Hur man hittar den lilla dipper

Den lilla dipper är ett välkänt mönster av stjärnor som ligger i norra himlen. Till skillnad från det är större, ljusare motsvarighet, den stora dipper, kan den lilla dipper vara ganska svår att hitta, även under goda betingelser. Det bästa sättet att fånga synen på bildandet är att ställa ut på en klar natt på ett ställe med minimal ljusförorening och skanna natthimlen för den stora dipper. Du kan sedan ansluta prickarna av ljusa stjärnor tills dina ögon bosätter sig på den lilla dipparen.

Steg

Metod 1 av 2:
Utnyttja optimala betingsförhållanden
  1. Bild med titeln Hitta det lilla dipper Steg 1.jpeg
1. Välj en trevlig, klar natt att sätta ut. Planera din utflykt För en kväll med lite eller inget molntäcke. De flesta av stjärnorna som består av den lilla dipper är ganska dim, och även en smattering av moln kan vara tillräckligt för att täcka upp det helt.
  • Kontrollera din lokala veckovisa prognos för att få en uppfattning om hur vädret kommer att vara som runt tiden för ditt stargazing äventyr. Ju längre i förväg kan du planera, desto bättre.
  • Helst bör du vänta tills månen är i en avtagande fas - om den glöder för starkt, kan det strålande ljuset göra den lilla dipperen mindre distinkt.
  • Bild med titeln Hitta det lilla dipper Steg 2.jpeg
    2. Hitta en avskild plats med minimal ljusförorening. Din bästa satsning är att sätta upp för ett närliggande landsbygd eller outvecklat område, om du har en i ditt område. Om det inte finns några bra fält eller röjningar runt, gå till ett hörn av din stad eller stad som är så långt ifrån de mest koncentrerade källorna som du kan få.
  • Streetlamps, veranda ljus och andra former av elektrisk belysning ger av omgivande ljus, som kan "blöda" i nattskyen och göra himmelska kroppar dimmiga eller till och med osynliga.
  • Eftersom den lilla dipper redan är så svag, kan för mycket lätt förorening göra det omöjligt att få en glimt.
  • Bild med titeln Hitta det lilla dipper Steg 3.jpeg
    3. Håll ditt avstånd från byggnader, träd och andra stora hinder. Den lilla dipper är så liten och anspråkslös jämfört med några mer imponerande stjärnmönster som en lång struktur kunde blockera den från utsikten. Plocka ut en öppen plats med få potentiella hinder kommer att förbättra dina chanser att framgångsrikt hitta den blygsamma grupperingen av stjärnor.
  • Även saker som trädtelefonpoler och kraftledningar kan vara distraherande nog för att bryta din synfält eller kasta av din koncentration.
  • Bild med titeln Hitta den lilla dipper Steg 4
    4. Gör din sökning på våren eller sommaren för att förbättra dina chanser. Positionen för den lilla dipper varierar något baserat på årstiden. Stjärnklustret är på sin högsta punkt i himlen från slutet av mars till slutet av september. På grund av detta tenderar de varmare månaderna att vara den bästa tiden att vända dina ögon skyward.
  • Jordens rörelse spelar en stor del i hur stjärnorna visas från marknivå. Eftersom planeten roterar på en axel, kommer din geografiska plats i förhållande till den lilla dipparen att förändras med årstiderna, vilket gör att den ser högre ut eller sänks.
  • Medan det är tekniskt möjligt att få syn på den lilla dipper när som helst så länge du är på norra halvklotet, är det mycket svårare på hösten och vintern, när bildandet "droppar" och är benägen att gå vilse i horisonten.
  • Dricks: När du försöker hitta den lilla dipper kan det hjälpa till att komma ihåg det gamla ordstävet "springa upp och faller ner."

  • Bild med titeln Hitta det lilla dipper Steg 5.jpeg
    5. Använd virtuella hjälpmedel för att beundra den lilla dipper från södra halvklotet. Oroa dig inte om du inte kan få en förstahandsvisning av den lilla dipperen där du bor-det finns många olika verktyg och resurser som ger dig en glimt. Astrologi webbplatser och digitala stjärnkartor, till exempel, kan visa dig bildens grundläggande struktur och position i förhållande till andra stjärnor. Om du hellre vill jaga själv, försök ladda ner en Star-Finder-app som erbjuder en fullständig 360 graders utsikt över rymden, som SkyView eller Star Tracker.
  • Den lilla dipper och norra stjärnan är exklusiva för den norra himlen. Tyvärr betyder det att ingen av dessa stjärnmönster kommer att vara direkt synliga om du råkar vara under ekvatorn.
  • Tänk på att det finns många otroliga himmelska kroppar att ta in från de södra regionerna, inklusive södra korset, Alpha Centauri, det glittrande juvelboxklustret och de största satelliterna på det mjölkiga sättet.
  • Metod 2 av 2:
    Använder andra stjärnor för att identifiera den lilla dipper
    1. Bild med titeln Hitta det lilla dipper Steg 6.jpeg
    1. Peka dig norr med hjälp av en kompass. Om du inte äger en traditionell kompass, kommer Compass-appen på din smartphone eller surfplatta också att hjälpa dig att få dig själv orienterad. Den norra himlen är hem till Little Dipper, tillsammans med sina stora utgående stjärnor: Polaris, Dubhe, Merak, Perkad och Kochab. Du använder dessa stjärnor som styrmarkörer för att arbeta dig mot bildandet.
    • Digitala stjärnkartor och Star-Finder-appar innehåller ofta inbyggda kompasser som hjälper dig att upprätta din utsiktspunkt. Några även etikett astralformationer och de enskilda stjärnorna som omfattar dem, tar svårigheten att identifiera dem själv.
  • Bild med titeln Hitta den lilla dipper Steg 7.jpeg
    2. Sök den norra himlen för Polaris, Nordstjärnan. När du är vänd mot norr, blickar du högt uppe i horisonten eller rakt om du kan se om du kan hitta Polaris. Polaris är den första och mest lysande stjärnan i Little Dipper, vilket innebär att om du hittar det har du effektivt hittat den lilla dipperen, även om du inte kan ta ut sin fulla form.
  • Överväga att köpa eller hyra a teleskop att "zooma in" på stjärnorna och förenkla processen att hitta den lilla dipper och andra grupperingar och konstellationer.
  • Om ett teleskop är ute av ditt prisklass kan du också investera i några kikare. Ett starkt par kikare kan öka din visningseffekt med upp till 70%!
  • Om ditt mål är att hitta den lilla dipper, kommer Polaris att vara din största hjälp, eftersom det är den största och ljusaste stjärnan i gänget. För att identifiera Polaris kan det emellertid ibland vara nödvändigt att först spåra Big Dipper.
  • Dricks: Om du är utrustad med ett teleskop eller kikare är den mest effektiva strategin att först begränsa den allmänna närheten av den lilla dipper med ditt blotta öga, dra ut ditt visningshjälpmedel och använd det för att få en närmare titt.

  • Bild med titeln Hitta den lilla dipper Steg 8.jpeg
    3. Håll utkik efter den stora dipper någonstans i närheten av Polaris. Det finns inget knep för att göra det här - allt du kan göra är att bara titta upp. Starta din jakt i norr, eftersom den stora dipper är känd för att rotera runt North Star. Med hjälp av den stora dipper som referenspunkt kommer att stängas in på den lilla dipper en bris.
  • Tänk på att stavarna kan tyckas ändras beroende på din plats. Den längre södern du är till exempel den närmare horisonten den stora dipperen kommer att vara. Om du är längre norrut, leta efter det i himmelsens övre del.
  • För de flesta amatör astronomer i kontinentala USA är den stora dipper vanligtvis någonstans runt halvvägs mellan den vertikala gränsen för natthimlen och horisonten.
  • Bild med titeln Hitta den lilla dipper Steg 9.jpeg
    4. Leta efter Dubhe och Merak om du inte hittar Polaris eller Big Dipper. Dessa 2 stjärnor sitter längs den yttre kanten av Big Dipper. De kallas ibland som "pekarstjärnor", eftersom de kan användas för att "peka" vägen till polaris. Merak utgör botten "Corner" av skålen, med Dubhe i övre hörnet.
  • När du har belägen Merak och Dubhe, dra en imaginär linje mellan de 2 stjärnorna, förläng sedan den här linjen mot norr med ca 5 gånger dess längd. Någonstans, kan du kanske göra polaris.
  • Bild med titeln Hitta det lilla dipper Steg 10.jpeg
    5. Se om du kan upptäcka Pherkad och Kochab på himlen runt den stora dipper. Tillsammans utgör dessa 2 stjärnor framkanten av "skålen" av den lilla dipper. Perkad markerar det övre hörnet av skålen, med Kochab under det i bottenhörnet. Bortsett från Polaris är de de enda stjärnorna i den lilla dipper som är relativt lätt att se unaided.
  • Perkad och Kochab är också kända som "polens väktare" På grund av hur de "patrullerar" runt Polaris. De är närmaste av de ljusa stjärnorna till Polaris, och därför till jordens norra axel.
  • Kochab, en andra magnitudstjärna, är den ljusare av paret, med en distinkt orange glöd. Perkad är en tredje magnitudstjärna, men är fortfarande tydligt synlig under de flesta förhållanden.
  • Bild med titeln Hitta den lilla dipper Steg 11.jpeg
    6. Anslut prickarna från Pherkad till Polaris för att få den lilla dipparen till sikte. När du väl har sett ut de tre ljusstjärnorna i den lilla dipperen (Perkad, Kochab och Polaris), är allt som är kvar att skanna den omgivande himlen för de andra fyra stjärnorna. Att hitta dem kommer att slutföra bilden, vilket ger dig en spektakulär utsikt över en av himlens mest kända stjärnformationer.
  • Om du råkar spionera "Bowl" -stjärnorna först, börja leta efter "hantera" stjärnor. Kom ihåg att Polaris är stjärnan vid den yttersta delen av handtaget, och att Pherkad och Kochab ligger i andra änden.
  • Här är ett roligt faktum: På grund av hur jorden vänder, verkar den stora dipper och lilla dipper ständigt rotera runt varandra så att när man är upprätt är den andra upp och ner. Dessutom pekar handtagen av de 2 stjärnmönstren alltid i motsatt riktning.
  • Tips

    Sök efter ett observatorium eller liknande visningsplats i ditt område som ofta används av astronomientusiaster. En av dessa platser kommer att erbjuda dig bästa möjliga vy för att lokalisera den lilla dipper och andra formationer.
  • Tekniskt sett är den lilla dipperen en konstellation. Det är faktiskt vad som kallas en "asterism", en grupp av stjärnor som utgör en del av en större konstellation. I Little Dipper`s fall är det en del av Ursa Minor, som är latin för "Lilla björnen."
  • Gruppering av stjärnor som vi nu vet som Little Dipper registrerades först i 600 B.C. Sedan den tiden har det använts för att kartlägga positionerna för andra stjärnaformationer och hjälpa sjömän navigera i havet.
  • Saker du behöver

    • Teleskop eller kikare (tillval)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande