Hur man byter en spårbelysningslampa

Om en av lamporna på din spårbelysning slutar fungera, behöver du vanligtvis bara byta lampan för att få det att fungera igen. För att ändra en spårbelysningslampa måste du först bestämma hur du tar det ur fixturen och vilken typ av glödlampa den är. Då kan du ta bort dödlampan, få en lämplig ersättning och sätt den nya glödlampan på plats.

Steg

Del 1 av 3:
Ta bort den befintliga lampan
  1. Bild med titeln Ändra en spårbelysningslampa Steg 1
1. Släck lampan. Slå på ljuset Säkerställer att det inte finns chans att bli chockad när du Ändra glödlampan. Se till att någon i samma rum också vet att du inte slår på ljuset medan du arbetar med det.
  • Om du tar ut en glödlampor eller halogenlampan måste du vänta 5-10 minuter efter att lampan stängts för att lampan är tillräckligt cool för att hantera. En LED-lampa, å andra sidan, kommer alltid att vara cool nog att hantera.
  • Bild med titeln Ändra ett spårbelysningslampa Steg 2
    2. Bestäm om du behöver koppla ur fixturen för att få lampan ut. Beroende på vilken typ av spårbelysning du har kan det vara nödvändigt att ta bort spåret innan du tar bort glödlampan. I allmänhet, om du helt enkelt kan skruva av glödlampan ut ur armaturens framsida, behöver du inte ta ner den. Om du behöver ta ett lock eller en avstängning av fixturen för att komma på glödlampan, är det förmodligen lättare att ta det av spåret innan du byter glödlampan.
  • Om du har instruktionerna som följde med spårbelysningssystemet, kontakta det för information. Du kan också undersöka fixturen online om det är särskilt svårt att räkna ut.
  • För att ta en armatur av ett spårbelysningssystem behöver du vanligtvis rotera ljusets botten. Lossa alla skruvar, stift eller låsningsringar som håller den på plats på spåret och vrid sedan fixturen moturs 90 grader. Det hela borde dyka upp ur plats och komma ut i din hand.
  • Bild med titeln Ändra en spårbelysningslampa Steg 3
    3. Ta bort lampan från ljusuttaget. Traditionell glödlampor, CFL och LED-lampor avlägsnas genom att skruva mot dem moturs. Spårbelysning har dock ofta speciallampor som är skruvade, urkopplade eller vridna och låst på plats. Inspektera lampan innan du försöker ta ut det för att se om du kan identifiera hur det tas bort. Flytta den sida till sida och dra det mot dig försiktigt, titta på för att se om någon rörelse inträffar. Med en av dessa rörelser bör glödlampan börja röra sig.
  • Du kan behöva ta ett lock av lampan för att komma åt det. Om du inte kan se lampans yta, utforska fixturen för att räkna ut hur man kommer till det. Omslag hålls vanligtvis på plats med en liten set skruv eller klipp.
  • Om det inte är självförklarande hur glödlampan är urkopplad, kontakta installationsanvisningarna som följde med fixturen.
  • Del 2 av 3:
    Plocka en ersättningslampa
    1. Bild med titeln Ändra ett spårbelysningslampa steg 4
    1. Följ anställningsriktlinjerna för fixturen. Titta på det inre av ljusuttaget för en etikett. Denna etikett berättar den maximala wattlampan du kan använda i ljuset. Det är viktigt att du inte lägger en glödlampa i en ljus fixtur som har en högre watt, eftersom det kan skapa brandfara eller ett fel i ljuset.
    • Alla ljusarmaturer har en watt som de är betygsatta för. Denna bedömning tar hänsyn till mängden ström de delar av ljusarmaturen kan hantera och värmen som kommer att produceras när ljuset är på.
  • Bild med titeln Ändra en spårbelysningslampa Steg 5
    2. Köp en glödlampa som matchar den som brändes ut. När du byter en glödlampa är det ofta lättast att helt enkelt köpa exakt samma glödlampa. För en specialiserad glödlampa, ta glödlampan som har bränt ut med dig till affären så att du kan identifiera en lämplig ersättare.
  • Se till att både lampans form och den anslutande delen av glödlampan matchar den gamla. Detta kommer att se till att du väljer Välj rätt glödlampa.
  • Om du har en stash av glödlampor i ditt hem, gå igenom det för att hitta en glödlampa som matchar den som har bränt ut.
  • Bild med titeln Ändra en spårbelysningslampa Steg 6
    3. Använd en energieffektiv glödlampa, om möjligt. Om din ljusarmatur är kompatibel med en mängd olika glödlampyper, utforska dina alternativ. Det kan finnas en glödlampa som ger dig lika mycket ljus som din gamla glödlampa men kommer att använda mindre energi för att producera den. Till exempel, om din spårbelysning för närvarande använder traditionella glödlampor, överväga att ersätta dem med LED-lampor.
  • Om du har haft mer ljusproduktion från din spårbelysning, kan du med hjälp av energieffektiva lampor hjälpa dig med det här målet. Eftersom de ritar mindre energi kan du använda en ljusare glödlampa och fortfarande hålla den under maximal wattage för fixturen.
  • Del 3 av 3:
    Installera den nya glödlampan
    1. Bild med titeln Ändra ett spårbelysningslampa Steg 7
    1. Sätt in den nya glödlampan i uttaget. Sätt basen på den nya glödlampan i armaturens uttag. Vrid sedan den eller vinkla den på plats, beroende på vilken typ av glödlampa du använder. Installera den nya glödlampan med motsatt rörelse som du brukade ta ut den gamla glödlampan. Var försiktig med att inte överdriva eller på annat sätt skada lampan genom att hantera den ungefär.
    • Med Quartz halogenlampor är det viktigt att inte röra ytan med dina nakna händer. Oljorna från dina händer kommer att få glödlampan att misslyckas för tidigt. Titta på förpackningen av den glödlampan du köpte och, om din glödlampa inte ska beröras direkt, sätt på en handske innan du öppnar paketet och rör den.
  • Bild med titeln Ändra ett spårbelysningslampa Steg 8
    2. Sätt tillbaka ljuset i spåret, om det behövs. Sätt in anslutningsänden på ljuset i spåret. Vrid basen av ljuset medurs tills den inte kan flyttas ytterligare, vanligtvis 90 grader.
  • Om din armatur har en stift eller skruv som används för att säkra den, skruva den eller tryck den på plats för att säkra fixturen.
  • Bild med titeln Ändra ett spårbelysningslampa Steg 9
    3. Slå på ljuset för att kontrollera ditt arbete. När den nya glödlampan är på plats, vrid ljusströmbrytaren igen. Om den nya glödlampan är i arbetsförhållande och har installerats korrekt, ska ljuset komma igen.
  • Om ljuset inte går vidare kan du ha problem med anslutningen på spåret, anslutningen av lampan eller lampan själv. Stäng av strömbrytaren och försök sätta in armaturen på spåret först. Om det inte fungerar, kontrollera att lampan är ordentligt på plats. Om dessa korrigeringar inte fungerar, sätt en ny glödlampa i fixturen.
  • 4. Kassera glödlampor korrekt. Medan glödlampor kan gå i soporna (på de flesta ställen, beroende på din kommun), kan CFL inte. Men du kanske kan återvinna nyare typer av lökar. Kontakta ditt lokala återvinningsprogram för att ta reda på om din specifika glödlampa kan återvinnas.
  • De flesta glödlampor kan återvinnas vid drop-off-platser eller IKEA.
  • Det är särskilt viktigt att återvinna glödlampor som innehåller kvicksilver, såsom CFLs. Om dessa glödlampor sätts i skräp, kan de sluta förorena miljön (inklusive vattenförsörjning) med kvicksilver.
  • Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande