Hur man ansöker om en schengenvisum

Schengenavtalet, som ursprungligen skapades 1985, avskaffade inre gränser i vissa europeiska länder. Med andra ord tillät det medborgare i dessa länder att flytta mer fritt, det gjorde det också möjligt för en resenär att få visum till ett land och resa fritt under hela Schengenområdet. Idag innehåller den mycket av Västeuropa, minus Förenade kungariket och Irland, och delar av Östeuropa.

Steg

Del 1 av 3:
Planerar din resa
  1. Bild med titeln Ansök om en Schengenvisum Steg 1
1. Kontrollera viseringskraven innan du bokar din resa. Även om du bokar din resa innan du ansöker om visum, bör du kolla med det landets konsulat innan du bokar. Du bör se till att du kommer att kunna uppfylla alla krav innan du bokar.
  • Bild med titeln Ansök om ett Schengenvisum Steg 2
    2. Planera och boka din resa innan du ansöker om visum. Du måste skicka information om din resa när du ansöker. Därför, fortsätt och planera din resa, boka flyg och hotell.
  • Bilden med titeln Ansök om en Schengenvisum Steg 3
    3. Hålla dokumentation. När du planerar din resa, behåll dokumentationen av din resa. Du måste skicka in den dokumentationen som bevis på var och varför du reser till ett land i Schengenområdet.
  • Bild med titeln Ansök om Schengenvisum Steg 4
    4. Kontrollera längden på din resa. Med det här visumet får du vara i Schengenområdet i upp till 3 månader, spridas över en 6 månadersperiod. Se till att din resa inte överstiger denna tidsperiod.
  • Bild med titeln Ansök om ett Schengenvisum Steg 5
    5. Vänta att ansöka. I de flesta länder kan du inte ansöka tidigare än 3 månader före din resa. Även om du planerar långt framåt, måste du vänta på visumansökan. Det är en bra idé att köpa reseförsäkring, bara om din visum inte blir godkänd, och du måste avboka din resa.
  • Del 2 av 3:
    Vidta inledande steg
    1. Bilden med titeln Ansök om en Schengenvisum Steg 6
    1. Förstå hur en Schengens visum fungerar. Du ansöker om en resevisum som du normalt skulle. Du behöver dock inte ansöka om visum för varje land, så länge du bor i Schengenområdet.
  • Bild med titeln Ansök om ett Schengenvisum Steg 7
    2. Ta reda på om du behöver en Schengenvisum. Du behöver bara en Schengenvisum om du inte är en av de godkända länderna. Du kan använda ett förfrågningsverktyg, till exempel den nederländska har på sin visumwebbplats, för att se om du behöver en.
  • Till exempel behöver United States medborgare inte visum för att komma in i detta område så länge de har ett blått pass. De kan stanna upp till 3 månader. Ändå bör du fortfarande kontrollera Pass-kraven för det land du besöker. Till exempel kan ditt pass behöva vara giltigt i 6 månader från ditt datum.
  • En hel lista över länder har emellertid inte denna fördel, som Ryssland, Bahrain, Thailand, Saudiarabien, Kambodja, Turkiet, Jemen och Zimbabwe.
  • Bild med titeln Ansök om ett Schengenvisum Steg 8
    3. Välj det land där du ska ansöka om ditt visum. Den första metoden du ska använda är att välja det land där du kommer att spendera mest tid. Så om du planerar att spendera 10 dagar i Tyskland och 5 dagar i Frankrike, skulle du ansöka med Tyskland. Om du håller en lika mycket tid i varje land, välj den du ska först.
  • Bild med titeln Ansök om ett Schengenvisum Steg 9
    4. Kontrollera om hela din resa är i Schengenområdet. Även om du kan lämna och komma tillbaka inom 6 månadersperioden, bör du kolla om hela din resa faller inom gränserna för Schengenområdet. Om det inte gör det kan du behöva ansöka om visum i de andra länderna du besöker.
  • Del 3 av 3:
    Ansöker om visum
    1. Bild med titeln Ansök om Schengenvisum Steg 10
    1. Ladda ner programmet. Schengens visumansökningsformulär är densamma i varje land. Du bör dock kunna ladda ner den från regeringens webbplats för det land du ansöker om visum i. Därför, om du planerar att ansöka i Frankrike, kan du ladda ner den från Frankrikes regeringens webbplats.
  • Bild med titeln Ansök om ett Schengenvisum Steg 11
    2. Fyll i ansökan. Du behöver grundläggande biografisk information, till exempel ditt namn, ditt födelsedatum, ditt födelseland och din nuvarande nationalitet. Du behöver också passinformation, till exempel typen av pass, passets nummer och det datum det utfärdades.
  • Därefter kommer du att ge information om din resa, till exempel hur länge du kommer att vara i varje land, den typ av visum du ansöker om, och anledningen till att du går.
  • Du måste också ge information om var du bor, liksom information om hur du stöder dig själv där. Slutligen måste du identifiera din make och barn, såväl som identifiera alla familjemedlemmar som du besöker och är beroende av.
  • Bilden med titeln Ansök om Schengenvisum Steg 12
    3. Samla dina dokument. Du behöver dokument som ditt pass, bevis på bostad och ett passfoto. Du behöver också dokument om din resa, till exempel en kopia av ditt flygschema och bevis på att din sjukförsäkring kommer att täcka dig i hela Schengenområdet, liksom dokument som visar varför du besöker. Du måste också verifiera din anställning och ge pay stubs från de senaste 3 månaderna.
  • För en affärsresa måste du få det företag som är värd för dig att lämna ett brev, liksom ditt eget företag. Båda bör ange varför du besöker på affärsresa, och minst en bör säga vem som betalar för din resa och ge den plats du bor.
  • För en rolig resa behöver du information som hotellbokningar, som innehåller rätt kontaktinformation för det här hotellet. Du bör också ge information om du åker på en turné.
  • Om du besöker människor kan du behöva en speciell form för att verifiera det. Till exempel, i Nederländerna, kallas formuläret bevis på privat boende och / eller sponsring, som värden behöver ha certifierat av den nederländska stadshuset. Landet kommer också att behöva en kopia av den personens pass eller uppehållstillstånd.
  • Bild med titeln Ansök om ett Schengenvisum Steg 13
    4. Skicka in ansökan. De flesta länder kräver att du ansöker på deras ambassad eller konsulat i person i ditt värdland. För det mesta måste du göra ett möte innan du besöker. Du kan använda antingen det främmande landets regeringens webbplats eller ditt eget lands regeringens webbplats för att hitta konsulatet närmast dig.
  • Bild med titeln Ansök om ett Schengenvisum Steg 14
    5. Ge dina fingeravtryck. Du kommer att vara fingeravtryckt på konsulatets kontor om du inte tidigare för en Schengens visum. Om du tidigare har, bör konsulatet kunna se upp det.
  • Bilden med titeln Ansök om ett Schengenvisum Steg 15
    6. Betala avgiften. Avgiften varierar både av landet du är från och det land du ansöker om. Det främmande landets hemsida borde ha aktuella avgifter, eller du kan ringa konsulatet innan du anländer för att ta reda på avgiften.
  • Tips

    Tillåt tillräckligt med tid för att få ditt visum. Det är bäst att ansöka så snart du kan inom det 3-månaders fönstret du har.
  • Se till att du har minst en tom sida i ditt pass för visumet. (Vissa ambassader kräver två till fyra tomma sidor.)
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande