Hur man rengör din hud

Många människor inser inte att din hud är det största organet i kroppen, men det är!Hud har det mycket viktiga jobbet att skydda kroppen från infektioner och bakterier, så det är viktigt att hjälpa din hud ut genom att ta hand om det.Olika delar av kroppen kräver olika rengöringstekniker, men det bästa sättet att ta hand om din hud är att göra rengöring den en del av din dagliga rutin.

Steg

Del 1 av 3:
Rengör ditt ansikte
  1. Bild med titeln Rengör din hud Steg 1
1. Ta reda på vilken typ av ansiktshud du har.Din hud förändras när du ålder, speciellt under puberteten och letar efter produkter i hudvårdgången på apoteket kan vara förvirrande.Det finns så många alternativ!Vilket ska du välja?För att hitta rätt rengöringsmedel för din hud är det viktigt att först bestämma din nuvarande hudtyp:
  • Normal hud är inte för oljig och inte för torr, med minimala fläckar och ingen allvarlig känslighet för produkter eller väder.
  • Fet hud verkar ofta glänsande eller oljig, även om du nyligen tvättat ditt ansikte.Fet hud är också benägen att fläckar och större porer.
  • Torr hud är ofta fläckig, med mer synliga linjer och några rödaktiga fläckar av hud.
  • Känslig hud är ofta felaktig för torr hud eftersom den vanligtvis verkar torr och röd - men skillnaden är att känslig hud ofta är ett resultat av en viss ingrediens i en hudvårdsprodukt.
  • Kombinationshud är när du har fläckar av hud som är oljiga i vissa områden och torr eller normal i andra.Kombinationshud är vanligtvis oljig runt t-zonen (det T-formade området som skapats av pannan, näsan och hakan) och normalt för att torka på resten av ansiktet.
  • Bild med titeln Rengör din hud Steg 2
    2. Tvätta händerna först.Innan du börjar rengöra huden på ditt ansikte, var noga med att tvätta händerna med varmt vatten och tvål för att döda alla bakterier och ta bort smuts och smuts.Du skulle inte vilja gnugga Mer bakterier över hela ditt ansikte, skulle du?
  • Bild med titeln Rengör din hud Steg 3
    3
    Tvätta ditt ansikte två gånger om dagen med ljummet vatten och en mild renare. Även om din hud ser ren, är det förmodligen inte.Det är väldigt viktigt att rensa ditt ansikte varje morgon och varje natt före sängen, speciellt om du bär smink eller är benägna att bryta.Kom ihåg:
  • Använd inte vatten som är extremt varmt eller extremt kallt eftersom det kan skada din hud och fälla och smuts inuti dina porer.
  • Försiktigt Massage ditt ansikte med långsamma, cirkulära rörelser.Skrubba inte!Skrubbning kommer att orsaka hudirritation, rodnad eller breakouts.
  • Behandla huden runt dina ögon extra försiktigt, eftersom det är den mest känsliga, känsliga huden på ditt ansikte.Plus du vill inte sluta med Cleanser i dina ögon!
  • Tvätta inte ditt ansikte!Även om du har fet hud, kan övertvättas orsaka torrhet, och din hud kommer att producera Mer olja för att kompensera, vilket innebär att du kan hamna med oljigare, mer fläckig hud.
  • Bild med titeln Rengör din hud Steg 4
    4. Ta reda på om exfoliering är rätt för din hud.För vissa hudtyper och förhållanden kan exfolierande vara till hjälp, som de med solskador. Men för andra hudtyper, som de med cystisk akne, kan exfoliering skada din hud. Kontrollera med en hudläkare för att vara säker på om exfoliering är rätt för dig. Välj en skrubb som är utformad för din hudtyp och det är inte för hårt.Vissa sorter inkluderar:
  • Milda scrubs innehållande pärlor, socker, salt eller andra typer av naturliga exfoliatorer.
  • Mjuka hudvårdborstar.Dessa kan vara manuella eller oscillerande borstar som du klämmer din rengöring eller en mild skrubbe i innan du sätter försiktigt på borsten på ditt ansikte.
  • Behandlingsmasker som inkluderar milda syror som alfa-hydroxisyra eller beta-hydroxisyra för att sluta av död hud.Vara mycket Var försiktig med det här alternativet och var noga med att läsa anvisningarna!
  • Bild med titeln Rengör din hud Steg 5
    5. Skölj ditt ansikte grundligt Efter rengöring eller exfoliating.Använda ljummet vatten, skölj försiktigt rengöringen från ditt ansikte, antingen med en ren tvättduk eller genom att koppa dina händer under diskbänken och försiktigt stänka vatten på ditt ansikte.Var noga med att hela rengöraren är borttagen, eftersom någon återstående rengöringsmedel kan täppa till dina porer och orsaka irritation och fläckar.
  • Bild med titeln Rengör din hud Steg 6
    6. Pat ditt ansikte torka med en ren, mjuk trasa.Torka aldrig din hud med en smutsig handduk i badrummet eller samma handduk du använder för att torka av din kropp - du kommer bara att överföra nya, färska bakterier på ditt rena ansikte.Det är också viktigt att klappa, inte gnugga, ditt ansikte torkar för att behandla huden så försiktigt som möjligt.
  • Bild med titeln Rengör din hud Steg 7
    7. Fuktar ditt ansikte.Applicera fuktkräm i ditt ansikte efter att du torkat bort det. Många människor hoppar över det här steget, men tillämpa en fuktkräm som är utformad för din speciella hudtyp är mycket viktigt efter rengöring.Fuktighetsgivare förseglar i det befintliga vattnet i huden så det avdunstar inte, vilket torkar ut din hud.Du kan behöva mer fuktkräm eller en tjockare fuktkräm under vintermånaderna.
  • Del 2 av 3:
    Rengör din kropp
    1. Bild med titeln Rengör din hud Steg 8
    1. Dusch eller bada varje dag med varmt till varmt vatten.Förutom att avlägsna smuts och olja som kan orsaka kropps akne, kommer duscha eller bad en gång om dagen att hjälpa till att tvätta bakterierna som orsakar kroppslukt.Medan mycket varmt vatten bör undvikas eftersom det remsar huden av viktiga oljor, använd varmare vatten när du rengör din kropp än vad du vill på ditt ansikte för att döda bakterierna.
  • Bild med titeln Rengör din hud Steg 9
    2. Rengör din kropp i duschen eller badet säkert.Som med att städa ditt ansikte är det viktigt att dina händer och de produkter du använder för att städa din kropp är hygieniska.Bar tvål och kroppsvask är sanitära, men loofahs, scrubbers och washcloths, särskilt de som delas, är inte.Var noga med att varje medlem i ditt hus bara använder sina egna produkter och tvätta eller byta ut dessa regelbundet!
  • Bild med titeln Rengör din hud Steg 10
    3. Exfoliera din kropp en gång i veckan, med fokus på akne-benägna områden.Eftersom huden på din kropp producerar mer svett och olja än huden på ditt ansikte, kanske du vill investera i en kroppsskrubba som ska användas minst en gång i veckan.Använda en ren tvättduk eller loofah, fokusera dina mjuka, cirkulära rörelser på områden som är benägna att bryta, som bröstet, nacken och tillbaka.
  • Exfoliera inte för mycket eftersom det här kan göra kropps akne värre och irritera din hud.
  • Bild med titeln Rengör din hud Steg 11
    4. Klappa din kropp torr med en ren handduk och applicera lotion.Huden på din kropp är mindre känslig än ditt ansikte, men det är fortfarande viktigt att bara använda en ren handduk för att torka av.Bo i det fuktiga, ångande badrummet och handduken tills du bara är lite fuktig och applicera sedan fuktkrämer till hela din kropp innan du lämnar.Ångan hjälper till med långvarig hydrering, eftersom fuktgivaren sänker sig i dina porer medan de fortfarande är öppna.
  • Del 3 av 3:
    Rengöring av händerna
    1. Bild med titeln Rengör din hud Steg 12
    1. Tvätta händerna bra och tvätta dem ofta.Rengör huden på dina händer flera gånger om dagen är oerhört viktigt för din hälsa och för andras hälsa.Germs är överallt, och vissa kan göra människor väldigt sjuka, så det är viktigt att tvätta händerna ofta, men speciellt:
    • Efter att ha använt badrummet eller byte av blöja
    • Efter att ha spelat ute
    • Före och efter att ha besökt någon som är sjuk
    • Efter att ha blått näsan eller hosta, speciellt om du är sjuk
    • Innan du äter, serverar eller hjälper till att göra mat
    • Om dina händer se smutsig
  • Bild med titeln Rengör din hud Steg 13
    2. Använd varmt vatten och en mild tvål.Du kan använda en antibakteriell tvål om du föredrar, men vanlig tvål fungerar lika bra.Var noga med att använda tvål varje Tid du tvättar dina händer!Sköljning med vatten kan göra dina händer se ren, men de kommer fortfarande att täckas med bakterier.Detta är viktigt att göra om du är i ett offentligt toalett eller hemma, som bakterier och bakterier är överallt.
  • Bild med titeln Rengör din hud Steg 14
    3. Rengör alla dina händer.Skicka inte bara tvålen i handen och skicka den fram och tillbaka mellan dina palmer.För att verkligen rengöra huden på dina händer är det viktigt att skumma tvålen på båda sidor av händerna, mellan fingrarna, under och runt naglarna och upp på dina handleder.Du borde göra det i minst 20 sekunder.
  • Bild med titeln Rengör din hud Steg 15
    4. Klappa torr med en ren handduk eller färsk pappershandduk.Om du är hemma eller en väns hus, var noga med att handduken är ren.Om du använder ett offentligt toalett, använd pappershandduken för att torka av dina händer och sedan använda handduken och inte din nakna hand, öppna dörren och kasta handduken bort utanför badrummet.Ett chockerande antal människor tvättar inte händerna efter att ha använt badrummet, och de handtag samlar in en massa av bakterier.
  • Bild med titeln Rengör din hud Steg 16
    5. Fuktar dina händer efter behov.Huden på händerna kanske inte behöver fuktas efter varje handtvätt, men de kan bli chapped som någon annan typ av hud efter rengöring.Försök med att bära runt ett litet rör av handspecifik fuktkräm, som tenderar att vara mindre oljig och sjunka i snabbare än andra fuktgivare, så du kan hålla händerna rena och mjuka.
  • Tips

    När du provar en ny produkt, försök först lägga lite av det på insidan av din handled eller arm och se om någon rodnad eller irritation sker under de närmaste 24 timmarna.Detta kan hjälpa dig att undvika produkter du är allergisk eller känslig för.
  • Ändra dina kuddar, lakan, handdukar, kroppshanddukar, loofahs och tvättdukar ofta, eftersom de har döda hudceller och bakterier som kan göra huden smutsig och benägen att bryta och irritera.
  • När du har jobbat med att rengöra din hud i din dagliga rutin, är ansiktsmasker och toner stora tillägg till en hudvårdsregim.Gör lite forskning om de olika typerna av masker (e.g., gel, lera, etc.) och typer av toner (i.e., hudfräschare, hudtonik, astringents) för att hitta rätt produkter för din speciella hudtyp.
  • Var noga med att rengöra allt som regelbundet berör ditt ansikte, som mobiltelefoner, glasögon och solglasögon, för att hålla olja och bakterier att smutsa huden runt näsan, ögon och mun.
  • Om kropps akne fortfarande är ett problem efter regelbunden rengöring, försök med BAGGIER kläder.Täta kläder Låt inte huden andas, vilket kan orsaka irritation och fläckar.
  • Försök att bära runt en liten flaska hand sanitizer för att rengöra händerna även när du inte är nära en handfat!
  • Varningar

    Medan du rengör ditt ansikte, kropp eller händer, om du får utslag eller din hud känner irriterad, kliande eller varm, sluta använda omedelbart och berätta för en vuxen.Ta också en titt på ingredienserna i produkten så att du kan börja bestämma vilka ingredienser du är allergisk eller mycket känslig för.
  • Do inte Tvätta ansiktet med schampo eller handtvål, som innehåller mycket starka ingredienser som kan allvarligt skada den känsliga huden på ditt ansikte.
  • Saker du behöver

    • Tillgång till rinnande vatten
    • Ansiktsrengöringsmedel
    • Ansikte fuktkräm
    • Ansiktsexfoliator
    • Kroppsrengöring
    • Kroppsfuktare
    • Kroppsexfoliator
    • Handfuktkräm (tillval)
    • Bärbar hand sanitizer (tillval)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande