Hur man undviker att bli stungad av maneter

Om du redan har stuckit av en maneter, måste du Behandla stinget omedelbart. Du kan dock framgångsrikt undvika de flesta maneterstickningar genom att informeras om riskerna och vidta försiktighetsåtgärder på stranden och i vattnet. Om du följer rätt steg, så behöver du inte ha dessa intressanta varelser förstör din dag på stranden.

Steg

Del 1 av 3:
Välja säkra strandområden
  1. Bild med titeln Undvik att bli stungad av maneter Steg 1
1. Undvik områden som är befolkade av maneter. Om det är möjligt, simma inte eller spendera tid på stranden i områden som är kända för att frekventeras av maneter. Att välja ett lägre riskområde är det enklaste sättet att minska dina chanser att stamma av en maneter.
  • Du kan fråga livräddare, strand tjänstemän eller lokala invånare om du är osäker på huruvida maneter är en fara i ett visst område. Lär dig vilka typer, om någon, är vanliga, och hur man behandlar sitter.
  • Bild med titeln Undvik att bli stungad av maneter Steg 2
    2. Känna igen riskabla förhållanden. Maneter kan sträcka sig nära stranden när det finns starka. De kan också visas i stort antal (kända som en maneterblomningar), så undvik vattnet när de förekommer.
  • Bild med titeln Undvik att bli stungad av maneter Steg 3
    3. Heed varningsskyltar. Om du ser ett teckenvarning av maneter betyder det att de har blivit upptäckta av tjänstemän. I områden var maneter är kända för att vara ett vanligt hot, kan du se permanenta skyltar. Simma med försiktighet i dessa områden, om alls.
  • Bild med titeln Undvik att bli stungad av maneter Steg 4
    4. Titta på lila flaggor. På många stränder kommer tjänstemän att flyga lila flaggor under tider som maneter eller andra farliga marina djur är närvarande. Om du ser dessa flaggor som flyger är det en signal att hålla sig ur vattnet för att undvika att bli stung.
  • Del 2 av 3:
    Bär skyddsutrustning
    1. Bild med titeln Undvik att bli stungad av maneter Steg 5
    1. Bära skor när du går på stranden. Maneter och stridiga maneter tentaklar kan vara mycket svåra att se, och kan förbli giftigt under lång tid, även när den tvättas i land. Genom att ha på sig gummi-solade skor när du går på stranden, kommer du att undvika av misstag på dem med din nakna hud och bli stung.
  • Bild med titeln Undvik att bli stungad av maneter Steg 6
    2. Använd skyddande lotioner. Vissa bevis visar att skyddande lotioner som säkert hav kan skydda mot maneter. Applicera en av dessa lotioner innan du går i vattnet kan vara en bra extra försiktighet.
  • Leta efter skyddande lotioner på apotek och butiker som säljer dykning och strandutrustning.
  • Bild med titeln Undvik att bli stungad av maneter Steg 7
    3. Bära en våtdräkt. Om du kommer att spendera mycket tid i vattnet, eller i djupt vatten, överväga att ha mer omfattande täckning. Det tjocka materialet i en våtdräkt, och det faktum att det kommer att täcka en stor mängd hud, gör det till en effektiv avskräckande för maneter.
  • Kläder belagda i petroleumgel eller liknande ämnen är inte ett tillförlitligt skydd mot maneter.
  • Vissa butiker som säljer dykutrustning har också speciella "stinger kostymer" som du kan bära för att förhindra att man stannit av en maneter.
  • Även om du bär en våtdräkt, bör du fortfarande öva försiktighet och undvika maneter, eftersom sting genom våtdräkter har rapporterats.
  • Del 3 av 3:
    Hålla sig trygg på stranden och i vattnet
    1. Bild med titeln Undvik att bli stungad av maneter Steg 8
    1. Rör inte maneter som har tvättats i land. Även om maneten är död, kan dess giftiga celler fortfarande orsaka en sting. Vissa sorter har mycket långa tentaklar (som den portugisiska man-of-war, som har tentaklar upp till femtio meter lång), så det är bäst att stanna långt ifrån maneter.
    • Det finns många olika slag och former av maneter, och när de tvättas i land kan de se ut som plastpåsar eller andra skräp. Om du inte är säker på om något är en maneter, är det bäst att inte röra den alls.
    • Berätta för en livräddare eller annan strandmyndighet när du upptäcker en maneter på stranden, så att den kan avlägsnas säkert av någon som är utbildad för att hantera varelsen.
  • Bild med titeln Undvik att bli stungad av maneter Steg 9
    2. Simma nära en livräddare. Livräddare är utbildade för att hjälpa beachgoers i en mängd olika situationer, inklusive maneterattacker. De kommer också att kunna varna dig när maneter är upptäckta.
  • Bild med titeln Undvik att bli stungad av maneter Steg 10
    3. Kör maneter borta. Om du blandar fötterna när du går i grunt vatten, kan du störa och köra bort några maneter eller andra varelser som har potential att sticka dig.
  • Bild med titeln Undvik att bli stungad av maneter Steg 11
    4. Lämna vattnet omedelbart om du ser eller misstänker en maneter. Ofta kan du se maneter i vattnet. De kan se ut som en plastpåse eller ballong som flyter på ytan av vattnet och kan komma i grupper. Om du ser en maneter i vattnet, lugnt men snabbt återvända till stranden för att undvika stings.
  • Berätta för en livräddare eller annan strandmyndighet när du upptäcker en maneter i vattnet, så att en varning kan utfärdas.
  • Tips

    Var redo. Ta med första hjälpen leveranser du kanske behöver i händelse av en sting (ättika, en flaska eller en kopp för att hälla varmt saltvatten på såret, pincett för att ta bort stridscentracles, antihistaminkräm, smärtstillande medel och epinefrin om du är medveten om allergiska reaktioner på maneterstickningar).
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande