Hur man bestämmer polaritet av magneter

Du kanske har hört frasen "motsatser lockar."Även kanske inte alltid det bästa rådet för relationer, är denna cliché tumregeln för magnetpolaritet. Eftersom vi bor en jätte magnet (jord), kommer förståelsen av magnetpolaritet i liten skala att hjälpa dig att förstå det större magnetfältet som skyddar oss från rymdstrålning.Oavsett om du vill märka dina magneter för framtida användning eller vill slutföra ett roligt vetenskapsexperiment, här är några enkla sätt att bestämma polariteten hos dina magneter.

Steg

Metod 1 av 3:
Med hjälp av en kompass
  1. Bild med titeln Bestäm polaritet av magneter Steg 1
1. Samla dina material. Du behöver bara en kompass och en magnet.Vilken typ av kompass som helst kommer att fungera, men en skivmagnet eller barmagnet är den enklaste typen av magneter att använda för den här metoden.
  • Bild med titeln Bestäm polaritet av magneter Steg 2
    2. Testa din kompass. Medan slutet på kompassnålen som pekar norr är vanligtvis den röda änden på en typisk kompass, är det en bra idé att kontrollera.Om du vet var den geografiska norr är från din nuvarande plats, kan du enkelt notera vilken ände av kompassnålpunkterna norr.
  • Om du inte är säker på var din geografiska norr är, kan du bestämma vilken ände av kompassnålen är norra änden genom att gå utanför vid middagstid, när solen är på högsta punkten på himlen. Håll kompassen platt i handen med södra änden av kompassen närmast din kropp.
  • Notera kompassnålens position. Om du bor norr om jordens ekvator pekar northänden av nålen mot dig och nålens södra ände pekar mot solen. Om du lever söder om ekvatorn, kommer södra änden av kompassnålen att peka mot dig.
  • Bild med titeln Bestäm polaritet av magneter Steg 3
    3. Placera din kompass på en plan yta, till exempel ett bord.Var säker på att ytan är fri från alla magnetiserade eller metallmaterial som kan orsaka en falsk läsning. Även föremål som en nyckelring eller fickkniv kan störa experimentet. Du märker att norra änden av kompassnålen pekar på din geografiska norr.
  • Bild med titeln Bestäm polaritet av magneter Steg 4
    4. Lägg din magnet på bordet. Om du använder en skivmagnet kommer norr och södra polerna att vara på de två plana ytorna. Om du använder en barmagnet kommer polerna att vara i båda ändar.
  • Bild med titeln Bestäm polaritet av magneter Steg 5
    5. Ta med din magnet bredvid kompassen. Med en diskmagnet måste du stå på magneten på sin sida och hålla den med ditt pekfinger så att en av de platta sidorna står inför din kompass.
  • Om du använder en barmagnet, placera din magnet vinkelrätt mot kompassen, så att ena änden av magneten är nära din kompass.
  • Bild med titeln Bestäm polaritet av magneter Steg 6
    6. Titta på kompassnålen. Eftersom kompassnålen är en liten magnet, kommer södra änden att lockas till norra polen på din magnet. Observera att den blå änden av kompassnålen är söder och den blå änden av magneten är norr och därmed lockar varandra.
  • Om norra änden av kompassnålen pekar mot din magnet, har du hittat den sydpolen på din magnet. Rotera den andra sidan av din magnet mot kompassens södra ände pekar nu direkt på norra polen på din magnet.
  • Metod 2 av 3:
    Skapa en kompass med din barmagnet
    1. Bild med titeln Bestäm polaritet av magneter Steg 7
    1. Hitta en längd av sträng. Du kan använda vilken typ av sträng som helst som kan vara runt huset, såsom skrotgarn eller omslagsband. Din sträng ska vara tillräckligt lång för att knyta runt din magnet och avbryta den.
    • En gård av sträng ska vara tillräckligt lång i de flesta fall. Du kan uppskatta yardage genom att hålla strängen i båda händerna. Med din högra hand, håll strängen till näsan. Förlänga din vänstra arm så långt som möjligt. För de flesta vuxna är längden på strängen mellan din vänstra hand och din högra hand om en gård.
  • Bild med titeln Bestäm polaritet av magneter Steg 8
    2. Slå din sträng säkert runt din barmagnet. Var noga med att strängen är knuten tätt så att magneten inte glider ut ur din knut. Observera att om du har en skiv- eller sfärmagnet är den här metoden inte lämplig.
  • Bild med titeln Bestäm polaritet av magneter Steg 9
    3. Håll strängen bort från din kropp. Var säker på att magneten är fri att rotera och inte komma i kontakt med några hinder. När det slutar spinning, är det slutet som pekar norr på norra polen av magneten.Du har nu skapat en kompass!
  • Det betyder att du måste veta vilken riktning som är norrut innan du avslutar testet. Du kan använda en kompass eller identifiera norrbaserad utanför urban och topografiska funktioner i ditt område.
  • Observera skillnaden från kompassmetoden, där södra änden av kompassnålen lockas till magnetens nordpol. När du använder en magnet som en kompass, kommer magnetens nordpolen att peka norrut eftersom det vi kallar norra polen är mer exakt den "nordsökande polen", som lockas till den sydpolen av jordens inre magnet.
  • Metod 3 av 3:
    Flyter din magnet
    1. Bild med titeln Bestäm polaritet av magneter Steg 10
    1. Samla material. Denna metod kräver några grundläggande hushållsobjekt som du sannolikt har till hands. Om du har en liten magnet, en styrofoam, vatten och en kopp, kan du slutföra ett roligt experiment som hjälper dig att bestämma polariteten hos din magnet.
  • Bild med titeln Bestäm polaritet av magneter Steg 11
    2. Fyll en kopp, skål eller liten maträtt med vatten. Du behöver inte fylla din maträtt hela vägen, tillräckligt så att din styrofoam har tillräckligt med vatten för att flyta fritt.
  • Bild med titeln Bestäm polaritet av magneter Steg 12
    3. Förbered din Styrofoam. Styrofoam ska vara liten nog att placera i din vattenrätt och en tillräckligt stor för att hålla din magnet. Om du har en stor bit styrofoam kan du klippa den för att passa.
  • Bild med titeln Bestäm polaritet av magneter Steg 13
    4. Placera din magnet på styrofoam och lägg den i vattnet. Styrofoam-plattformen kommer att vända tills norra polen på din magnet pekar norr. Kolla en karta eller använd en kompass för att bestämma vilket sätt som är norrut innan du börjar.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om du behöver regelbundet kontrollera magnetpolaritet, kan du också köpa en magnetisk poldetektor för att enkelt bestämma magnetiska poler.
  • Vilken magnet som du redan har bestämt norr- och sydpolen kan användas för att hjälpa dig att bestämma polariteten hos en annan magnet. Sydpolen på en magnet kommer att fästa sig i norra polen på den andra magneten.
  • Varningar

    Magneter kan vända polariteten hos en kompass. Se till att din kompass pekar norr genom att ta bort den från några magnetiska krafter och kontrollera att den fortfarande pekar norrut.

    Saker du behöver

    • Kompass
    • Sträng
    • Frigolit
    • Behållare fylld med vatten
    • Magnet
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande