Hur man kastar en fiskepole

Fiskestänger och rullar finns i 4 huvudtyper: Spincasting, Spinning, Baitcasting och Fly-Fishing. Medan den grundläggande åtgärden av gjutning av en fiskestång är liknande, kommer var och en av dessa stavar med sina egna unika designelement och mekanismer, vilket påverkar tekniken. Nyckeln till en stark, exakt gjuten är bekant med de olika komponenterna i stången du använder och lär dig att hantera rullen med naturlig lätthet så att du säkert kan skicka linjen segling varje gång.

Steg

Metod 1 av 4:
Att lära sig att kasta med en spincaststång
  1. Bild med titeln Cast Steg 3
1. Möta det vattenområdet där du tänker sträva efter. Innan du försöker kasta din linje, vill du se till att du pekar i rätt riktning. Böj dina knän lite för att sänka tyngdpunkten och ge dig en mer stabil bas. Kontrollera att dina axlar och höfter är fyrkantiga med ditt mål.
  • Om det är mer bekvämt för dig, kan du också vinkla din hållning något, med foten av din icke dominerande sida framför.
  • Bild med titeln Cast Steg 1
    2. Rull i linjen så att din lock är 12-15 tum (30-38 cm) från stångspetsen. Vrid hjulets vev medsols (bort från dig) tills locket hänger ca 1 fot (0.30 m) från stångens ände. Detta kommer att lägga linjen i rätt läge för en bra, stark gjuten.
  • Om du har en sjunker eller bobber fäst vid linjen, se till att det är 12-15 tum (30-38 cm) från stångens ände i stället för din bete. Annars kommer din linje att vara för kort, vilket kommer att få din cast att förlora fart.
  • Bild med titeln Cast Steg 2
    3. Grip handtaget på stången med tummen strax under rullknappen. Handtagen av de flesta spincaststänger har ett försänkt säte med en triggerliknande utskjutning på undersidan. Vik ditt pekfinger runt den här projektionen för att säkerställa att ditt grepp är säkert.
  • Du har möjlighet att hålla stången i antingen din höger eller vänster hand. De flesta fiskare föredrar att kasta spincastväxel med sin dominerande hand.
  • Om du vill kasta och rulla med samma hand, måste du ändra händerna efter din gjutning.
  • Bild med titeln Cast Steg 5
    4. Tryck och håll ned knappen på baksidan av rullen. Flytta tummen på din gjutning upp tills dynan vilar över knappen. Tryck sedan på knappen ordentligt. Deprimerande av rullknappen lossar den spolade linjen, vilket gör det möjligt att flyga när du startar gjutningsrörelsen.
  • Linjen kan falla när du trycker på knappen, men den ska inte resa långt. Om det sjunker mer än 2-3 tum (5.1-7.6 cm), det betyder att du kanske inte har hållit knappen tillräckligt fast. Rulla in det och försök igen.
  • Bild med titeln Cast Steg 6
    5. Höj din gjutarm tills din hand är framför ditt ansikte. Låt rörelsen komma från din armbåge snarare än din axel-på det sättet, får du en bättre snap när du fyller på din gjutning. När handen på din gjutarm är i läge framför ditt ansikte, borde staven själv vara vertikal eller peka bakom dig bara något.
  • Var noga med att hålla handtaget på stången ovanför midjenivå hela tiden.
  • Undvik att höja din arm för hög. Att göra det kan orsaka att du oavsiktligt krossar ett närliggande objekt eller någon del av dina kläder. Det kan också lägga onödig belastning på din axelfog, vilket kommer att hämta dig snabbt efter en lång dag ute på vattnet.
  • Öva gjutning i ett öppet område så att du inte krossar träd eller buskar bakom dig.
  • Bild med titeln Cast 7
    6. Sopa stången framåt snabbt. I en fluidrörelse, vända riktningen på den gjutna handen och håller stångens handtag en full armlängd framför ditt ansikte. Ta spetsen på stången till ett stopp vid ungefär 30 graders vinkel, eller vad som är allmänt känt som "10" -positionen.
  • Nyckeln till en bra gjutning är att göra dina rörelser så smidiga och enkelt som möjligt. Jerking eller vara alltför kraftfull med staven kommer bara att kasta bort din noggrannhet och få dig att förlora avståndet.
  • Bild med titeln Cast Steg 8
    7. Släpp REEL-knappen när staven kommer till ögonnivå. Som du gör kommer stångens momentum att driva din bete eller locka fram mot ditt målområde. Linjen fortsätter sedan att stoppa snabbt tills du trycker på REEL-knappen igen eller betet eller locket träffar vattnet.
  • Om din bete eller lurar bara plops i vattnet framför dig, släppte du förmodligen knappen för sent. Om det flyger uppåt i en lös båge, kan du ha släppt för tidigt.
  • Det kan vara lite knepigt först för att ordentligt tiden med din utgåva. Oroa dig inte - du börjar hänga på det efter några försök.
  • Bild med titeln Cast Steg 9
    8. Tryck på REEL-knappen igen när ditt bete eller lock når ditt mål. Genom att trycka på knappen en gång till kommer du att sakta ner på ditt bete, vilket gör att det kan drifta snyggt och enkelt, där du vill att den ska landa. Därifrån kommer det bara att vara en fråga om tålamod som du sparkar tillbaka och väntar på en byte av en bit!
  • Alternativt kan du återkoppla linjelåsningsmekanismen genom att vrida spolen medurs tills du känner ett klick.
  • Vid denna tidpunkt kan du överföra stången till din motsatta hand om du känner dig mer bekväm att rulla med din dominerande hand.
  • Metod 2 av 4:
    Fiska med spinning tack
    1. Bild med titeln Cast Steg 3
    1. Peka din överkropp i den riktning du kommer att kasta. Möta den del av vattnet där du vill ha din linje och lura att gå, hålla axlarna och höfterna i linje med ditt målområde. Antag en bekväm hållning och böj knäna för att öka din stabilitet.
    • Försök att inte låta dina höfter eller axlar vända medan du går igenom gjutningsrörelsen. Du vill stanna hela tiden.
  • Bild med titeln Cast Steg 10
    2. Greppa stångens handtag med din dominerande hand. Till skillnad från spincastrullar är spinnrullar utformade för att kastas med en hand och rullas med den andra. Ta ett fast grepp på hjulsätet, placera ditt index och långfinger ovanför projektionen och förankra din ring och små fingrar under den.
  • Eftersom fler människor har högerhänt, är majoriteten av spinnrullar utformade med handtaget till vänster och rullen till höger.
  • Om du är vänsterhänt, ändra bara stångens orientering så att handtaget och rullen är i en mer naturlig position.
  • Bild med titeln Cast Steg 11
    3. Reel i linjen tills ditt lock hänger på 12-15 tum (30-38 cm). Vrida rullen medurs för att ta locket till höger höjd. Undvik att lindas det i närheten av 6 tum (15 cm) eller lämna överflödigt slack i linjen. Du vill att luren ska dänga precis nog för att ge lite vikt.
  • Se till att du håller stångens handtag i en bekväm position på ungefär midjenivå.
  • Bild med titeln Cast Steg 12
    4. Haka fingret över linjen och dra upp det mot stången. Rotera rullbandet tills den spiralade linjen är inriktad på stången och sitter så nära din gjutningshand som möjligt. Därefter, skurk ditt pekfinger och använd det för att samla upp närmaste sektion av raden och dra den direkt upp i stången. Detta kommer att skapa tillräckligt med slack för att möjliggöra en effektiv gjutning.
  • När du har snagged linjen med ditt finger, låt inte gå tills du initierar gjutet.
  • Reel Bail är den cylindriska delen som roterar fritt bakom spolen där linjen är sår. Det är ansvarigt för att samla linjen och deponera tillbaka på spolen när du rullar in.
  • Bild med titeln Cast Steg 13
    5. Öppna rullbasen med din fria hand. Om du är en högerhänt fiskare, vänd den svängande metallslingan över till motsatt sida av borgen med din vänstra hand. Om du är vänsterhänt, använd din högra hand för att öppna borgen. Öppnar borgen flyttar den ur vägen för linjen så att du kan fritt kasta ditt lock.
  • Se till att du behåller ditt grepp på stångens handtag med din dominerande hand medan du fyller på rullbanan öppen. Gjutning av en spinnrulle är en 2-handed process.
  • Bild med titeln Cast Steg 14
    6. Dra stången tillbaka över axelns axel. Flytta båda händerna i Unison upp och ut, liknande sättet du skulle hålla en baseballbat eller golfklubb. Pausa när stångens spets är ungefär en 30 graders vinkel mot marken.
  • En spinnstång bör i allmänhet följa mer av en horisontell bana istället för att resa rakt upp och ner.
  • Bild med titeln Cast Steg 15
    7. Släpp av linjen när du piska stången framför dig. Snäpp stången tillbaka framför dig så att båda händerna sträcker sig framför bröstet. Så snart stången passerar framför ditt ansikte, släpp ditt grepp på linjen. Flexionen av stångens spets kommer att skicka den segling. För att förbättra din precision, håll ditt pekfinger pekat på plats där du vill att du ska landa.
  • Som med en spincaststång, var försiktig så att du inte släpper ut linjen för tidigt eller för sent. Om du släpper för tidigt kommer ditt lock att gå upp i stället för ut, medan du släpper för sent, kommer det vanligtvis att få det att skjuta rakt ner i vattnet.
  • Om du kastar med en långhanterad spinnstång, som den typ som används i saltvattenfiske, stabiliserar din dominerande hand så mycket som möjligt under hela rörelsen. Det kommer att fungera som en slags fulcrum runt vilken resten av stången kommer att svänga.
  • Metod 3 av 4:
    Med en bitcaststång
    1. Bild med titeln Cast Steg 3
    1. Stå mot ditt avsedda målområde. Kvadrat axlarna och höfterna med den del av vattnet där du vill ha ditt lock eller bete att landa. Växt båda fötterna fast sida vid sida, med tårna i linje med resten av din kropp. Detta kommer att bidra till att din linje flyger sant.
    • Om du föredrar kan du stagger din hållning så att din dominerande fotboll är i ryggen, eftersom du kommer att få din stav tillbaka över axeln för att initiera gjutet. Bara se till att din fotpositionering inte slänger bort din anpassning.
  • Bild med titeln Cast Steg 16
    2. Justera rullens drag och spänning. Innan du tar din baitcasting ut för första gången är det en bra idé att justera drag och spänningsinställningar till en nivå som är bekväm för dig. Du kan göra det genom att vrida de magnetiska hjulen på stångens baksida precis ovanför greppet tills du får rätt känsla. På det sättet kommer linjen att skalla enkelt av hjulet när du går till Cast.
  • Baitcasting-rullar använder sig av ett centrifugalbromssystem och en spänningsratt, som skapar drag när linjen är gjuten.
  • Om du aldrig har kastat med en bitcastingstång innan, sätt motståndshjulet till 9. En högre resistansnivå kommer att erbjuda större säkerhet och kontroll för dina första försök. När du har fått lite upplevelse, så att du kan göra det enkelt och med större avstånd.
  • Baitcasting stavar har en komplex design, och det kan vara lätt att kasta inställningarna ur balans om du inte är försiktig. Av den anledningen är det bäst att få dem att arbeta med en kvalificerad professionell.
  • Bild med titeln Cast Steg 17
    3. Rulla ditt lock i 12-15 tum (30-38 cm) från stångspetsen. Vrid rullen vrids medurs för att förkorta linjen och moturs för att förlänga den. Få din bete eller locka hängande ca 1 ft (0.30 m) från stångens ände för att säkerställa maximal hävstång och fart på gjutet.
  • Bild med titeln Cast Steg 19
    4. Vänd stången så att rullen och spolen är på toppen. Placera rullningsmekanismerna så att de vetter mot uppåt tillåter dig att använda din handled för att få en bra snap på gjutet.
  • Bild med titeln Cast Steg 18
    5. Grepp stången med din tumme som vilar över hjulspolen. Håll tummen i en liten vinkel på spolens ytterkant i stället för att trycka den platt mot linjen. Detta kommer att hålla dig från att oavsiktligt hindra spolen och ge dig mer kontroll över flödet av linjen under gjutningen.
  • Som med spincaststänger, de flesta fiskare kastar och rullar baitcasting stavar med samma hand. Om du bestämmer dig för att utföra båda handlingarna med samma hand, måste du byta grepp när du har kastat.
  • Bild med titeln Cast Steg 20
    6. Tryck på REEL Spool Release-knappen med tummen på din gjutningshand. Slå på spoleutlösningsknappen lossar spolen och gör det möjligt att vända sig fritt under gjutet, vilket gör det möjligt att göra längre kast. När du har träffat REEL Spool-utgåvan, placera tummen över det exponerade spolhjulet för att hålla spolen från avlindning.
  • På de flesta Baitcasting-rullarna hittar du en smal knapp eller bar på baksidan av hjulhandtaget strax under rullspolen som du snabbt kan hitta med tummen.
  • På äldre modeller kan spoleutlösningen vara placerad på stångens yttre spole-sidokant istället.
  • Bild med titeln Cast Steg 21
    7. Ta med din gjutarm upp och bak mot din axel. Lyft spetsen på staven till sidan tills den pekar bakom dig i en liten vinkel. Krok din böjd armbåge ut bredvid ditt ansikte, som om du ska kasta en fotboll.
  • Det är inte nödvändigt att hålla din armbåge eller stång i någon exakt vinkel. Bara få det i vilken position som helst som är mest bekväm för dig.
  • Om spetsen på din stav dämpar ner till midjenivån eller under, håller du förmodligen det för lågt. Försök lyfta det något så att det sitter på ungefär axelhöjd när du går till Cast.
  • Bild med titeln Cast Steg 22
    8. Sopa stången framåt medan du tar bort tummen från spolhjulet. Omvänd stångens väg med en snabb whip-liknande rörelse för att initiera gjutet. När du tar bort tummen från spolen, kommer din bete eller lock att zooma i riktning mot ditt mål, vilket gör att linjen kan koppla av. Slutför gjutet med din stång som pekar framför dig i klockan 10.
  • Håll din arm avslappnad och böjd genom rörelsen.
  • Gjutning med en baitcaster handlar mer om finess än kraft. Istället för att försöka kasta ut ditt bete eller locka, låt sin egen vikt transportera det enkelt.
  • Bild med titeln Cast Steg 23
    9. Bromsa rullspolen med tummen precis innan den når vattnet. Tryck på tummen lätt mot spinnspolen till "fjäder" linjen, eller sakta ner det smidigt och gradvis. Försök att se till att det har slutat vrida helt innan det berörs i ditt målområde.
  • En annan anledning som de flesta fiskare använder sin dominerande hand för att kasta en bitcaststång är att det ger dem mer kontroll över hjulspolhjulet.
  • Om du inte bromsar din linje, fortsätter den unraveling efter att din bete träffar vattnet. Detta kan resultera i en kram av överskridande linje (ibland känd som en "fågelbo"), som du måste räta ut innan du kan hämta ditt lock.
  • Fortsätt och flytta stången över till din motsatta hand om du vill rulla din linje med samma hand som du kastar med.
  • Metod 4 av 4:
    Gjutning av flugfiske tack
    1. Bild med titeln Cast Steg 3
    1. Placera din kropp för att möta den del av vattnet där du kommer att kasta. Navigera till en del av vattnet där din fot är snygg och säker och stå med dina axlar och höfter i linje med din målzon. Sjunka din vikt för att hålla sig ordentligt rotad medan du går till cast.
    • Under en flugfiske session är det en bra chans att du står direkt i det vatten du fiskar i någon gång. Av denna anledning är det särskilt viktigt att du upprätthåller en solid bas.
    • När du är kär i snabbvatten, se till att du är medveten om din ståndpunkt och fotplacering hela tiden. Det kan vara väldigt lätt att glida om du inte är försiktig!
  • Bild med titeln Cast Steg 25
    2. Håll din stav på midjenivå framför dig med din dominerande hand. Se till att staven är parallell med marken eller vinklad uppåt bara något, med rullen vänd nedåt och tummen vilar längs handtagets övre del. Håll din arm lös och avslappnad under armbågen.
  • Casting Fly-Fishing Tackle kräver korrekt en hel del fingerfärdighet. Av den anledningen rekommenderas att du använder vilken hand du är mer samordnad med.
  • Bild med titeln Cast Steg 27
    3. Rita spetsen på stången igen med hjälp av rörelse av din underarm. När du sveper stången tillbaka, kommer den att böja något, och linjen kommer att bläddra tillbaka bakom dig i en tight båge. Denna whiplash-effekt är det som genererar det momentum som behövs för att driva locket.
  • När du först börjar din backstroke kan du lyfta spetsen på stången 6-8 tum (15-20 cm) för att frigöra den lösa linjen från vattnet om det behövs. Efter det, håll det så horisontellt som möjligt under hela rörelsen.
  • Håll din övre arm fast på plats under bakstycket. Till skillnad från andra stavar, kommer du främst att använda din handled eller underarm när du kastar en flugfiske tack.
  • Bild med titeln Cast Steg 28
    4. Pausa precis tillräckligt för att låta linjen räta ut bakom dig. Vänta på att linjen slutför sin båge och börja unfurling i luften. Se till att linjen är klar så att den inte hyser dina kläder eller några omgivande föremål när du fyller på gjutet.
  • När du först lär dig att använda flygfiske tack kan det hjälpa till att titta över din axel för att titta på linjen för att räta ut. Efter några gjuter börjar du känna igen den milda bogserbåten när linjen når full förlängning.
  • Övertala inte pausen för mycket. Om linjen flyter till marken tar du för mycket tid.
  • Var försiktig så att du inte rusar det. Om du inte pausar, kommer allt att kollapsa och du måste försöka igen.
  • Bild med titeln Cast Steg 29
    5. Bläddra på stångens spets så att din gjutning handspekar framför dig. Vid denna tidpunkt kommer stången att vara "laddad" och redo att springa tillbaka i motsatt riktning. Med en snabb snap av din handled kommer locket att segla ut framför dig mot ditt målområde.
  • För maximal effekt, avstånd och precision, försök att tida rörelse av din underarm och handled med det exakta ögonblicket som stången räter ut efter böjning.
  • När vägen når klockan 10, dra tillbaka den försiktigt för att stoppa framåtriktningen. Detta kommer att hålla dig från att överskrida ditt mål av misstag.
  • Bild med titeln Cast Steg 32
    6. Sänk stångspetsen för att sätta ner linjen, ledaren och flyga. När din stav kommer till ett stopp framför dig, peka spetsen nedåt bara tillräckligt för att skicka din linje fladdrande försiktigt till ytan av vattnet. Tänk på att detta bara ska hända efter att du har slutfört din stroke. Om ditt stångspets dips för tidigt, kommer det att kasta bort ditt mål och avstånd.
  • Bli kompetent med flygfiske tacklar ett fast grepp om teknik och mycket övning. Var inte avskräckt om du känner att du inte kan få det rätt på dina första drag.
  • Bild med titeln gjutna steg 31
    7. Upprepa backstroke och bläddra efter behov för att skicka ut mer linje. En av de största fördelen med att fiska med flugfiskehantering är att du kan öka det avstånd som din linje reser efter att du redan har slutat casting. För att göra detta, svepa bara stången fram och tillbaka med släta, enkla slag, stoppar när linjen har gått så långt du vill att den ska gå.
  • Tips

    Öva dina gjutningstekniker på torrt land innan du tar ut dem på vattnet. Byt ut ditt bete eller lock med en gummilämpare för att undvika att skada eller förlora den.
  • Om du brukar ta flera stavar med dig när du fiskar, överväg att bära en stav med en spincastrulle för lätta linjer och lockar och byter till en stång med en Baitcasting-spole när du behöver hantera tyngre lockar.
  • Varningar

    Det är en bra idé att bära slitstarka, långärmade kläder när de fiskar för att förhindra att krokhakar bädsar sig i huden som ett resultat av en dålig gjutning.

    Saker du behöver

    • Fiskespö
    • Fiskelinje
    • Bete eller lock
    • Sinker eller bobber (tillval)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande