Hur man bryr sig om huden under vintern

Om du någonsin har fått lida genom en isig kall vinter innan, kan du ha upptäckt att medan du håller varmt är en enkel fråga om att buntning upp och slå på en värmare, hålla din hud frisk kan vara allt annat än enkelt. Kallt, torrt väder kan orsaka hud att torka och spricka, särskilt på områden som utsätts direkt till luften som händerna. Lyckligtvis, med ett sortiment av förnuftiga försiktighetsåtgärder och några enkla hemläkemedel, är det lätt att hålla allt utom den mest känsliga huden som frisk och mjuk som kan vara!

Steg

Metod 1 av 3:
Skydda din hud från kallt väder
  1. Bild med titeln Vård för hud under vintern Steg 1
1. Skyla över! Orsak-och-effektförhållandet mellan vinterväder och torr, skadad hud är lätt att förstå - kall, torr utomhusluft (eller, värre, varm, torr luft från ditt värmesystem) suger den naturliga fukten bort från din hud och lämnar den torr och knäckt som uttorkad ökenjord. Ett av de bästa sätten att hålla detta från att hända är helt enkelt till Håll luften från att röra din hud. Om du kan, prova på långa ärmar, långa byxor och alla andra hudbeläggnings tillbehör för att hålla din hudskyddad.
  • Handskar är ett särskilt smart val - eftersom dina händer ofta exponeras under hela dagen, som täcker dem när du kan gå långt för att skydda huden. Försök glida på ett par vantar eller körhandskar tidigt på dagen innan du går till jobbet eller börjar pendla, glida dem bara när du behöver skriva, skriva eller på annat sätt använda dina händer.
  • Bild med titeln Vård för hud under vintern Steg 2
    2. Använd en fuktkräm. Lotioner och andra "fuktgivare" I huvudsak arbetar genom att leverera fukt direkt till huden och hålla denna fukt med ett lager av olja eller fett - det är därför tunga balmer, som vaselin, arbetar utmärkt som fuktgivare, men producerar en obehaglig "oljig" känsla. Om du lider av uttorkad hud på vintern, försök att ge dig en snabb gnidning med din föredragna lotion för att vara fuktad. Detta bör hjälpa till att underlätta huden som redan torkas ut och skydda din hud från framtida skador i minst en timme eller två.
  • Om din hud redan är irriterad, försök att använda en unscented lotion eller balsam. Vissa dofter är kända för att orsaka inflammation eller utslag när den appliceras på redan irriterad hud (speciellt om du är allergisk mot doften).
  • Det finns få lotioner som platta ut vana Skydda din huds fukt åtminstone något - nästan alla kommer att fungera i grunden på samma sätt. Som en mycket generell regel, dock tjockare "krämer" och "balms" kommer att ge en större fuktgivande effekt än tunnare, flytande-y-lotioner.
  • Bild med titeln Vård för hud under vintern Steg 3
    3. Bära läppbalsam. Även om huden på ditt ansikte och händer går oskadd under vintern, är det en anständig chans att den känsliga huden på dina läppar kan bli torra, knäckta eller flakiga. För att bekämpa detta, försök använda läppbalsam (eller liknande alternativ som Chap Stick, Lip Gloss, etc.), som fungerar enligt samma grundläggande princip som vanliga lotioner och balm för din hud. I en nypa kan du även använda de flesta högkvalitativa tjockare hudbalsam (som vaselin eller produkter som innehåller bivax eller sheasmör) på dina läppar för att få samma effekt, även om smaken kan vara obehaglig.
  • Tro inte myter som hävdar att läppbalsam är beroendeframkallande eller innehåller jordglas - det har visat sig vara falska.
  • Bild med titeln Vård för hud under vintern Steg 4
    4. Håll dig torr. Ironiskt nog, blir våt när du är ute i kallt väder kan det bli torrt och irriterat senare. Våta kläder (speciellt handskar och strumpor) kan orsaka irritation när de gnuggar mot huden och lämnar den chapped, öm och sårbar för ytterligare irritation. Av denna anledning, försök att inte spendera mycket tid i våta kläder när det är kallt ute. Rubrik inuti för en ny uppsättning kläder är definitivt värt det om det håller din hud säker på lång sikt.
  • Om du är ute under en lång tid i kallt väder (till exempel, om du är på en vildmarkshöjning), försök att takt någon övning du gör det så att du inte svettar tungt. Det är inte bara att detta orsakar chapped, irriterad hud, men i extrema förhållanden kan också leda till frostbit och hypotermi genom att göra det svårt för kroppen att hålla sig varm.
  • Bild med titeln Vård för hud under vintern Steg 5
    5. Glöm inte solskyddsmedel på klara, kalla dagar. Många antar att eftersom det är kallt ute på vintern, behöver de inte solskyddsmedel. Faktum är att huden är extra sårbar för solskador på vintern. Jorden är faktiskt närmare solen på vintern än den är på sommaren, och dessutom är ozonskiktet (som absorberar några av solens skadliga UV-strålar) vanligtvis på sin tunnaste på vintern. Utöver detta kan snö och is faktiskt reflektera upp till 85% av solens strålar, så att strålarna kan slå din hud både från ovan och under. Av dessa skäl är det viktigt att komma ihåg att applicera solskyddsmedel under vintern när du tänker spendera mycket tid i solen.
  • Observera att detta behov av solskyddsmedel är särskilt brådskande vid höga höjder - ju högre du går, desto större är din exponering för solens UV-strålar. Håll detta i åtanke när du packar för din vinterskidtur!
  • Metod 2 av 3:
    Omsorg för skadad hud
    1. Bild med titeln Vård för hud under vintern Steg 6
    1. Behandla torr hud med en mild lotion eller grädde. Om den torra vinterluften (eller torrluften från ditt värmesystem) redan har orsakat huden att bli torr eller knäckt är det viktigt att ta hand om det tills det kan läka naturligt. Fuktighetsgivare är din första försvarslinje mot ytterligare skador. Applicera en fuktgivande lotion, balsam eller grädde till några irriterade områden åtminstone dagligen tills huden visar tecken på förbättring - vid denna tidpunkt kan du försiktigt avskaffa din fuktkrämsanvändning och börja förlita sig på andra metoder för skydd (även om vissa fuktkrämsanvändning kan användas vara nödvändig för hela vintern.)
    • Var noga med att rengöra och bandage några större sprickor eller splittras i huden som du skulle med normala nedskärningar och skrapor. Även om det är osannolikt, kan sprickor i huden smittas om de utsätts för bakterier, vilket leder till ytterligare smärta och irritation, så grundläggande förebyggande åtgärder är viktiga.
  • Bild med titeln Vård för hud under vintern Steg 7
    2. Använd en luftfuktare. Som antyds ovan är en av de minst uppenbara (men farligaste) platserna för hudirritation under vintern inom ditt varma, mysiga hem! Den varma luften som kommer ut ur de flesta hemvärmesystem är vanligtvis ganska torr och kan ha en dehydrerande effekt på huden som liknar vad du kan uppleva i torra förhållanden utomhus. För att undvika detta, försök att köra en luftfuktare i vilket rum du spenderar mest tid i hemmet. Dessa praktiska enheter förångar vatten och släpper den in i luften, vilket ökar fuktnivån i det omgivande området.
  • Idealiskt, för detta ändamål, vill du använda en förångande eller ångfuktare. Så kallade "gemen" Luftfuktare kan ibland släppa allergi som orsakar aerosoler.
  • Bild med titeln Vård för hud under vintern Steg 8
    3. Använd mjuka rengöringsprodukter. Tvål, schampo och andra rengöringsprodukter som du använder på dig själv under vintern kan alla ha en effekt på din huds hälsa. Hårda rengöringsmedel, särskilt de som innehåller alkohol eller astringents, kan ta bort hudens naturliga skyddsoljor, vilket gör det extra sårbart att torka ut. För att förhindra detta, använd de gentlaste rengöringsprodukterna som finns tillgängliga. Nedan är en mycket kort guide för att göra smarta rengöringsproduktköp:
  • Tvål: Använd mild, unscented sorter, liksom de som annonseras som "fuktgivande" eller "För känslig hud." Fuktgivande flytande kropp tvättar gör ett bra alternativ till vanlig tvål. Undvik alkoholbaserade tvål eller sanitisatorer och standardfältsål, vilket kan vara för hårt för vinterbruk.
  • Shampoos / Hair Products: Använd schampon märkta "fuktgivande" eller "för att återuppliva torrt hår." Tillstånd efter användning av schampo.
  • Ansiktsprodukter: Använd mild, skummande rengöringsmedel. Tenderar mot oljebaserade eller "fuktgivande" ansikte gnuggar. Undvik alkohol eller salicylsyrabaserade rengöringsmedel.
  • Bild med titeln Vård för hud under vintern Steg 9
    4. Överväg att använda naturliga oljor. Du behöver inte nödvändigtvis ha Att använda en kommersiell lotion eller balsam för att behandla din torra hud. I vissa fall kan ett naturligt hemmedel göra tricket. Problemet med hemmet är emellertid att de vanligtvis är oförskämda - det är, de är inte backade av allvarliga vetenskapliga bevis. Om du do Planera att försöka behandla din torra hud med ett hemmedel, försök att tendera till säkra, milda naturliga oljor, som ska fälla fukt nära huden som vanliga lotioner. Bara några naturliga oljor som hävdas fungera som hudfuktighetsgivare är:
  • Olivolja
  • Kokosolja
  • Avokado olja
  • Jojoba olja
  • Söt mandelolja
  • Druvkärneolja
  • Bild med titeln Vård för hud under vintern Steg 10
    5. För allvarliga hudproblem, kontakta en hudläkare. För de flesta är hudirritation under vintern en irriterande, men slutligen tillfälligt problem. Men i extrema fall kan torr hud vara en allvarlig, varaktig irritation. Om din huds torrhet och irritation inte går i några veckor eller börjar på allvar påverka din förmåga att leva ett lyckligt, produktivt liv, tveka inte att se en hudläkare - om du inte känner till en, din allmänläkare kan hänvisa till en. Förutom att hjälpa till med daglig torr och irriterad hud, kan dermatologer diagnostisera hudproblem som eksem och psoriasis och föreskriva behandlingar för dem.
  • Observera att, medan den är ganska sällsynta, kan ibland vara ett tecken på leversjukdom eller cancer, så om du upplever klåda som stör din dagliga rutin, vill du se en dermatolog omedelbart för att styra dessa allvarliga förhållanden.
  • Metod 3 av 3:
    Vet vad man ska undvika
    1. Bild med titeln Vård för hud under vintern Steg 11
    1. Undvik abrasivt kläder-on-hudkontakt. Medan det alltid är en bra idé att täcka upp när du är i torr vinterluft, sätt Du täcker upp kan påverka hur bra du kan skydda din hud. Till exempel vill du undvika kläder som gnuggar mot din hud på ett sätt som lämnar det chapped eller irriterad. Rå hud är sårbar för ytterligare uttorkning och irritation, så var noga med att bära korrekt monterade kläder och bekväma tyger för att förhindra detta.
    • Grova tyger som ull är särskilt skadliga - även om ull är utmärkt för att hålla dig varm, det är också bra för att gnugga din hud röd. Om du bär ull, bära något under det för att hålla det från att komma i kontakt direkt med din hud. Till exempel är ullhandskar perfekt hanterbara om du bär tunna, mjuka bomullshandskar under dem.
  • Bild med titeln Vård för hud under vintern Steg 12
    2. Motstå klåda. Även om det ibland är ganska frestande, gör klåda nästan alltid irriterad hud värre, så försök så svårt som möjligt för att undvika det. Förutom att ytterligare irritera din hud är klåda ett bra sätt att orsaka infektioner genom att överföra bakterier från dina händer till ömma fläckar på huden. Om du do kliar din hud (som inte rekommenderas), rena händer är ett måste för att minska (men inte förhindra) risken för infektion.
  • Om du lider av klåda, överväga att bära lite anti-itch-grädde (som hydrokortison) för frekventa applikationer att avvärja uppmaningen.
  • Bild med titeln Vård för hud under vintern Steg 13
    3. Ta inte långa, varma duschar. Ångande varmt vatten kan känna sig bra under vinterns kalla månader, men det kan vara mord på huden om du inte är försiktig. Varmvatten remsar huden på sina skyddande naturliga oljor, vilket gör det mycket mer benägna att torka ut, speciellt om den omgivande luften är torr också. För att undvika detta, använd varmt (inte varmt) vatten och försök att begränsa dina duschar till ca 10 minuter eller mindre. Att ta svalare, kortare duschar kommer att gå långt för att hålla din hud frisk under vintern (förutom att hjälpa till med flakiga hudförhållanden som mjäll).
  • Bild med titeln Vård för hud under vintern Steg 14
    4. Minska alkoholbaserad parfym och efterföljande användning. Precis som hårda tvål och rengöringslösningar kan vissa dofter och parfymer (särskilt alkoholbaserade) ta bort hudens naturliga fuktgivande oljor borta. Dessutom kan kemikalierna i många vanliga dofter orsaka utslag eller allergiska reaktioner om de appliceras på redan irriterad hud. Lösningen är enkel: Använd mild, svagare dofter och försök bara att begränsa användningen till de delar av kroppen där lukt är starkast, som underarmarna, ljummen och fötterna.
  • Tips

    För torra fötter, försök att applicera en tjock lotion strax före sängen och täcker sedan fötterna i strumpor innan du går och lägger dig. Strumporna kommer att arbeta med lotionen för att hålla fötterna fuktade genom natten, vilket minskar torrhet under dagen.
  • Om du rakar regelbundet och har märkt torr, irriterad hud vart du än rakar, försök att byta till en ny rakhyvel. Skarpare rakhyvlar orsakar vanligtvis mindre irritation än tråkiga rakhyvlar, som kan fånga och dra på hår i stället för att göra rena nedskärningar.
  • Varningar

    Om din irriterad hud så småningom blir röd, svullen, smärtsam och / eller börjar dränera pus, se din läkare direkt - det är tecken på infektion. Även om en vanlig hudinfektion inte sannolikt är farlig kan du behöva antibiotika för att behandla den.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande