Hur man kontrollerar en hund för ringorm

Under loppet av sina liv utvecklar många hundar den svampinfektion som allmänt känd som Ringworm. Aktiva hundar som spenderar mycket tid utomhus, eller hundar i kontakt med andra husdjur som har ringmask, som katter, är mest sannolikt att hämta infektion. Förutom att vara obekväma och farliga för hundar är Ringworm också känt för att enkelt överföra till människor. Av den anledningen, och för hälsan hos ditt husdjur är det särskilt viktigt att vara vaksam för tecken på ringmask i din hund och söka veterinärmärkning för att förhindra att villkoret sprider sig.

Steg

Metod 1 av 3:
Identifiera ringmask
  1. Bild med titeln Kontrollera en hund för ringmask steg 1
1. Titta på klåda, tecken på irritation eller nippning vid delar av kroppen. Dessa är ofta de första symptomen på ringorm. Framför allt ger dessa symtom verkligen en bra indikation på att du behöver inspektera hunden närmare.
  • Bild med titeln Kontrollera en hund för Ringworm Steg 2
    2. Titta noga på din hunds hud. Om du misstänker att din hund har en hudinfektion måste du börja med att inspektera alla områden som du misstänker påverkas.Dela hundens päls så att du kan se huden tydligt. Fokusera din uppmärksamhet på alla områden som hunden kliade, liksom på vanliga infekterade regioner, som huvud, öron och förben.
  • För att minska risken för att sprida den möjliga infektionen måste du också tvätta händerna efter att ha hanterat något djur som du misstänker har ringmask.
  • Bild med titeln Kontrollera en hund för ringmask steg 3
    3. Leta efter skalliga fläckar där håret har blivit skjul. Detta kan vanligtvis förekomma på huvud, öron, tassar och underarmar. Är dessa fläckar cirkulär? Har de en ljus röd fälg? Om svaret på dessa två frågor är ja, ökar sannolikheten för ringmask.
  • Bild med titeln Kontrollera en hund för ringmask steg 4
    4. Titta på några drabbade områden i några dagar. Om du ser områden som verkar vara smittade eller irriterade, håll ett öga på dem. Du kan vara osäker på om Ringworm är skyldig omedelbart, så fortsätt att observera situationen och se hur hundens tillstånd utvecklas.
  • Det kan vara klokt att isolera hunden medan du bestämmer dig. Håll honom eller henne bort från andra husdjur och i ett rum med minimal mjukt inredning. Detta gör det möjligt för dig att lättare vakuumera rummet och minska risken för kontaminering. Om det visar sig att hunden har ringmask, vilket begränsar sin tillgång till andra husdjur, gör en stor skillnad för att minska spridningen och risken för infektion mot andra.
  • Vara på utkik efter något som liknar insektsbyter eller ett mer generaliserat utslag som inte utvecklar en cirkulär form. Dessa skulle vara indikationer på en alternativ diagnos - såsom en allergisk reaktion - som skulle kräva en mycket annan behandling. Ringorminfektioner är ofta resultatet av försvagade immunsystem, medan generaliserade utslag kan orsakas delvis av överaktiva immunsystem.
  • Bild med titeln Kontrollera en hund för ringmask steg 5
    5. Titta på tillväxten av någon inflammation. Om lesionerna blir större och mer inflammerade samtidigt som man behåller en cirkulär form, är det troligt att det är ringorm. Du måste få ditt husdjur checkat ut av en veterinär och få anti-svampmedicin för att behandla tillståndet.
  • Metod 2 av 3:
    Bekräfta ditt husdjur har ringorm
    1. Bild med titeln Kontrollera en hund för ringmask steg 6
    1. Ta din hund till en veterinär. Som en allmän regel, om du misstänker att ditt husdjur har ringmask, ta det till veterinären för att bli checkat ut. Din veterinär kan bekräfta närvaron av ringmask med en mängd olika metoder och behandla sedan.
  • Bild med titeln Kontrollera en hund för Ringworm Steg 7
    2. Förstå vad din veterinär gör när han eller hon använder ett trä lampa. Träets lampa är en speciell lampa försedd med ultravioletta lampor och en förstoringsobjektiv. Lampan är påslagen och glödlamporna får värmas i 10 minuter. I ett mörkt rum undersöks djuret genom att skina skogslampan på de misstänkta områdena och undersöker svaret via förstoringsobjektivet.
  • Vissa arter av ringmask glöd en fluorescerande äpplegrön i närvaro av ultraviolett ljus. Om detta händer är Ringworm närvarande.
  • Din veterinär kan då önska att dubbelkontrollera sina fynd genom att skicka ett prov bort till ett labb för artidentifiering.
  • Var medveten om att endast cirka 50% av ringormsarterna fluorescerar på detta sätt. Så, med andra ord, en negativ på träets lampa betyder inte att djuret är klart. Detta är ett användbart sätt att få en snabb positiv, men inte en avgörande negativ.
  • Bild med titeln Kontrollera en hund för ringmask steg 8
    3. Förstå vad din veterinär söker när han eller hon undersöker hårfolliklar under ett mikroskop. Ett annat sätt att få ett snabbt resultat är att veterinären ska plocka hår från kanten av det drabbade området och undersöka dem under mikroskopet. Under hög förstoring kan det vara möjligt att se svampsporesna runt håraxeln, vilket ger positiv bekräftelse på ringorm.
  • Bild med titeln Kontrollera en hund för Ringworm Steg 9
    4. Förstå att din veterinär kommer att göra en svampkultur om allt annat misslyckas. En svampkultur ger dig ett definitivt svar. För att göra detta använder veterinären en steril pensel (t.ex. en steriliserad tandborste) och gnuggar den över det drabbade området. Borstens huvud trycks sedan mot ett svampkulturmedium, mediet behållaren förseglas sedan och läggs åt sidan för att se om svamp växer.
  • Många veterinärer använder en "i huset" Test där svampkulturmediet ändrar färg om svamp växer. Detta ger en tydlig indikation på att Ringworm är närvarande.
  • Det tar i genomsnitt 4 - 5 dagar för svampen att växa och orsaka en färgförändring, även om testet inte anses vara negativt förrän en hel 2 veckor har gått med en färgförändring.
  • Bild med titeln Kontrollera en hund för ringmask steg 10
    5. Få ringmask behandlad. Om din hund befinner sig i Ringworm kommer din veterinär sannolikt att föreskriva en anti-svampmedicin. Medan du behandlas, håll din hund isolerad, eftersom infektionen fortfarande kan spridas till andra djur och till och med till människor.
  • För att försäkra dig om att din hund inte kan äta en topisk medicinering, sätt en bred konkrage (även känd som en elisabetansk krage) på den under behandlingen.
  • Metod 3 av 3:
    Lär dig om sjukdomen
    1. Bild med titeln Kontrollera en hund för ringmask steg 11
    1. Förstå att ringmask är en svampinfektion. Det är inte, som namnet kan innebära en infestation av maskar eller bug larver. Två arter av svamp är ansvariga för Ringworm-infektion, Microsporum och Trichophyton-arter. Denna bit av kunskap hjälper dig att förstå både hur sjukdomen kan sprida och hur man identifierar den.
  • Bild med titeln Kontrollera en hund för ringmask steg 12
    2. Vet vad ringmask ser ut. När namnet antyder lämnar ringmask ofta cirkulära märken eller fläckar på ytan av huden. I de tidiga infektionsstadierna är det lite att se andra än en lapp av håravfall. Detta beror på att svampen växer ner håraxeln, kroppen avvisar sedan håret som skadat och det faller ut. Hudirritationen kan resultera i klåda, men även utan att gnugga kan tillståndet bidra till håravfall i den drabbade regionen.
  • Bild med titeln Kontrollera en hund för ringmask steg 13
    3. Lär dig hur en hund kan få ringorm. En av de främsta faktorerna som bidrar till infektion är immunhälsan hos djuret. Ringorm hos hundar är vanligast hos valpar och äldre djur, men det kan också påverka djur med undertryckta immunsystem. Hundar under stress eller ta vissa läkemedel kan således vara särskilt utsatta. Detta beror på att immunsystemet håller floran och fauna som är normala invånare i huden i kontroll. Men om immunsystemet inte kämpar, kan svampen växa okontrollerad och en full på infektion utvecklas.
  • Medan de svampar som orsakar ringmask är vanliga, kan kontakt med en särskilt tung koncentration av sporer öka sannolikheten för infektion. Tunga koncentrationer finns egentligen bara på andra smittade djur. Om din hund är frisk men blir ringmask är det förmodligen för att det var runt ett annat djur som hade sjukdomen.
  • Ringworm är mycket infektiös och de infekterade håren som skjuler är en stor infektionskälla för människor eller andra husdjur. För att förhindra spridningen av sjukdomen, sekvesterinfekterade husdjur och städa upp alla päls från det infekterade husdjuret innan det tillåter andra djur i området.
  • Varningar

    Ringworm är smittsam för människor och andra husdjur.Om du misstänker att ditt husdjur har ringmask, tvätta händerna med tvål efter kontakt och isolera det infekterade husdjuret från andra djur och barn.
  • Hos friska vuxna är Ringworm obehagligt men lätt att behandla, men det kan dock vara mycket allvarligare om personen är immunosupptryckt som den mycket unga eller gamla, människorna på kemoterapi eller de med förhållanden som påverkar immunsystemet.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande