Hur man redigerar en kort historia

Efter mycket hårt arbete och kreativ energi har du slutfört en kort historia som du mår bra om. Men du inser att du fortfarande inte har läst det och redigerat det för att vara så tätt som det kan vara. Du kan kämpa för att redigera en kort historia när du känner att den är klar, speciellt om du är nära materialet och har svårt tittar på det med ett kritiskt öga. För att redigera historien effektivt kan du försöka revidera historien själv eller visa den till andra för att få värdefull feedback om hur man gör det bättre.

Steg

Metod 1 av 2:
Revidera historien på egen hand
  1. Bild med titeln Redigera en kort historia Steg 1
1. Kom till berättelsen med färska ögon. För att redigera historien effektivt måste du försöka läsa den med ett nytt perspektiv. Du kan behöva ta en paus och lägga historien bort i några dagar så att du kan tänka på andra saker eller andra historier. Sedan, efter några dagar, dra ut det igen och läs det till dig själv med färska ögon. Du kan bli förvånad över hur annorlunda det läser dig efter att du inte har stirrat på det i flera timmar rakt.
  • Du kan också försöka arbeta på en annan skrivelse eller göra en avkopplande aktivitet för att få ditt sinne av den korta historien. När du känner att du nästan har glömt den korta historien helt, dra ut det igen och läs den. Detta hjälper dig att se det ur ett nytt perspektiv och redigera det från en ny synvinkel.
  • Bild med titeln Redigera en kort historia Steg 2
    2. Läs historien högt. Du bör läsa den korta historien högt för att höra hur det låter på sidan. Detta kan hjälpa dig att identifiera grundläggande problem som felstavade ord eller grammatiska fel. Det kan också låta dig lyssna på historien och se till att du skriver för örat. En bra historia låter så bra när det läses högt som det gör på sidan.
  • Du kan läsa historien högt flera gånger för att få en känsla av hur röst och ton fungerar i stycket. Du kan använda en penna för att markera sektioner eller stunder som inte låter klart eller starkt när du läser högt.
  • Bild med titeln Redigera en kort historia Steg 3
    3. Trimma eller ta bort eventuella överskott. Dra åt ditt språk så det känns avsiktligt och starkt. Läs varje mening i den korta historien och ta bort alla ord som verkar onödiga eller överdrivna. Ofta kan du ta bort adverb eller mer än ett adjektiv i en mening för att göra det starkare. Du kan också försöka trimma ner orden i varje mening så att de är tydliga och lätta att läsa.
  • Till exempel kan du ha följande mening i din berättelse: "Han tävlade genom den trånga, livliga gatan för att fånga illaluktande, överbelastade nummer 1 buss." Denna mening kan vara effektivare om du skär ut ett till två adjektiv. Du kan redigera den för att läsa: "Han körde genom den trånga gatan för att fånga nummer 1-bussen."
  • Du bör också kolla efter några meningar som är långa och körs på meningar. Ofta, om en mening går över tre till fyra linjer på en sida, är den för lång.
  • Du kan behöva balansera den narrativa rösten i den korta historien med dina ändringar. Det betyder kanske att lämna i längre meningar om det här är stilens stil och röst. Om du lämnar i längre meningar, se till att de känner avsiktliga och målmedvetna.
  • Bild med titeln Redigera en kort historia Steg 4
    4. Byt cliche-fraser med unika. Kontrollera att din korta berättelse inte är fylld med klichéer, eftersom det ofta är ett tecken är skrivandet inte lika starkt som det kan vara. En kliché är en fras som har blivit så bekant, det har förlorat sin mening. Du bör ersätta Cliche-fraser i din novell med beskrivningar som känns specifika för dina karaktärer och din inställning. Se till att alla detaljer i din novell är unik, eftersom det kommer att göra det så mycket starkare.
  • Till exempel kan du ha frasen "hon var lika smart som en piska" i din novell. Det här är en klichésfras som inte berättar läsaren mycket om karaktären.
  • Du kan ersätta den cliche-frasen med en mer unik fras, till exempel ", hon utmärkte sig i skolan och kunde storleka någon upp direkt."Den andra frasen berättar läsaren att tecknet är smart genom att beskriva hennes specifika egenskaper, snarare än att förlita sig på en kliché.
  • Bild med titeln Redigera en kort historia Steg 5
    5. Se till att din dialog är klar och kortfattad. Om din korta historia innehåller dialog bör du läsa den och se till att den kommer över så tydligt och kortfattat. Förvirrande dialog eller dialog som är för vagt kan försvaga din historia övergripande. Försök läsa dialogen i din historia högt. Fråga dig själv, känner denna dialog sant mot karaktärerna? Kan jag göra den här dialogen starkare och mer engagerande för läsaren?
  • När du granskar dialogen i din berättelse, se till att du använder "sade" som en tagg i dialogen. Till exempel kan du skriva, "`var är han?"Hon sa" eller "" Jag är ute, "sa han."
  • Undvik att använda verb som dialogmärken i din berättelse, eftersom det kan vara förvirrande för läsaren. Till exempel, snarare än att skriva, "" Jag hatar denna plats, "hon scoffed", du kan skriva, "" Jag hatar den här platsen, "sa hon."
  • Bild med titeln Redigera en kort historia Steg 6
    6. Kontrollera att du visar, inte berätta. Du bör läsa över din novell för att se till att du alltid visar läsaren vad som händer i scenen eller i ögonblicket. Undvik att förklara eller berätta för läsaren vad som händer, eftersom det kan döda den emotionella effekten av historien. I stället beskriv alltid karaktärernas rörelser och innehåller detaljer om scenen som tecknen flyttar i ett utrymme. Detta säkerställer att ditt skrivande är engagerande och övertygande för läsaren.
  • Till exempel, snarare än att skriva, "hatade hon huset. Hon ville flytta till New York, "Du kan visa den här detaljerna istället. Du kan skriva, "Huset hade dålig VVS och en våt, ruttande lukt. New York blir bättre än den här platsen, tänkte hon sig själv när hon stängde dörren bakom henne."
  • Metod 2 av 2:
    Få feedback från andra
    1. Bild med titeln Redigera en kort historia Steg 7
    1. Visa berättelsen till en vän eller kollega. Om du kämpar för att redigera ditt skrivande på egen hand kan du försöka visa det till en vän eller en kollega för att få sin feedback. Välj en vän som kommer att vara kritisk för ditt skrivande men också erbjuda konstruktiv feedback och användbara anmärkningar. Du kan också visa berättelsen till en kollega i skolan eller på jobbet som är intresserad av att skriva och läsa.
    • Du kan försöka läsa den korta historien högt till en vän eller kollega förutom att ge dem en kopia. Du kan få mer detaljerad feedback om du läser den korta historien högt till dem, eftersom de kan berätta omedelbart när en sektion inte låter rätt eller så stark som det kan vara.
    • Kom ihåg att inte ta någon kritik du får din novell personligen. Du får trots allt att trots allt, och eventuell feedback reflekterar inte på dig som en person. Försök istället att se feedback som värdefull och en del av revisionsprocessen.
  • Bild med titeln Redigera en kort historia Steg 8
    2. Ta med historien till en skrivgrupp. Du kan också försöka föra historien till en skrivgrupp i ditt lokala område eller online. Skicka historien till skrivgruppen för kritik. Sedan luta dig tillbaka och lyssna på vad författarna i gruppen måste säga om historien. Ta anteckningar och försök att inte avbryta någon när de diskuterar din historia. Lyssna och bearbeta feedbacken du får från gruppen.
  • Du kan också försöka ta en skrivklass där du kan arbeta med dina skrivare med andra författare. Det kan hända att du är användbart att diskutera skriftlig båt och flera olika tillvägagångssätt för att skriva i klassen, förutom att få din novell redigerad av andra författare.
  • Bild med titeln Redigera en kort historia Steg 9
    3. Hyr en professionell redaktör. Om du fortfarande kämpar för att revidera din novell kan du överväga att anställa en professionell redaktör för att hjälpa dig att ta itu med problemen i din berättelse. Du kan anställa en professionell redaktör genom att söka efter en online eller genom att fråga kamrater i ditt skrivande samhälle för en referens till en bra.
  • Du kan sluta arbeta med en professionell redaktör om du skickar in den korta historien till ett samtal för inlämningar i en litterär tidning eller en journal. Redaktören kan hjälpa dig att justera mindre problem i berättelsen så det är inställt för publicering.
  • Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande