Hur man beräknar avståndet från blixtnedslag

En åskväder närmar sig, och plötsligt ser du blixten följt av en dövande klapp av åska. Det lät stänga -- verkligen stänga. Beräkning av avståndet från blixten kan bara ge dig sinnesro om du är på ett säkert ställe, eller det kan hjälpa dig att veta om du behöver hitta en säker väg så snart som möjligt. Så hur nära var du till blixtnedslaget? Läs vidare för att ta reda på det.

Steg

Beräkningshjälp

Avstånd från Blixtberäkning Cheat Sheet

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Avstånd från Lightning i Miles Calculator

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Avstånd från blixtnedslag i mätare

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Metod 1 av 1:
Beräkning av avståndet från blixten
  1. Bild med titeln Beräkna avståndet från blixten steg 1
1. Titta på himlen för en blixtljus.
  • Bild med titeln Beräkna avståndet från Lightning Steg 2
    2. Räkna antalet sekunder tills du hör åska. Om du har en digital eller analog klocka, börja timing så snart du ser blixten och stannar så snart du hör åskan. Om du inte har en klocka, gör du bäst för att räkna sekunderna exakt. Säga "En tusen, två tusen..." i ditt sinne som du räknar.
  • Bild med titeln Beräkna avståndet från blixten steg 3
    3. Beräkna avståndet från blixten i miles eller kilometer. Ljudet reser en mil var femte sekund och en kilometer var tredje sekund. Därför, om du vill ta reda på hur långt du är från blixt, dela antalet sekunder med 5 om du vill ha svaret i miles och dela det med 3 om du vill ha svaret i kilometer. Förseningen mellan när du ser blixtnedslag och när du hör Thunder inträffar, eftersom ljudet reser mycket långsammare än ljus. Här är vad du gör:
  • Låt oss säga att du räknade 18 sekunder. För att hitta ditt avstånd från blixten i miles, dela 18 med 5 för att få 3.6 miles. För att hitta ditt avstånd från blixten i kilometer, dela 18 med 3 för att få 6 kilometer.
  • Även om du inte kommer att kunna få ett helt korrekt resultat eftersom vädret kan variera i temperatur och fuktighet, vilket kommer att påverka ljudets hastighet, är det här ett bra sätt att uppskatta hur långt du är från blixten.
  • Bild med titeln Beräkna avståndet från Lightning Steg 4
    4. Beräkna avståndet från blixten i fötter eller mätare. Ljudet reser med en hastighet på ca 344 meter, eller 1,129 fot, per sekund. För att beräkna ditt avstånd från blixten i meter, bara runt 344 ner till 340 och multiplicera antalet sekunder med 340. Att beräkna ditt avstånd från blixten i fötterna, bara runt 1,129 upp till 1130 och multiplicera antalet sekunder med 1130. Så här gör du det:
  • Låt oss säga att du räknade 3 sekunder. Multiplicera det numret med 340 för att få ditt avstånd i meter. 3 x 340 = 1020 meter. Multiplicera det numret med 1130 för att få ditt avstånd i fötterna. 3 x 1130 = 3,390 fot.
  • Tips

    Om det finns rädda barn runt, ta reda på hur långt strejken är och berätta för dem. Detta kommer att underlätta deras rädsla och då kommer de sannolikt att fråga "Hur gjorde du det där?"
  • Berätta folk om den här metoden. Många tror fortfarande den myt att antalet sekunder du räknar är lika med antalet miles bort blixten är.
  • Det kan också användas för att lära eleverna hur man beräknar avstånd, hastighet och tid.
  • Naturligtvis finns det omfattande utrymme för fel med den här metoden. Om möjligt, beräkna avståndet på flera åska eller genomsnittliga dem för förbättrad noggrannhet.
  • Om du har en karta och kompass, försök att plotta platsen för varje blixtnedslag genom att dra en linje på kartan i ljusets riktning och ett kors på ditt beräknade avstånd längs den här linjen.
  • Om blixten slår en punkt 1 mil bort, kommer du att se strejken ungefär .00000536 sekunder efter strejken medan du hör det ungefär 4.72 sekunder efter den faktiska strejken.Om du beräknar skillnaden mellan dessa två erfarenheter, kommer en person att höra en strejk ca 4.71999 sekunder efter att strejken faktiskt inträffade.Därför är 5 sekunder per mil en ganska robust approximation.
  • Ljudet färdas genom luft med lite olika hastigheter beroende på lufttemperatur och relativ fuktighet. Skillnaden är dock ganska liten, och kommer inte väsentligt att påverka dina beräkningar.För mer information, se ljudhastighetsräknarna i avsnittet Extern länkar nedan.
  • Varningar

    Om du upptäcker att blixten är mindre än en mil bort, se till att du hittar / har skydd omedelbart. Blixten kan slå dig.
  • På grund av hur ljudet reser och hur olika föremål, som berg och byggnader, interagerar med ljudvågor är det här inte Det mest tillförlitliga sättet att förutsäga blixtnedslag. Låt inte ditt liv bero på det. Lyssna på lokala vädermyndigheter.
  • Om du inte ser blixtnedslaget direkt kan ljudet du hör vara en reflektion av en byggnad eller ett berg, vilket ger tid mellan de två händelserna (blixten och bang, vilket gör att blixten verkar längre än det är.Tänk på effekten av närliggande (särskilt stora) objekt / hinder, som ljud måste "böja" runt och studsa av dem.Varje indirekt väg måste vara större än det avstånd du försöker beräkna.
  • Blixten kan vara dödlig. Se den relaterade WIKIHOW-artikeln för mer information om hur du bor säkert i en åskväder.
  • Detta är inte en övning att utföra ute. Om du är nära nog att höra åskan, är du tillräckligt nära för att bli slagen av blixten. Blixten kan resa snabbt och har slagit människor över 10 miles från stormen. Om möjligt, hitta omedelbart skydd.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande