil steg 8
    6. Besök lokala återförsäljare för ett brett urval av bilar. Bilhandlare nära dig har ofta hundratals begagnade bilar tillgängliga. På många områden är bilhandlare kluster på en enda väg, eller i en viss del av staden så att du enkelt kan besöka flera återförsäljare på en gång.
  • Vissa återförsäljare fokuserar uteslutande på begagnade bilar. Nya bilhandlare är vanligtvis förknippade med en viss biltillverkare. Deras använda biloffer kan vara mestadels från den här tillverkaren, men de kommer också att ha andra bilar som kunderna har handlat i.
  • Dricks: Det är ofta möjligt att gå till en återförsäljare och titta på bilarna i partiet när återförsäljaren är stängd, till exempel på en söndag. Du kanske vill göra det här först om du bara är nyfiken på vad som är tillgängligt och inte vill bli hassled av säljare.

  • Bild med titeln Köp en begagnad bil steg 9
    7. Scour-listor från enskilda säljare. Det finns flera onlineforum, som Craigslist och Facebook Marketplace, som tillåter ägare att sälja sina bilar direkt till andra människor istället för att gå igenom en återförsäljare eller annan mellanhand. Du kanske kan få en bättre affär på en bil om du köper den direkt från ägaren.
  • Du kan också försöka autotempest. Denna aggregatwebbplats drar Craigslist-bilannonser från flera områden så att du inte behöver söka Craigslist flera gånger. Du kanske kan hitta en bättre affär om du är villig och kunna resa ett kort avstånd för att få bilen.
  • Var försiktig när du köper direkt från en individ. Ta med dig en vän om du går och tittar på bilen och att träffa personen under dagen på ett offentligt ställe.
  • Del 2 av 3:
    Utvärdera bilens kvalitet
    1. Bild med titeln Köp en begagnad bil steg 8
    1. Få en certifierad använd bil om det är möjligt. Större återförsäljare erbjuder ofta återförsäljare-certifierade begagnade bilar som kan ta mycket av gissningen ut ur att köpa en begagnad bil. Dessa bilar är vanligtvis bara några år gamla, har bara haft 1 ägare, och har gått igenom en grundlig inspektion.
    • Certifierade bilar har vanligtvis en begränsad garanti som täcker kostnaden för stora reparationer i 2 eller 3 år.
    • Du kommer sannolikt att betala lite mer för en certifierad bil än en av samma ålder som inte har certifierats. Men om du kan passa den i din budget, kan sinnesfriden vara värt att spendera lite mer.
  • Bild med titeln Köp en begagnad bil steg 9
    2. Kontrollera interiören och utsidan försiktigt för skador. Helst bör du titta i bilen på en solig dag. Gå runt utsidan av bilen och kontrollera efter kroppsskada och slitage på däcken. Kontrollera sedan inuti bilen för skador på klädseln och slitage på armstöd, växlingsskift och ratten.
  • Det här är dags att vara nitpicky. Eventuella skador du ser, oavsett hur liten, kan användas för att förhandla ett lägre pris på fordonet.
  • Tänk på bilens ålder och körsträcka när man utvärderar normalt slitage. Till exempel, om du tittar på en bil som är 10 år gammal och har över 100 000 miles (160.000 km) på den, kan du förvänta dig växlingen och ratten för att visa tecken på slitage.
  • Kroppsskada kan också vara en indikation på att bilen skadades och inte korrekt repareras efteråt.
  • Expertips
    Bryan Hamby

    Bryan Hamby

    Professionell Auto Brokerbryan Hamby är ägare till Auto Broker Club, en pålitlig auto mäklare i Los Angeles, Kalifornien. Han grundade Auto Broker Club 2014 ut ur en passion för bilar och en unik talang för att anpassa bilhandlaren för att vara på köparens sida. Med 1 400 + erbjudanden stängdes och en 90% kundretention, är Bryans fokus för att förenkla bilköpserfarenheten genom öppenhet, rättvis prissättning och kundservice i världsklass.
    Bryan Hamby
    Bryan Hamby
    Professionell auto mäklare

    Titta över bilen under dagen för att se till att du kan se några problem. Bryan Hamby of Auto Broker Club säger: "När du inspekterar fordonet, kolla oljan för att bekräfta att den har ändrats nyligen och kontrollera efter något sediment. Kontrollera också alla andra vätskor för att se till att de är nivå, och se till att alla lamporna fungerar, inklusive bromsarna, svängsignaler, höjdpunkter och bakljus. Du bör också kontrollera växellådan, elektroniken, stammen och reservdäcket, dörrlås och tillståndet för fordonets inre."

  • Bild med titeln Köp en begagnad bilsteg 11
    3
    Ta bilen för en provkörning. Det är en bra idé att testa kör någon bil innan du köper den, men med begagnade bilar är provkörningen viktigt. Använd den här tiden för att säkerställa att motorn går smidigt, bromsarna fungerar bra, och bilen kan vända och omvända utan svårighet.
  • Förutom att uppmärksamma mekaniska problem, överväga om du känner dig bekväm i bilen. Du bör kunna justera sätet så att du kan nå pedalerna och kuggarna och se ut ur alla speglar.
  • Variation: Om du köper en bil via en online-återförsäljare, som Carvana eller Vroom, har du vanligtvis ungefär en vecka till "provköra" bilen efter det levereras till dig innan försäljningen anses vara slutgiltig.

  • Bild med titeln Köp en begagnad bilsteg 12
    4. Har bilen utvärderad av en oberoende mekaniker. Även för en certifierad bil, ha en mekaniker som inte är associerad med återförsäljaren titta över bilen och bekräfta att allt är i gott skick. Om du inte har en specifik mekaniker du litar på, fråga vänner eller familjemedlemmar för en rekommendation.
  • Om du köper bilen direkt från ägaren, ta inte bilen till mekanikern som ägaren rekommenderar. De kan ha en affär med ägaren till Downplay eller misslyckas med att rapportera allvarliga problem med bilen.
  • Dricks: Om bilen behöver reparationer men du fortfarande vill köpa den, fråga mekanikern för en skriftlig uppskattning. Du kan använda denna information för att förhandla ett lägre pris på bilen.

  • Bild med titeln Köp en begagnad bilsteg 12
    5. Läs över titeln på bilen. Biltiteln listar information om den nuvarande ägaren av bilen, en fordonsbeskrivning och körsträckan på fordonet. Om titeln är nyligen bör den körsträcka som anges på titeln vara nära (om inte densamma) som körsträckan på bilens kilometer.
  • Titta på Vin (fordonets identifikationsnummer) listad på titeln. Jämför det med Vin på bilen och se till att de matchar.
  • Se upp för titelmärken, som "rädda" eller "översvämningsfordon" titlar. Dessa indikerar att bilen har omfattande skador. Salvagefordon kan inte registreras i ditt namn tills de är ombyggda. Men även en bil med a "Rebuilt Salvage" Titeln är inte nödvändigtvis i drivbart tillstånd - det betyder helt enkelt att det har alla sina delar.
  • Bild med titeln Köp en begagnad bil steg 13
    6. Beställ titelhistorikrekordet för bilen. En titelhistorikrekord berättar om bilen någonsin ombyggdes eller räddade, skadad i en översvämning eller stulen. Om någon av dessa saker har hänt kan bilen ha osäker skada eller andra problem som gör det osäkert.
  • I USA kan du beställa en titelhistorikrekord från en av de aktuella leverantörerna på https: // fordonshistoria.gov / nmvtis_vehiclehistory.html. Det här är privata företag så kostnaden för rapporten varierar. Vissa leverantörer ger mer detaljerade rapporter än andra.
  • Om problem visas i titelhistorikrekordet, men du fortfarande vill köpa bilen, använd den informationen för att förhandla om ett lägre köpeskilling.
  • Bild med titeln Köp en begagnad bil steg 14
    7. Utvärdera bilens servicehistorikrapport. Titelhistorikrekordet ger dig inte nödvändigtvis all information om hur bilen togs hand om av sina tidigare ägare. En servicehistorikrapport, tillgänglig från privata företag (som Carfax) kommer att berätta hur många ägare bilen har haft, där bilen var belägen, oavsett om den var inblandad i en olycka och vilka typer av reparationer och annan tjänst har gjorts till bilen.
  • Informationen i dessa rapporter påverkar också det slutliga priset på bilen. Till exempel, en bil som bara har 1 ägare, inga olyckor, och servades regelbundet, tenderar att vara dyrare än en identisk bil som hade flera ägare och hade varit inblandade i ett par fenderbenders.
  • Vissa återförsäljare och enskilda säljare erbjuder dessa rapporter till potentiella köpare gratis. Om det inte erbjuds kan du fråga dem om de skulle dra av kostnaden för rapporten från bilens köpeskilling.
  • Del 3 av 3:
    Slutföra ditt köp
    1. Bild med titeln Köp en begagnad bilsteg 15
    1. Förhandla priset baserat på din utvärdering och forskning. Det pris som erbjuds av återförsäljaren eller säljaren av en begagnad bil är nästan alltid förhandlingsbar. Använd den information du samlade när du utvärderar bilen för att försöka få priset sänkt. Även om du inte avslöjade några stora problem, har du fortfarande ett litet wiggle rum.
    • Till exempel kanske bilen är ett stort värde till ett rimligt pris, men det är inte den färg du vill ha. Du kanske säger något som "Jag är verkligen intresserad av den här bilen, jag önskar bara att det inte var blått. Det här är samma färg som min ex bil. Självklart, om du var villig att slå lite av priset, det kan vara något jag kunde komma förbi."
    • Om din mekaniker indikerar att stora reparationer kommer att behövas inom nästa månad eller så kan du använda detta för att få en betydande rabatt. Till exempel kanske du säger "Mina mekaniker märkte problem med servostyrningen och uppskattar $ 800 för att reparera det. Så vad sägs om jag betalar dig $ 7 200 istället för $ 8,000?"
    • Du kan också förhandla om olika tillägg istället för ett lägre pris. Till exempel kanske du säger "Eftersom $ 8000 är ditt slutliga erbjudande, skulle du vara villig att kasta in en oljebyte och nya golvmattor?"

    Dricks: Vid förhandling av priset, var uppmärksam på det totala priset på bilen, inte beloppet av de månatliga betalningarna. Några begagnade bilhandlare försöker haka med en låg månadsbetalning, men efter intresse kommer du att sluta betala mer för bilen än du tänkte.

  • Bild med titeln Köp en begagnad bilsteg 16
    2. Få en returpolicy eller garanti skriftligen. De flesta begagnade bilar säljs "i befintligt skick" Utan någon garanti alls. Men certifierade begagnade bilar och några andra har en begränsad garanti. Få det skriftligt och se till att du förstår vad det täcker.
  • Vissa begagnade bilhandlare kommer att berätta något som "Om du har några problem inom nästa månad, ta det bara tillbaka hit och vi fixar det gratis." Men om de inte är villiga att uttrycka det skriftligen, har du inget sätt att genomdriva det. Om du behöver ta med bilen, kommer de sannolikt att hävda att de aldrig sagt något sådant och du kommer att fastna med räkningen.
  • Om återförsäljaren eller säljaren erbjuder en returpolicy, bör det också vara skriftligt. Återförsäljaren kan säga "Kör det i en vecka. Om du bestämmer att du inte vill ha det kan du ta tillbaka det inga frågor." Om det inte är skriftligt kan du fastna med en bil du inte vill ha.
  • Bild med titeln Köp en begagnad bilsteg 17
    3. Gå över kontraktet och andra dokument. När du köper en bil från en återförsäljare har du en stack av dokument att gå över och skriva innan du får nycklarna och kör bort. Se till att du förstår allt i dessa dokument, och att dokumenten är desamma som vad återförsäljaren berättade för dig.
  • Kontrollera efter några tomma utrymmen i kontraktet. Vissa diskretable återförsäljare har du skriver ett kontrakt med ämnen och hävdar att de inte vill slösa bort din tid och de fyller dem i senare. Oavsiktligt är informationen som är fylld annorlunda än vad återförsäljaren lovade dig. Men med din signatur på kontraktet finns det inget du kan göra med det.
  • Om finansiering tillhandahålls av återförsäljaren, se till att du förstår räntan och löptiden för lånet. Ta reda på om det finns några straff för att betala av lånet tidigt.
  • Om du köper din bil direkt från ägaren, kommer du vanligtvis inte att ha ett formellt skriftligt kontrakt eller försäljningsräkning. Men om ägaren har lovat att göra någonting för dig, se till att du får det skriftligen så att du kan verkställa det i domstolen om det behövs.
  • Bild med titeln Köp en begagnad bil steg 18
    4. Skriv kontraktet för att slutföra ditt köp. När du är nöjd med att allt i kontraktet är korrekt och du är redo att köpa bilen, underteckna och datera allt. Du kommer sannolikt också att behöva tillhandahålla ditt körkort och bevis på försäkring. Lämna inte med bilen tills affären är färdigställd. En skrupelfri återförsäljare kan låta dig lämna med bilen och senare ändra villkoren i avtalet.
  • Du kan vanligtvis lägga till bilen till din försäkring innan du köper den. Om du av någon anledning slutar inte gå igenom med köpet, kan du bara ta av det. Om du har den finansierade bilen, kontrollera finansavtalet för försäkringskrav. Långivare kräver vanligtvis att du behåller full täckning på finansierade fordon.
  • Bild med titeln Köp en begagnad bilsteg 19
    5. Överför titeln och registrera din bil. När försäljningen är klar kommer säljaren att slutföra information på baksidan av titeln till Överför äganderätt av bilen till dig. Du kommer då att vara ansvarig för att betala några skatter och registrera bilen i ditt namn.
  • Om du köper bilen från en återförsäljare, kommer de vanligtvis att ta hand om titeln överföring och registrering för dig. Skatterna och avgifterna för registrering och titelöverföring läggs till i ditt köpeskilling. Men om du köper från en enskild ägare måste du ta hand om allt detta själv.
  • Om din bil finansieras kommer din långivare att listas som en lienhållare på titeln. De flesta långivare håller titeln tills lånet är utbetalat, då skickar de dig en titel utan en lienhållare som anges.
  • Dricks: Om din bil finansieras och du har pengar för att täcka registrering och avgifter, be om att betala dessa separat. Det är ingen mening att betala ränta på det beloppet om du inte behöver.

    Tips

    Medan processen med att utvärdera kvaliteten på en begagnad bil innan du köper det kan tyckas tidskrävande, är det möjligt att slutföra en grundlig utvärdering inom en dag eller två. Service och titelhistorik rapporter, till exempel, är tillgängliga omedelbart när du köper dem online.

    Varningar

    Denna artikel adresserar främst att köpa en begagnad bil i USA eller Kanada. Andra länder kan använda annan terminologi eller ha ytterligare krav.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande