Hur byts ut valuta

Många internationella resenärer utbyter valuta innan de avgår, så de har åtminstone lite pengar för en hytt på flygplatsen eller andra omedelbara kostnader. När du når din destination, kommer du sannolikt att hitta valutaväxlingskiosker på flygplatser, färjeterminaler, hotell och andra områden där turister samlas. Men dessa tenderar att debitera mer än banker - totala avgifter som ibland går upp på 7 procent. Det finns dock andra sätt att spara, om du är villig att planera lite.

Steg

Del 1 av 3:
Utbyte av valuta hemma
  1. Bild med titeln Valuta Steg 1
1. Förstå processen så att du får den bästa affären. Om du aldrig har bytt ut valuta innan är det en bra idé att du förstår lite om processen så att du inte får några dyra överraskningar. Den allmänna tanken är att du hittar ett företag som byter valuta, och de kommer att ge dig den valuta som du vill ha i utbyte mot en liten avgift (plus, självklart, hur mycket pengar du vill ha ändrat). Nu, förutom detta är det viktigt att förstå att vissa valutor är värda mer än andra. Till exempel är en euro vanligtvis motsvarande US $ 1.11 eller ₤.92 GBP. Hur mycket skillnaden är kommer att fluktuera, vanligtvis med staten av dessa ekonomier. Så, även om du byter $ 100, kan du bara få ut € 75.
  • Ditt mål är då att byta valuta när din valuta är hög och den utländska valutan är låg, eftersom det innebär att du får mer av de utländska pengarna än vad du annars skulle.
  • Förstå att dollarn (till exempel) är värt mindre än euron inte har mycket att göra med kostnaden för föremål. Den relativa kostnaden för poster bestäms av marknaden i det området. Så, till exempel, är en banan i USA mycket billigare än en banan i Sverige, även om dollarn är stark jämfört med kronan.
  • Bild med titeln Exchange Currency Steg 2
    2. Utbyta lite pengar innan du lämnar. Det ideala förhållandet som berättas av flera Pro-resenärer är 80:20 (den berömda PARETO-principen). Köp 20% i kontanter och 80% i Forex-kort. Det är viktigt att byta lite pengar innan du lämnar för din resa. Du kommer förmodligen att stöta på de råd som det är bättre att utbyta valuta i det land du reser till och det är vanligtvis sant om du utforskar gemensamma länder. Men om det är en relativt av diagramlandet, kanske du inte vill följa detta råd. För att förstå detta måste du veta att det finns två typer av valutor - en är de som blir mycket handlade, som Euro, USD, etc. Den andra är mindre handlade, även kända som exotiska valutor. Det är alltid bättre att köpa exotisk valuta på platsen men byta ut det med usd (eftersom usd är en stark valuta). Men du kommer att vilja ha lite pengar för när du anländer. Det kommer att bli en del av restid, mellan landning i din destination och får chansen att byta ut pengar, där många saker kan gå fel. Det är en bra idé att ha lite pengar på hand, inklusive små räkningar och mynt om möjligt, så att du är beredd på någonting.
  • Det belopp som du borde ha varierar beroende på var du reser till, men motsvarande $ 40 USD är i allmänhet en bra utgångspunkt, om du kommer att vara i din destination i mer än 3 dagar.
  • Bild med titeln Exchange Currency Steg 3
    3. Titta på statusen för växelkursen. Innan du byter pengar eller bestämmer hur mycket du byter ut, gör lite forskning om växelkursen. Hastigheten kommer att fluktuera och om du sannolikt kan byta mycket pengar, vill du ha tid det noga så att du inte förlorar för mycket pengar. Generellt är du bättre och väntar på att byta större delen av dina pengar tills du anländer. Men om hastigheten för din hemvaluta faller, är du bättre än att utbyta nästan allt du behöver innan du går.
  • Söker "Valutakurs" kommer att hämta ett diagram för dina valda valutor, så att du mäter där din valuta för närvarande sitter.
  • Bild med titeln Valuta Steg 4
    4. Gå till din bank. Det enklaste stället att utbyta valuta när du är hemma är på din bank. Gå till bankinstitutet som du använder och berätta för dem att du skulle vilja byta valuta. Uppsidan av bankutbytet är att de flesta banker bara tar ut en mycket liten avgift för utbyte av valuta (om de tar ut en avgift alls) och du vet att du får en bra kurs.
  • Det enda tricket här är att, om det inte är en mycket stor bank i en mycket storstad, de är osannolikt att det är möjligt att få valutan till hands. Du måste beställa valuta minst några dagar och ibland så mycket som två veckor i förväg. Planera framåt!
  • Bild med titeln Valuta Steg 5
    5. Få ett reservvänligt konto. Innan du lämnar, ring din bank eller gå in och fråga om vad deras policy är att ladda ditt kort utomlands. Många banker debiterar dig en avgift för att använda ditt kort, vid en bankomat, utländsk bank, för att skriva kontroller, etc. När du är utomlands. Om de tar ut många avgifter, kanske du vill se om att starta ett separat bankkonto med en annan bank. Handla runt tills du hittar en bank som tar ut låga eller inga avgifter alls. Överför sedan dina pengar till det kontot. Du kan sedan använda det här kontot när du vill resa utomlands.
  • Vissa banker tar ut en månadsavgift för att ha under en viss summa pengar i ditt konto. Om du planerar att hålla en resenärs konto, vill du planera att hålla åtminstone en viss summa pengar på kontot hela tiden, för att undvika avgifter.
  • Bild med titeln Valuta Steg 6
    6. Köp Cash Online. Det är också möjligt att beställa pengar på nätet också. Detta måste göras innan du lämnar, eftersom det inte är särskilt säkert att göra när du anländer. Priserna tenderar att vara aktuella och avgifterna, men kostnaden för att få pengarna som skickas till dig kan göra det här alternativet oönskade. Om du känner dig lite lat, kan det här spara dig en resa till banken.
  • Den bästa tiden att göra detta är om du planerar att få mycket pengar utbyte. Om du beställer en stor mängd, någonstans i hundratals tusentals dollar, kan du be dem att avstå från leveransavgifterna. Vissa företag kan göra det och det gör den kurs du får mycket mer rimlig.
  • Del 2 av 3:
    Utbyte i utlandet
    1. Bild med titeln Valuta Steg 7
    1. Var beredd att betala kontant. När du reser utanför ditt land, bör du vara beredd att betala pengar för mycket fler tjänster och produkter som du normalt skulle hemma. Inte alla länder har den utbredda användningen av kort som ses i engelsktalande länder. Det innebär att du bör vara medveten om att du kanske måste betala för saker med pengar som du är van vid att använda ditt kort för att köpa normalt. Planera framåt.
    • Detta är särskilt vanligt i fattigare länder. De har ofta mindre infrastruktur för den utbredda användningen av kort.
  • Bild med titeln Valuta Steg 8
    2. Använd en bankomat. Din bästa satsning för utbyte av valuta när du reser är att använda en bankomat. Hitta en bankomat med en stor bank i området och sedan, så länge du har en av de stora visum- eller master / maestro-korten, kan du göra grundläggande transaktioner som att dra tillbaka pengar. Detta kommer vanligtvis att ge dig den bästa kursen och om du har en resevänlig bank, betalar du knappast några avgifter alls.
  • Att hitta en bankomat kan vara knepig. Din bästa satsning är att låta Google vara din guide. Gå till en plats, tidigt, där du får tillgång till internet och fråga sedan Google Maps för platserna för alla närliggande bankomater. Du kan också hitta en bankomat genom att hitta en bank. Om du inte vet var du ska hitta dem, fråga ett lokalt hotell concierge eller taxichaufför.
  • Många bankomater accepterar nu bara Chip / EMV-kort.Om du inte har ett chipkort, kommer du inte att kunna använda många av bankomaterna över hela världen.
  • Bild med titeln Valuta Steg 9
    3. Betala med ditt kort. När du kan, betala bara för varor och tjänster med ditt kort. Så länge det är ett av de stora korten (Visa eller Master / Maestro-kort), ska alla företag som tar kredit- och betalkort kunna ta ditt kort utan problem. Det här är praktiskt eftersom din bank helt enkelt byter ut pengarna i slutet och du behöver inte oroa dig för att utbyta valuta själv mycket alls.
  • Var dock medveten om att du kan stöta på problem med själva kortet. Vissa länder har bytt till det säkrare chip-and-PIN-systemet. Vissa kortläsare kan då inte läsa det traditionella svepkortet.
  • Återigen tar vissa banker utpressande avgifter för detta. Vet vad dina bankavgifter innan du lämnar.
  • Bild med titeln Valuta Steg 10
    4. Gå till en stor lokal bank när du anländer. Precis som du kan utbyta valuta hemma med en lokal bank, kan du också använda någon bank när du anländer till din destination. Detta kan vara knepigt men mycket som det är hemma, du är mer benägna att få en legitim takt och minimala avgifter.
  • Du kanske tror att språkbarriären blir din största fråga, men så länge du är i en ganska stor stad och du går till en stor bank på ett centralt läge, är du mycket troligt att hitta minst en teller som talar engelska.
  • Det största problemet är att vissa banker inte byter valuta om du inte är en kund. Din bästa satsning är att fråga och hoppas på det bästa. Om de inte byter ut din valuta, kommer de förmodligen att kunna hjälpa dig att hitta en bank som kommer att. De är mycket mer benägna att byta ut din valuta om du drar tillbaka pengar med ditt kort, eftersom det här är säkrare för dem.
  • Du kan också fråga ditt hotell concierge som hjälper dig att hitta en bank som byter din valuta.
  • Bild med titeln Valuta Steg 11
    5. Köp ett förbetalt kort. Detta är inte ditt bästa alternativ men det är ett alternativ som är tillgängligt. Förbetalda kort är som betalkort men de har en viss mängd kontanter på dem. Du kan beställa dessa innan du lämnar eller du kan köpa dem när du anländer. Men priserna på dessa tenderar att vara hemska, vissa företag kanske inte accepterar dem, och du är i varmt vatten om du förlorar det. Fortfarande, för vissa människor kan det vara det bästa alternativet de har.
  • Var extremt försiktig när du köper dessa kort. De borde bara komma från välrenommerade leverantörer.
  • Del 3 av 3:
    Få den bästa kursen
    1. Bild med titeln Valuta Steg 12
    1. Planera för att förhindra överbyte. Innan du lämnar eller åtminstone innan du byter ut för mycket pengar, planera framåt på vad du ska göra och hur mycket pengar du behöver. Utbyte på den låga sidan av hur mycket du tror att du ska använda. På det här sättet riskerar du inte överbyte och slösa bort pengar på att behöva byta tillbaka pengarna när du återvänder.
    • Detta hjälper dig också att medföra det minsta antalet avgifter, om utbytesavgiften med din valda metod är en engångsavgift (t.ex. vid en bankomat eller bank).
  • Bild med titeln Exchange Currency Steg 13
    2. Gör din forskning. Leta upp den senaste växelkursen innan du byter pengar med hjälp av en tjänst, speciellt om du använder en valutaväxling. Företag som specialiserar sig på att utbyta valuta och några småföretag som utbyta valuta kommer båda ofta att ge dig en föråldrad växelkurs som arbetar till sin fördel, så att de kan göra mer pengar på dig.
  • Ladda ner en app innan du lämnar så att du enkelt kan kontrollera växelkursen på din telefon. Var noga med att bara lämna data när du aktivt kontrollerar hastigheten, så att du inte går över på din dataplan medan du är utomlands.
  • Bild med titeln Valuta Steg 14
    3. Handla runt för att få den bästa kursen. Var inte rädd för att ta reda på vad du kan få på en annan plats. Banker kan vara mindre av ett problem, även om vissa banker kan ha mindre avgifter än andra, men valutaväxlingsföretag kommer definitivt att ha mycket rörliga priser. Detta kommer också att ge dig den extra bonusen att eventuellt kunna pruta med verksamheten, eftersom en liten valutaväxling blir mer villig att kämpa för ditt företag.
  • Bild med titeln Valuta Steg 15
    4. Betala i din egen valuta när du kan. Om du är i ett område där du har möjlighet att betala i din egen valuta, gör det. Vanligtvis, om ett företag tillåter detta kommer de att berätta för dig eller priset kommer att markeras. Se till att du är informerad om växelkursen innan du betalar, men. Du kan förvänta dig en liten markering, så att de kan betala utbytesavgifterna i slutet, men det borde bara vara liten.
  • Detta är vanligast i områden och länder där din valuta är mycket värderad eller används ofta.
  • Bild med titeln Exchange Currency Steg 16
    5. Utbyte i det land du reser till. För det mesta är din bästa satsning att byta dina pengar i det land du reser till. Detta är särskilt sant om du kommer från en av de stora länderna till en mindre, eftersom dina pengar blir mer värderade. Tanken är att du vill bära så lite pengar på dig som möjligt när du reser (även om du kan hålla pengar på dolda eller säkra platser, till exempel ett hotell som är säkert) så utbyte när du får det är bättre än att eventuellt glömma din Plånbok på en flygplats layover i Bangladesh.
  • Bild med titeln Exchange Currency Steg 17
    6. Undvik flygplatsen och hotellen. Så mycket som är mänskligt möjligt, utbyta valuta på en flygplats eller hotell. Du kommer att få debiterade stora avgifter och du får en hemsk växelkurs. Var särskilt försiktig om de annonserar som att ha "nollavgifter" eller "avgiftsfri", eftersom dessa platser kommer att ge dig den värsta växelkursen som är möjlig. Utbyte i någon av dessa platser borde vara en sista utväg.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    American Express, Visa och Master Card får bättre valutakurser än mindre återförsäljare och passerar besparingarna till dig.

    Varningar

    Kontrollera med din bank för att se till att du inte har en internationell uttagsgräns. De bör också meddelas om när du kommer att lämna landet och när du kommer tillbaka, så att de inte fryser ditt konto för "misstänkt aktivitet".
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande