Hur man analyserar ett historiskt dokument

Historiker använder primära dokument - dokument som skapats under tidsperioden under studie - för att bättre förstå det förflutna. Att räkna ut vilken typ av dokument du tittar på, när det skapades, för vilket ändamål, och av vem kan alla ge dig ledtrådar om dokumentets avsikt. Läs dokumentet noga för författarens argument, allt författaren lämnade ut, och begränsningarna i själva dokumentet kan hjälpa dig att bestämma dokumentets trovärdighet.

Steg

Metod 1 av 3:
Identifiera viktiga detaljer och sammanhang
  1. Bild med titeln Skriv ett bidragsförslag Steg 17
1. Bestäm vilken typ av dokument det är. Det är viktigt att veta vad du tittar på, eftersom det kan hjälpa dig att räkna ut dokumentets sammanhang. Du kan titta på en tidningsartikel, en musikpoäng, en poesi, ett brev eller något annat. Att veta vad du tittar på hjälper dig att utveckla ett tillvägagångssätt för hantering av informationen som dokumentet innehåller.
  • För att bestämma vilken typ av dokument det är, studera det noga och överväga var det kom ifrån. Till exempel, om dokumentet listar av en persons överlevande släktingar, och det är från en tidning, det är en bra chans att det är en dödsrun.
  • Bild med titeln Skriv ett biografiskt skiss steg 3
    2. Identifiera författaren. Det kan finnas en författarens namn som anges någonstans på dokumentet, eller du kan behöva räkna ut det från sammanhangsledamöter i själva dokumentet.
  • Till exempel, om du tittar på ett brev, kan författarens namn undertecknas längst ner. Eller kanske du kan ta reda på vem författaren är om du vet vem den är adresserad till. Till exempel, om du vet brevet riktas till John Adams, och författaren kallar honom "Min man", du skulle veta att författaren är Abigail Adams.
  • När du har identifierat författaren kan du använda kön, etnicitet, klass, ålder och sexuell läggning för att hjälpa dig att analysera dokumentet. Alla dessa saker kan hjälpa till att kontextualisera det dokument du tittar på.
  • Bild med titeln Skriv ett bidragsförslag Steg 8
    3. Bestäm när dokumentet skapades. Vissa dokument kommer att ha datum, andra kommer inte. Om det inte finns något exakt datum, leta efter ledtrådar i själva dokumentet. Information i dokumentet kan ge något sammanhang som kan hjälpa dig att uppskatta datumet.
  • Till exempel, om du läser ett taltranscript, kanske det inte är ett uppenbart datum skrivet på det. Du kan fortfarande datera transkriptet genom att leta efter sammanhangsliv. Kanske skrev författaren "när andra världskriget slutade för tio år sedan", någonstans i texten. Eftersom du vet att andra världskriget slutade 1945, skulle du veta att detta dokument skrevs tio år senare - 1955.
  • Bild med titeln Skriv ett tal introducera dig själv Steg 7
    4. Identifiera publiken. Kanske är författaren att ta itu med en viss grupp människor. Eller kanske var det en avsedd publik av en. Att veta publiken - och om dokumentet var tänkt att vara privat eller offentligt - kan hjälpa dig att räkna ut vad författarens avsikt var för dokumentet. Ett privat dokument är ibland mer benägna att vara ärligt, eftersom författaren inte förväntade någon att se det. Ett offentligt dokument kan försöka övertyga någon om något.
  • Till exempel, publiken för ett brev från en man till sin fru under andra världskriget, har förmodligen bara en avsedd publik av en - fruen. Mannen kan vara mer benägna att vara ärlig om hur han känner sig om kriget. Alternativt kan han hålla vissa saker från sin fru för att stoppa henne från att oroa sig.
  • Metod 2 av 3:
    Utvärdera innehållet i mer djup
    1. Bild med titeln Lär dig något nytt varje dag Steg 7
    1. Ta reda på författarens syfte. Varje dokument tjänar något slags syfte. Det kan försöka övertyga människor att göra något, eller kanske det är tänkt att beskriva händelser som ägde rum någonstans. Genom att noggrant läsa igenom dokumentet, bör du få en känsla av varför författaren skapade den i första hand.
    • Dokument som berättar för folk vad de ska göra är att kallas förskrivande dokument. Dokument som beskriver händelser kallas beskrivande dokument.
    • Till exempel, en tidig tjugonde århundrade bok av manners - som berättar kvinnor hur man beter sig offentligt - är ett exempel på ett prescriptivt dokument.
    • En tidningsartikel som täcker händelserna i Boston Tea Party är ett exempel på ett beskrivande dokument.
  • Bild med titeln Lär dig något nytt varje dag Steg 3
    2. Bestäm författarens argument. Vad är den punkt som författaren försöker komma över? Deras argument kan hjälpa dig att förstå var författaren kommer ifrån och om de kan ha ett intresse för människor som accepterar deras argument som sant.
  • Tänk på att författarens argument kan vara uppenbart eller det kan vara subtilt. Till exempel, författaren till en reklamflygare som ber allmänheten att komma till ett pro-fackligt möte kan säga, "Att gå med i UAW kommer att göra din familj mer ekonomiskt säker!" Den författarens argument är ganska uppenbart - att United Auto Workers Union kommer att hjälpa fungerande familjer.
  • Däremot kan författaren till en tidningsartikel om civilrättsliga protester säga "Protesterna möttes med våld när poliserna vände vattenslangarna på dem. Många demonstranter skadades, medan polisen verkade oroad." Det låter som en beskrivning av vad som hände. Författarens beskrivning av skadade demonstranter och oroade poliser tyder dock på att författarens subtila argument är att demonstranterna var rätt och polisen hade fel.
  • Bildbetaget Skriv ditt kongressrepresentant Steg 13
    3. Var uppmärksam på vad som inte sägs. I historiska dokument säger tystnad så mycket som faktiska ord. Att räkna ut det som blir utelämnade kallas ofta "läsning mellan linjerna" och det är något historiker gör för att bestämma en författares verkliga motivation.
  • Till exempel, om källan är en dödsrubbning av Benedict Arnold, vad vet du om honom som blir kvar av dödsrunen? Det nämner det faktum att amerikanerna anser honom en förrädare? Fokuserar det bara på amerikanernas uppfattning om honom? De saker som blir utelämnade kan berätta mycket om vem som skrev dokumentet och varför.
  • Bild med titeln Skriv ett bidragsförslag Steg 3
    4. Ange källans begränsningar. Historiker spenderar mycket tid på att titta på många olika källor för att skapa sina argument om det förflutna. Inget ett dokument kommer att berätta allt du behöver veta om tidsperioden eller ämnet som du studerar. Tänk vad dokumentet inte kan berätta för dig.
  • Till exempel, låt oss säga att du skriver ett papper på andra vågen feminism i USA. Ett brev från Gloria Steinem till en av hennes vänner kommer att berätta om det personliga livet för en av rörelsens ledare. Det kommer inte att berätta mycket om hur hon interagerade med regeringen.
  • 5. Bekräfta dokumentet med andra källor. Bekräftar det historiska dokumentet med andra källor hjälper dig att avgöra om informationen som presenteras i dokumentet är faktiskt. Titta igenom andra källor och notera eventuella handlingsåtgärder eller oenighet mellan källorna och det historiska dokumentet du analyserar.
  • Om en mängd olika källor är i oenighet med det historiska dokumentet, är det ett tecken på att informationen som presenteras i dokumentet inte är korrekt.
  • Bild med titeln Skriv ett bidragsförslag Steg 18
    6. Bestäm dokumentets trovärdighet. När du har analyserat ett historiskt dokument måste du bestämma om dokumentet är trovärdigt eller inte. Du kan avgöra om ett historiskt dokument är trovärdigt med en mängd olika metoder, som:
  • Verifiera eventuella bevis för att dokumentet ger sina påståenden. Om du kan säkerhetskopiera bevisen med andra källor, vet du att dokumentets påståenden är giltiga.
  • Med tanke på författarens trovärdighet. Om din forskning finner att författaren till dokumentet var opålitlig eller extremt förspänd, är det en aning om att dokumentet inte är trovärdigt.
  • Metod 3 av 3:
    Använda historiska dokument i papper
    1. Bild med titeln Skriv ett bidragsförslag Steg 5
    1. Tänk på frågan. Om du skriver en uppsats eller akademisk papper, börjar du ofta med en fråga. Det kan vara en fråga som din professor ger dig, eller det kan vara en fråga du har tänkt på egen hand. Tänk på frågan och hur du kanske vill svara på det.
  • Bild med titeln Skriv ett biografiskt skiss steg 9
    2. Välj dina dokument. Frågan du svarar kommer att berätta vilken typ av dokument du ska använda för att svara på det. Se till att du väljer dokument som presenterar ett antal synpunkter.
  • Till exempel, om frågan är "Vad var ursprunget till världskriget?" Du bör inte bara använda dokument som författats av tyska författare. I stället leta efter dokument som ger dig en tysk, österrikisk och till och med fransk synvinkel.
  • Bild med titeln citationstecken En bok Steg 11
    3. Välj dina citat försiktigt. Du kommer inte bara att citera hela ditt dokument i ditt papper. I stället måste du välja citat från varje dokument som talar med ditt svar på frågan.
  • Till exempel, om du svarar på frågan "Vad orsakade den stora depressionen?"Du kan ha ett dokument som ger ett par olika svar på frågan. Fokusera på vad du skriver om - det kan vara kraschen på aktiemarknaden. Dra ett citat från din källa om kraschen på aktiemarknaden att använda i ditt papper.
  • Du kan också välja citat från sekundära källor, liksom. Det är bra, så länge du citerar den ursprungliga författaren.
  • Bild med titeln Starta ett brev Steg 7
    4. Låt dina dokument prata med varandra. Om du har flera dokument som adresserar samma fråga, påpeka likheterna och skillnaderna i dokumenten. Detta visar att du kan analysera flera dokument samtidigt.
  • Till exempel, om du svarar på frågan "Vad var orsaken till den franska revolutionen," Du kanske vill använda primära och sekundära historiska dokument. Så du kan påpeka att medan en tidningsartikel publicerades vid revolutionens tid sa att det orsakades av böndernas missnöje med monarkin, sade en del av din lärobok att det var verkligen om att spendera. Prata om vad dokumenten säger och varför de kan motsäga varandra.
  • Tips

    Professionella historiker går i skolan under lång tid för att lära sig att analysera historiska dokument bra. Det kan vara svårt, så om du befinner dig utmanad eller frustrerad, ge inte upp!
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande