Hur man bestämmer vägbeskrivning till norr, syd, öst och väst

Att kunna bestämma kardinalanvisningarna med olika metoder kan hjälpa dig att vinna orienteringsutmaningar, hjälper dig att hitta din väg om du vände om, eller kan till och med spara nacken om du är förlorad ensam någonstans. Det finns några enkla sätt att räkna ut riktningar, men om du inte har en kompass eller mobiltelefon, kan du fortfarande bestämma norr, syd, öst och väst.

Steg

Metod 1 av 7:
Skuggsticka
  1. Bild med titeln Bestäm vägbeskrivning till norr, syd, öst och väst steg 1
1. Samla dina verktyg. Eftersom solen stiger i öst och sätter i väst, kommer de skuggor som det kastar alltid att röra sig i motsatt riktning, och du kan observera sina rörelser för att bestämma riktningar. För den här metoden behöver du:
  • En rak pinne som är mellan två och fem meter lång
  • En rak pinne som är ungefär en fot lång
  • Två stenar, stenar eller andra föremål (tunga nog att vinden inte kommer att blåsa dem runt).
  • Bild med titeln Bestäm vägbeskrivning till norr, syd, öst och väst steg 2
    2. Plantera din pinne upprätt i marken. Placera en av klipporna på marken för att markera spetsen på pinnens skugga.
  • Bild med titeln Bestäm vägbeskrivning till norr, syd, öst och väst steg 3
    3. Vänta 15 till 20 minuter. Skuggan kommer att ha flyttat. Ta den andra rocken och markera den nya platsen för spetsen av penns skugga.
  • Om du kan vänta längre, gör det, och placera fler stenar för att markera den byte.
  • Bild med titeln Bestäm vägbeskrivning till norr, syd, öst och väst steg 4
    4. Anslut prickarna. Rita antingen en rak linje på marken mellan de två märkena eller använd den andra pinnen för att ansluta prickarna och göra en rak linje. Skuggan rör sig i den motsatta riktningen av solen, så den här linjen betecknar den öst-västra linjen: den första pricken representerar väst och den andra pricken representerar öst.
  • Observera att den här metoden bara är ungefärlig och kan vara av 23 grader eller så på ekvatorn på den första dagen på vintern eller sommaren.Variansen blir mer desto längre kommer du från ekvatorn.Till exempel kommer solen att stiga ca 33 grader norr om öst på den första sommaren på 42 grader latitud på norra halvklotet och 33 grader söder om öst på den första dagen av vintern.Det stiger på öster på den första dagen av våren och faller över hela världen.
  • Om du inte kommer ihåg ordningen av riktningar, börja med norr och gå medurs med den här mnemonic:
    Nnågonsin ESoggy Wglödga.

    Alternativt, bild en klocka med norr klockan 12:00, öst klockan 3:00, söder klockan 6:00 och väst klockan 9:00.

    Metod 2 av 7:
    Skuggdata
    1. Bilden med titeln Bestäm vägbeskrivning till norr, syd, öst och väst steg 5
    1. Montera dina verktyg. Denna metod liknar stavmetoden, men det är mer tillförlitligt, eftersom det använder en längre observationstid, men mestadels för att den använder lika tider före och efter lokal middag.Leta reda på platt mark och samla dina verktyg:
    • En pinne eller en pol som är två till fem meter lång
    • En liten skarp pinne
    • Två små stenar
    • Något som en lång sträng
  • Bild med titeln Bestäm vägbeskrivning till norr, söder, öst och väst steg 6
    2. Sätt den långa polen i marken. Detta måste göras före middagen. Varhelst skuggan av polen slutar, placera en sten.
  • Bild med titeln Bestäm vägbeskrivning till norr, syd, öst och väst steg 7
    3. Fäst strängen till pinnen och polen. Slå den skarpa pinnen till ena änden av strängen, och den andra änden av strängen till polen, se till att det är bara tillräckligt länge för att nå klippan på marken.Med denna metod är det viktigt att toppen av pinnen, den del som kastar skuggan, är direkt över den del av pinnen som ligger i marken.
  • Bild med titeln Bestäm vägbeskrivning till norr, syd, öst och väst steg 8
    4. Rita en cirkel runt polen. Med berget som utgångspunkt, använd den skarpa pinnen som är fäst vid polen för att rita cirkeln i marken runt polen.
  • Bild med titeln Bestäm vägbeskrivning till norr, syd, öst och väst steg 9
    5. Vänta. När skuggan från polen slutligen berör den här cirkeln igen, markera den punkt där den är ansluten till den andra rocken.
  • Bild med titeln Bestäm vägbeskrivning till norr, syd, öst och väst steg 10
    6. Anslut prickarna. Den raka linjen som förbinder den första berget med den andra rocken är den sanna öst-västlinjen, där den första rocken representerar väst och den andra rocken representerar öst.
  • För att hitta norr och söder från denna punkt kommer norr att vara nittio grader medurs från väst, och söder kommer att vara nittio grader medurs från öst.
  • Metod 3 av 7:
    Navigera med din naturliga omgivning
    1. Bild med titeln Bestäm vägbeskrivning till norr, syd, öst och väst steg 11
    1. Leta efter solen vid middagstid. Vid middagstid kan solen peka dig i den allmänna riktningen i norra och söder, och följaktligen öst och väst, men det kommer inte att berätta för dig norr eller på grund av söder. På norra halvklotet kommer att gå direkt mot solen vid middagen leda dig söderut, medan du går direkt bort från solen kommer att leda dig norrut. På södra halvklotet är motsatsen sant: mot solen kommer att leda dig norr, och bort från solen leder dig söderut.
  • Bilden med titeln Bestäm vägbeskrivning till norr, syd, öst och väst steg 12
    2. Använd soluppgång och solnedgång för ungefärliga riktningar. Solen stiger i den allmänna riktningen i öst och sätter i den allmänna riktningen av väst varje dag, så du kan använda platsen för soluppgång eller solnedgång för att få en ungefärlig idé om riktning. Möta soluppgången och du står inför East-North kommer att vara till vänster och söder kommer att vara till höger. Möta solnedgången och du står inför West-North kommer att vara på höger och söder kommer att vara till vänster.
  • Platsen för soluppgång och solnedgång ger bara en approximativ idé om riktning 363 dagar på året, eftersom solen stiger på öster och uppsättningar på väst endast på Vernal och höstens equinoxer (den första dagen på våren och hösten).
  • Bild med titeln Bestäm vägbeskrivning till norr, söder, öst och väst steg 13
    3. Titta på hur vegetationen växer. Medan du använder vegetation för att bestämma riktningen är inte en exakt vetenskap eller en exakt metod, ofta kan det ge dig en grundläggande idé om vilken riktning som. Att leva norr om ekvatorn är solen vanligtvis i södra delen av himlen, och motsatsen är sant söder om ekvatorn. Det betyder att löv och löv kommer att vara tjockare och tätare på södra sidan av ett träd eller bush. Det motsatta är sant på södra halvklotet, där vegetationen blir mer frodig på norra sidan.
  • Många guideböcker noterar att mossen bara växer på norra sidan av ett träd på norra halvklotet, men det här är inte sant. Men medan mos kan växa på alla sidor av ett träd, är det sant att det ofta kommer att tätare på den sida som är skuggigare (norr på norra halvklotet och söder på södra halvklotet).
  • Bild med titeln Bestäm vägbeskrivning till norr, syd, öst och väst steg 14
    4. Beräkna riktning med en analog klocka och solen. Solen kan användas i samband med en icke-digital armbandsur för att ge en ungefärlig idé om kardinalriktningarna om du befinner dig förlorad i skogen men åtminstone har en armbandsur. På norra halvklotet, peka timmen hand på din klocka vid solen. Söder kommer att vara halvvägs mellan 12 och timmen. På södra halvklotet, anpassa klockan 12 på klockan med solen, och halvvägs mellan det och timmen kommer att peka norrut.
  • När du står inför norr, är öst på höger och väster är till vänster. När du står inför söder, är öst till vänster och väster är till höger.
  • Under dagsljus, använd en klocka i stället för klockan 12 på klockan.
  • För att den här metoden ska fungera måste din klocka ställas in för rätt tid. Det kan också ha en felmarginal på cirka 35 grader, så den här metoden är endast tillförlitlig för en approximativ idé om riktning.
  • Metod 4 av 7:
    Navigera med Polaris (North Star)
    1. Bild med titeln Bestäm vägbeskrivning till norr, syd, öst och väst steg 15
    1. Erkänna Polaris. Polaris, även kallad North Star, kan användas på norra halvklotet för att hjälpa dig att hitta norr. Detta är ett av de snabbaste sätten att bestämma dina anvisningar på natten om du inte har en kompass eller GPS.
    • Polaris, eller North Star, är inte en av de ljusaste stjärnorna i nattskyen (det klockar in på 48: e ljusaste). Det är dock den ljusaste stjärnan mellan Big Dipper och Cassiopeia.Eftersom det ligger i himlen runt norra polen, rör sig det inte mycket, vilket betyder att det är användbart och korrekt för att navigera.
  • Bild med titeln Bestäm vägbeskrivning till norr, söder, öst och väst steg 16
    2. Lokalisera polaris. Hitta den stora dipperen (även känd som plogen) och den lilla dipperen (aka Ursa Minor). Tänk på den stora dipper som en skänk (därav namnet), där handtaget håller en kopp och den yttre kanten av koppen (längst från handtaget) pekar ut i himlen och mot polaris. För bekräftelse är Polaris den sista stjärnan som utgör handtaget av den lilla dipparen.
  • Bild med titeln Bestäm vägbeskrivning till norr, syd, öst och väst steg 17
    3. Rita en imaginär linje från Polaris till marken. Detta är ungefär sant norr. När du möter Polaris står du inför dig norr. Du ber dig söder, och du kommer att vara på vänster sida, medan du är på höger sida.
  • Metod 5 av 7:
    Navigera med södra korset
    1. Bilden med titeln Bestäm vägbeskrivning till norr, syd, öst och väst steg 18
    1. Känna igen södra korset. På södra halvklotet kan konstellationen av södra korset (aka Crux) användas för att styra dig i sydlig riktning. Fem stjärnor gör denna konstellation, och dess fyra ljusaste bildar ett vinklat kors.
  • Bild med titeln Bestäm vägbeskrivning till norr, syd, öst och väst steg 19
    2. Använd södra korset för att hitta söder. Hitta de två stjärnorna som utgör längden av korset och föreställ dig en linje som sträcker sig ut fyra och en halv gånger större än korsets fulla längd.
  • När du når terminalen för den imaginära linjen, dra en annan imaginär linje som sträcker sig till marken. Detta är i allmänhet riktningen av söder.När korset ligger horisontellt, "fyra och en halv gånger" Mark kommer att vara mindre än en grad från True South.När korset är vertikalt eller upp och ner, kommer varumärket att vara ungefär två och en halv grader (om en tummes bredd) från True South.
  • Bild med titeln Bestäm vägbeskrivning till norr, syd, öst och väst steg 20
    3. Välj ett ledande landmärke. När du har bestämt den allmänna riktningen där södra lögner kan det vara till hjälp att hitta ett landmärke på den platsen på marken så att du inte förlorar var söder lögner.
  • Metod 6 av 7:
    Gör din egen kompass
    1. Bild med titeln Bestäm vägbeskrivning till norr, syd, öst och väst steg 21
    1. Samla dina verktyg och utrustning. En kompass är ett runda instrument med alla kardinalväger som skrivs ut på den. En roterande nål använder jordens magnetfält för att bestämma vilken riktning kompassen står inför. Du kan göra din egen rudimentära kompass om du har några tillgängliga saker. Du kommer behöva:
    • En metall sömnad och magnet
    • En skål eller kopp fylld med vatten
    • Tänger och sax
    • En kork (eller bara ett blad).
  • Bild med titeln Bestäm vägbeskrivning till norr, syd, öst och väst steg 22
    2. Gnugga nålen mot magneten. Gör det minst 12 gånger om du använder en svag magnet som en kylskåpmagnet, eller ungefär fem gånger om du har en starkare magnet. Detta kommer att magnetisera nålen.
  • Bild med titeln Bestäm vägbeskrivning till norr, syd, öst och väst steg 23
    3. Skära en kvart-tums skivan av kork. Använd sedan tången för att trycka nålen genom korkskivan. (Om du inte har en kork, kan du placera nålen på ett blad.)
  • Bilden med titeln Bestäm vägbeskrivning till norr, syd, öst och västra steg 24
    4. Placera korkskivan i mitten av skålen med vatten. Nålen kommer att vara fri att snurra runt som en kompassnål, och kommer så småningom att anpassa sig till polerna.
  • Bilden med titeln Bestäm vägbeskrivning till norr, syd, öst och väst steg 25
    5. Vänta på nålen för att sluta spinning. Om det var ordentligt magnetiserat, borde det berätta norr-syd-linjen. Observera att om du inte har en kompass eller annan referens, kommer du inte veta om nålen pekar norr eller söder, bara att den pekar på den ena eller den andra.
  • Många webbplatser och böcker säger att du kan magnetisera en metallnål genom att gnugga den med ull eller silke, men det kommer bara att skapa statisk elektricitet, inte magnetism.
  • Metod 7 av 7:
    Bestämning av riktning med magnetiska eller elektroniska enheter
    1. Bilden med titeln Bestäm vägbeskrivning till norr, syd, öst och väst steg 26
    1. Hitta din riktning med en kompass. Dag eller natt, med hjälp av en kompass, GPS eller mobiltelefon utrustad med antingen det bästa och enklaste sättet att bestämma riktningar. Dessa enheter är också de mest exakta, vilket gör dem till de mest tillförlitliga metoderna. Men det är viktigt att notera att när din kompass pekar norr, det pekar på dig i riktning mot magnetisk norr, vilket är annorlunda än sant norr (detsamma gäller för magnetisk södra mot sött söderut).
    • När du snurrar i olika riktningar, kommer kompassnålen att spinna också, vilket indikerar vilken riktning du står inför.
    • En kompass ger falska avläsningar runt metallobjekt som nycklar, klockor och bältesspännen. Detsamma gäller för magnetiska föremål, till exempel vissa stenar eller kraftledningar.
  • Bild med titeln Bestäm vägbeskrivning till norr, syd, öst och väst steg 27
    2. Använd ett globalt positioneringssystem. En GPS är förmodligen det enklaste sättet att bestämma riktningen eller hitta din väg, eftersom dessa elektroniska enheter använder satelliter för att placera din plats. En GPS kan användas för att berätta var du är, ge dig riktningar till en viss plats och spåra dina rörelser. En GPS måste laddas och ha ett fungerande batteri för att vara funktionell. Det bör också initialiseras före användning, så att det själv är (vet var det är) och hämtar de mest aktuella och korrekta kartorna.
  • Slå på din GPS, och låt den ladda och förvärva signal.
  • Inte bara kommer GPS att ha en kompass som du kan använda för att bestämma vilket sätt som är öst, väst, norr eller söder, men på sin karta kommer det också att ha en pil som pekar i den riktning du står inför.
  • Dina koordinater kommer att visas högst upp på skärmen, vilket ger dig din longitud och latitud.
  • Eftersom en GPS navigerar med satelliter, kan höga byggnader, stora träd och andra geografiska strukturer störa sin signal.
  • Bild med titeln Bestäm vägbeskrivning till norr, syd, öst och väst steg 28
    3. Vänd din mobiltelefon till en navigationsenhet. De flesta moderna smartphones är utrustade med kompass, GPS eller båda. Det finns också program som du kan ladda ner eller programvara du kan installera för att utrusta telefonen med dessa funktioner. För att använda GPS-funktionen på telefonen måste den anslutas till Wi-Fi eller ditt nätverk, och dina GPS- eller Plats-tjänster måste vara på.
  • För att komma åt dessa enheter, leta efter appar som heter "Compass", "Kartor," eller "navigering."
  • Tips

    Om du planerar en vandringsresa är det alltid en bra idé att gå beredd med mat, vatten och en kompass och karta åtminstone. Undvik att vandra ensam, men om du gör det, se till att någon annan vet var du ska vara.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande