Hur man rengör en nebulisator

En nebulizer är en speciell typ av maskin som används för att ge droger i form av en luftburna dimma så att de kan inandas. Nebulizers rekommenderas ofta för små barn, människor som lider av astma eller personer som har svårigheter med vanliga inhalatorer. Att hålla en nebulizer ren är mycket viktigt - eftersom din medicin måste passera genom det på vägen till dina lungor, kan en oren nebuliserare ha dig inandning av bakterier, vilket leder till infektion.

Steg

Metod 1 av 2:
Snabbstädning din nebulisator

Utför dessa steg efter varje användning av din Nebulizer.

  1. Bild med titeln Clean a Nebulizer Steg 1
1. Tvätta dina händer. Innan början är det en bra idé att ta några ögonblick att tvätta händerna med tvål och vatten eller en alkoholbaserad sanitizer. Tvätta händerna dödar bakteriella och andra skadliga mikroorganismer på dem. Eftersom denna metod för rengöring av nebulisatorn inte använder någon tvål, vill du inte av misstag överföra dessa på nebulisatorn genom att rengöra den med smutsiga händer.
  • Ser Hur man tvättar händerna För tips om att få händerna så rena som möjligt. Om du har ett kemiskt känsligt jobb (e.g., sjukvårdsarbetare), du kanske vill använda det mer konservativa Vem riktlinjer För handtvätt.
  • Bild med titeln Clean A Nebulizer Steg 2
    2. Ta nebulisatorn, om möjligt. De flesta nebulisatorer består av en mask eller munstycke, en sektion av slangar, några anslutningsbitar och en tryckluftsmaskin. Ta försiktigt dessa bitar bortsett från varandra. Du behöver bara rengöra en eller två bitar, inte hela maskinen, så lämna inte dem anslutna om inte din nebulizer inte kommer ifrån varandra.
  • De flesta nebulisatorer kommer i en av två sorter: Atomizer Jet och Ultraljud. Atomizer Jets, den vanligare sorten, använd tryckluft för att sprida din medicin, medan ultraljudsnebulisatorer vibrerar det flytande läkemedlet med ljudvågor för att göra det till en ånga. Medan dessa två nebulisatorer använder olika mekanismer som ska fungera, använder de båda liknande munstycke / slangar för att sprida medicinen, så rengöringsanvisningarna är praktiskt taget identiska för båda.
  • Vissa nebulizers (som till exempel mindre bärbara modeller) kan ha något olika konfigurationer. I dessa fall gör du bäst för att ta bort de bitar som kan tas bort. Nästan alla nebulizers kommer att ha någon form av munstycke eller mask - det här är det viktigaste att ta bort och rena.
  • Bild med titeln Clean a nebulizer Steg 3
    3. Tvätta koppen eller munstycket med varmt vatten. Kör lite varmt (inte het) vatten. Skölj munstycket och alla T-formade anslutningsbitar som fäster på den under vattnet i ungefär en halv minut till en minut, se till att varje del av dessa bitar blir sköljd.
  • Skölj inte slangen eller tryckluftsmaskinen med vatten. Slangen är svår att torka och själva maskinen är inte avsedd att rengöras på det här sättet. Du burk, Torka dock ner i utsidan av dessa bitar med en handduk.
  • Bild med titeln Clean a Nebulizer Steg 4
    4. Lufttorka. Skaka överskottet av vatten av ditt munstycke (och alla T-formade anslutningsdel du tvättade) och ställ in den på en ren handduk. Låt vattnet avdunstas naturligt. Detta kan ta var som helst från 20 minuter till en timme eller två, beroende på klimatet.
  • Bild med titeln Clean A Nebulizer Steg 5
    5. Sätt tillbaka maskinen tillsammans och lagra. När bitarna är torra, sätt hela nebulisatorn tillbaka tillsammans. Kör luft genom maskinen i ca 10 till 20 sekunder för att ta bort vatten inuti. Vid denna tidpunkt kan du koppla loss munstycket och slangar från tryckluftsmaskinen och lagra båda separat.
  • Ett bra ställe att lagra munstycket och slangen är i en ren ziplockväska. Tryckluftsmaskinen kan täckas med ett ark eller handduk för att hålla damm av det.
  • Bild med titeln Rengör en Nebulizer Steg 6
    6. Valfritt, tvätta bitar i tvålvatten i slutet av dagen. Vissa (men inte alla) nebulizers kommer att rekommendera att du desinficerar bitarna efter varje dagdag. Kontakta din modells instruktioner för att avgöra om du behöver göra det här. Följ stegen nedan för denna mellanliggande rengöringsmetod, som är nästan densamma som stegen ovan, men med tvål:
  • Ta bort nebulisatorns munstycke och alla T-formade anslutningsbitar som är fästade på den. Slang- och tryckluftsmaskinen ska inte tvättas.
  • Springa varmt vatten.
  • Använd mild diskmedel eller tvättmedel för att tvätta bitarna i ungefär en halv minut till en minut, se till att varje del av bitarna rengörs.
  • Skölj i ungefär en halv minut för att ta bort tvål.
  • Skaka överskott av fukt och lufttorka på en ren handduk.
  • Metod 2 av 2:
    Djuprengörande din Nebulizer

    Utför dessa steg var tredje till sju dagar medan du använder din Nebulizer.

    1. Bild med titeln Clean A Nebulizer Steg 7
    1. Tvätta utrustningen enligt ovan. För att säkerställa långsiktig renlighet och hålla din nebuliserare i gott skick, är det viktigt att ge det vanliga djupa rengöringar för att döda några bakterier eller mikroorganismer som din normala rengöringsregim misslyckades att döda. När du har slutat med din Nebulizer, börja med att tvätta det som du normalt skulle. Se avsnittet ovan för mer information.
    • De flesta tillverkare rekommenderar att du utför en djup rengöring en eller två gånger per vecka. Om du är osäker på hur ofta du kan rengöra din nebulizer, kontakta instruktionerna som följde med det.
  • Bild med titeln Rengör en Nebulizer Steg 8
    2. Få en desinfektionslösning (eller gör din egen.) Olika nebulizer tillverkare kommer att rekommendera att använda olika produkter för djupa rengöringssessioner. Vissa nebulizers kommer att ha en rengöringslösning som ingår med dem, andra kommer att rekommendera att du köper en kommersiell rengöringslösning från apoteket, och andra kommer att rekommendera att du gör din egen - kontakta din Nebulizizers instruktioner för att vara säker på vilket är bäst för dig.
  • För att göra din egen rengöringslösning, blanda en del vit vinäger till tre delar vatten. Till exempel kan du kombinera 1/2 kopp vit ättika med 1 1/2 koppar vatten.
  • Bild med titeln Clean A Nebulizer Steg 9
    3. Blöt dina bitar. Sätt masken och någon T-formad kontaktstycke i en ren skål och täck dem med rengöringslösningen tills de är helt nedsänkt. Lämna dem att sitta så att lösningen kan rengöra dem noggrant. Mängden tid din Nebulizings tillverkare kommer att rekommendera för blötläggning kan variera från modell till modell. Typiskt är det dock cirka 20 minuter till en timme.
  • Återigen, suga inte slangen eller tryckluftsmaskinen.
  • Bild med titeln Clean a Nebulizer Steg 10
    4. Skölj väl och lufttorka innan du lagrar. När nebulisatorn har slutat blötlägga, avsluta rengöringsprocessen på samma sätt som du skulle för en snabb rengöring i metoden ovan. Se nedan:
  • Ta bort bitarna från lösningen och skölj dem noggrant med varmt rinnande vatten i minst 30 sekunder.
  • Skaka överskottet av vatten och sätt bitarna på en ren handduk.
  • Låt bitarna lufttorka.
  • När det är torrt kan du korta bitarna igen och köra tryckluftsmaskinen kort för att ta bort vatten som fångas inuti dem.
  • Förvara slangen och masken i en ren ziplockväska. Täck den komprimerade luftmaskinen med en handduk innan du lagrar den.
  • Kassera din kvarvarande rengöringslösning - återvänd inte den.
  • Tips

    Var noga med att konsultera de anvisningar som följde med din Nebulizer innan du använder instruktionerna ovan. När du är i tvivel om vad du ska göra, följ alltid de specifika instruktionerna för din Nebulizer.
  • Förutom instruktionerna ovan vill du kolla din tryckluftsmaskins filter regelbundet och ersätta det efter behov.
  • Om bitarna av din nebulisator inte kommer ifrån varandra, tvinga dem inte. En trasig nebulisator är ingen nytta för dig.
  • Varningar

    Använd inte varmt vatten för att rengöra din nebulisator - använd varmt vatten istället. Förutom den uppenbara bränningsrisken kan varmt vatten vrida eller smälta munstyckets plast.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande