Hur man bygger modellbyggnader

En välgjord modellbyggnad kan slutföra en diorama för ett skolprojekt, lägga till bakgrundsdetaljer till en modell tåguppsättning, eller hjälpa dig att previsualisera ett komplext byggprojekt. Piecing tillsammans dina egna modellbyggnader är lättare än du kanske tror - i de flesta fall är allt du behöver en plan och några enkla, billiga material. Börja med att utarbeta en grundläggande design för din byggnad, spåra sedan sina individuella plan på ditt material med val och skära dem ut för hand. När du har förberett var och en av dina separata komponenter är allt som är kvar att göra limma dem tillsammans och lägga till de avslutande handen.

Steg

Del 1 av 3:
Utforma din byggnad
  1. Bild med titeln Build Model Buildings Steg 1
1. Bestäm vilken typ av byggnad du vill göra. Innan du faktiskt börjar sätta ihop din modellbyggnad, måste du ha en tydlig känsla av hur det kommer att se ut. Notera olika typer av byggnader medan du är ute och om att få inspiration och förfina din mentala bild, eller använd din fantasi för att komma med din egen enstaka struktur. Om du kan tänka på det, kan du bygga den.
  • Om du planerar att modellera en riktig byggnad, ta massor av fotografier så du har något att referera till i hela designfasen.
  • Ett enkelt hus, ladugård eller annan traditionell struktur blir det enklaste att skapa på ditt första försök. När dina färdigheter förbättras kan du prova handen på utarbetade herrgårdar, skyskrapor, slott och andra typer av byggnader.

Dricks: Känn dig fri att ändra utformningen av en befintlig struktur på något sätt som du tycker är lämplig för att göra det mer hanterbart för din färdighetsnivå och de material du arbetar med.

  • Bild med titeln Build Model Buildings Steg 2
    2. Skissa din byggnad från flera vinklar. Sätt dig med en penna och ett pappersark och skapa en grov återgivning av din byggnad som visar hur det kommer att se ut från varje sida. Se till att du inkluderar minst en vy av taket, tillsammans med några andra framträdande designfunktioner.
  • Att rita din byggnad gör det möjligt för dig att visualisera det tydligare. Det hjälper också dig att överföra strukturens individuella plan på ditt arbetsmaterial när tiden kommer.
  • Din skiss behöver inte vara perfekt-den kommer bara att fungera som ett preliminärt visuellt hjälpmedel för att styra dig genom att skära och montera din modellbyggnadens olika bitar.
  • Bild med titeln Build Model Buildings Steg 3
    3. Skala din modell till lämplig storlek om du återskapar en verklig struktur. Att bygga en miniatyriserad replika med exakta dimensioner och proportioner, börja med att hitta höjden och bredden på den byggnad du vill modellera. När du har gjort det, dra upp ett modelleringsskala omvandlingschema online och använda de siffror som anges för att översätta dina inspelade mätningar till en viss skala, som du då använder för att bygga din modell.
  • Vågar representeras som fraktioner som indikerar hur stor en modell är i jämförelse med det objekt som den är baserad på. Om du bygger din modell till en 1/125-skala, betyder det till exempel att det skulle ta 125 av din modell som uppstod i slutet för att jämföra längden på den faktiska byggnaden.
  • Du kanske kan leta upp de exakta dimensionerna av en given struktur i dina lokala byggposter. Kör en snabb sökning efter "Building Records" plus namnet på din stad eller stad och namnet eller adressen till den byggnad du letar efter att dra upp sina ursprungliga byggplaner.
  • Bild med titeln Build Model Buildings Steg 4
    4. Spåra varje enskilt plan för din byggnad på ett ark av tung kartong. Nu när du vet vad du vill att din byggnad ska se ut och hur stor du vill att den ska vara, är det dags att överföra dina mönster till ditt faktiska arbetsmaterial. Rita en skiss av var och en av byggnadens huvudkomponenter, inklusive golvet, väggar, tak och eventuella avlägsna funktioner som skorstenar, gavlar, blomlådor eller downspouts.
  • Du kan också använda Styren, Matbräda, Gelskum eller Balsa Wood istället för Cardstock. Några av dessa material kan variera när det gäller kostnad och hållbarhet, men alla är tillräckligt mjuka för att skära och forma.
  • Om du vill att din modellbyggnad har öppningar för dörrar och fönster, var noga med att dra dem in.
  • Del 2 av 3:
    Skära ut de olika bitarna
    1. Bild med titeln Build Model Buildings Steg 5
    1. Klipp ut din byggnadskomponenter med en nytta kniv. Kör punkten på din kniv försiktigt längs de konturer du drog tidigare med hjälp av en metalllinje eller rak kant som en guide. I stället för att försöka tvinga bladet genom materialet, använd lätt tryck och gör flera pass, snäppt försiktigt biten fritt för hand efteråt. Du kan behöva gå tillbaka över dina konturer flera gånger om du arbetar med ett starkare material som styren eller trä.
    • Placera en bit skrot kartong under dina material för att skydda din arbetsyta. Om du funderar på att komma i modellering på allvar, kan en självläkande skärmmatta också göra en klok investering.
    • En penna-stilkniv kommer att erbjuda större precision och kontroll än en med ett bredare handtag.

    Varning: Var försiktig och var försiktig när du hämtar din nytta kniv. Bladet blir extremt skarpt, och även den minsta glidningen kan leda till olycka eller skada.

  • Bild med titeln Build Model Buildings Steg 6
    2. Poängöppningar som dörrar och fönster för att göra dem enklare att slå ut. Börja med spetsen på din kniv i ett hörn av konturen och dra det långsamt mot det motsatta hörnet, stannar strax innan det når den vinkelräta linjen. Sedan, vrid ditt material, återställ din kniv och gör nästa sida av konturen. När du har gjort varje sida trycker du ner på det överskjutande materialet i mitten av öppningen för att frigöra det från det omgivande stycket.
  • Om du av någon anledning har problem är ett annat alternativ att förlänga dina nedskärningar hela vägen till stycket, snäppa dem ifrån varandra manuellt och lima dem tillbaka utan materialet från öppningarna.
  • Scoring dina dörrar och fönster på detta sätt kommer också att producera renare öppningar, eftersom du inte kommer överskärning i det omgivande materialet.
  • Bild med titeln Build Model Buildings Steg 7
    3. Vik eller gör taket gör ditt tak från ett enda materialstycke. Det kan vara svårt att snyggt sticka ett tak från massor av små bitar. En mycket enklare lösning är att rita en ytterligare linje på skissen för ditt takstycke där de två sidorna kommer samman, vik sedan kardstocken längs linjen för att bilda takets punkt.
  • Om du använder styren, trä eller gelskum, gör en grunt skär ner takpunktslinjen och böj sektionerna av material på båda sidor bort från varandra för att skapa ett gångjärn.
  • Denna teknik fungerar bäst för grundläggande gable, gambrel och skillion tak som består av bara ett par plan. Om du har valt en mer komplex takstil för din modell kan du inte ha något annat val än att skära och klistra in.
  • Bild med titeln Build Model Buildings Steg 8
    4. Byt ut bladet på din nytta kniv så snart det blir tråkigt. Friktionen av skärning och scoring börjar tråkigt ditt skärverktyg efter ett tag. När du börjar möta motstånd eller märka att dina skärningar känner sig grova, stoppa vad du gör och mycket försiktigt ta bort bladet du jobbar med. Byt ut det tråkiga bladet med en ny och kom tillbaka till det-du känner skillnaden genast.
  • Om du använder en utdragbar verktygskniv, öppna upp höljet och lyft ut det gamla bladet med bakkanten för att undvika att skära dig själv av misstag. Några nyare blad kommer laddas med förklädda blad, vilket gör det möjligt att snäppa den tråkiga sektionen och utöka en helt ny, ultra-skarp spets.
  • Skärning med ett tråkigt blad kan trösta dig snabbt, och är mycket mer benägna att skada dina arbetsmaterial.
  • Del 3 av 3:
    Montering och avslutning av din modell
    1. Bild med titeln Build Model Buildings Steg 9
    1. Lim din modell tillsammans där dess olika plan möts. Applicera en tunn remsa av High-Hold Craft Lim eller ett liknande lim till kanterna på din första bit. Ställ upp den limmade kanten med motsvarande kant på det närliggande stycket och tryck och håll de två kanterna ihop. Låt limet torka i 15-20 sekunder innan du släpper och går vidare till nästa stycke.
    • Du kan också använda en varm limpistol, superlim eller vanligt vitt lim på trä och de flesta typer av kartong och bräda.
    • För att effektivisera limningsprocessen, börja med att lägga de yttre väggarna på plats runt golvstycket och sedan bifoga alla inre väggar som du vill inkludera, spara taket för sist.

    Dricks: Limning är en av de mest tidskrävande delarna av modellbyggnad, men också en av de viktigaste. Ta din tid och se till att varje söm och anslutning är så ren och exakt som möjligt.

  • Bild med titeln Build Model Buildings Steg 10
    2. Applicera ett tunt lager av lera till den yttre ytan av din modell (valfritt). Tryck på små klumpar av mjuka modelleringslera på skelettet i din struktur, som arbetar i 3-4 i (7.6-10.2 cm) fläckar. När du har täckt hela strukturen, sprida och platta leran med fingrarna på fingrarna tills det är en jämn tjocklek överallt. Var försiktig så att du inte krossa, böja eller på annat sätt skada det underliggande materialet.
  • Klämma lera försiktigt där de separata planen i din modell kommer samman för att skapa skarpare hörn och kanter.
  • Alla typer av standardmodellering eller lufttorklera kommer att fungera bra för de flesta projekt. Var noga med att välja en neutral färg om du tänker måla din färdiga modell.
  • Bild med titeln Build Model Buildings Steg 11
    3. Skära texturer och fina detaljer i leran med din nytta kniv. Hålla kniven som du skulle ha en penna eller penna och använda punkten på bladet till etsning av murstenar, förskjutna brädor eller små tegelmönster. Studiera bilder av typen av ytor och material som du kopierar för att se till att de ser äkta.
  • Du kan också använda din verktygskniv för att "rita" på takplattor, fönsterbrädor, tak blinkande och andra realistiska egenskaper.
  • Om du hellre inte skulle gå till besväret med att carving allt för hand, överväga att köpa ett ark med präglad vinyl eller plast tryckt i utsidan av ditt val. Dessa arbetar i princip som klistermärken - bara skära dem för att passa formen på din byggnad väggar, golv eller tak och släta dem på.
  • Bild med titeln Build Model Buildings Steg 12
    4. Måla din färdiga modell för extra realism. Ett detaljerat färgjobb ger din modell en mer livlig kvalitet. Plocka upp så många nyanser som du behöver låna ett stänk av färg till din byggnad många funktioner. Du behöver grå för rå sten, mörkröd för tegelsten, brun eller solbränna för trä, svart för takplattor, silver för metall, ljusa färger för sidospår, fönsterluckor och andra målade portioner, och så vidare.
  • Om du använde lufttorka lera för att täcka din modell, måste du värma ned leran innan du applicerar färg. För att göra detta, placera modellen i ugnen på den lägsta inställningen i 15-20 minuter åt gången, så att ugnen kan svalna helt mellan rundor för att förhindra att leran brinner. Fortsätt på detta sätt tills det känns torrt och fast vid beröring.
  • Akryl, tempera eller affischfärg är vanligtvis det bästa valet för applicering på lera.
  • Tips

    Ett bra CAD-program eller en bit av 3D-designprogram kan komma till hands för att utarbeta detaljerade byggdesigner.
  • För en mer polerad slutprodukt, överväga att anställa en 3D-utskriftsverksamhet för att tillverka de enskilda bitarna av din byggnad. Ett annat alternativ är att få dem formad av en lokal laserskärning eller skyltbutik för större precision.
  • Saker du behöver

    • Penna och papper
    • Tung kartong
    • Styren, Matbräda, Gelskum eller Balsa Wood (Valfritt)
    • Modelleringsskala Omvandlingschema (tillval)
    • Kamera (valfritt)
    • Nytta kniv
    • Metall linjal eller rak kant
    • Byteblad
    • Skrotkartong eller skärmatta
    • High-Hold Craft Lim
    • Mjuk modellering eller lufttorka lera
    • Akryl, tempera eller affischfärg
    • Pensel
    • Hot lim, superlim eller vitt PVA lim (tillval)
    • Präglade plast eller vinylutvändiga modellbehandlingsplåtar (tillval)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande