Hur man byter en glödlampa i ett försänkt ljus

En försänkt glödlampa ligger i spola med taket eller annan yta, vilket gör det nästan omöjligt att fånga och skruva av det för hand. Som med så många andra problem där du behöver ta ett grepp är kanaltape en av de enklaste lösningarna. Om detta inte fungerar kan du kanske prova några olika tillvägagångssätt för att ta bort behållarkragen runt lampan.

Steg

Metod 1 av 2:
Med hjälp av kanalband
  1. Bild med titeln Ändra en glödlampa i ett försänkt ljussteg 1
1. Vänta tills glödlampan är cool. Om ljuset nyligen var på, vänta tills det är coolt till beröringen. Detta bör inte ta mer än fem minuter för en vanlig glödlampa. Halogenljus kan ta tjugo minuter.
  • Bild med titeln Ändra en glödlampa i ett försänkt ljussteg 2
    2. Riva av en remsa av kanaltape. Remsan ska vara ca 12 tum (30 cm) lång eller hälften så länge som din arm.
  • Bild med titeln Ändra en glödlampa i ett försänkt ljussteg 3
    3. Vik över varje ände av kanaltape. Vik en kort del av kanaltejpen över och håll den till sig själv. Upprepa på andra sidan. Dessa vikta "handtag" bör vara tillräckligt lång för att du ska greppa, med ett klibbigt segment mellan dem.
  • Om du tycker det är lättare, kan du sätta på kanalbandet i en cirkel istället, med limet på utsidan. Gör cirkeln tillräckligt stor för att passa din hand genom den.
  • Bild med titeln Ändra en glödlampa i ett försänkt ljussteg 4
    4. Stick duktremsan till glödlampan. Håll handtagen av kanaltape och tryck på det klibbiga segmentet mot den inbyggda lampans plana yta.
  • Bild med titeln Ändra en glödlampa i ett försänkt ljussteg 5
    5. Vrid för att skruva loss. När bandet pinnar till glödlampan, borde du ha tillräckligt med hävstång för att få det lös. Nästan alla glödlampor använder standardskruvgängning, så vrid glödlampan moturs för att skruva loss den.
  • Om det inte utgör, läs metoden nedan för att hjälpa till att ta bort den omgivande kragen.
  • Bild med titeln Ändra en glödlampa i ett försänkt ljussteg 6
    6. Avsluta skruvas för hand. När glödlampan har uppstått tillräckligt för att du ska gripa sidorna, dra av kanaltejpen. Det är snabbare vid denna tidpunkt att snurra lampan ut för hand.
  • Bild med titeln Ändra en glödlampa i ett försänkt ljussteg 7
    7. Byt ut glödlampan med samma metod. Skruva in den nya glödlampan så långt du kan för hand. När det är nästan spola, håll dig på kanalbandet och vrid medurs för att dra åt sig till en säker passform.
  • Metod 2 av 2:
    Ta bort en kvarhållande krage
    1. Bild med titeln Ändra en glödlampa i ett försänkt ljussteg 8
    1. Släck ljuset. Låt glödlampan svalna till rumstemperatur innan du hanterar det.
  • Bild med titeln Ändra en glödlampa i ett försänkt ljussteg 9
    2. Leta efter en metallring runt glödlampan. Många försänkta armaturer håller glödlampan med en metallkrage. Dessa är ofta borttagbara, men följ anvisningarna nedan för att undvika att skada ditt tak.
  • Detta är inte nödvändigtvis den stora ringen som håller i hela fixturen, även om det kan vara. Titta noga för en andra ringspolning mot glödlampan.
  • Bild med titeln Ändra en glödlampa i ett försänkt ljussteg 10
    3. Skär bort färg om det behövs. Om någon har målat över ringen, kan det rippa bort bitar av gips när du skruvas bort det. För att undvika detta, skära färgen runt ringen med en nytta kniv, arbeta den mot kragen. Försök nu stegen nedan tills du hittar en som fungerar för din modell.
  • Bild med titeln Ändra en glödlampa i ett försänkt ljussteg 11
    4. Leta efter en skruv eller knapp. Om du har tur, hålls din krage helt enkelt på plats med ett par skruvar. Vissa modeller har en liten metallknapp, som du trycker på eller glider i sidled för att frigöra fixturen.
  • Bild med titeln Ändra en glödlampa i ett försänkt ljussteg 12
    5. Testa om kragen vrider eller drar ut. Vissa modeller kan vridas eller dras ut för hand. Använd endast lätttryck, om du inte har bekräftat det här är det avsedda tillvägagångssättet med en manual eller tillverkaren. Här är två exempel på ljusarmaturer du kan ta bort det här sättet:
  • Moderna försänkta halogenljus har ofta en plastkrage med tre flikar. Tryck på fingrarna mot dessa flikar och rotera moturs. När du har tillgång till glödlampan, grepp basen och ledningen och wiggle dem ifrån varandra.
  • Vissa försänkta LED-lampor kan dras direkt ur taket. Titta på fingrarna, eftersom ett skarpt metallklipp kommer att dyka nedåt från kanten när fixturen framträder. Du kan sedan lossa glödlampan från ledningen.
  • Bild med titeln Ändra en glödlampa i ett försänkt ljussteg 13
    6. Pry ut ringen med en skruvmejsel. Några äldre halogenarmaturer använder en liten, tandad metallring utan speciell fästelement. Sätt försiktigt in en flathead skruvmejsel i mellan ringen och glödlampan och pry utåt. Det finns ett gap i ringen, så du kan böja den utåt och försiktigt dra ner den med fingrarna. Grip basen av lampan och vaka försiktigt de två spetsarna ur uttaget för att ta bort den.
  • Var försiktig så att du inte chipar glaset med skruvmejseln.
  • Bild med titeln Ändra en glödlampa i ett försänkt ljussteg 14
    7. Ta bort en fast ring. Om det inte finns något uppenbart fästelement för ringen, men det vägrar att vrida ut, kan det vara fastnat. Försök försiktigt trycka upp på glödlampan med ett par fingrar från varje hand. Om glödlampan går vidare in i taket, tryck på fingrarna utåt mot motsatta sidor av ringen. Försök att rotera ringen medan du trycker på för att förbättra ditt grepp.
  • Om det fortfarande inte fungerar, och din modell har tre små flikar på plastkragen, grepp en av flikarna med ett tång. Tryck med tängerna när du trycker på en annan flik för hand.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    För lampor på långa platser, hämta en glödlampa av en hårdvaruaffär. Välj en modell med en sugkoppänd att greppa ljuset.

    Varningar

    För att undvika elektrisk stöt, se till att ljuset är avstängt innan du sätter in den nya glödlampan.

    Saker du behöver

    • Inbyggd glödlampa
    • Silvertejp
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande