Hur man bestämmer sant norr

Visste du att de flesta kompasser inte faktiskt pekar på nordpolen? Det är sant! Faktum är att de flesta kompasser pekar i riktning mot magnetisk norr, En plats i Arktis som ligger nära (men inte detsamma som) Nordpolen. I vardagliga, vardagliga situationer ignoreras denna mindre skillnad ofta, men om du seriöst försöker navigera i vildmarken kan det presentera problem. Lyckligtvis finns det en mängd olika sätt att hitta äkta norr (den riktning som pekar mot nordpolen) med allt från en modern dator till ingenting annat än solen, månen och stjärnorna.

Steg

Metod 1 av 2:
Justera en kompass för deklinering
  1. Bild med titeln Bestäm äkta nord Steg 1
1. Hitta din lokala deklination från NGDC. En av de saker som kan göra skillnaden mellan sant norr och magnetisk nord så svår för navigatorer är att effekten på kompasser kan förändras över tiden. Detta fenomen kallas deklination - eftersom jordens magnetfält fluktuerar, antalet grader med vilket en kompass kommer att vara "av" från sant norr kommer att skiftas i enlighet med detta. Således, för att noggrant justera din kompass för att ta hänsyn till den här effekten, behöver du ett senare declineringsvärdet för din plats.
  • Lyckligtvis håller National Geophysical Data Center (NGDC) uppdaterade register över globala deklinationsvärden. På NGDC-webbplatsen kan du ange din nuvarande plats för att få det senaste declineringsvärdet tillgängligt för ditt område.
  • Bild med titeln Bestäm äkta nord Steg 2
    2. Alternativt, hitta din deklination från en karta. Vissa fysiska kartor kommer också att innehålla deklineringsvärden för det område som visas på kartan. Topografiska kartor är mest sannolika att inkludera denna information, även om den också kan vara i andra typer av kartor. Om du funderar på att navigera med kart och kompass, överväga att kontrollera att du kan kontrollera om kartan innehåller noggrann deklarationsdata.
  • Observera självklart att deklinering förändras över tiden, så gamla kartor kan snabbt bli föråldrade. För de mest exakta värdena, använd den senast publicerade kartan tillgänglig.
  • Bild med titeln Bestäm äkta nord Steg 3
    3. Hitta magnetisk norr med din kompass. När du väl vet hur "av" Din kompass är från sant norr, det är inte svårt att anpassa sig till denna avvikelse. Börja med att hitta magnetisk norr. Håll din kompass platta och nivå framför dig. Om din kompass har en resepil (vanligtvis en mager röd pil på den platta nedre delen av kompassen, peka det här framåt. Titta på kompassnålens rörelse. När nålen slutar flytta, notera riktningen nålpunkterna. Detta kommer att vara nord-sydaxeln.
  • De flesta moderna kompasser har en nål som är halv röd och halv vit. I det här fallet, röd av nålen är den nordpekande änden.
  • Bild med titeln Bestäm äkta nord Steg 4
    4. Vrid den orienteringspilen så det pekar framför dig. Om du navigerar med kompass, vanligtvis, just nu, skulle du justera kompassens prick till den riktningen du tänker resa är direkt framför dig, i linje med resepilen. I det här fallet, eftersom vi vill hitta norr, vänder vi pannan så att "N" (och den breda pilen under den) är direkt framför oss.
  • Observera att denna magnetiska norr, inte sant norr - vi behöver fortfarande justera för deklination.
  • Bild med titeln Bestäm äkta nord Steg 5
    5. Justera för deklination. Vänd din kropp tills kompassens nål är uppradad med den orienteringspil på fästet (och sålunda resepilen också). Du står nu inför magnetisk norr. För att finna sant norr, vänd pinnen samma storlek och riktning som ditt deklinationsvärd. De flesta kompasser kommer att ha gradmarkörer på den fina som hjälper dig att göra det här. Därefter sätt upp din nål och din orienteringspil genom att vrida din kropp igen. Du borde nu stå inför sant norr!
  • Låt oss till exempel säga att vi ursprungligen erhöll ett deklinationsvärdet på 14 E för det område vi är i. Om vi ​​står inför Magnetic North, skulle vi vända vår Bezel 14 i öster (medurs, i det här fallet). Sedan skulle vi vända oss till vänster (som är väster) för att ställa upp nålen med den orienteringspilen, vilket ger oss vända mot äkta norr (14 väster om magnetiska norr).
  • Metod 2 av 2:
    Hitta sant norrut utan kompass

    På norra halvklotet

    1. Bild med titeln Bestäm äkta nord Steg 6
    1. Använd solens rörelse. Om du inte har en kompass, oroa dig inte - det är fortfarande möjligt att hitta sant norr med hjälp av naturliga ledtrådar. Till exempel, eftersom solen stiger i öst och sätter i väst, är det möjligt att använda denna information för att få en grov känsla för norrutan. Strax efter soluppgången, håll solen till höger för att möta norr - precis före solnedgången, håll solen till vänster. Vid middagen kommer solen att vara direkt söder, så ansikte bort från det för att hitta norr.
    • Ett sätt att få en "norr" läser det är lite mer exakt är att använda en pinne som en slags sol. Plantera en pinne eller en pol som är några meter hög i marken och markera spetsen av sin skugga på marken. Vänta ca 15 minuter, markera sedan sin nya plats. Stå med din vänstra fot på det första märket och din högra fot på den andra. Du kommer att stå inför mer eller mindre mot sant norr oavsett deklination där du är.
  • Bild med titeln Bestäm äkta nord Steg 7
    2. Använd en analog klocka. Ett praktiskt knep för att hitta äkta nord innebär att man använder händerna på en icke-digital klocka. För att starta, ta bort din klocka och håll den i handen med timmen vänd framåt. Vänd din kropp så att timmen pekar mot solen. Hitta mittpunkten mellan din timmars hand och klockan 12 på toppen av klockan. Detta kommer att peka längs nord-sydaxeln.
  • Till exempel, låt oss säga det är klockan 16:00. Midpointen mellan 4:00 och 12:00 är 2:00, så om vi pekar timmen mot solen, kommer nord-syd-axeln att vara lite mindre än en fjärdedel vänd till vänster. Eftersom det är på eftermiddagen och solen är inställd i väst, kan vi härleda att norr kommer att vara bakom oss Om vi ​​står inför 2:00 markören.
  • Glöm inte att kompensera för dagsljusbesparingstid! Om din klocka är inställd för DST, använd 1:00-märkningen i stället för 12:00-märkningen och fortsätt som vanligt.
  • Bild med titeln Bestäm äkta nord Steg 8
    3. Leta efter ledtrådar i naturen. Vissa naturliga organismer (speciellt växter och träd) kan ge ledtrådar om vilken riktning som är norrut. Att vara tydliga är dock dessa regler mycket "lösa" och kommer inte alltid att fungera, så det mesta, är andra metoder att föredra. Innan är några exempel på vad du ska leta efter:
  • Moss: Kan vara tjockare på södra sidor av träd på grund av mer solljus.
  • Träd: Bark kan vara dullerfärgade och grenar kan sträcka sig högre mot himlen på norra sidan på grund av mindre solljus.
  • Myror: Ant kullar kan tendera att vara på södra sidan av naturliga egenskaper där solen är varmare.
  • Snö: Snö kan smälta snabbare på södra sidan av träd och stenar där det tar emot mer solljus.
  • Bild med titeln Bestäm äkta nordt steg 9
    4. Använd Polaris, North Star. Det är förvånansvärt lätt att hitta norr om natten om du vet vad du letar efter. Polaris (även kallad North Star) är nästan perfekt anpassad till jordens nordpol, så om du kan hitta den, vet du exakt var sant norr är. Det finns flera sätt att hitta Polaris, men det enklaste sättet är vanligtvis att använda den stora dipper - de två stjärnorna i slutet av "sked" Del av konstellationspunkten direkt till Polaris.
  • Tyvärr kan Polaris inte ses från södra halvklotet, så det är bara användbart för navigering norr om ekvatorn.
  • Bild med titeln Bestäm äkta nordt steg 10
    5. Använd månen. Liksom solen flyttar månen över himlen i en öst-västriktning. Det betyder att du kan använda månens läge för att hjälpa dig att orientera dig mot sant norr på natten. Tidigt på natten, håll månen till höger för att möta norr sent på natten, håll den till vänster. När månen är på sin högsta punkt i himlen, är det ungefärligt söderut, så ansikte bort från det för att hitta norr.
  • Om månen är en halvmåne kan du också mentalt dra en linje genom hornen på sin halvmåne till horisonten för att hitta söder, sedan ansikte bort från detta för att hitta norr. Detta fungerar bäst när månen är hög i himlen.
  • På södra halvklotet

    1. Bild med titeln Bestäm äkta nordt steg 11
      1. Använd solens rörelse. Eftersom ljuset från solen, månen och stjärnorna slog den sydliga halvklotet i en annan vinkel än de slog den norra halvklotet, är processen att hitta norr en liten annorlunda söder om ekvatorn. Till exempel, medan solen fortfarande stiger i öst och sätter i väst på södra halvklotet, vid middagstid, beror den norr, snarare än förfallen söder.
    2. Det betyder att medan du fortfarande vill hålla solen på höger strax efter soluppgången och på vänster strax efter solnedgången för att möta norr, vill du möta mot det att hitta norr vid middagstid.
    3. Bild med titeln Bestäm äkta nordt steg 12
      2. Använd en analog klocka. Eftersom solen sveper ut en norra båge (i stället för en sydlig) på södra halvklotet, är riktningarna för att hitta norr med en klocka i huvudsak reverserade. Peka på 12:00-märket på din klocka mot solen, och hitta den linjen som markerar halvvägs mellan 12:00 Mark och din timmars hand. Detta representerar nord-sydaxeln.
    4. Till exempel, om det är 6:00, skulle vi få en nord-syd axel som körde genom 3:00 och 9:00 markeringar på vår klocka. Eftersom det är kvällen vet vi att solen är i västra hälften av himlen. Således, när vi pekar på 12:00 markeringen vid solen, kommer 3:00 att peka ungefär mot sant norr.
    5. Bild med titeln Bestäm äkta nordt steg 13
      3. Använd södra korset på natten. Den södra halvklotet har inte en bekväm polstjärna som Polaris för att göra navigering lätt. Den närmaste ekvivalenten är en konstellation som kallas södra korset som roterar tätt runt den södra himmelska polen. Att uppskatta söderut, hitta södra korset och dra en linje direkt ner till horisonten. Detta kommer att vara ungefärligt söderut, så ansikte bort från detta för att hitta på grund av norr.
    6. Det enklaste sättet att hitta södra korset är att använda pekarna - två ljusa stjärnor i södra himmelen som pekar direkt på den. Pekarna kan hittas i den vita, splotchy streck som är det mjölkiga sättet, vilket ofta är synligt på platser med liten eller ingen lättförorening.
    7. Bild med titeln Bestäm äkta nordt steg 14
      4. Använd månen. På södra halvklotet reser månen fortfarande från öst till väst, precis som solen. Men på sin högsta punkt i himlen står det inför norr, inte förfallen söder. Det betyder att anvisningarna för navigering med en halvmåne är omvända - linjen som sträcker sig genom halvmånans horn till horisonten kommer att peka ungefär i norr, snarare än i söder.

    Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande