Hur man beräknar inflationen

Inflationen mäter hur värdet av valutaförändringar över tiden. De priser du betalar för saker ändras också för att återspegla det växlande värdet av den valuta du använder. Genom att beräkna inflationstakten kan du ta reda på hur snabba priser stiger över ett visst antal år. Det här låter komplicerat, men det är faktiskt relativt enkelt att göra på egen hand - du behöver bara ett prisindex för början och slutet av den period du vill mäta. Med samma information kan du också anpassa priserna för inflationen. Detta gör att du kan titta på historiska priser med samma valutavärde så att de är mer förståeliga och enklare att jämföra med aktuella priser.

Steg

Metod 1 av 3:
Identifiera dina variabler
  1. Bild med titeln Beräkna inflationsteg 1
1. Välj de platser där du vill mäta inflationen. Ofta vill du titta på inflationen i ditt eget land. Du kanske också vill titta på inflationstakten lokalt, jämföra inflationstakten i din stad till inflationen, eller jämföra inflationen i ditt land till priset i ett annat land.
  • De priser du väljer att mäta inflationen beror på den plats där du vill mäta.
  • Din plats påverkar också valutan. Till exempel, om du ville jämföra inflationstakten mellan USA och Australien, skulle du mäta oss inflationen i amerikanska dollar och australiensisk inflation i australiensiska dollar. Eftersom själva taktet uttrycks som en procentandel, spelar det ingen roll att du jämför olika valutor.
  • Bild med titeln Beräkna inflationsteg 2
    2. Använd prisindex för befolkningen och industrin du beräknar inflationen för. Den vanligaste inflationsformeln använder data från konsumentprisindexet (KPI). Det finns dock många olika CPI. Varje land producerar sin egen KPI och olika städer och regioner kan också ge sina egna KPI-data. CPI kan delas vidare av befolkningen. CPI för de flesta länder i världen finns tillgängliga från Internationella valutafonden (IMF) online på https: // imf.Org / sv / Forskning / råvarupriser.
  • Till exempel, i USA, kan du använda CPI-U, som mäter konsumentpriserna för alla stadskonsumenter i USA, eller KPI-W, som mäter konsumentpriserna för en delmängd av stadskonsumenter som tjänar mer än hälften av deras Intäkter från kleriska eller löneföretag.
  • KPI ger ett medelvärde av a "korg" av varor som vanligtvis köpts av den uppmätta befolkningen.
  • Det finns andra index tillgängliga för specifika industrier. Om du till exempel beräknade inflationen för en kostnadsberäkning för ett byggprojekt, kan du använda byggkostnadsindexet (CCI).
  • Bild med titeln Beräkna inflationsteg 3
    3. Hitta indexnummer för den period som du vill mäta inflationen. Inflationen mäts alltid över en viss tidsram. Det kan vara månader, år eller till och med decennier. Du behöver utgångspunkten och slutpunkten för den tiden. Hitta sedan dessa nummer på KPI-diagrammet du använder. Ditt resultat kommer att berätta hur snabbt priserna ökade under den tiden.
  • Om du till exempel vill mäta inflationen under ett år, skulle du behöva KPI-nummeret för föregående år och KPI-numret för målåret. Din kurs skulle berätta hur snabbt priserna ökade under det året.
  • Metod 2 av 3:
    Arbeta formeln för inflation
    1. Bild med titeln Beräkna inflationsteg 4
    1. Anslut dina variabler till formeln för att beräkna inflationen. Formeln för inflation är ett förhållande mellan den senare KPI minus den tidigare KPI över den tidigare KPI. När du har skiljat skillnaden mellan 2 CPI: er av den tidigare KPI, multiplicera resultatet med 100 för att hitta inflationstakten.
    • Den grundläggande formeln (utan specifika variabler) ser ut så här: LaterCFJag-EarljagerCFJagEarljagerCFJag*100{ displayStyle { frac {latercpi-earlieradcpi} {earliuscpi}} * 100}{ displayStyle { frac {latercpi-earlieradcpi} {earliuscpi}} * 100}
  • Bild med titeln Beräkna inflationsteg 5
    2. Subtrahera indexnumret för den tidigare perioden från indexnumret för den senare perioden. Formeln är lite lättare att förstå om du går igenom det steg för steg. Börja med att hitta skillnaden mellan den tidigare KPI och senare KPI.
  • Antag till exempel att du använder den australiska KPI och vill mäta inflationstakten mellan fjärde kvartalet 2010 och fjärde kvartalet 2018. Indexnumret för 2010 är 96.9 och indexnumret för 2018 är 114.1. Därför skulle du subtrahera 96.9 (den tidigare KPI) från 114.1 (senare KPI) för att få 17.2.
  • Om resultatet är ett negativt tal har du deflation snarare än inflationen. Det innebär att för den tid du tittar på är priserna faktiskt minskat och pengar ökade i värde.
  • Bild med titeln Beräkna inflationsteg 6
    3. Dela resultatet av indexnumret för den tidigare perioden. Nu när du har ett nummer för toppen av ditt förhållande, är allt du behöver göra dela för att få ett decimaltal. I nästa steg kommer du att vända det decimaltalet till en procentandel.
  • För att fortsätta exemplet subtraherade du 96.9 från 114.1 för att få 17.2. Om du delar 17.2 av den tidigare KPI av 96.9, du får 0.1775 (avrundad).
  • Bild med titeln Beräkna inflationsteg 7
    4. Multiplicera resultatet med 100 för att få inflationsprocenten. Inflationen uttrycks i procent, vilket ger dig ett mått på hur snabbt priserna ökade under den tiden. Multiplicera decimal med 100 får dig den procentenheten.
  • Fortsätter med samma exempel, om du multiplicerar 0.1775 av 100, du får 17.75%. Därför var inflationstakten i Australien från 2010 till 2018 17.75%.
  • Ett annat sätt att vända ett decimaltal i en procentandel är att helt enkelt flytta decimalen över 2 siffror till höger.
  • Metod 3 av 3:
    Justeringspriserna för att kontrollera för inflationen
    1. Bild med titeln Beräkna inflation Steg 8
    1. Skapa ett förhållande mellan nuvarande KPI till ditt mål CPI. Om du vill bestämma hur mycket det skulle kosta i "dagens dollar," Börja med att dividera den senaste KPI av KPI för det år du vill justera. Detta kan vara antingen ett gång år eller ett projicerat nummer för ett kommande år.
    • Som med beräkning av inflationen kan du göra det under olika tidsperioder. Till exempel kan du bestämma förändringshastigheten över en 4-månadersperiod. Du behöver bara ett början datum och ett slutdatum.
    • Till exempel, om du ville ta reda på vad något som kostar $ 50 1984 skulle kosta 2019, skulle du börja med att dividera KPI för 2019 (255.657) av KPI för 1984 (103.9) för att få 2.46 (avrundad).
    • För att ta reda på vad något som kostar $ 50 år 2019 skulle kosta 1984, helt enkelt vända siffrorna i ditt förhållande och dela KPI för 1984 (103.9) av KPI för 2019 (255.657) för att få 0.40.
  • Bild med titeln Beräkna inflationsteg 9
    2. Multiplicera kostnaden med ditt KPI-förhållande för att hitta det dagliga värdet. Multiplicera numret du har i decimalen i ditt förhållande. Detta berättar hur mycket priset skulle vara eller hur mycket det summan av pengar skulle vara värt i målåret.
  • För att fortsätta det tidigare exemplet, skulle du multiplicera $ 50 med 2.46 för att få $ 123. Detta berättar att det som kostar $ 50 1984 skulle kosta cirka 123 dollar 2019.
  • Om du vred siffrorna för att få 0.40, du skulle finna att det som kostar $ 50 år 2019 skulle kosta $ 20 1984.
  • Du kan använda justeringsformeln för att ta reda på värdet för något när som helst, inte bara den nuvarande dagen. Bara under den period du vill ha för "Nuvarande KPI" i ekvationen. Till exempel, något som kostar $ 50 1920 (KPI 20.0) skulle kosta $ 326.75 1990 (KPI 130.7) Eftersom $ 50 x (130.7/20.0) = $ 326.75.
  • Bild med titeln Beräkna inflationsteget 10
    3. Applicera justeringsformeln till en serie värden för att kontrollera för inflationen. Inflationen är inte den enda anledningen till att ett pris går upp (eller till och med) över tiden. För att hitta den verkliga förändringen i en uppsättning priser måste du ta bort eventuella förändringar som orsakas av inflationen. Välj ett år du vill använda som det kontrollerande valutarvärdet - det här är vanligtvis det aktuella året eller det senaste året i dataset. Slutför sedan beräkningen för var och en av siffrorna i uppsättningen. När du är klar har du en uppsättning priser justerade för inflationen. Alla dessa priser sägs vara i det konstanta valutavärdet på året du valde.
  • Justering för inflation gör priserna mer förståeliga för dig och din publik. Till exempel var priset på gas 1950 bara 27 cent en gallon, vilket kan låta otroligt billigt. Men justerat för inflationen skulle det priset vara $ 2.86 år 2019 dollar - inte mycket annorlunda än vad du betalat för gas i USA 2019.
  • Om du jämförde amerikanska bensinpriser för varje år från 1950 till 2019, skulle du tillämpa justeringsformeln för varje år (förutom 2019, som redan är 2019 dollar). Din resulterande tabell skulle vara i konstanta 2019 dollar.
  • Om du arbetar på ett kalkylblad, mata in motsvarande KPI-förhållanden i en kolumn och multiplicera kolumnen med råa priser av KPI-kolumnen för att justera alla priser i din uppsättning.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om du använder US CPI kan du beräkna inflationen mellan år med hjälp av online-kalkylatorn tillgänglig på http: // data.blås.GOV / CGI-BIN / CPICALC.pl. Denna kalkylator tillhandahålls av den amerikanska byrån för arbetsstatistik, som beräknar och rapporterar USA: s KPI. Liknande myndigheter i andra länder kan ha liknande online-kalkylatorer tillgängliga.
  • Om du gör ett problem för en klass i skolan kan dina variabler ges till dig. Till exempel kan du få priser för ett objekt i 2 olika år och bli ombedd att beräkna inflationstakten. Formeln fungerar lika, använd helt enkelt dessa nummer istället för ett KPI-nummer.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande