Hur byts ut gamla pengar

Att utbyta gammal valuta kan vara nödvändig av flera skäl. Om din valuta är gammal och skadad, kanske du vill byta ut denna valuta för nyare och användbar valuta. Du kan också egna anteckningar och mynt som är från nu defunct valutor (som den italienska lira, till exempel). Att lära sig att byta ut gamla pengar hjälper dig att handla din slitna eller avstängda valuta för användbara pengar.

Steg

Metod 1 av 4:
Utbyte av mutilerad valuta
  1. Bild med titeln Exchange Old Money Steg 1
1. Förstå begreppet mutilerad valuta. Om du äger dig.S. Valuta som är skadad, det finns två grundläggande sätt att få den ersatta valutan. Den korrekta metoden beror på huruvida valutan beaktas eller inte "mutilerad".
  • Mutilerad valuta definieras som någon valuta som är skadad till den punkt där det är svårt att bestämma valutaens värde, eller om minst hälften av valutan inte är närvarande.
  • Till exempel, om du har en proposition som är skadad till den punkt där endast 25% av propositionen kvarstår, skulle det anses vara mutilerat.
  • Saknade eller skadade säkerhetsfunktioner utgör också en mutilerad faktura.
  • Mutilation orsakas typiskt av brand, vatten, kemikalier, begravning eller djur / insektsskada.
  • Bild med titeln Exchange Old Money Steg 2
    2. Förbered dig för att lösa in mutilerade räkningar. Om din proposition är mutilated, är det enda sättet att lösa in valutan genom att lämna in en ersättningskrav med kontorsnormer inom presidiet med gravyr och tryckning. Presidiet kommer att använda utbildade experter för att avgöra om valutan är giltig innan någon inlösen görs.
  • Du måste maila eller personligen leverera den mutilerade valutan till presidiet med gravyr och utskrift. När du skickar in valutan måste du inkludera ett enkelt brev som anger det beräknade värdet av valutan, din kontaktinformation och hur valutan blev skadad.
  • Med din inlämning bör du också inkludera ditt bankkonto och routingnummer om du vill återbetalas via direkt insättning. Om du väljer att återbetalas via check, inkludera din adress och betalningsmottagare.
  • Bild med titeln Exchange Old Money Steg 3
    3. Mail eller leverera den mutilerade valutan. När du har förberett ditt brev måste du maila valutan. Postmutilerad valuta innebär att förfarandena vidtas för att minska risken för ytterligare skador som uppstår.
  • Om valutan sannolikt kommer att falla ihop, packa den försiktigt i bomull och placera paketet i en säker behållare.
  • Om valutan var platt när de lämnades, försök aldrig att rulla eller ändra valutan på något sätt för att bevara den.
  • Om valutan var i en rulle, försök aldrig att lura den, och enkelt maila eller leverera det som är.
  • Maila ditt paket till: Bureau of Gravering & Printing, MCD / OFM, Rum 344a, P.O. Box 37048, Washington, DC 20013.
  • Om du befinner dig i Washington DC-området kan du leverera din inlämning till: Bureau of Gravipping & Printing, MCD / OFM, Rum 344a, 14th och C Streets SW, Washington, DC 20228
  • Kraven tar vanligtvis mellan 6 och 36 månader för att vara fullt bearbetad.
  • Metod 2 av 4:
    Utbyte av skadad valuta
    1. Bild med titeln Exchange Old Money Steg 4
    1. Förstå skillnaden mellan skadad och mutilerad valuta. Varje räkning som är klart mer än hälften av den ursprungliga propositionen och kräver ingen särskild utbildning för att bestämma dess värde anses vara skadat.
    • Skadade räkningar inkluderar vanligtvis smutsiga, slitna, lite rivna eller defaced-räkningar.
    • Dessa räkningar kan enkelt bytas ut på din lokala bank.
  • Bild med titeln Exchange Old Money Steg 5
    2. Se till att den valuta du byter är giltig.I Förenta staterna är det vanligtvis inte ett problem.Men någon annanstans är det viktigt att se till att valutan fortfarande är accepterad som juridisk anbud eller utbytbar.
  • Detta kan typiskt bestämmas antingen genom att söka online för valutaens namn och värde, eller genom att ringa en bank och fråga.
  • Bild med titeln Exchange Old Money Steg 6
    3. Kontrollera värdena om det är mycket gammal valuta. Det kan vara värt mer än nominellt värde. Det finns några anteckningar som är värda mer till samlare än ansiktsvärdet. Till exempel, Silver backade en dollarräkningar från U.S. sälja vanligtvis för mer än $ 1 i anständigt skick. Om så är fallet bör du alltid bekräfta sitt värde.
  • Om du tror att din valuta är gammal och kan ha värde, kontrollera webbplatser som postar värden genom att söka "Säkerhetsvärdesvärden".Detta kommer att ge en lista över prisguider.
  • PapermoneGuide.com eller coinquest.com kan vara bra startresurser.
  • Detta är viktigt att överväga innan han helt enkelt ersätter valutan vid banken. Om du har valuta från början av 1900-talet, kan det vara värt mer än nominellt värde och är därför värt att bekräfta sitt värde innan du byter ut.
  • Generellt, den äldre valutan, desto mer värdefull kan det vara.
  • Bild med titeln Exchange Old Money Steg 8
    4. Ring om för att hitta en lokal bank som kan utbyta valuta.Vissa banker byter bara slitna, rippade eller valuta i dåligt skick för sina egna kunder.Andra banker är villiga att göra det för någon.Det är nog en bra idé att ringa grenen för att kontrollera om du är på väg till en bank där du inte har ett konto.
  • Bild med titeln Exchange Old Money Steg 7
    5. Byta sliten valuta på en lokal bank.Valuta som fortfarande är giltig, men är helt enkelt sliten, rippad, eller i annars kan dåligt skick bytas ut på en bank. Insättning av pengarna till något konto, och bankens förhållande till sitt lands centralbank och minting service kommer att se till att den byts ut för ny valuta.Du kan också bara be att byta ut det utan att deponera det.
  • Metod 3 av 4:
    Utbyte av valuta som fasades ut
    1. Bild med titeln Exchange Old Money Steg 9
    1. Ta reda på om valutan fortfarande är utbytbar. Ibland tar en ny regering eller centralbank över och fasar ut en gammal valuta. Andra gånger ersätter en fusion med en annan valuta en annan. Det vanligaste exemplet på den senare är euron som ersätter franc, lira, tyska märken och andra europeiska valutor.
    • De flesta länder som gick till euron satte ett sista datum för att utbyta gammal valuta.För de första länderna som gjorde förändringen, som Frankrike och Tyskland, var sista datumet 2012.Det betyder att efter denna punkt är gamla franc bara papper utan värde för utbyte.
  • Bild med titeln Exchange Old Money Steg 10
    2. Hitta en bank för att göra utbytet.Om du är i valutans hemland, borde det inte vara svårt att byta den gamla valutan för en ny.Följ samma steg i metod 1 vid denna tidpunkt.Men om du inte är belägen i valutans hemland måste du ringa banker för att se om de kan göra utbytet.
  • Bild med titeln Exchange Old Money Steg 11
    3. Kontrollera olika banker för bästa växelkurs och lägsta avgifter.Om du gör bytet utanför hemlandet för den valutan, hitta den bästa växelkursen och kolla på avgifterna.Eftersom få finansiella institutioner kommer att ha de nya anteckningarna till hands, kommer en bank ofta att kräva att du byter pengarna till dollar eller en gemensam valuta.Varje institution kommer att använda en något annorlunda växelkurs så ringa för att hitta den bästa.
  • Bild med titeln Exchange Old Money Steg 12
    4. Byt ut pengarna.Den faktiska utbytesprocessen är väldigt enkel.Banken kommer helt enkelt att ta i dina gamla anteckningar och utfärda nya.Om du byter ut en utländsk valuta för dollar, bör banken också ge ett kvitto som inkluderar den växelkurs som används och eventuella avgifter.
  • Metod 4 av 4:
    Använda andra tillvägagångssätt för att ändra valuta
    1. Bild med titeln Exchange Old Money Steg 13
    1. Hitta en tredjeparts återförsäljare eller valutaväxling.Tredjepartsbyte kan ofta hantera noteringar att vissa banker inte kommer att acceptera för utbyte.Banker kommer ibland inte att acceptera pengar från ett land som inte besöks ofta.Andra gånger kommer de inte att hantera att ändra en utgått valuta för en ny.
  • Bild med titeln Exchange Old Money Steg 14
    2. Handla för bästa pris och lägsta avgifter vid en tredje parts tjänst.Varje återförsäljare och valutaväxling kommer att tjäna pengar på spridningen.Detta är skillnaden mellan vad de betalar för en valuta och vad de säljer det för. Eftersom skillnaderna är dramatiska ibland, sök efter bästa pris och lägsta avgifter genom att ringa och skriva ner priserna från olika återförsäljare.Glöm inte att fråga om några extra avgifter.
  • En återförsäljare bör kunna citera dig en växelkurs baserad på spotpriset för den valutan.Kom ihåg valutamarknaderna Flytta så hastigheten idag är inte nödvändigtvis hastigheten i morgon.
  • Bild med titeln Exchange Old Money Steg 15
    3. Byt ut gammal europeisk valuta med en tredje parts tjänst. Om du inte kan komma till en bank i det utfärdande landet kan du kontakta ett tredjepartsföretag som hanterar valutainlösen.Medan du håller gamla franc är du lycka, är Litauiska Litas till exempel fortfarande konvertibla till euro.Företag som Travelex specialiserar sig på att byta valutor.
  • Flera företag av denna typ finns för att ge inlösen till defunct-valuta. Dessa företag arbetar genom att köpa gamla pengar från kunder med låg skattesats och byta ut det i bulk med nationella banker. Valutakommissionen är ett sådant företag.
  • Att använda denna typ av tjänst kommer att ge en lägre hastighet för din utbyte, men kan vara ditt enda alternativ när den utfärdande regeringens utbytesfrist har gått.
  • Bild med titeln Exchange Old Money Steg 16
    4. Hantera utgått valuta.Om valutan är förbi sin tidsfrist kan det inte vara något alternativ för utbyte.Ibland kan samlare ha intresse om det är sällsynt, annars kan du bara ha lite snyggt dekorerat papper.Kolla eBay för att se om det har något värde för någon.
  • Tips

    Om dina pengar är väldigt gamla, kanske du vill se till att det inte har mer värde som en samlarobjekt innan du försöker byta ut det.

    Varningar

    Innan du försöker byta ut gamla pengar genom ett privat företag, forskas företaget noggrant. Detta kan hjälpa dig att undvika en potentiell bluff.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande