Hur man väljer den perfekta glödlampan för din belysningsarmatur

Det finns så många olika typer av glödlampor tillgängliga att det är lätt att bli förvirrad över vilken man ska välja. Snarare än att köpa den första glödlampan som ser ut som den passar i en armatur, ta dig tid att hitta den perfekta glödlampan för ditt rum. Du kommer slutligen spara pengar på lång sikt, sluta med den mest attraktiva belysningen för ditt hem och förhindra en möjlig olycka genom att använda en glödlampa med fel wattage eller spänning för din armatur.

Steg

Metod 1 av 3:
Bestämning av wattage, spänning och basstorlek
  1. Bild med titeln Välj den perfekta glödlampan för ditt belysningsarmatursteg 1
1. Ta den gamla glödlampan ur fixturen för att hitta den typ av bas du behöver köpa. Om du redan har en glödlampa i fixturen, ta bort den för att inspektera tråden, storleken och formen. Du kan använda detta som en referens eller ta den i butiken med dig när du går för att köpa din nya glödlampa.
  • Även om en glödlampa passar i fixturen behöver du fortfarande dubbelkontrollera spänningen och watt för varje glödlampa och fixtur för att se till att de stämmer upp. Antag inte det bara för att en glödlampa passar att det är säkert att använda.
  • Bild med titeln Välj den perfekta glödlampan för ditt belysningsarmatursteg 2
    2. Mäta eller använda ett mynt för att bedöma armaturens diameter om du inte har en glödlampa. Eftersom ljusarmaturer vanligtvis finns i tre olika storlekar kan du använda ett mynt för att bestämma vilken typ av glödlampa du behöver. Ta en kvart, dime och ett öre. Håll varje mynt över öppningen för lampan på en ljusarmatur för att bestämma storleken på den lampa du behöver. Du kan alltid mäta öppningen om du föredrar.
  • Standardlökar (även kända som medium eller Edison Base-lampor) går in i baser som liknar storleken på kvartalet. Dessa är den mest populära typen av fixturbas och de är 26 mm i diameter.
  • Mellanlampor är ungefär formen på en dime. Dessa baser mäter 17 mm i diameter.
  • Candelabra-lampor har baser som är ungefär lika stora som Lincolns huvud på ett öre. Dessa små baser mäter 12 mm i diameter.
  • Om din armatur ser ut som två stift glider in i den, har du en bi-pin, twist-lås eller plugg lampa. Det finns hundratals av dessa lampor och du måste läsa instruktionerna för ljusarmaturen för att räkna ut vilken glödlampa du behöver. Till exempel, en G9.5 bi-stift kan ha en stiftdiameter av 3.1-3.25 millimeter (0.122-0.128 i), medan en G12-lampa kommer att ha en diameter av 2.35 millimeter (0.093 i). Båda lamporna kommer att se nästan identiska ut och de kommer i en mängd olika spänningar, så du måste läsa instruktionerna för ljusarmaturen för att säkerställa att du använder höger lampa.
  • Bild med titeln Välj den perfekta glödlampan för din belysningsarmatur Steg 3
    3. Hitta armaturens maximala watt eller använd den gamla glödlampans watt som en guide. Läs bruksanvisningen för din armatur eller titta på baksidan av fixturen för en klistermärke som listar maximal wattage. Om du hade en glödlampa i fixturen som fungerade bra kan du anta att den maximala watten på glödlampan är identisk med fixturens maximala watt.
  • Använd aldrig en glödlampa med en watt högre än fixturen max watt. Detta kommer så småningom att förstöra fixturen, men det kan till och med orsaka brand om du lämnar ljuset på för länge.
  • Denna information skrivs ofta ut på insidan av basen för lampan på fixturen.
  • Du kan absolut använda en glödlampa med en lägre wattplats än armaturens max wattage.
  • Bild med titeln Välj den perfekta glödlampan för ditt belysningsarmatursteg 4
    4. Kontrollera spänningen för att se om det är 12, 24 eller 120 volt. Bredvid den maximala wattinformationen, leta efter en spänning. I de allra flesta fall kräver inomhusbelysningsarmaturer 120 voltlampor. Utomhusanturer kräver ofta 12- eller 24 voltlampor, även om mindre inomhusljus kan kräva dessa lägre spänningar också. Köp en glödlampa för din armatur som är utformad för spänningen på din armatur.
  • Du kommer att förstöra lampan eller fixturen om du använder en glödlampa med fel spänning.
  • I de flesta fall kommer en glödlampa med en felaktig spänning inte ens att aktivera. Om du har en ny glödlampa och det kommer inte att tändas i din armatur, är spänningen förmodligen felaktig.
  • Bild med titeln Välj den perfekta glödlampan för ditt belysningsarmatursteg 5
    5. Konvertera wattage om du går från en typ av ljus till en annan. Fixture Wattages är vanligtvis baserade på glödlampan, vilket för det mesta avvecklas över tiden för energiska skäl. Om du byter från en typ av ljus till en annan, hitta omvandlingen genom att läsa en glödlampa för att se till att du inte överstiger max wattage. Denna information är vanligtvis listad på lådan på en glödlampa, men du kan behöva titta på omvandlingen online om du inte kan hitta den.
  • Till exempel kräver en 60-watt fixtur en LED-lampa som är 8-12 watt, och om du går med en halogenlampa måste det vara 43 watt. Detta beror på det faktum att olika typer av lampor ger olika mängder energi.
  • Denna omvandlingsmätning är ofta listad på en glödlampa som Wattage "ekvivalent."Om du behöver en glödlampa på 60 Watt, kan du använda en glödlampa som säger" 60-watt ekvivalent "på lådan.
  • Metod 2 av 3:
    Välja en glödlampa
    1. Bild med titeln Välj den perfekta glödlampan för ditt belysningsarmatursteg 6
    1. Välj en LED-lampa för ett standard, energieffektivt alternativ. LED-lampor är populära och lätta att hitta. De varar också längre än andra typer av glödlampa och en enda glödlampa kan fungera i 10-20 år. De kommer i en mängd olika färger och glödlampa, vilket gör dem till ett bra alternativ om du inte är säker på vilken typ av ljus du föredrar.
    • Vissa människor tycker inte om LED-lampor eftersom de tenderar att vara lite ljusare och skarpare än de gamla glödlamporna som människor är vana vid.
    • LED-lampor tenderar att vara de dyraste men de varar så länge att det ofta är värt det på lång sikt.
    • Du hittar LED-lampor i nästan alla typer av belysningsarmaturer. De är så effektiva och populära att du kan hitta dem i nästan alla stilar.
  • Bild med titeln Välj den perfekta glödlampan för ditt belysningsarmatursteg 7
    2. Välj en CFL-lampa om du vill ha ett effektivt, vitare ljus. CFL är kort för kompakt fluorescerande. Dessa lampor använder 20-40% mindre energi för att producera samma ljus som glödlampor. De är ofta färgjusterade för att producera ljus nära riktigt solljus. Medan de inte håller sig så långa som LED-lampor, är de fortfarande ett relativt bra alternativ om du vill ha ett naturligt ljus.
  • CFL genererar lite mer värme än LED-lampor, varför de i allmänhet inte är lika populära. De tenderar att bli väldigt heta om du lämnar dem på länge.
  • Kompakta fluorescerande glödlampor används vanligen i skrivbordslampor, golvlampor, underskåpslampor, bordslampor, linjära remsor och sconces.
  • CFL har i princip gjort fluorescerande rörbelysning helt föråldrad. Om du verkligen gillar utseendet på de gamla fluorescerande rören, få en CFL-lampa. Känslan av ljuset tenderar att vara extremt likartad.
  • Bild med titeln Välj den perfekta glödlampan för din belysningsarmatur Steg 8
    3. Välj halogenljus om du verkligen tycker om orange och gult ljus. Halogenlampor producerar ljust, levande ljus. Huvudskillnaden mellan halogen och andra glödlampor är att halogenljus tenderar att känna sig blå. Halogenlökar tenderar att brinna ut mycket snabbt, men de är ett bra val om du verkligen föredrar skarpare, bluerljus.
  • Halogenlampor är populära alternativ för spårbelysning, apparatbelysning och skrivbordslampor. De är vanligtvis inte bra val för överliggande armaturer, men.
  • Bild med titeln Välj den perfekta glödlampan för ditt belysningsarmatur Steg 9
    4. Undvik glödlampor om du kan eftersom de inte håller så länge. Glödande belysning är vad många människor växte upp med, men det är vildt ineffektivt jämfört med de andra alternativen. Det kräver mycket energi och det är inte bra för miljön. Utöver det har de flesta länder förbjudit tillverkningen av glödlampor. Det är bäst att välja ett annat alternativ om du kan.
  • Om du verkligen älskar utseendet på glödlampa, leta efter en "varm" ledd med ungefär 800 lumen. Ljusets struktur ska se nästan identiska.
  • Bild med titeln Välj den perfekta glödlampan för ditt belysningsarmatursteg 10
    5. Få en 3-vägs lampa om du har en 3-vägs lampa som klickar. Om du har en lampa med en av de omkopplare som klickar när du vrider den, har du en 3-vägs lampa. Köp en 3-vägs glödlampa för din lampa. Dessa lampor och glödlampor har 3 olika wattage och lätta utgångar: låg, medium och hög. När du stänger av strömbrytaren så att den klickar en gång aktiverar du den låga ljusinställningen. Vänd det två gånger för mediuminställningen och tre gånger för den höga inställningen.
  • Många 3-vägs lampor är glödlampor, men det finns också 3-vägs LED och halogenlökar.
  • Dessa glödlampor används nästan uteslutande i fristående och bordslampor. Du kommer inte ofta hitta dem på en väggfäste eller takljus.
  • Bild med titeln Välj den perfekta glödlampan för ditt belysningsarmatursteg 11
    6. Läs etiketten på en glödlampa utan glödlampa för att se om den är dimbar. Varje glödlampa är dimbar, men bara lite lysdiod, halogen och cfl-lampor kan dimmas. På glödlamporna som kan dimmas, kommer det att säga "dimbar" på framsidan av förpackningen. Kontrollera etiketten noggrant om du köper en icke-glödlampa och du har ett takljus eller fixtur med en dimbar switch.
  • Dimbara glödlampor har justerbara spänningar. När du vrider en dimmer ner, är spänningen gaspjukt och mindre ljus produceras.
  • Metod 3 av 3:
    Plockar ljusstyrkan och formen
    1. Bild med titeln Välj den perfekta glödlampan för ditt belysningsarmatursteg 10
    1. Välj en glödlampa med fler lumen för ett ljusare ljus. Lumen hänvisar till ljusstyrkan på ljuset lampan kommer att lägga ut (i motsats till watt, vilket är mängden energi). Ju högre lumen, den ljusare glödlampan kommer att vara. Läs paketet på lampan för att se hur många lumen det producerar. Det här är helt en fråga om personlig preferens, men du vill vanligtvis ha fler lumen för ljusa luftljus och golvlampor, medan skrivbordslampor och spårbelysning brukar kräva färre lumen.
    • Skalan för lumen varierar ungefär från 450-1600. En glödlampa med 800 lumen kommer att producera en "genomsnittlig" mängd ljus. Igen, hur 800 lumens ser i ditt hem beror på vad du använder ljuset för. En skrivbordslampa som producerar 800 lumens blir riktigt ljusa. En utomhus motion-sensorljus känns verkligen dimma vid 800 lumen.
  • Bild med titeln Välj den perfekta glödlampan för ditt belysningsarmatursteg 13
    2. Välj en varmare färgtemperatur för en gulaktig ljusfärg. De flesta glödlampor kommer att annonsera färgtemperatur eller lätt utseende på förpackningen. Detta ger dig en känsla för ljusets färg och konsistens. Även om det inte kan vara ett allvarligt övervägande för dig när du väljer dina lampor, kanske du vill se till att du inte av misstag köper en ljus vit lampa när du tänkt köpa en varm gul glödlampa.
  • Den mjukare ljuset är, desto mindre hård blir det när du tittar på det. Generellt är mjukare lampor stora för humörbelysning och exponerade lampor. Hårdare ljus är bra för takfläktar och ljus som behöver vara ljusa. Hårdare belysning marknadsförs ofta som "ljus" eller "ultra-ljus."
  • Varmare lampor tenderar att ha tints av gul, orange eller röd, medan svalare lampor tenderar att ha en blåaktig nyans. Det är helt upp till dig som du föredrar.
  • Bild med titeln Välj den perfekta glödlampan för din belysningsarmatursteg 12
    3. Köp en Energy Star Certified Bulb om du kan för att spara pengar över tiden. Om du tittar på förpackningen för glödlampan, listar den den beräknade årliga energikostnaden och lampans livslängd. Om dessa siffror är lägre än standardlampor och producerar mindre värme kan glödlampan ha "Energy Star-certifierad" tryckt på etiketten. Köp dessa lampor om du kan - de är mycket effektivare, billigare att fungera, och de är bra för miljön.
  • Energy Star är namnet på certifieringsprogrammet i USA, men de flesta länder har en version av detta.
  • Bild med titeln Välj den perfekta glödlampan för ditt belysningsarmatursteg 15
    4. Välj en klot eller rörlampa om du har en rund eller lång armatur. Globlökar är helt runda och avger lika mycket ljus i alla riktningar. Dessa glödlampor är bra för runda armaturer som är täckta i glas eftersom de kommer att belysa hela locket i en jämn nyans. Det finns också rörlampor som är längre och konstruerade för tunnare, hängande ljus och armaturer med vertikala sconces.
  • Rörstillampor finns i en mängd olika storlekar, så mäta längden på en hängande armatur innan du köper en glödlampa för att undvika att få ett ljus som är för kort eller länge.
  • Bild med titeln Välj den perfekta glödlampan för ditt belysningsarmatursteg 13
    5. Få en infälld glödlampa för spårbelysning eller riktlampor. Till skillnad från runda glödlampor har försänkta glödlampor en plan yta som leder nedåt. Om din lätta fixtur är inbyggd i väggen eller din vilja fokusera ljuset i en riktning, få försänkta lampor. Dessa glödlampor kommer i alla typer av ljus och stilar.
  • Om du lägger en vanlig glödlampa i ett spår eller riktlampa, slösar du ljus på lampans sidor.
  • Bild med titeln Välj den perfekta glödlampan för ditt belysningsarmatursteg 14
    6. Välj en ljuslampa om du vill ha snygg, dekorativa ljus. Stearinlampor är en allmän term för de rörformade lamporna som ofta slutar i en punkt för att likna flamman från ett ljus. Det finns inte mycket av en punkt att använda dem om du täcker lampan med en nyans eller omslag, men de är ett coolt alternativ om lampan kommer att bli utsatt. Detta gör dem ett utmärkt val för icke-täckta lampor, ljuskronor, väggconces och moderna belysningsarmaturer.
  • Dessa typer av dekorativa ljus kommer i några olika stilar. Det finns päronformade, trubbiga och avsmalnande ljuslökar för olika armaturer och utseende.
  • Dessa glödlampor tenderar att se mjukare än sina runda motsvarigheter, även när watten är identisk.
  • Bild med titeln Välj den perfekta glödlampan för ditt belysningsarmatursteg 15
    7. Leta efter parlampor om du sätter upp utomhusbelysning. Par står för parabolisk aluminerad reflektor. En parlampa kan vara glödande, halogen eller ledd. Parampor är beroende av en intern reflektor och ett prisma i linsen för en kontrollerad, fokuserad ljusstråle. Dessa glödlampor är extremt ljusa, så de är bra om du ställer in ett rörelsesensorns ljus.
  • Parlökar är inte ett bra alternativ för inomhusbelysning. De kommer att känna sig väldigt överväldigande, även vid en låg watt.
  • Tips

    Det finns andra typer av lökar, som Xenon, men de används inte i belysningsarmaturer.
  • Det finns i grunden ingen anledning att köpa en fluorescerande glödlampa. De innehåller giftiga material och de är mindre effektiva än CLF-lampor, som i grunden ser likadant ut.
  • Du får se bokstäver som skrivs ut på glödlampor för att ange storleken på lampan och formen på basen. Tyvärr kan dessa bokstäver vara typ av förvirrande och godtyckliga, särskilt eftersom många av koderna för basen och glödlampan använder samma bokstäver och siffror. Du är bättre att bara mäta basen.
  • Varningar

    Använd aldrig en glödlampa som inte matchar fixturens watt. Om du använder en glödlampa med en watt högre än den maximala av fixturen, kan det fånga eld. Håll alltid glödlampan vid eller under den maximala watten av fixturen.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande