Hur man får reda på hur mycket tid som finns kvar före solnedgången

När du är ute i naturen, vet du när det blir mörkt kan vara en viktig överlevnadsförmåga. Oavsett om du har förlorat din klocka eller bara vill visa dina vänner ett coolt trick, kan du använda händerna för att mäta avståndet mellan horisonten och solen och uppskatta hur mycket tid som lämnas till solnedgången. Varje handbreddsmätning mellan horisonten och solen är lika med en timme, och varje fingerbreddsmätning är lika med ytterligare femton minuter.

Steg

Del 1 av 3:
Hitta en bra position
  1. Bild med titeln Ta reda på hur mycket tid som finns kvar före solnedgången steg 1
1. Hitta platsen för solen. Denna metod kommer att fungera bäst om himlen är klar och det finns inga moln. Men om det är molnigt, eller solen hindras av träd, kan du behöva approximera.
  • Om det är molnigt och du kan se en vag skiss av solen, kan du fortfarande göra mätningen mellan horisonten och solen. Det kommer att bli en haze runt solen i molnen: använd den som sås som solens position. Din beräkning kan vara lite av, för att disen runt solen är större än solen själv, men det kommer bara att vara med en faktor på några minuter.
  • Om det är molnigt och du inte kan se solen alls, kommer du inte att kunna använda den här tekniken. Men om du har en känsla av att himlen kan rensa upp, vänta tio eller femton minuter för att se om du kan se solen.
  • Bild med titeln Ta reda på hur mycket tid som är kvar före solnedgången Steg 2
    2. Få en tydlig utsikt. Om din syn är blockerad av träd eller andra föremål på landskapet, måste du hitta lite högre mark där utsikten är bättre. Vandra eller klättra upp lite tills solen är obegränsad i himlen och du kan se utrymmet mellan solen och horisonten.
  • Om terrängen är mycket kuperad och det finns ingen möjlighet att klättra högre, gå så mycket som möjligt för att se om du kan hitta solen. Om du kan få lite tips om var det är, kan du använda metoden med den ungefärliga platsen för solen.
  • Om träd blockerar din åsikt, gör också en ungefärlig gissning. Du kommer fortfarande att kunna se en vag skiss av solen, som kommer att vara tillräckligt bra för en mätning.
  • Bild med titeln Ta reda på hur mycket tid som är kvar före solnedgången Steg 3
    3. Komma i stället. Håll upp en arm med din handledsböjd så att din handflata står inför dig. Det spelar ingen roll vilken hand du väljer, vänster eller höger: beroende på vilket som känns mest bekvämt. Placera din hand med fingrarna tillsammans och din handflata. Håll den nedre kanten på din hand (sidan av ditt pinkyfinger) parallellt med marken.
  • Du vill ta en bekväm ståndpunkt för det här tricket, för du måste hålla dina händer och kropp fortfarande ett tag.
  • Se till att marken under dig är solid: inga rörliga stenar, skiffer eller obekväma fot. Detta kan påverka noggrannheten i din mätning.
  • Del 2 av 3:
    Mätning med din hand
    1. Bild med titeln Ta reda på hur mycket tid som är kvar före solnedgången steg 4
    1. Lina upp din hand med horisonten. Håll det så att den nedre kanten av din hand är "vilande" i horisonten. Den nedre kanten av din hand kommer att vara direkt i linje med linjen mellan landet och himlen. Du vill hålla den fortfarande och så nära parallellt som möjligt för att få den mest exakta mätningen möjlig.
    • Oavsett din plats, ska horisonten vara en platt linje mellan himlen och marken.
    • Om du inte kan få en bra bild av horisonten på grund av berg, träd eller andra hinder, måste du göra en ungefärlig gissning. Din mätning kommer inte att vara perfekt, men du kommer åtminstone ha en allmän idé hur många timmar du har.
  • Bild med titeln Ta reda på hur mycket tid som finns kvar före solnedgången steg 5
    2. Stack din andra hand ovanpå din första hand. Om du fortfarande kan se avstånd mellan den övre kanten av din hand och solen, måste du ta en andra handmätning. Att hålla din första hand fortfarande så att du inte förlorar sin position, placera din andra hand direkt ovanpå den på samma platta, parallella sätt som din första hand. Håll din hand fortfarande och förbered dig för en annan rörelse.
  • Om du gör det här korrekt, kommer den övre kanten av din första hand, din pekfinger, att vara uppradad med bottenkanten på din andra hand, ditt pinkyfinger.
  • Håll tummen ut ur vägen - bara dina fyra fingrar bör faktureras i mätningarna.
  • Bild med titeln Ta reda på hur mycket tid som är kvar före solnedgången steg 6
    3. Stack din första hand igen. Om du fortfarande kan se avstånd mellan den övre kanten av din hand och solen, måste du mäta med din första hand igen. Håller din andra hand stadig utan att flytta den, ta bort din första hand under den och lägg den ovanpå din andra hand. Håll din andra hand fortfarande så att du inte förlorar din plats.
  • Bild med titeln Ta reda på hur mycket tid som är kvar före solnedgången Steg 7
    4. Hålla räkningen. När du flyttar händerna, staplar dem ovanpå varandra, kom ihåg hur många handbredder du har mätt. Räkningen är en mätning av hur många handbredder som är mellan horisonten och solen.
  • Om antalet räkningar är stort eller du inte kan komma ihåg, fråga en vän om du är i en grupp. Du kan stapla dina händer medan vännen håller räkningen.
  • Om du är ensam måste du räkna försiktigt av dig själv. Tala ut högt när du staplar dina händer och lägger till varje stack ordentligt istället för i ditt huvud. Detta hjälper dig att komma ihåg.
  • Bild med titeln Ta reda på hur mycket tid som är kvar före solnedgången Steg 8
    5. "Rör" solen. Fortsätt stapla dina händer efter samma metod en tills en av dina händer når solen. Det är bra om solen delvis döljs av en eller flera av fingrarna. Den exakta positionen på dina fingrar kommer att faktor för din beräkning av hur mycket tid som finns kvar före solnedgången, så var noga med att hålla din hand på plats.
  • Bild med titeln Ta reda på hur mycket tid som finns kvar före solnedgången Steg 9
    6. Använd endast fingrar för att mäta sent på dagen. Om det senare är på dagen och solen är så låg att du inte kan passa hela handen mellan horisonten och solen, använd bara fingrarna för att mäta avståndet mellan horisonten och solen. De kommer fortfarande att vara värda 15 minuter vardera.
  • Del 3 av 3:
    Beräkning av timmarna
    1. Bild med titeln Ta reda på hur mycket tid som finns kvar före solnedgången steg 10
    1. Notera den slutliga positionen för din hand. Se för att se hur mycket solen är "rörande" dina fingrar. Eftersom varje finger på din hand är lika med 15 minuter, kommer skillnaden mellan ett finger och nästa att vara en betydande tid kvar tills det är mörkt. Lämna tummen ur beräkningen.
    • Om solen verkar sitta på handens övre kant, bör ingen extra tid läggas till.
    • Om solen är försksad av din pekfinger, lägger du till 15 minuter till din totala räkning.
    • Om solen är försksad av din pekfinger och långfinger, lägger du till 30 minuter.
    • Fortsätt lägga till ytterligare 15 minuter för varje extra finger som döljer solen.
  • Bild med titeln Ta reda på hur mycket tid som är kvar före solnedgången Steg 11
    2. Totalt räkningarna. Varje hand är värt en timme, så du vill veta exakt hur många händer du staplade. Om du glömde din räkning när som helst i stapeln, fortsätt och börja om.
  • Lägg upp antalet gånger du staplade dina händer: 1, 3, 5, etc.
  • Om toppen av din hand lined upp perfekt med solen, är du klar med din totala. Antalet händer som staplas är helt enkelt lika med antalet timmar kvar till mörkret. Fyra händer staplade skulle motsvara fyra timmars solljus. Men solen var placerad på en av dina fingrar, du måste göra mer tillägg.
  • Bild med titeln Ta reda på hur mycket tid som finns kvar före solnedgången steg 12
    3. Lägg upp handens bredder och fingerbredd. Kom ihåg att varje handbreddsmätning är lika med en timmes tid före solnedgången. Varje mätning av fingerbredd är lika med femton ytterligare minuter.
  • Till exempel: Om det tog dig 3 bredder av dina händer till "Rör" Solen och solen var placerad över din pekfinger, långfinger och ringfinger, avståndet mellan solen och horisonten skulle vara tre handbredder och tre fingerbredder. Tre händer bredder är lika med tre timmar. Tre fingerbredder motsvarar 45 minuter (15 minuter vardera). Därför skulle du ha 3 timmar och 45 minuter före solnedgången.
  • Tips

    Denna metod kommer att inte berätta vad klocktiden är. Det kommer bara att berätta hur många dagsljus timmar du har lämnat. Eftersom solnedgångstiden varierar efter tid på året, hjälper numret som dagsljusstimmar inte riktigt att veta vad den ungefärliga tiden är om du inte redan råkar veta solnedgången för den dagen i den platsen.
  • Du har fortfarande lite ljus även efter solnedgången. Denna metod mäter den tid som solen reser under horisonten, så det kommer fortfarande att bli lite ljus efter den punkten.
  • På en molnig dag kan du inte få en så exakt position för solen som på en klar dag. Men i det här fallet kan du fortfarande kunna se sin skiss och använda metoden, men du kan vara lite av i dina mätningar.
  • Obs! Exempelfoton visar hela handbredden som används ... Inte fyra fingrar som anges i texten
  • Varningar

    Titta aldrig direkt i solen. Du kan skada dina ögon genom att titta på ett så starkt ljus för länge.
  • Denna metod är bara approximativ. Om du använder den för överlevnadsmetoder, notera att när som helst du uppskattar är det bara: en uppskattning.
  • Denna metod fungerar bara bra i jordens centrala breddgrader, som inkluderar det mesta av Amerika och Europa. Men på över 50 grader latitud, på platser nära polerna som Kanada och Skandinavien, kommer solen att visas längre nära horisonten och den här metoden fungerar inte.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande