Hur man rengör ett kontaktlinsfall

Det är viktigt för dina ögons hälsa att hålla din kontaktlinshus ren. Ditt ärende kan haka farliga bakterier om de inte saneras ordentligt på daglig, veckovis och månadsvis. Du vill börja med att tömma och skölja dig med linslösning. Låt ditt fall lufttorka för att ta bort eventuella ytterligare föroreningar. Upprätta en vanlig rengöringsrutin och du kommer att flytta genom denna process på bara några minuter.

Steg

Metod 1 av 3:
Gör sig redo att rengöra
  1. Bild med titeln Clean A Kontaktlinsfall Steg 1
1. Tvätta dina händer. Innan du trycker på dina kontakter eller någon del av ditt fall måste du tvätta händerna med varmt vatten och tvål. Håll dina händer under vattnet och sjunga "födelsedagsänden" för att se till att de är ordentligt rena. Att vara vaksam om handtvätt kommer att förhindra överföring av bakterier från dina händer till dina ögon.
  • För bästa resultat, använd en helt naturlig tvål som inte innehåller ytterligare dofter eller fuktgivare. Dessa kemikalier kan överföra från händerna till fallet och sedan till dina ögon.
  • När du vet att du ska hantera ditt fall eller kontakter, torka dina händer med en luddfri handduk. Detta kommer att förhindra att fibrer gör sig in i ditt fall och orsakar ögonirritation.
  • Bild med titeln Clean A Kontaktlinsfall Steg 2
    2. Töm ditt ärende. Ta tag i ditt fall och skruva loss locken från brunnarna (om de är stängda). Ställ locket åt sidan. Vänd fallet upp och ner över disken och dränera den gamla lösningen. Skaka fallet lite för att ta bort eventuell kvarvarande fuktighet.
  • Detta kan låta som sunt förnuft, men kontrollera att dina kontakter inte är i fallet innan du tömmer den.
  • Bild med titeln Clean A Kontaktlinsfall Steg 3
    3. Aldrig "top-off" lösningen. Om du ser kvarvarande linslösning i ditt fall, motstå uppmaningen att lägga till lösning på den och gå vidare. Återanvändningslösning på detta sätt minskar sina saneringseffekter och kan leda till en bakteriell infektion.
  • Metod 2 av 3:
    Rengör ditt fall dagligen
    1. Bild med titeln Clean A Contact Lens Case Steg 4
    1. Skrubba insidan av väskan. Använda en ren, luddfri trasa eller ett tvättat finger, gnid försiktigt in i fallet brunnar för att lossna någon biofilm som kan fastna på plasten. För att uppnå maximal renlighet, försök att täcka alla inre ytor av ärendet och spendera minst fem sekunder gnidning varje område.
  • Bild med titeln Clean A Kontaktlinsfall Steg 5
    2. Skölj ut ärendet med en linslösning. Ta ut din flaska med multifunktionell kontaktlösning och spraya försiktigt in i det öppna fallet. Fortsätt tills du är nöjd med att eventuella skräp har tagits bort. Glöm inte att spraya lösningen på undersidan av locken också.
  • Sprayning är ett kritiskt steg i förebyggande av bakterier. En studie rapporterade att 70% av kontaktfall innehöll bakterier och andra föroreningar.
  • Se till att du använder den multifunktionslösning som din läkare föreslog. Att använda en standard saltlösning eller vätningslösning kommer inte att sanitera ditt ärende ordentligt.
  • Bild med titeln Rengör ett kontaktlinsfall Steg 6
    3. Undvik att exponera ditt fall till något vatten. Som en allmän regel vill du hålla dina kontakter och ditt kontaktväska bort från alla typer av vatten. Skölj inte ditt fodral med vatten. Om du gör det kan det potentiellt utsätta dig för acanthamoeba-keratit, en ögoninfektion som kan leda till blindhet.
  • Bild med titeln Clean A Contact Lens Case Steg 7
    4. Låt ditt fall lufttorka. När du har slutfört sköljningsprocessen, ställ ut en ren vävnad eller en ren luddfri trasa. Placera fallet och locket på vävnaden. Placera dem antingen vända upp eller ner, beroende på din preferens. Vissa hävdar att ansiktet är bättre eftersom det skyddar fallet från luftburna föroreningar, som de som vanligen finns i ett badrum.
  • Bild med titeln Clean A Contact Lens Case Steg 8
    5. Påfyll ditt ärende med lösning. När ditt äre är helt torrt, kan du sedan fylla på det med färsk kontaktlösning. Det är klart att lagra dina kontakter vid denna tidpunkt.
  • Bild med titeln Clean A Contact Lens Case Steg 9
    6. Förvara ditt ärende i ett lämpligt område. Tänk noga där du placerar ditt kontaktfall under alla faser av användningen. Fall är mer benägna att utsättas för bakterier i fuktiga miljöer. Lämna ditt fall i ett badrum, och i synnerhet kan det leda till att det kommer i kontakt med förorenade vattendroppar. Du kanske vill överväga en nattduksbord som ett alternativt lagringsalternativ.
  • Metod 3 av 3:
    Omsorg för ditt fall på lång sikt
    1. Bild med titeln Clean A Contact Lens Case Steg 10
    1. Kasta bort ditt fall om det är skadat. Varje dag ta en titt på ditt fall för att se om det har utvecklat några sprickor. Även en spricka i locket kan låta bakterier i det inre brunnområdet. Eller, om du släpper ditt fall och det bibehåller skador, kanske du vill överväga att ersätta det tidigt.
  • Bild med titeln Clean A Contact Lens Case Steg 11
    2. Rengör ditt fall varje vecka. Ta ut en ny, ren tandborste som används uttryckligen för detta ändamål. Ta ut din flaska kontaktlösning också. Våt tandborsten med lösningen och skrubba ut inre och lock i ditt fall. När du är klar, skölj det med lösning och låt ditt fall lufttorka.
  • Vissa människor hävdar att koka ditt ärende är den bästa veckovisa rengöringsmetoden. Om du vill prova detta måste du doppa ditt fodral till kokande vatten i minst tre minuter. Var försiktig med att undvika brännskador. Andra personer rekommenderar att du kör ditt fall genom diskmaskinen.
  • Om du upptäcker synlig smuts eller hård biofilm på ditt fall under din veckovisa rengöring, kanske du vill överväga att ersätta det tidigt.
  • Bild med titeln Clean A Contact Lens Case Steg 12
    3. Byt ut ditt ärende var tredje månad. När du får ett nytt fall, vänd det och skriv datumet på botten med en sharpie. På så sätt vet du när du behöver byta ut det. Bakterier börjar ackumuleras i ett fall efter bara en vecka av användning, så tre månaders användning är verkligen gränsen. Vänta inte tills din läkare ger dig en ersättare. Du kan köpa ett nytt fall på apoteket eller mataffären.
  • I en studie erkände 47% av kontaktanvändarna att aldrig ersätta sitt linsfall.
  • Du kan bli frestad att fortsätta använda ditt ärende om det inte ser smutsigt eller slitna. Men vara medveten om att de flesta bakterier inte kan ses av det blotta ögat.
  • Bild med titeln Clean A Contact Lens Case Steg 13
    4. Köp ett bakterieresistent fall. Forskare har utvecklat ett kontaktlinsfall som avstöter bakterier. Ärendet är för närvarande testat och kan vara på marknaden inom kort.
  • Tips

    När du städar ditt ärende, var försiktig så att spetsen på din lösningsflaska inte berör fallet eller någon annan yta. Om du gör det kan förorena lösningen inuti.
  • Om du inte vill krångla med case rengöring, kanske du vill överväga att byta till dagliga disponibla kontaktlinser.
  • Varningar

    Var medveten om att du måste använda din kontaktlösning före utgångsdatum. Lösningen kommer att förlora sin antibakteriella effektivitet när den rör sig förbi det datumet.
  • Om du upplever smärta, blurriness eller rodnad i dina ögon kan det vara ett tecken på en allvarlig infektion, trots att du ordentligt rengör ditt fall. Kontakta din ögonläkare omedelbart.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande