Hur man hittar riktning utan kompass

Vandring eller camping kan vara ett roligt, spännande sätt att ta i det stora utomhus. Men om du reser i ett område som du inte är mycket bekant med, kan det ofta vara lätt att flytta av spår och förlora dig. Medan du alltid ska ha en kompass i dina leveranser för att vara säker kan du ibland hitta dig själv utan ett navigationsverktyg. Lyckligtvis finns det flera sätt att hitta din riktning utan hjälp av en kompass - så du kanske vill borsta på några av dem före din nästa vandring eller camping resa bara för att vara säker.

Steg

Metod 1 av 5:
Använda North Star på natten på norra halvklotet
  1. Bild med titeln hitta riktning utan kompass steg 1
1. Identifiera den stora dipper. Den stora dipper består av sju av himlens ljusaste stjärnor, och finns antingen hög eller låg i norra himlen, beroende på säsong. Det roterar också runt North Star, varför det är viktigt när du försöker hitta din riktning på norra halvklotet. Så länge du är inte lägre än ca 39 grader norra latitud (latituden av Washington, DC), är konstellationen alltid över horisonten. (Du kan se den stora dipperen vid en lägre latitud om du är på havet.) Fyra av stjärnorna utgör den stora dipperens skål, medan de andra tre bildar ett handtag.
  • Uttrycket "våren upp och faller ner" kan hjälpa dig att ta reda på att du ser ut i himlen för den stora dipper baserat på årstiderna. På våren och sommaren ligger det högt på himlen. På hösten och vinternatterna hittar du det lägre i himlen, närmare horisonten.
  • Bild med titeln hitta riktning utan kompass steg 2
    2. Använd pekstjärnorna för att hitta den nordliga stjärnan. Oavsett säsongen pekar de två stjärnorna som utgjorde den yttre kanten av den stora dipperens skål alltid mot North Star. Om du drar en imaginär linje från pekaren stjärnorna över himlen till nästa ljusaste stjärna, hittar du den nordliga stjärnan.
  • Om du har problem med att hitta den nordstjärna, sträck din arm helt och sprida fingrarna. Avståndet mellan topppekaren stjärnan och norra stjärnan bör vara ungefär samma avstånd som tummen är från ditt långfinger.
  • Bild med titeln hitta riktning utan kompass steg 3
    3. Lokalisera norrut. Till skillnad från stjärnorna i Big Dipper Constellationen ligger North Star alltid på fast punkt i himlen, som lämnar det aldrig mer än 1 grad från sant norr. Det betyder när du har identifierat North Star i himlen, vet du att du står inför norrut. Från den positionen skulle motsatt riktning vara söder, medan öst skulle vara till höger och väst skulle vara till vänster.
  • Använda North Star för att hitta din riktning fungerar bäst på en klar natt. Om himlen är disig eller det finns moln, kanske du inte enkelt kan identifiera den stora dipper.
  • Om du är i ett område där bergen, träd eller andra föremål blockerar natthimlen, kanske du inte kan använda North Star för att hitta din riktning heller.
  • Metod 2 av 5:
    Med två pinnar på natten på norra halvklotet
    1. Bild med titeln hitta riktning utan kompass steg 4
    1. Kör en pinne i marken. Försök hitta en pinne som är ungefär 2 meter lång och tryck den i marken precis nog för att säkra den så det står upprätt. Det är också viktigt att välja en pinne som är så rak som möjligt. När det är fast i marken, sitta eller crouch bredvid pinnen så att dess spets är på din ögonivå.
    • Om du inte hittar en pinne som är tillräckligt lång, fungerar tältpolen också bra.
  • Bild med titeln hitta riktning utan kompass steg 5
    2. Placera en högre pinne bakom den första. Pinnen ska vara ungefär 3- till 4 meter lång så att dess spets står över toppen av den första pinnen. Från din sittande eller krokiga position, använd tipsen på båda pinnarna för att ställa upp på en ljus stjärna i himlen. Du kan behöva flytta pinnarna något för att ställa upp stjärnan ordentligt
  • Du vet att du har klibbarna ordentligt om du drar en imaginär linje mellan ditt öga, pinnarnas toppar och stjärnan.
  • Bild med titeln hitta riktning utan kompass steg 6
    3. Vänta flera minuter. Du måste ge stjärnan lite tid att "flytta". Tänk på att stjärnan inte faktiskt rör sig - jorden roterar, vilket gör att stjärnan verkar ha flyttat. Nyckeln är att vara tålmodig - den kan ta var som helst från 5 minuter till en halvtimme för att du märker rörelsen. Det sätt som stjärnan "flyttar" hjälper dig att räkna ut riktningen på norra halvklotet.
  • Om stjärnan går upp, står du mot öst.
  • Om det går ner, står du mot väster.
  • Om det rör sig rätt, står du mot söder.
  • Om det flyttas kvar, står du mot norrut.
  • I vissa fall kan stjärnan tyckas flytta i två riktningar. Till exempel kan det gå upp och till höger, vilket du menar att du står inför sydost.
  • Metod 3 av 5:
    Använda halvmånen på natten
    1. Bild med titeln hitta riktning utan kompasssteg 7
    1. Identifiera om du är på norra eller södra halvklotet. Beroende på vilken halvklot du befinner dig i, kommer Crescent Moon att hjälpa dig att identifiera antingen söder eller norr. Den norra halvklotet är den del av jorden som är norr om ekvatorn, medan södra halvklotet består av området under ekvatorn.
    • Alla Nordamerika och Europa är på norra halvklotet. Den nordligaste delen av Sydamerika, två tredjedelar av Afrika, och det mesta av Asien är också på norra halvklotet.
    • Australien, Antarktis, den södra tredjedelen av Afrika, cirka 90 procent av Sydamerika, och vissa södra öar utanför Asiens kust är på södra halvklotet.
  • Bild med titeln hitta riktning utan kompass steg 8
    2. Lokalisera Crescent Moon. Denna metod för att hitta din riktning på bara fungerar om månen är i antingen vaxande halvmåne eller avtagande halvmånsfaser, som uppstår ungefär sju dagar i varje kalendermånad. Crescent-faserna förekommer vanligtvis i början och slutet av månaden.
  • Om du inte är säker på om det kommer att bli en halvmåne på en given kväll, finns det ett antal online-kalendrar som ger månfaserna för varje månad. Gör bara en sökning efter "Moon Phases Calendar" eller "Lunar Phases Calendar."
  • Bild med titeln Hitta riktning utan kompass Steg 9
    3. Rita en imaginär linje från månens "horn" till horisonten. Med din blick fixerad fast på månen, bild en linje från de två punkterna i halvmånen som spårar hela vägen ner till botten av horisonten. Om du är på norra halvklotet är den punkt där linjen möter horisonten är ungefär söder. På södra halvklotet är den punkt där linjen möter horisonten är ungefär norrut.
  • Om du har problem med att följa den imaginära linjen nere i horisonten, kan det hjälpa till att hålla en pinne genom tipsen på Crescent Moon som en guide.
  • Metod 4 av 5:
    Använda en analog armbandsur under dagen
    1. Bild med titeln hitta riktning utan kompass steg 10
    1. Se till att din klocka är korrekt. För att denna metod ska fungera måste du ha en analog klocka med händerna som är inställd på rätt tid. Verifiera att din klocka är i rätt ordning, och båda händerna rör sig som de borde.
    • Du kommer inte att kunna använda den här metoden om du har en digital klocka, eftersom analogklockans timmars hand är avgörande för att hjälpa dig att hitta din riktning.
  • Bild med titeln hitta riktning utan kompass steg 11
    2. Håll klockklockan med marken. Det är bäst om klockan är också på en jämn yta. Försök ta av dig din handled och placera det så det vilar platt mot handflatan. Du borde hålla den framför dig som du skulle ha en kompass.
  • Det är ofta lättare att hålla klockan stadigt om du använder din fria hand för att stödja handen som håller klockan från under.
  • Bild med titeln hitta riktning utan kompass steg 12
    3. Placera klockan baserat på halvklotet. Förfarandet för att hitta din riktning med klockan skiljer sig från varandra där du är i världen. Om du är på norra halvklotet, placera klockan så timmars hand pekar på solen. På södra halvklotet, håll klockan så att "12" pekade på solen.
  • På norra halvklotet, kolla på var "12" är på din klocka med timmen som pekade på solen. Hitta halvvägs punkt mellan den och timmen - den riktningen skulle vara söder, medan motsatt riktning skulle vara norr.
  • Om du är på södra halvklotet, kolla på var timmen är på din klocka med "12" pekade på solen. Hitta halvvägs punkt mellan den och "12" - den riktningen skulle vara norr, medan motsatsen skulle vara söder.
  • Under sommartid, som uppträder våren genom tidigt fall, kommer din riktning att vara lite av. För att få rätt riktning, justera din klockans timmars hand tidigare med en timme för att få de mest exakta resultaten.
  • Metod 5 av 5:
    Observera naturen under dagen
    1. Bild med titeln hitta riktning utan kompass steg 13
    1. Utvärdera träden för sin tyngsta sida. Träd är sällan symmetriska, så en sida verkar alltid ha mer tillväxt än en annan. Eftersom växter behöver solljus för att växa, kommer den sida som får mest solljus vanligtvis tyngre. På norra halvklotet spenderar solen mest i den södra delen av himlen, så tätaren av trädet kommer vanligtvis att stå inför söder. På södra halvklotet pekar den tyngre delen av trädet norrut.
    • För att exakt bestämma vilken sida av trädet är den tyngsta, borde du gå hela vägen runt det några gånger. Om du bara tittar på en eller två sidor, kanske du inte kan berätta varträdet är mest tät.
    • Det är lättast att använda den här metoden med ensamma träd i ett öppet fält. I ett skogsområde konkurrerar träd efter solljus, så det är inte så uppenbart vilken riktning de växer i.
  • Bild med titeln hitta riktning utan kompass steg 14
    2. Leta efter moss på träd. I många fall tenderar mossen att växa på sidan av de träd som är mest skuggade. På norra halvklotet betyder det att du brukar hitta mos på sidan av trädet som pekar norrut. På södra halvklotet, skulle du normalt hitta mos på sidan av trädet som pekar söderut.
  • Det är viktigt att komma ihåg att andra faktorer kan skapa skuggiga förhållanden som skulle uppmuntra moss att växa på en viss sida av ett träd. Träd som är skuggade av andra träd i ett skogsområde och träd som växer på backar kan kasta av din riktning.
  • Bild med titeln hitta riktning utan kompass steg 15
    3. Leta efter den jätte fatkaktus i öknen. Denna kaktus, som är infödd i sydvästra USA och norra Mexiko, växer snedställd mot söder. Det beror på att norra sidan av växten är mestadels avskärmad från solen, så det växer snabbare. Om du upptäcker en jätte fatkaktus, känner du den riktning som den växer mot är söder, så den motsatta riktningen är norrut.
  • Den jätte fatkaktus växer typiskt mellan 3- och 9-fot, och har spines i olika färger, inklusive röd, solbränna och gul. Äldre kaktusor producerar ofta ljusa orange eller gula blommor.
  • Tips

    Oavsett vilken metod du föredrar för att hitta riktning utan kompass, gör övningen perfekt. Gå igenom din valda metod flera gånger med en kompass till hands, så du kan vara säker på att du vet hur man gör det med exakta resultat.
  • På vissa ställen där koncessionen och sidovägarna bildar ett gallermönster, och du är obekant med spåret du är på, det kommer sannolikt att korsa en väg förr eller senare, vilket borde hjälpa till med dina lager.
  • En annan metod att använda är lurd, som står för "Vänster, upp, höger, ner". Du kan göra det med någon stjärna, inte bara den nordliga stjärnan. Stjärnor kommer att tyckas rotera kvar när de vetter mot norr, uppåt när den står inför, precis när den står inför söder och ner när väst.
  • Varningar

    Om du har planerat en vandrings- eller campingresa till ett område som du aldrig har varit tidigare, är det bäst att investera i en kompass eller GPS-enhet. Det kan vara väldigt lätt att gå vilse i okänd terräng, och du kan slå upp i allvarlig fara om du inte kan hitta dig tillbaka till spåret.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande