Hur man bestämmer latitud och longitud

Latitud och longitud kan användas för att bestämma den exakta platsen för någon punkt på jorden.Det finns flera sätt att hitta din latitud och longitud - varav några kräver många fler resurser än andra. Hitta dina koordinater med en karta och protractor när du förstår latitud och longitud.

Steg

Metod 1 av 3:
Förstå latitud och longitud
  1. Bild med titeln Bestäm latitud och longitud steg 1
1. Förstå latitud. Latitude mäter hur långt en punkt är norr eller söder om ekvatorn. Eftersom jorden är rund, mäts avståndet från ekvatorn i vinkelgrader med ekvatorn som är 0 grader och den nordligaste punkten - norra polen - var 90 grader. Den sydligaste punkten - sydpolen - är också på 90 grader.
  • Latitude mäts i grader norr när på norra halvklotet och grader söderut när i södra halvklotet.
  • Bild med titeln Bestäm latitud och longitud steg 2
    2. Förstå longitud. Longitude mäter hur långt en punkt är öst eller väster om Prime Meridian - godtyckligt satt som Greenwich, England. Eftersom jorden är rund, mäts avståndet från den främsta meridianen i vinkelgrader med den primära meridianen på 0 graders longitud.När du flyttar öst eller väst, mäter längden upp till 180 grader av den främsta meridianen.
  • 180 graders longitud är känd som den internationella datortillkoren.
  • Longitud ges som grader öster när i östra halvklotet och väst när i västra halvklotet.
  • Bild med titeln Bestäm latitud och longitud steg 3
    3. Känn noggrannheten i dina läsningar. Grader är en stor måttenhet så att få en exakt plats, longitud och latitud delas upp till decimalpunkten som kallas decimalgrader. Till exempel kan du se latitud som 35.789 grader norr. Globala positionssystem (GPS) visar ofta decimala grader men tryckta kartor gör det inte.
  • Online Topographic Maps Express Longitude och Latitude decimal grader i grader, minuter och sekunder. Varje grad är lika med 60 minuter, medan varje minut motsvarar 60 sekunder. Jämförelsen med tiden möjliggör enklare underavdelning.
  • Bild med titeln Bestäm latitud och longitud steg 4
    4. Förstå hur de visas på en karta. Först, antagligen alltid att toppen av kartan är norrut.Numren på höger och vänster sida av en karta hänvisar till latituden. Numren på toppen och botten av kartan är longituden.
  • Kom ihåg hur man konverterar tid för att förstå en karta med decimalgrader som grader, minuter och sekunder:
  • 15 sekunder = en fjärdedel av en minut = 0.25 minuter
  • 30 sekunder = en halv minut = 0.5 minuter
  • 45 sekunder = tre fjärdedelar av en minut = 0.75 minuter
  • Metod 2 av 3:
    Använda en karta
    1. Bild med titeln Bestäm latitud och longitud steg 5
    1. Hämta en USGS-karta. En u.S. Geologisk undersökningskarta är standardiserad karta som skapats av det nationella kooperativa geologiska kartläggningsprogrammet under U.S. Inrikesdepartementet. Du kan hitta dessa kartor på dina lokala bibliotek eller få dem från landmätare eller andra kommersiella återförsäljare.
  • Bild med titeln Bestäm latitud och longitud steg 6
    2. Leta efter latitud och longitud. Dessa mätningar är ofta i hörnet av kartan. Under titeln kan du också märka hur långt kartan täcker. Till exempel kan en karta säga att det är en 7.5 minuters karta, vilket innebär att området kartan visar är 7.5 minuters latitud och longitud.
  • Bild med titeln Bestäm latitud och longitud steg 7
    3. Hitta platsen. Beroende på omfattningen av din karta kan det ta lite tid att hitta din plats. Notera staden, staden eller den specifika punkten på kartan som betecknar din nuvarande position. Markera din plats en gång. Kartlegenden kommer att berätta storleken på kartan så att du snabbt kan uppskatta avstånd i förhållande till kända landmärken om du inte känner till din stads namn. Det kan hjälpa dig att hitta din plats snabbare.
  • Beroende på vad du försöker hitta, se till att du använder en karta med en lämplig skala. Om du vill hitta hur långt ett tillstånd är från din egen, vill du använda en karta över USA snarare än en av världen.
  • Bild med titeln Bestäm latitud och longitud steg 8
    4. Använd en kartor för att kontrollera graderna. Mäta från din plats utåt från kartan till den rakt numrerade linjen av latitud eller longitud. Kartan delas in i både vertikala och horisontella linjer för att representera mätningarna av longitud och latitud. De 4 hörnen på din karta visar koordinaterna för både longitud och latitud helt skrivet ut. Endast de sista två siffrorna kommer att visas för alla andra punkter däremellan.
  • Din karta ska ha linjer av latitud och longitud som bildar ett rutnät och dela det i tvärsnitt. En kartor är lätt att använda och kan köpas på en utomhusförsörjning eller online. Se till att din karta Linjal motsvarar dina USGS 1: 24 000 skala kartserier.
  • Mäta latitud först. Latituationslinjerna kommer att vara norr och södra paralleller till din plats. Placera nolländen på din kartor på södra parallell. Nästa parallellt med norr ska beröras av 2 ½ minuters ände. En kant av linjalen kommer att markeras i minuter och sekunder medan den andra kanten är decimalminuter. Se till att du använder rätt kant som motsvarar koordinatformatet på din karta. Skjut linjalen till höger - eller i väster - tills det rör din plats. Markera hur mycket avståndet är mellan södra parallellt med din plats. Lägg till det här latituden av södra parallellt för att få latituden av din plats.
  • För att mäta längden måste du placera linjalen diagonalt på väst och östra meridianerna med ändarna av 2 ½ minuters linjal som rör båda meridianerna. Längden av longitud på din karta kommer att vara öst och västra meridians av din plats. Du måste mäta diagonalt, för att om du mäter horisontellt, förlänger linjalen förbi nätet eftersom meridianerna av longitud växer närmare när de flyttar från ekvatorn. Flytta linjalen vertikalt tills du hittar din plats att se till att de båda ändarna av linjalen på meriderna på en diagonal. Spela in där din plats är - i minuter och sekunder --west av den östra meridianen. För att hitta längden på din plats, lägg till din mätning till den östra meridianens longitud.
  • Bild med titeln Bestäm latitud och longitud steg 9
    5. Skriv dina koordinater ner. Standardförfarandet är att skriva latitud först, följt av longituden, med både skrivna till så många decimaler som möjligt. Ju mer decimaler du kan uppnå, ju mer exakta och exakta platsen.
  • När du skriver ner dina koordinater kan du formatera latitud och longitud på tre olika sätt:
  • Grader (d.d °) - 49.5000 °, -123.5000 °
  • Minuter (d ° m.M `) - 49 ° 30.0 `, -123 ° 30.0 `
  • Sekunder (d ° m) - 49 ° 30`00"N, 123 ° 30`00"W
  • Vid hantering av latitud och longitud, avlägsnas nord-syd- och öst-västens designatorer och ersätts med negativa värden för punkterna söder om ekvatorn.
  • Metod 3 av 3:
    Mätning med en protractor
    1. Bild med titeln Bestäm latitud och longitud steg 10
    1. Se till att det är middagstid. Bestämma latituden med solen kan bara göras när den är högst. Kontrollera din klocka eller du kan använda metoden för att skapa en kvadrant och placera en pinne i marken, i den södra änden av en nord-syd-linje. Det är middag så snart skuggan av pinnen korsar nord-syd-linjen.
    • Använd en plumb-linje för att säkerställa att pinnen är vertikal. En rörledning är exakt som det låter: en linje med vilken typ av plumb som är ansluten till den. Gravity kommer att se till att plumb skapar en vertikal linje.
  • Bild med titeln Bestäm latitud och longitud steg 11
    2. Använd en kompass för att etablera norr och söder. Du får bara ställa in dina mätningar som känner till norr och söder. Mark North och South med en linje som kör längs marken. Ställ in en kvadrant med sin riktningstråle parallellt med den här linjen.
  • Bild med titeln Bestäm latitud och longitud steg 12
    3. Skapa en kvadrant eller korsa med två bitar av trä. Siktstrålen - eller händerna på korset - bör centreras på supportstrålen - eller kroppens kropp - så att den kan svänga upp och ner. Det borde finnas 4 naglar i korsets händer, var och en bara pounded tillräckligt långt för att hålla det stabilt. Det ska finnas 2 naglar i vardera änden av korsets och 2 naglar i båda änden av toppen av korsets händer.
  • Centrera en protractor vid svängpunkten. Suspendera plocklinjen också från den här svängpunkten.
  • Bild med titeln Bestäm latitud och longitud steg 13
    4. Justera siktens naglar på kvadranten med solen. En gång middag, sträcka naglarna på siktbalk med solen. Titta inte direkt på solen utan använder snarare skuggorna på naglarna för att hitta rätt läge. Flytta siktbalk upp och ner så att de två skuggorna från naglarna rör sig närmare varandra och skapar en enda skugga på marken.
  • Bild med titeln Bestäm latitud och longitud steg 14
    5. Använd protractorn för att mäta den lilla vinkeln mellan strålen och plumb-linjen. När strålen är riktigt, använd protraktorn för att mäta från den vertikala plumb-linjen till den del av siktbalken närmast den. Håll horisonten på 90 grader du gör dina mätningar.
  • Bild med titeln Bestäm latitud och longitud steg 15
    6. Förstå att årstiden spelar in i din läsning. Din läsning kommer bara att vara korrekt i både våren och hösten equinoxes som faller i mars respektive 21 september. Om du tar mätningar runt 21 december eller midvinter, subtrahera 23.45 grader från din läsning. Däremot tillsätt 23.45 grader om du tar mätningar runt midsommar, 21 juni.
  • Mätningarna är inte helt korrekta, andra än våren och hösten equinox, på grund av hur jorden lutas som det kretsar runt solen.
  • Medan det finns komplexa tabeller som ger dig rätt faktor för att bestämma din exakta latitud och longitud på en given dag, uppskattas exakt baserat på datumet i förhållande till våren och hösten equinox. Till exempel, om du mäter i början av maj, vilket är halvvägs mellan våren - när solen är direkt ovanför ekvatorn - och sommar equinox - när solen är över 23.45 grader norr om ekvatorn, skulle du bara behöva lägga till hälften av 23.45 grader - 11.73 - Till din mätning.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Online-kalkylatorer kan också användas som en enkel metod för beräkning av latitud och longitud.
  • Du kan ladda ner appar för mobila enheter för att bestämma longitud och latitud inklusive GPS-applikationer.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande