Hur man byter en taklampa

Att ändra en glödlampa kan verka som en no-brainer, men ersätter en glödlampa i en takfäste kan bli komplicerad. Lyckligtvis finns det gott om sätt att felsöka även den svåraste fixturen. Om din utbrända glödlampa är glödande, försänkning, eller fluorescerande, Ta alltid försiktighetsåtgärder för att undvika skada. Använd en robust steg avföring eller stege, stäng av ljusbrytaren och hantera inte lampan tills det är coolt till beröringen.

Steg

Metod 1 av 3:
Byta ut en vanlig glödlampa
  1. Bild med titeln Ändra ett taklampa steg 1
1. Stäng av fixturen och låt lampan svalna. Innan du ändrar en glödlampa, se alltid till att du har stängt av ljusströmbrytaren. Standard glödlampor och halogenlampor blir för heta att röra, så låt dem svalna innan de försöker ersätta dem. Det kan ta minst 15 till 20 minuter för en glödlampa att svalna till rumstemperatur.
  • Innan du rör lampan, håll baksidan av handen nära den. Utan att röra den, använd din hand för att mäta hur varmt det är.
  • Fluorescerande lampor blir inte för heta och kanske inte behöver någon tid att svalna. De är utformade för att producera ljus utan att ge av mycket värme.
  • Bild med titeln Ändra ett taklampa Steg 2
    2. Använd en stege eller steg avföring för att nå ljusarmaturen. Försök inte stå på en stol eller ett annat inte så starkt objekt. Om du inte kan nå glödlampan med en stapel, använd en A-ram stege.
  • För standard 8 till 9 ft (2.4 till 2.7 m) Tak, du kan troligtvis nå glödlampan med hjälp av en stapel utan hjälp. Men om du behöver klättra högt uppe på en stege för att ändra en glödlampa, är det klokt att få en hjälpare hålla stegen.
  • Använd en glasfiberstege sedan metall leder el och kan leda till elektrocution.
  • Stå aldrig på toppen av en stege eller stegstol.
  • Bild med titeln Ändra ett taklampa Steg 3
    3. Lossa skruvarna om du byter glödlampa i en kupolfäste eller fläkt. De flesta glas kupoltakarmaturer har minst 1 skruv som håller kupolen på plats. Om du byter glödlampan i en kupolfäste, lokalisera skruven på den sida där Dome möter taket. För en takfläkt, kontrollera basen av kupolen där den ansluter till fläktkroppen.
  • Håll kupolen på plats när du vrider skruven moturs för att lossa den. I stället för att helt avlägsna skruven, lossa bara den tills du kan ta bort kupolen. Du har en lättare tid att ta bort kupolen utan att släppa det, och du behöver inte ta itu med att försöka få skruven tillbaka i hålet.
  • Om din kupol inte har några skruvar, kontrollera spetsen i mitten av kupolen. Se om du kan vrida den moturs - spetsen kan dölja en mutter och bult som säkrar kupolen. Var noga med att hålla kupolen när du lossnar bulten.
  • Om din armatur inte har en glasdome eller omslag, kan du hoppa över rätten att ta bort glödlampan.
  • Bild med titeln Ändra ett taklampa steg 4
    4. Ta bort en envis kupol med kanaltape, om det behövs. Skruva av glasskyddet själv om det finns skruvar eller bultar som håller den på plats. Om locket är fast, riva av en 6 tum (15 cm) längd av kanaltape. Håll ändarna på tejpen och vik mitt avsnittet i hälften för att göra ett handtag.
  • Låt inte ändarna på tejpen röra varandra när du viker mitten avsnittet. Resultatet ska vara ett T-format handtag gjord av den vikta mellansektionen med 2 klibbiga kanter på vardera sidan.
  • Upprepa stegen för att göra ett annat kanalbandhandtag. Stick tejphandtagen till glasskyddet och använd dem för att vrida locket moturs.
  • Du kan också försöka spruta ett smörjmedel, såsom WD-40, runt kanten av locket där det tränger in i sitt hus. Använd en tunn halmdysfäste för att nå den snäva spalten mellan locket och dess hus.
  • Bild med titeln Ändra ett taklampa steg 5
    5. Ta den gamla glödlampan ur uttaget. Dubbelkontroll att fixturen är avstängd och glödlampan är cool till beröringen. Vrid glödlampan moturs när du drar ut det ur uttaget.
  • Bild med titeln Ändra ett taklampa Steg 6
    6. Köp en ersättningslampa med en matchande wattage. Kontrollera efter markeringar på den gamla glödlampan som anger sin watt. Om du inte har en matchande glödlampa, köp en ny glödlampa med samma watt som den gamla.
  • Om du ersätter en vanlig glödlampa, överväga att byta ut den med en CFL (kompakt fluorescerande) eller LED-lampa med en matchande wattage. Dessa alternativ använder 75 till 80% mindre energi än en glödlampa.
  • Bild med titeln Ändra ett taklampa Steg 7
    7. Installera den nya glödlampan. Sätt i den nya glödlampan i uttaget, vrid den medurs tills den är tätt. Var försiktig så att du inte vänder den med för mycket kraft, eller det kan bryta.
  • Innan du sätter på stegen eller steget bort, vrid fixturen på för att dubbelkontrollera att lampan fungerar. Om det inte slås på, prova en ny glödlampa eller kontrollera strömbrytaren. Om allt annat misslyckas kan fixturen vara nödvändig ersatt.
  • Bild med titeln Ändra ett taklampa steg 8
    8. Byt ut armaturens kupol eller något annat omslag, om det behövs. Medan du har det ner, torka ner kupolen eller täcka med glasrengöringsmedel. Se till att det är torrt och byt ut det genom att reversera de steg du tog för att ta bort det.
  • Om omslaget själv skruvar i ett hus, kontrollera dess trådar och de i huset. Om det finns någon uppbyggnad, rengör tråden så att du har en lättare tid att skruva på locket på plats.
  • Om locket är fastsatt med skruvar eller bultar, håll den på plats med en hand medan du drar skruven eller bulten med den andra. Rekrytera en hjälpare om du har problem med att göra båda samtidigt.
  • Metod 2 av 3:
    Ändra en försänkt glödlampa
    1. Bild med titeln Ändra ett taklampa Steg 9
    1. Kontrollera efter en metallring som håller lampan på plats. Några försänkta glödlampor är säkrade av en kvarhållningskrage, som överlappar lampans ansikte. Om det inte finns någon krage, bör det finnas ett litet utrymme mellan lampan och höljet. Om det inte finns något utrymme och du ser en metallring överlappar lampans kant, ta bort kragen för att ersätta glödlampan.
    • Kom ihåg att använda en stege eller steg avföring för att kontrollera en metallkrage. Se till att fixturen är avstängd och glödlampan är cool.
    • Om du inte ser en metallring och det finns ett litet utrymme mellan glödlampan och höljet kan du hoppa över rätten att ta bort lampan.
  • Bild med titeln Ändra ett taklampa steg 10
    2. Ta bort kvarhållningskragen genom att vrida den moturs, trycka på en knapp eller ta bort skruvarna. Innan du försöker ta bort kragen, kontrollera om du kan vrida den moturs. För vissa försänkta armaturer trycker du uppåt något när du roterar höljet 1/4 till 1/2 vrid moturs. Lampan och uttaget släpper sedan och kan dras ut ur höljet.
  • Använd ljustryck när du försöker vrida kragen. Om det inte är utformat för att vrida ut, vilket ger det en hård bogserbåt kan skada.
  • För nyare mönster, tryck helt enkelt på en liten frigöringsknapp eller ta bort en skruv för att ta ut kvarhållningskragen. Äldre mönster använder en fjäderbelastad metallring, som du kan försiktigt pry ut med en platta skruvmejsel.
  • För att söka en fjäderbelastad ring, sätt in skruvmejseln mellan ytterringen och kvarhållningskragen. Ta hand om att inte slå lampan, Applicera försiktigt inåt tryck på kragen.
  • Den fjäderbelastade kragen expanderar för att hålla lampan på plats. Ditt mål är att pry det inåt för att göra ringen mindre, så det släpper ut från höljet. Försök att hålla en hand på kragen så det faller inte när du släpper den lampan kommer fortfarande att anslutas till uttaget, så det kommer inte att falla.
  • Bild med titeln Ändra ett taklampa Steg 11
    3. Ta bort lampan genom att rotera den moturs. Om du har en armatur med en krage, vrid helt enkelt glödlampan ur uttaget efter att ha tagit bort kragen. Medan de är mer besvärliga, är en fördel med kragen att du kan dra ut både glödlampa och uttag. Detta gör det lättare att greppa och vrida glödlampan.
  • Beroende på typen av glödlampa, rotera den 1/4 eller 1/2 vrid moturs eller fortsätt vrida den tills den är ur uttaget.
  • Bild med titeln Ändra ett taklampa steg 12
    4. Använd kanalband för att vrida ut en glödlampa som inte har en krage. Fixturer utan krage lämnar inte mycket utrymme mellan glödlampan och höljet för dina fingrar. För att få ett grepp på glödlampan, gör ett handtag med en 6 tum (15 cm) remsa av kanalband. Håll ändarna och vik tejpen i hälften för att göra ett handtag ur mitten avsnittet.
  • Låt inte ändarna av kanaltape berör varandra - du borde ha ett T-format handtag med 2 klibbiga ändar på vardera sidan. Stick ändarna till lampan, ta tag i tejpens vikta mittsektion, vrid den moturs och ta bort det från uttaget.
  • Bild med titeln Ändra ett taklampa Steg 13
    5. Köp en ny glödlampa som matchar den gamla. Med så många typer av LED-infällda glödlampor tillgängliga, hitta rätt ersättning kan vara knepigt. Om du inte känner till den specifika glödlampan behöver du, ta med den gamla till hårdvaru- eller hemförbättringsbutiken. Leta efter en matchande glödlampa med samma watt som den gamla.
  • Om du inte hittar en match i affären själv, fråga en anställd för hjälp att hitta rätt lampa.
  • Bild med titeln Ändra ett taklampa steg 14
    6. Installera den nya glödlampan. Ledde infällda glödlampor med 2 eller 3 prongar, linjerna upp med hål i uttaget, vrid sedan medurs. Alternativt, om det inte finns några prongar, sätt helt enkelt in i lampans ände i uttaget, vrid sedan det medurs. Om du har en armatur utan krage och kan inte ta ett grepp på glödlampan, använd ditt kanalbandshantering för att vrida det tillbaka på plats.
  • När du har installerat lampan, vänd strömbrytaren och kontrollera att det fungerar.
  • Bild med titeln Ändra ett taklampa steg 15
    7. Byt hållkragen, om det behövs. För att byta kragen, vända de steg du tog för att ta bort den. Antingen vrid det medurs tillbaka på plats, kör skruven in igen eller klämmer den fjäderbelastade metallringen tillbaka i höljet.
  • Metod 3 av 3:
    Byta ut en fluorescerande glödlampa
    1. Bild med titeln Ändra ett taklampa steg 16
    1. Ta bort fixturens diffusor. Diffusorn är plastlocket som passar över huset. För icke-försänkta fluorescerande lampor, lyft och dra kanten på diffusorn av en läpp på armaturens hus. Om din armatur är försänkt, använd en skruvmejsel för att pry down remsor av metall som ramar diffusorn.
    • Om du inte är säker på hur du tar bort diffusorn, tryck noga och dra ena änden av diffusorn och försök att känna om det fångar en läpp för att stanna på plats. Tryck det uppåt mot taket och dra försiktigt kanten av diffusorn utåt så att du kan glida den över läppen.
    • Observera de steg du tar för att ta bort diffusorn så du har en enklare tid ominstallerar den.
    • Kom ihåg att stå på en robust stege eller steg avföring istället för en stol. Stegen eller stegstolen ska vara tillräckligt lång så att du bekvämt kan nå fixturen utan att stå på tiptoes.
  • Bild med titeln Ändra ett taklampa Steg 17
    2. Koppla ur glödlampan genom att vrida den 90 grader. Var noga med att stänga av ljusbrytaren innan du byter glödlampan. Håll den långa, rörformiga lampan med båda händerna och rotera den 90 grader, eller 1/4 sväng, moturs. Detta kommer att anpassa spetsarna med slitsar i socklarna så att du kan ta bort lampan. Nedre en ände rakt ner från uttaget och dra sedan lampan ur fixturen.
  • Fluorescerande lampor skapar inte mycket värme, så det ska vara coolt till beröringen. För att stanna på den säkra sidan, håll baksidan av din hand nära lampan för att kontrollera värme.
  • Eftersom fluorescerande lampor är så långa, är det lätt att förlora spår av ett slut och oavsiktligt slå något. Var uppmärksam på omgivande föremål och hantera lampan försiktigt.
  • När en fluorescerande glödlampa behöver bytas ut, flimmer den, eller ändarna blir grå eller svart.
  • Bild med titeln Ändra ett taklampa Steg 18
    3. Köp en matchande ersättningslampa. Kontrollera inuti ljusarmaturen för en informationsetikett. Det borde berätta lampans längd och wattage du behöver. Om du inte har en ersättning till hands, gå till din lokala hårdvara eller hemförbättring för att köpa en ny glödlampa med samma längd och watt.
  • Om du inte ser en informationsklistermärke kan du alltid mäta den gamla lampans längd, eller kontrollera den för markeringar som anger dess längd och watt.
  • Bild med titeln Ändra ett taklampa Steg 19
    4. Justera de nya glödlamporna med öppningen i uttaget. Leta efter de smala slitsarna i uttagen där glödlampans perspektiv passar. Skjut de spetsarna i ena änden i slitsen, skjut sedan den andra ändens prongar på plats. Efter att ha glidat båda ändarna i uttaget, rotera hela lampan 1/4 vrid medurs.
  • Kontrollera att ljuset fungerar innan du byter ut diffusorn. Om det inte fungerar, stäng av lampbrytaren och dubbelkontrollera anslutningen mellan spetsarna och uttagen. Om det fortfarande inte fungerar kan du behöva få socklarna ersatta.
  • Bild med titeln Ändra ett taklampa Steg 20
    5. Byt ut armaturens diffusor. Om fixturen inte är försänkt, placera en lång kant av diffusorn över läppen som kör längden på fixturen. Att hålla den kanten låses över läppen, rotera diffusorn för att få sin andra långkant mot fixturen. Dra försiktigt diffusorns kant ut, skjut den över läppen för att säkra den till fixturen.
  • För försänkta fluorescerande armaturer, håll diffusorn på plats och böj sedan metallramen tillbaka över diffusorns kanter.
  • Tips

    Om du köpte en enda ny glödlampa, använd paketet för att enkelt och säkert kassera den gamla lampan. Annars placera lampan i en engångspåse, en låda eller tidning innan du slänger den i papperskorgen. Lampor är bräckliga, och du vill inte att någon ska klippa på glasskivor.
  • Fluorescerande och CFL-lampor bör återvinnas ordentligt - i vissa jurisdiktioner som kastar dem i vanligt skräp är olagligt. För att hitta en lokal avfallsuppsamlingsbyrå eller en hårdvaruaffär som erbjuder återvinning i butiken, besökhttp: // Sök.jord911.com.
  • Varningar

    Försök inte ta bort en trasig glödlampa från ett uttag utan att stänga av strömmen från säkringsboxen eller strömbrytaren. Efter att ha stängt av ström, använd ett par nåltänger för att försiktigt vända basen av lampan moturs ut ur uttaget. Använd handskar för att skydda dina händer från brutet glas.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande