Hur man beräknar vindkylning

En stark vind kan kraftigt öka värmeförlusten i kallt väder. Vindkylning försöker sätta ett tal till denna effekt, baserat på effekten av vind på exponerad mänsklig hud. Allt du behöver för att beräkna vindkylning hemma är en mätning av temperatur och vindhastighet. Båda är tillgängliga från väderprognoser, och du kan till och med mäta vindhastighet hemma med ingenting mer komplicerat än små papperskoppar och plaststrålar.

Steg

Metod 1 av 3:
Beräkning av vindkylning själv
  1. Bild med titeln Beräkna vindkylning Steg 1
1. Mäta temperaturen T. Använd en termometer eller leta upp din platss nuvarande utomhustemperatur på en Weather Prediction-webbplats. Du kan mäta detta i grader Fahrenheit eller Celsius, men läs nästa steg försiktigt så att du vet vilken enhet som ska användas för vindhastighet.
  • Vindkylning är odefinierad för temperaturer över 50ºF (10ºC). Om temperaturen är högre har vinden inte mycket effekt på uppenbar temperatur.
  • Bild med titeln Beräkna vindkylning Steg 2
    2. Titta upp eller mäta vindhastighet, V. Du kan hitta vindhastighetsberäkningar för ditt område på de flesta väderprognoser, eller genom att söka efter "Vindhastighet + (namnet på din stad)" uppkopplad. Om du har en anemometer eller gör en med hjälp av instruktionerna nedan, kan du mäta vindhastigheten själv. Om din temperaturmätning används ºF, använd vindhastighetsmätningen i miles per timme (mph). Om du använde ºC, använd kilometer per timme (km / h) istället. Vid behov, använd den här webbplatsen att konvertera från knutar till km / h.
  • Om du använder en officiell vindhastighetsmätning som tas på 33 ft (10 m), multiplicera den med 0.75 För att få en grov uppskattning av vindhastigheten vid 5 ft (1.5 m), en typisk höjd för ett mänskligt ansikte.
  • Vind under 3 mph (4.8 km / h) har ingen signifikant vindkyleffekt.
  • Bild med titeln Beräkna vindkylning Steg 3
    3. Ange dessa värden i formeln. Det har varit flera vindkylningsformler under åren och i olika regioner, men vi använder den som för närvarande används av Storbritannien, USA och Kanada, skapad av ett internationellt team av forskare. Anslut dina nummer till formeln nedan, byte T med temperaturen och V med vindhastigheten:
  • Om du använder ºF och mph: vindkyltemperatur = 35.74 + 0.6215T - 35.75V + 0.4275Tv
  • Om du använder ºC och KM / H: Vindkyltemperatur = 13.12 + 0.6215T - 11.37V + 0.3965Tv
  • Bild med titeln Beräkna vindkylning Steg 4
    4. Justera för solsken. Ljust solsken kan höja den uppenbara temperaturen med så mycket som +10 till + 18ºF (+5.6 till + 10ºC). Det finns ingen officiell formel för att mäta denna effekt, men var medveten om att solljus kommer att göra luften verkar varmare än vindkylen formel föreslår.
  • Bild med titeln Beräkna vindkylning Steg 5
    5. Förstå vindkylning. Vindkylning är ett uppfunnet koncept som beskriver hur vind ökar värmeförlusten på exponerad hud. Under extrema förhållanden kan detta vara en viktig faktor i hur snart frostbiten sätter in. Vid en vindkylstemperatur under -19ºF (-28ºC) kommer frostbit att uppstå på exponerad hud inom 15 minuter eller mindre. Under -58ºF (-50ºC) kan exponerad hud frysa inom 30 sekunder.
  • Metod 2 av 3:
    Använda en vindkylkalkylator
    1. Bild med titeln Beräkna vindkylning Steg 6
    1. Hitta en online vindkylare. Prova kalkylatorerna på US National Weather Service, freemathhelp.com, eller onlineconversion.com.
    • Alla dessa räknare använder den nya vindkylningsformeln som antagits av USA och andra länder 2001. Om du använder en annan räknare, försök att hitta en som använder den här formeln-den gamla formeln kan ge vilseledande resultat.
  • Bild med titeln Beräkna vindkylning Steg 7
    2. Titta upp temperaturen och vindhastigheten. Båda dessa uppgifter är vanligtvis tillgängliga från väderprognoser på webbplatser, tv och radiostationer och tidningar.
  • Bild med titeln Beräkna vindkylning Steg 8
    3. Multiplicera vindhastigheten med 0.75. Om inte prognosen anger vindhastighet på marknivå, multiplicera hastigheten med 0.75 för att få en mer exakt uppskattning av vindhastigheten i höjden av ett mänskligt ansikte.
  • Denna uppskattning är baserad på den vanliga vindhastighetens mäthöjd på 33 ft (10 m) och typiska atmosfäriska förhållanden. Med en vindhastighet uppmätt i en höjd av 5 ft (1.5 m) är mer exakt, men inte vanligtvis tillgänglig utan din egen anemometer.
  • Bild med titeln Beräkna vindkylning Steg 9
    4. Ange mätningarna i räknaren. Se till att du väljer enheterna (t.ex. MPH eller ºC) att mätningarna är skrivna i. Klick "OK" eller en liknande knapp, och du bör se den nya uppenbara vindkylstemperaturen.
  • Metod 3 av 3:
    Mätning av vindhastighet
    1. Bild med titeln Beräkna vindkylning Steg 10
    1
    Bestäm om du ska ringa eller köpa en anemometer. En anemometer är ett verktyg för mätning av vindhastighet. Du kan köpa en online, eller göra en enkel dig själv på cirka 30 minuter med stegen nedan. Om du köpte en, hoppa ner till det steg där du räknar rotationerna - eller bara läs vindhastigheten direkt, om din har en digital display.
  • Bild med titeln Beräkna vindkylning Steg 11
    2. Punchhål i små papperskoppar. Ta fyra små papperskoppar och slå ett enda hål i var och en, ca ½ tum (1.25 cm) under fälgen. Ta en femte kopp och punktera fyra jämnt åtskilda hål, ca ¼ i. (6 mm) under fälgen, slå sedan ett femte hål i mitten av sin bas.
  • Du kan använda en penna för att slå dessa hål, om du inte har något skarpare.
  • Bild med titeln Beräkna vindkylning Steg 12
    3. Konstruera hälften av den grundläggande formen. Stick ett plaststraw i en enda hål kopp, ca 1 tum (2.5 cm) in i den. Tryck den andra änden av halm genom två hål i femhålskoppen. Stick den fria änden av halmen i en annan enhålskopp. Vrid de två enhålskopparna så att de pekar i motsatta riktningar, längs samma plan som halm. Stapla halmen till koppen.
  • Bild med titeln Beräkna vindkylning Steg 13
    4. Avsluta den grundläggande formen. Upprepa med ett annat halm, sätta det genom de återstående två hålen i den centrala femhålskoppen. Rotera dessa två nya koppar tills varje koppöppning är närmare basen på nästa. Med andra ord pekar de övre kopppunkterna rätt, den högra koppen ner, de nedre kopppunkterna kvar, och den vänstra koppen pekar upp. Stapla strån och koppar ihop.
  • Bild med titeln Beräkna vindkylning Steg 14
    5. Gör en bas för anemometern. Skjut de två sugrörna tills alla fyra koppar är samma avstånd från mitten. Stick en liten stift genom korsningen av de två strånarna. Hålla fast suddgummiens ände genom hålet i basen av den centrala koppen och tryck det försiktigt på stiftet. Du kan nu hålla anemometern med penna spetsen och använda den för att mäta vindhastigheter.
  • Bild med titeln Beräkna vindkylning Steg 15
    6. Räkna antalet rotationer som anemometern gör. Håll anemometern upprätt i ett blåsigt område. Titta på en enda kopp (dra på den med en markör om det gör det lättare att följa) och räkna antalet gånger det roterar. Använd en stoppur eller en vän som tittar på den andra handen på en klocka till tiden 15 sekunder och stoppa dig när tiden är uppe. Multiplicera ditt räkning med fyra för att få antalet varv per minut (rpm).
  • För större noggrannhet, räkna antalet rotationer på 60 sekunder (och multiplicera inte med någonting).
  • Bild med titeln Beräkna vindkylning Steg 16
    7. Beräkna omkretsen. Mäta avståndet från en kant av anemometern till den andra för att hitta den roterande cirkelns diameter, d. Omkretsen av cirkeln, är lika med πd. Detta är det avstånd som reste i en revolution.
  • Om du inte har en räknare kan du använda 3.14 som en uppskattning av π, eller till och med bara 3 för en grov uppskattning.
  • Bild med titeln Beräkna vindkylning Steg 17
    8. Beräkna vindhastighet. Konvertera den omkrets du beräknat till en mer användbar enhet för mätning av vindhastighet (miles eller kilometer). Multiplicera resultatet av den rpm du beräknat för att få det totala avståndet som reste på en minut. Multiplicera resultatet med 60 för att få avståndet som reste på en timme (mph eller km / h). Här är de fulla formlerna i kejserliga och metriska enheter:
  • Imperial: (__omkrets__ tum / revolution) * (1/12 ft / tum) * (1/5280 miles / ft) * (__rpm__ Revolutioner / minut) * (60 minuter / timme) = __vindhastighet__ i miles per timme.
  • Metrisk: (__omkrets__ centimeter / revolution) * (1/100000 kilometer / centimeter) * (__rpm__ Revolutioner / minut) * (60 minuter / timme) = __vindhastighet__ i kilometer per timme.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Vindkylning människor och objekt snabbare än de skulle svalna i lugn luft. Det medför inte att deras inre temperatur sjunker under den faktiska omgivande lufttemperaturen. I praktiken gör detta vindkylning användbart när man pratar om människor eller djur, men inte med livliga föremål som inte genererar sin egen värme.
  • Uppenbar temperatur (värmeförlusthastighet) påverkas också av fuktighet, lufttryck, fysisk ansträngning och naturliga skillnader mellan individer. Det finns för närvarande ingen vanlig formel för att ta hänsyn till dessa.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande