Hur man fiskar från en kajak

Kajakpaddling och fiske är både roliga utomhusaktiviteter, så kombinerar dem är naturligt. Att fånga fisk från kajak kan vara lika lätt som att använda en båt så länge du förbereder dig för de unika utmaningarna som är involverade. Kajaker är små och har inte mycket lagringsutrymme, så välj utrustning som är viktigt för din resa. Att lära sig hur man kontrollerar en kajak är också viktigt för att nå fisk medan du bor i fara. När du är redo att kasta din linje, ta försiktigt fisken nära kajaken tills du kan sopa upp det i ett nät. Kajakfiske tar kontroll och balans, men det är en aktivitet som någon vattenälskare kan lära sig.

Steg

Del 1 av 3:
Välja och utrusta din kajak
  1. Bild med titeln fisk från ett kajak steg 1
1. Välj en bredbotten kajak för stabilitet medan du fiskar. Att få rätt kajak är en stor del av fisket framgångsrikt. Den exakta storleken på kajak du behöver beror på din höjd och vikt, men i allmänhet, kort, breda kajaker är det enklaste att kontrollera. Leta efter en kajak med en plats på toppen samt extra funktioner som extra lagringsutrymme och klämmer för att knyta ner ditt redskap.
  • Tala med en säljare på en utomhus sportartiklar för att hitta en kajak som passar dig. StingDiness är viktigt, särskilt för högre människor. En bredbotten kajak kan också låta dig stå upp medan du är på vattnet.
  • Tillbringa lite extra för att få en kajak med ytterligare funktioner som ett bra säte, en stånghållare och lagringsutrymme. En bra funktion att leta efter är en Oar Holster så att du kan ställa in paddla ner utan att förlora det medan du är kretsande fisk.
  • Bild med titeln fisk från ett kajak steg 2
    2. Ställ in ett förhöjt säte i mitten av kajaken. Om din kajak inte innehåller ett upphöjt säte, köp en. Passa den mot baksidan av kajakens sätesstöd, leta efter bifogade punkter på kajaken. Sätet kommer förmodligen att ha minst ett metallklipp som är avsett att fästa på en klyfta nära kajakens baksida. Efter att ha säkrat sätet, öppna det så det stannar upprätt.
  • Ett bekvämt säte hjälper mycket med att hålla sig bekväm under en lång dag, men det gör också fiske lättare. Det höjer dig så att du kan titta ner vid vattnet och också kasta linjen längre bort från kajaken.
  • Att få ett separat säte är användbart om du har en sit-inside kajak. "Sit-on-top" kajaker har redan ett förhöjt säte.
  • Bild med titeln fisk från ett kajak steg 3
    3. Välj en billig spinningsrulle för fiske. Ta inte med din favoritstav längs om du inte är beredd att förlora den. Välj en prisvärd stav som är lätt att ställa upp och kasta medan du är sitter inne i kajaken. Försök använda en lätt kolfiberstång som är ungefär ½ längden på kajaken. Para det med en matchande hjuls gjord av ett lättviktigt material som kol eller magnesium.
  • Lätta stavar och rullar är bättre för kajakfiske eftersom de kräver mindre energi att kasta. När du väljer en stång, prova det medan du sitter ner. Gjutning av ett långt avstånd tar mer armstyrka när du sitter.
  • Tänk på att stången och rullen blir våt även om din kajak inte vänder över.
  • Överväg att få en avtagbar stång som bryts i flera bitar. På det sättet kan du lägga det ihop när du behöver det och ta det ifrån varandra när du är klar.
  • Bild med titeln fisk från ett kajak steg 4
    4. Inkludera ett ankare för att hålla kajaken från att driva. Ett litet vikbart ankare väger någonstans mellan 1.5 till 4 lb (0.68 till 1.81 kg). De flesta ankare kommer i bärväskor för enkel transport. Du behöver också ett nylonförankringsle för att knyta ankaren till din kajak. En bra startlängd för repet är 75 ft (23 m), även om du kan behöva fästa ankaren i en annan längd beroende på hur djupt vattnet.
  • Lättare ankare fungerar bra i de flesta situationer, men välj ett tyngre ankare om du planerar på kajakpaddling i grovt vatten.
  • Många kajaker har en knäppt hitch för dig att knyta ankaren till. Om din har inte hitch, kan du köpa en och snabbt installera den med de medföljande metallflikarna och skruvarna.
  • Vissa kajaker har också hål i dem för förankring. För att använda hålet, håll en lång stake-out pole genom hålet och in i lera. Du kan också knyta polen till den sida av kajaken för att stoppa dig från Drifting.
  • Bild med titeln fisk från ett kajak steg 5
    5. Ta med en liten tacklingsbox med bete och andra viktiga leveranser. Välj en liten låda som passar inuti kajaken. Innan du går ut på vattnet, rengör du rutan. Ta med ett par tacklar och nightcrawlers att använda som bete. Begränsa dig till ett par användbara tacklar och tillräckligt med bete för att få dig genom din resa.
  • Levande bete som minnows och maskar måste också lagras på is för friskhet.
  • Kom ihåg att binda lådan till ett klibbat eller ett annat ankare inuti kajaken. Håll det under eller nära ditt säte så att du kan nå det utan mycket ansträngning.
  • Bild med titeln fisk från ett kajak steg 6
    6. Förvara dina värdesaker i en vattentät väska. Köp en marin torr väska för att lagra allt som inte ska bli våt, till exempel din telefon och plånbok. Stäng upp påsen och lash den till insidan av kajaken med ett nylon rep. Se till att det är säkert om kajak tips.
  • Ta alltid med en laddad mobiltelefon om du behöver ringa efter hjälp. Några andra redskap att överväga förpackning i en torr väska är en kamera, pengar, en GPS och en kompass.
  • Bild med titeln fisk från ett kajak steg 7
    7. Ta med en liten iskista om du håller fast fisk. Få en gammal kylare eller svalare väska och fyll den med gott om is. Sedan binda ner med nylon rep nära kajakens främre ände så det är lättillgängligt. Om du inte har en bilaga punkt för det, kan du också få ett tie-down-kit där du borrar in i toppen av kajaken för att skruva en montering på plats. Använd de medföljande nylonremmarna för att säkra kylaren till berget.
  • Om du inte planerar att hålla det du fångar, behöver du inte en kylare om du inte planerar att föra mat eller drycker du behöver hålla dig cool.
  • Bild med titeln fisk från ett kajak steg 8
    8. Använd lös kläder som torkar snabbt. Förutse den starka möjligheten att bli våt medan du är i kajaken. Hålla sig till snabbtorkande fiske skjortor och byxor, eftersom dessa kläder också minskar solens exponering. Leta efter kläder av fleece, ull eller polyester. Lägg till ytterligare lager om du planerar att fiska i kallare väder.
  • För vår och fallfiske, sätter många kajakare på en torr kostym eller flexibla vadare. Du kan också få en full kroppsdräkt för vintern. Koppla dessa kläder med en varm tröja och vattentät jacka.
  • Ta med en lätt vattentät jacka för att hantera stänk eller regn. Tänk också på en varm hatt och handskar under kalla perioder.
  • Om du fiskar under sommaren håller många människor till baddräkter, shorts och kortärmade t-shirts. Om du klär på det här sättet, var medveten om solens exponering genom att ha en hatt, solglasögon och solskyddsmedel.
  • Del 2 av 3:
    Kontrollerar en kajak säkert
    1. Bild med titeln fisk från ett kajak steg 9
    1. Sätt på en flytväst vart du än går ut på vattnet. Kayakers använder en personlig flotationsanordning (PFD). Det är ljust och skrymmande, men det är nödvändigt att vistas säkert på vattnet. Det är en väst, så glida det ovanpå dina kläder. Se till att det passar dig hårt och sticker ut på ett avstånd.
    • Du kan hamna i vattnet, så du behöver alltid ha en PFD. Det hjälper också större båtar att hitta dig och undvika din kajak.
    • Överväg att ta med ytterligare säkerhetsutrustning, inklusive en visselpipa för att varna andra, ett kajakreparationssats och koppelar för din paddla och stav.
  • Bild med titeln fisk från ett kajak steg 10
    2. Center de tyngsta föremålen i mitten av kajaken. Dessa saker är säkraste när de är i botten av kajaken, direkt i mitten. Din plats kommer också att vara nära centrum. Sätt din kylare i närheten, följt av din tacklingslåda och allt annat du planerar att föra.
  • Passar lättare vikter vid kajakens ändar, stapla dem om det behövs. Se till att kajaken känns snäll och balanserad så det är mindre sannolikt att tipsa.
  • En balanserad kajak är också lättare att kontrollera. Om du hittar manövrering för att vara svår, ta bort lite vikt.
  • Bild med titeln fisk från ett kajak steg 11
    3. Vänd kajaken i sidled när du går in i den. Att komma in i en bobbing kajak är inte så enkel som att komma in i en båt, men det är inte för tufft när du stabiliserar det. Dra kajaken halvvägs på fast mark, vrid det så det är parallellt med stranden. Sedan, gå på det. Se till att allt ditt redskap är på plats och bundet innan du går ut på vattnet.
  • Så länge kajaken är halvvägs på stranden, blir det inte lika lätt att tipsa över. Om du försöker klättra ner från en brygga, dra upp den bredvid bryggan och sänka dig långsamt ner.
  • Bild med titeln fisk från ett kajak steg 12
    4. Paddla med vertikala slag för att flytta båten i en snabb takt. Många kajakare håller paddeln horisontellt medan den doppar den i vattnet. Den stilen av rodd kommer att trösta dig innan du någonsin har ställt upp din fiskelinje. Istället, luta stången så att padden är nästan vertikal med ena änden över huvudet. Doppa den andra i vattnet och tryck det framåt för att flytta kajaken.
  • Öva kontrollerande kajaken innan du försöker fiska i den. Du kommer inte att kunna fiska mycket bra i det tills du är van att styra den.
  • Alternativa sidor när paddling. Till exempel, stroke på höger sida, höja paddelen och sedan stroke på vänster sida för att flytta kajaken rakt fram.
  • Bild med titeln fisk från ett kajak steg 13
    5. Dra padden bakom kajaken för att vända den. Använd en teknik som kallas en svepslag för att snabbt omdirigera kajaken. Titta på var du vill gå, luta din kropp i motsatt riktning. Håll padden nästan horisontellt, doppa den i vattnet. Sedan sopa paddla bladet tillbaka för att vända kajaken.
  • Tänk på att kajaken vänder sig från var din paddla är. Om du slår vattnet till höger, blir kajaken till vänster. Om du använder den till vänster, vänder den till höger.
  • Bild med titeln fisk från ett kajak steg 14.jpeg
    6. Kasta stången för att hjälpa till med finjustera din positionering. Sedan kontrollen av en stång och paddla samtidigt är det nästan omöjligt, dra nytta av din stav. Ett sätt att göra detta är genom att svepa stången genom vattnet som det är en paddla. Du kan också kasta linjen för att flytta din positionering. Kajakens näsa kommer att vända sig från var du kastar linjen.
  • Placera dig själv så att du har en tydlig syn på var du vill kasta linjen. Tänk på att starka vindar eller strömmar flyttar kajaken långt mer än staven, så ta hänsyn till dem först.
  • Bild med titeln fisk från ett kajak steg 15.jpeg
    7. Klättra tillbaka i kajaken om du faller ut ur det. Capsizing är en mycket verklig möjlighet även i lugnt vatten. Om du tipsar över, panik inte. Vänd kajaken över och simma upp till sidan. Lyft upp bröstet tills det är nära sätet, dra sedan benen på kajaken.
  • Öva klättring i kajaken medan du är i en lugn vattenkälla. Master tekniken innan du går ut.
  • Gå inte efter något redskap tills du är stabil i kajaken. Om du knyter allt ner, behöver du inte oroa dig för att förlora det.
  • Del 3 av 3:
    Fångande fisk
    1. Bild med titeln fisk från ett kajak steg 16.jpeg
    1. Välj en typ av fisk för att fånga så du vet vad du behöver. Eftersom du har begränsat utrymme på en kajak, vet du vad du vill fånga, hjälper dig att packa. Ta reda på vilken typ av lock och bete är absolut nödvändigt för din resa. Om du planerar att ta en resa till ett visst område, undersöka vilken typ av fisk som finns där så att du inte slutar väga ner din kajak med mycket onödigt redskap.
    • Om du har tid, besök fiskeområdet. Försök att fiska där på en båt också för att bli mer van vid de förutsättningar du kommer att möta.
    • Kolla vilken typ av vatten trafik som förväntas i fiskeområdet och andra faktorer som kan påverka din resa.
  • Bild med titeln fisk från ett kajak steg 17.jpeg
    2. Glida i läge med hjälp av korta paddla slag. En av de största fördelarna med kajakfiske är stealth. När du märker en fiskskola eller en bra plats där de sannolikt kommer att samla, börja paddla mot dem. Använd korta, milda slag för att undvika stänk. Försök att sopa padden nära båten.
  • Höga ljud skrämmer bort fisk, så gör ditt bästa för att vara så tyst som möjligt. Det kommer att ge dig en fördel att du inte skulle få från en båt med hög motor.
  • Att slå kajak är ett säkert sätt att skrämma fisk. För att undvika detta, flytta din paddla långsamt och med försiktighet. Ta din tid när du placerar kajaken.
  • Bild med titeln fisk från ett kajak steg 18.jpeg
    3. Kasta ankaren genom att släppa det i vattnet medan du håller linjen. Se till att nylonförankringsrepet är ordentligt knuten till både ankaren och din kajak. Därefter, behåll ditt grepp på repet medan ankaren långsamt sänker. Vänta på att det ska slå botten. Därefter vänta på att din kajak ska bosätta sig innan du kastar din linje.
  • Använd en ankare hitch För att säkra ankaret.
  • Kom ihåg att dra öppna ankarets prong innan de slänger det i vattnet. När ankaret träffar golvet, blir det sidled så att spetsarna fångar på fast mark.
  • Kajaken kommer att driva i riktning mot vattenströmmen eller vinden, så faktor i driften när du väljer var du ska sluta.
  • Bild med titeln fisk från ett kajak steg 19.jpeg
    4. Sitta upp rakt medan du flyttar armen tillbaka till kasta linjen. Håll stången placerad horisontellt framför dig och dra tillbaka den snabbt. När kroken går bakom huvudet, snäpp stången framåt för att släcka linjen framför dig. Du har inte mycket utrymme, så låt inte kroken gå tillbaka tillräckligt långt för att slå kajaken. Håll sedan stången horisontellt igen framför dig när du väntar på att fisk ska bita.
  • Barbed krokar kan fastna på din kajak eller sämre, någon eller något annat. En fast krok är svår att ta bort utan att gå tillbaka till stranden eller klippa linjen.
  • Om du kan stå upp i kajaken kan du skapa mer utrymme för att manövrera stången. Det är också bra för att utnyttja fisken ur vattnet.
  • Bild med titeln fisk från ett kajak steg 20.jpeg
    5. Rulla stången tillbaka när du känner en fisk på kroken. Håll stången upp, nästan vertikalt, för att dra fisken i med mer kraft. Se till att du lämnar lite slack i linjen. Om det ser ut eller känner sig spänt, kan det snäppa. Fortsätt spola, sänka stången vid behov för att minska spänningen.
  • Stanna still, centrerad i båten medan du försöker ta med fisken. Om du lutar mot sidan kan du hamna i vattnet.
  • Bild med titeln fisk från ett kajak Steg 21
    6. Fånga fisken med ett landningsnät när det blir nära kajaken. Håll spolning i fisken tills det är precis uppe bredvid din båt. Byt till ditt nät, sopa det horisontellt genom vattnet. Om ditt mål är på punkt, kommer fisken säkert i nätet. Se till att den är fast in där innan du försöker lyfta det ur vattnet.
  • Ta med fisken nära båten så att du inte behöver luta dig för att fånga den. Lutande för långt är ett säkert sätt att hamna våt, och då kan du förlora fisken ovanpå det!
  • Du kan också dra tillbaka stången för att vända fisken upp i en singel, snabb rörelse. Det är svårt att göra när du är ny att fiska och kan också leda till en skarp krok som flyger genom luften, så försök det med försiktighet.
  • Bild med titeln fisk från ett kajak Steg 22.jpeg
    7. Dra kroken ur fisken innan du lagrar den i is. Ha ett litet par tänger till hands för att hjälpa till haka av fisken utan att skada den. Nå in i fiskens mun, rotera sedan kroken tills den pekar mot dig. Dra långsamt det ur fiskens mun. När du är klar, lagra fisken eller släpp den.
  • Ett annat alternativ är att köpa krokar utan barbs. Om du har taggt krokar, kan du också krympa dem genom att använda tänger för att krossa barberna. Utan barberna blir krokarna mycket lättare att glida av fisken.
  • Tips

    Blir våt medan fiske i en kajak är helt normalt. Du kommer förmodligen att förlora redskap någon gång, så ta inte din bästa utrustning med dig!
  • Solskyddsmedel och solglasögon är alltid bra att ha med dig för att skydda dig från solens exponering.
  • Kajakfiske är lättare när du riktar in mindre fisk som inte kan dra dig runt. Men med övning kan du rulla i större fisk som bas och gädda.
  • Dra nytta av en kajaks lilla storlek. Använd det för att komma in i områden Båtar kan inte nå.
  • På några dagar kommer du inte att fånga mycket fisk. Fortsätt försöka och gå vidare till nya fläckar där fisken är mer aktiva.
  • Varningar

    Kajakpaddling är farligt om du inte tar rätt försiktighetsåtgärder. För att förhindra drunkning, använd alltid en flytväst medan du är ute på vattnet.
  • Se upp för farliga väderförhållanden som kan kapsa din kajak eller göra det svårt att upptäcka. Gå inte ut i blixtnedslag eller djup dimma.
  • Saker du behöver

    • Kajak
    • Fiskespö
    • Haspelrulle
    • Fiskelåda
    • Bete
    • Tacklar
    • Iskista
    • Flytväst
    • Paddla
    • Vattentät väska för värdesaker
    • Fiskelinje
    • Krok
    • Tång
    • Väder-lämplig klädsel
    • Klämmer för att binda upp växeln (tillval)
    • Nylon rep att binda upp växlar (valfritt)
    • Oar och stånghållare (tillval)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande