Hur man skiljer de olika typerna av moln

Cloud Watching eller Observation är för drömmare, forskare, naturälskare, och du. Medan det kan vara frestande att hänvisa till de stora fluffiga sakerna som "tung, regn-sodden eller mörk," Om du är intresserad av Cloud Classification är det roligt (och användbart) att känna terminologin. Först uppfunnits av den engelska forskaren Luke Howard, är klassificeringen för moln dividerat med sin höjd: låg, mitten och höga höjder, deras form: cumulus och stratus, och med det väder som de tar med sig med dem.

Steg

  1. Bild med titeln skilja de olika typerna av moln Steg 1
1. Bli mer bekant med molnen. Det finns många olika typer av moln, och moln är en bra "collectible" För registrering. Cloud kunskap är kul för middag fest chattar, och för vissa människor som arbetar med aktiviteter som vandring eller båtliv som kan vara farliga om vädret blir surt, är molnkunskapen avgörande för överlevnad. Att läsa molnformer kan hjälpa dig att bestämma vädret på väg utan att behöva använda ytterligare instrument.
  • Formen av moln kommer att berätta mycket om atmosfärens stabilitet.
  • Molnens höjd kommer att berätta avståndet för någon närmar sig storm.
  • Form och höjd av moln tillsammans kommer att berätta sannolikheten för nederbörd (regn / snö / hagel).
  • Roliga fakta: Vissa UFO-observationer är faktiskt resultatet av molnformer. Lentikulära (linsformade) moln i synnerhet är vanligtvis förknippade med varma fronter på Lee-sidan av bergskedjor.
  • Bild med titeln skilja de olika typerna av moln Steg 2
    2. Om du gillar utomhusaktiviteter, ta tid att lära dig att berätta för vädret från moln. Medan den här artikeln inte är specifikt om prognoser är det till hjälp att veta att den kryddade utomhuspersonen kan berätta vad varje typ av moln betyder för vädret. Olika typer av moln bildar längs varma fronter och kalla fronter, och en fältprognos bör kunna berätta vilket väder som kommer genom att läsa molnformerna och höjden. För mer information, läs Hur man förutspår vädret med moln.
  • Metod 1 av 4:
    Molnformer
    1. Bild med titeln skilja de olika typerna av moln Steg 3
    1. Identifiera moln efter form. De två formerna är kumulus och stratus:
    • Cumulus Clouds: Det här är de stora, "fluffig" Moln som ser lite ut som bomullsbollar. Dessa moln har en tjocklek som vanligtvis är lika med eller större än deras bredd och de har mycket olika kanter. Cumulus moln tenderar att ange att atmosfären är instabil i höjden där de hittas.
    • Stratus moln: Dessa moln är skiktade och ser ofta platta. De är vanligtvis mycket bredare horisontellt än vertikalt. Stratus moln indikerar typiskt en stabil atmosfär, men kan också herientera uppkomsten av en icke-våldsam storm. När dimma visas är det vanligtvis åtföljd av Stratus-moln.
    Metod 2 av 4:
    Höga höjdmoln
    1. Bild med titeln skilja de olika typerna av molnen steg 4
    1. Leta efter höghöjds moln (även känt helt enkelt som "höga moln"). Dessa anses vara moln som är mellan 19 500 fot (5 943 meter) och 42 500 fot (12 954 meter). Detta omfattar Cirrus, Cirrostratratus och Cirrocumulus Clouds. Dessa moln tenderar att vara frusna (fyllda med iskristaller) och har suddiga konturer - de är generellt tunna och spetsiga till det mänskliga ögat.
    • Kontrailer från jetflygplan finns också på denna nivå i jordens atmosfär.
    • Höga moln producerar vackra röda, orange och gula färger i himlen vid soluppgång och solnedgång.
    • Ringar av ljus runt månen eller solen är orsakade av cirrus moln. En halo runt solen eller månen kan föreslå regn eller snö på vägen, speciellt om de åtföljs av förtjockande nedre moln.
    • Cirrus-molnen döljer ofta delvis solen.
  • Bild med titeln skilja de olika typerna av moln Steg 5
    2. Känn ditt Cirrus Cloud. Cirrus-molnen är särskiljbara av deras tunna, vita och kloka utseende. De når i allmänhet en höjd över 20 000 fot (6 000 meter). Tungen tenderar att bero på de frigidvindarna i den övre atmosfären. Cirrus-moln består av iskristaller som bildas av superkylade vattendroppar.
  • Cirrus moln som är glesa och stannar på det sättet brukar visa tecken på rättvist väder. När Cirrus-moln förändras i cirrosstratus-moln, är vind och nederbörd troligen på väg inom de närmaste 24-36 timmarna. Cirrus indikerar fukt ovanpå Cirrus ändras till Altostratus och sedan Stratus, en storm närmar sig snart.
  • Du kommer att se cirrus moln som en varm front framsteg.
  • Den riktning där Cirrus Clouds flyttar brukar berätta riktningen för luftrörelsen, nämligen vädret kommer din väg.
  • Cirrus Clouds kallas ibland som hästens eller hoppens svans eftersom de lockar ut som en hästs svans.
  • Bild med titeln skilja de olika typerna av moln Steg 6
    3. Spot ett cirrokumulusmoln. Dessa moln finns ofta i rader och de ser ut som små puffed-up ripples. Vissa tror att dessa moln ser ut som fiskvågar. Den trasiga eller krusade naturen hos dessa moln orsakas av luftturbulens - det är dåliga nyheter för alla som flyger genom dem, men bra nyheter på marken eftersom dessa moln vanligtvis betyder att vädret kommer att hålla sig själv med inga större plötsliga förändringar.
  • Bild med titeln skilja de olika typerna av moln Steg 7
    4. Leta efter Cirrostratus Clouds. Dessa moln tenderar att sakna form och ha ett dimmigt utseende. De spred sig vanligtvis över mycket av himlen. De föreslår att fukt är närvarande i en stor del av himlen, vilket indikerar att regn kan bero på. Tjockare Cirrostratus-moln kan komma från toppen av ett framåtriktat stormsystem.
  • Bild med titeln skilja de olika typerna av moln Steg 8
    5. Lär dig hur man berättar skillnaden mellan Cirrus Clouds och Cirrostratus Clouds. Cirrostratratus moln består också av iskristaller, men till skillnad från Cirrus-moln kan de täcka hela himlen och vara upp till flera tusen meter tjocka. Cirrostratratus moln är likt och nästan transparent.
  • Bild med titeln skilja de olika typerna av moln Steg 9
    6. Titta på Contrails. Även om dessa är maskin gjorda av jetflygplan, kan Contrails hjälpa dig att känna till vädret i höjderna ovan. Contrails är kondensation, bildad när strålens varma avgaser blandas med den mycket svala luften som omger strålen i den övre atmosfären.
  • Om konturen försvinner snabbt, eller du ser en jet utan kontra, betyder det att den övre atmosfären du observerar är torr. På en härlig dag kan du vanligtvis ta detta som ett tecken på att vädret kommer att förbli bra ett tag.
  • Å andra sidan, om kontanten är uppenbar för en tid, är lång och sprids, är den övre atmosfären du observerar våt. Ta tag i din kappa och paraply eftersom vädret troligen kommer att förändras snart, om det inte redan har det.
  • Metod 3 av 4:
    Mid-nivån moln
    1. Bild med titeln skilja de olika typerna av moln steg 10
    1. Bli bekant med mitten eller mitten av höjdmoln. Dessa moln har vanligtvis en höjd mellan 6500 meter och 19 500 fot (1 981 meter och 5,943 meter). De är prefaced med prefixet "alt-," och är kända som antingen altocumulus eller altostratus moln. De tenderar att vara mindre definierade än lägre moln, även om varmare mellersta moln kommer att visa skarpa kanter på grund av vattenhalt, och kallare mellersta moln visar olika kanter formade av iskristaller.
    • Spridna mitten moln mot en blå himmel indikerar fortsatt rättvist väder och lyckas ofta av tydliga skies och ett högt trycksystem.
    • Altostratus moln som blir lägre och har sydlig vind på norra halvklotet (vice versa för södra halvklotet) kan indikera en kommande storm, men det brukar vara flera timmar bort.
  • Bild med titeln skilja de olika typerna av moln Steg 11
    2. Upptäck Altocumulus Clouds. Altocumulus moln är de moln som du vanligtvis ser under sommardagen. De kommer i många små moln som sprids över himlen. Altocumulus moln bildas genom konvektion (vertikala atmosfäriska rörelser) och kalla fronter. Altocumulus moln brukar följa av varma och fuktiga sommarmorgon då åskväder på eftermiddagen.
  • Du kan berätta skillnaden mellan altokumulus moln och högnivå moln genom att notera skuggningen. Altocumulus moln har vanligtvis skuggning under delarna av molnen.
  • Bild med titeln skilja de olika typerna av moln Steg 12
    3. Leta efter altostratus moln. Det här mellersta molnet är inte särskilt spännande - det tenderar att vara gråaktig och arkliknande utan form. Du kan upptäcka en glöd av solen bakom det här molnet. Det är en bra idé att förbereda sig för vått eller snöigt väder när den här typen av moln korsar himlen.
  • Bild med titeln skilja de olika typerna av moln Steg 13
    4. Leta efter lentikulära moln runt bergskedjor. Dessa linsformade moln eller "MOLD CAPS" hända inte överallt - de tenderar att bara bildas över bergskedjor och toppar på grund av det sätt som vindar uppför backarna. Du är förmodligen okej på marken, men om du är uppe på berget eller flyger, förvänta dig starka vindar eller turbulens. Om du är på ett berg och ett molnlock faller, förvänta dig dåligt väder och söka lämpligt skydd.
  • Metod 4 av 4:
    Lågljuda moln
    1. Bild med titeln skilja de olika typerna av molnen steg 14
    1. Kolla in de låga molnen. Dessa moln är vanligtvis under 6.500 meter (1 981 meter), och de hjälper till att kyla jorden genom att återspegla solens värme bort från jordens yta. De är vanligtvis en gråaktig-blå färg och de är ofta regnmoln eftersom de är fyllda med vattendroppar. Tidig morgon kan låga moln torka ut innan de har en chans att regna om solen kan avdunsta dem, vilket kommer att resultera i en klar dag, men förvänta sig regn om det inte är fallet. Faktum är att låga moln är den mest troliga källan till regn eller snö eftersom deras nederbörd inte har en chans att avdunsta innan de når marken.
    • Regn eller snö är ganska garanterad om du ser mycket låga moln med mörka baser. Låga moln på 3000 fot (914 meter) Tjocklek tenderar att betyda nederbörd - eftersom du förmodligen inte kan gissa den höjden exakt från din observationspunkt, leta efter mörkret.
  • Bild med titeln skilja de olika typerna av moln steg 15
    2. Leta efter Nimbostratus Clouds. Nimbostratus moln är mörka, lågnivå moln, följt av ljus till måttlig nederbörd, och ofta kontinuerlig i naturen. Denna molntyp bildar ofta det som ser ut som ett molnplatta. Lågljusmoln är i allmänhet gjorda av vattendroppar, och kan medföra snö såväl som regn. De är särskiljbara från de ovan nämnda molnen på grund av deras mörka, stora och dyster utseende.
  • Bild med titeln skilja de olika typerna av moln Steg 16
    3. Kontrollera himlen för cumulonimbus-molnet. Detta moln skiljer sig lätt från andra moln med sin massiva natur. Cumulonimbus moln kan fylla upp mycket av himlen med sin massiva och puffiga höga, vilket gör det enkelt att berätta för dem från Cirrus eller Altocumulus Clouds. Cumulonimbus-moln är mest anknutna till åskväder, blixtnedslag, tunga nederbörd, snöstorm eller hagel. De kan bli superceller eller tornados.
  • Denna molntyp kan se ut som en stor explosion eller vissa ser en likhet med ett mothåll - mothållspetsen pekar den riktning som vädret flyttar in.
  • I händelse av extrem atmosfärisk instabilitet kan du se det som är känt som ett högt cumulusmoln. Detta moln kan ha sin bas så låg som ett lågt moln (6 500 fot) och nå så högt som ett högt moln. Det är ett varningsskylt eftersom det kan indikera gusting höga vindar, blixtnedslag, kraftigt regn och hagel. På vissa områden kan detta moln också indikera en kommande tornado.
  • Detta moln medför ett otäckt vädersystem, men det är vanligtvis kortlivat. Vädret efter detta moln är ofta klart.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Dimma är låglängande moln. Det är tjockt och vått, och om du går igenom det kan du känna det "vägning" tung på dig när det gäller en känsla. Dimma kan hänga om vinden inte är mycket starka, särskilt i områden nära stora kroppar av vattnet som havet eller stora sjöar. När det är windier, eller solen brinner av dimma, kan den gå snabbt.
  • Denna artikel täcker inte alla möjliga variationer av ett moln. Om du är intresserad av mer information, kolla in de internationella molnatlasen, eller en online cloud Atlas som University of Missouri / Columbia (http: // väder.missouri.edu / oca /).
  • Molnfärg, form, storlek och aktivitet är bra sätt att berätta för olika molntyper från varandra.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande