Hur man badar en katt

Medan katter kan vara noggranna groomers, det finns tider när de verkligen behöver ett bad. Ibland kommer de in i något väldigt klibbigt eller smutsigt. Andra gånger har de ett medicinskt tillstånd som kräver regelbundet badning med medicinerat schampo. Trots detta kommer de flesta katter att reagera negativt för att få ett bad, vilket kan vara stressigt för både katten och ägaren. Lyckligtvis finns det några saker du kan göra för att göra badtiden mindre stressigt för båda parter, och den här kommer att visa dig hur.

Steg

Del 1 av 5:
Få din katt redo för ett bad
  1. Bild med titeln bada en kattsteg 1
1
Trim din kattens klor. Din katt kan bli upphetsad eller rädd när den täcks i vatten, så att de kan minska de skador som de kan orsaka, trimma sina naglar innan du ger dem ett bad. Försök att göra det några timmar eller till och med en dag eller två före badet så att de har tid att lugna sig ner. Var försiktig med att skära på en punkt som inte orsakar smärta eller blödning.
  • Att ge dina kitty behandlar som en belöning för att få sina naglar trimmade kommer alltid att få dem att må bättre och lugnare.
  • Bild med titeln bada en kattsteg 2
    2
    Borsta din katt. Hoppa inte över det här steget. Borsta katten hjälper till att ta bort några knutar och tangles i pälsen, vilket blir mycket svårare och smärtsamt att ta bort när din katt är våt. Om din kitty gillar att bli borstat, kan du använda borsten för att få katten att känna sig mer hemma i badkaret.
  • Ibland kan du till och med borsta din katt som ett sätt att distrahera dem tillräckligt för att deras naglar ska trimmas. Detta är ett utmärkt sätt att döda två fåglar med en sten, men du behöver en annan person som hjälper dig.
  • Bild med titeln bada en kattsteg 3
    3. Få rätt kattschampo. Du kan få Kitty Shampoo från din Vet eller Local Pet Store. Kontrollera instruktionerna för att se om det är rätt för din katt, och utspädd det med vatten om det behövs. Att använda vanligt humant schampo kan inte bara torka ut kattens hud men kan vara giftigt för din katt. Använd inte hundschampo i en nypa, heller. Du är bättre att använda vatten i stället för en produkt som kan skada din katt.
  • Du kanske vill ha en tvättduk för att massera shampoo på din katt kropp, men dina händer kan faktiskt vara bättre för detta.
  • Bild med titeln bada en kattsteg 4
    4. Få din katt att bada. Det första du borde göra är däck din kitty ut, så de är mest mjuka innan de går in i vattnet. Detta kommer att göra dem mindre benägna att bita, repa, eller för att försöka komma undan. Välj en tid när din kattunge är mest käraste - ofta efter att de har matats. Om de fortfarande agerar hyper, spela med dem Så mycket som möjligt tills de är slitna. Här är några andra sätt att få din kattunge justerat till badet innan du börjar bada dem:
  • Sätt några kattleksaker i den tomma badkaret. Placera din katt i den och spela i några minuter. Stoppa sedan och lägg till lite vatten innan du spelar igen. Genom att göra det får du din katt som används för badkar och vatten. Badtid kommer snart att vara associerad med något trevligt och icke-hotande.
  • Du kan också ha en speciell leksak bara för badtid, som en mus på en sträng eller något som flyter. Låt bara din katt leka med den här leksaken i badkaret och det kommer att inspirera honom att se fram emot att bada, istället för att frukta det.
  • Del 2 av 5:
    Förbereder badrummet
    1. Bild med titeln bada en kattsteg 5
    1. Stäng badrumsdörren. Detta kommer att hålla din katt att fly och, om du har mer än en katt, kommer de andra ut. En yowling katt kan skrämma din badkatt, vilket gör det troligt att skrapa eller panik. Att hålla dörren stängd kommer också att hindra din katt från att springa ut och riva saker upp av rädsla.
    • Om din katt aldrig har varit i badrummet innan, kanske du vill få honom van vid området. Också, om badrummet har en toalett, håll toalettsitsen ner hela tiden. Din katt kan hoppa in i toaletten i en komplett panik!
    • På samma sätt, om du har en kullkorg i samma rum som du badar katten, ta bort det. Om din katt släpper ut från badet kan det göra en beeline till kullrutan och göra en stor röra.
  • Bild med titeln bada en kattsteg 6
    2. Gör badkaret säkert. Lägg ner en gummimatta eller handduk i badkaret så att din kitty inte glider och har mer bekväm fot. Du måste lägga några handdukar på golvet eftersom det blir vått. Dessutom har minst två handdukar till hands för att torka Kitty när tiden kommer.
  • Du kan också placera ett litet kylställ eller ugnshylla i badkaret för att ge katten något att hålla fast vid. Detta minskar chansen att du är repad och gör katten säkrare.
  • Bild med titeln bada en kattsteg 7
    3. Ställ in rören. Fyll badkaret med några inches varm, inte varmt, vatten innan du tar med din katt i badrummet, eftersom vissa katter kan vara ondska genom att köra vatten. Fyll två stora koppar eller, helst, växtvattenkrukor, vilket gör att du kan rikta vattenflödet när du sköljer katten. Det här är så att du inte behöver springa mer vatten under badet, vilket kan skrämma din katt.
  • Använd inte duschkabinet eller kranen för att bada din kattunge. Detta kommer att göra vattnet häll ner för hårt och kan överväldiga din katt. Badet ska vara så mildt och lugnande som möjligt och borde inte känna sig som en vattenattack.
  • Du har inte tid att springa ut för någonting medan din katt är i badet, så du måste ha allt klart. Var beredd och lugn.
  • Bild med titeln bada en katt steg 8
    4. Använd skyddskläder. Detta kommer att hålla dig säker från eventuella repor, mindre eller större. En hoppare, tröja, orlong-sleeved shirt bör bäras så att din katt inte har någon naken hud att skrapa. Du kan bära långärmade handskar, men det är skrymmande och kan komma i vägen. Var försiktig och mild när du gnuggar huvudet och magen, eftersom dessa är känsliga områden.
  • Det är också en bra idé att bära kläder som inte är nya och att du inte har något emot att bli våt.
  • Del 3 av 5:
    Bada din katt
    1. Bild med titeln bada en kattsteg 9
    1
    Underhålla kontrollen av din katt. Prata med din katt i lugn, tyst röst medan du tvättar.Ibland kommer katter att försöka komma ut ur badkaret. Om de föredrar att bara ha två av sina fötter i vattnet, vända dem mot baksidan av badkaret och låt dem stå på två fötter. Gör ditt bästa för att hålla dem fortfarande.
    • Användning av en väl passande sele rekommenderas för att säkert hålla din katt i badkaret. En sele gör att du kan hålla dem i badkaret genom att hålla fast vid sele istället för scruff nacke eller krage, vilket kan skada din katt.
    • Det är lättare att bada din katt om det finns två personer, speciellt om din katt är ganska stark och kan sparka och vrida sin väg ut ur dina händer. En person kan begränsa av scruffen och de andra badarna katten.Du bör planera att bli gjort så snabbt som möjligt utan att rusa. Var säker på att katten kan andas bekvämt medan du är begränsad.
  • Bild med titeln bada en katt steg 10
    2. Undvik att kämpa din katt. På ingen mening rekommenderas det att kämpa med din katt. En rädd 10 pund katt kan göra mycket skada på en människa (eller två). Du kan behöva börja med att bara få fötterna och benen våta och stoppa sedan. Försök mer en annan dag och arbeta dig upp till ett badrum.
  • Om du är nervös eller upphetsad om processen, kommer din kattunge att veta och reagera med att vara nervös också.
  • Bild med titeln bada en kattsteg 11
    3. Suga din kattunge från nacken ner. Använd lite schampo och vatten för att tvätta kattens nacke, kropp, ben, mage och svans. Börja i nacke och arbeta mot svansen, i riktning mot tillväxten av deras päls. Tvätta katten i en massagande rörelse, så de känner sig lugna, inte rädda. Agera som om du bara petting och grooming din katt och att denna resa till badkaret är inget speciellt.
  • Bild med titeln bada en kattsteg 12
    4. Håll shampoo ut ur kattens ögon, näsa, mun och öron. För att minimera risken att skapa en öroninfektion, sätt en bomullsboll - en liten wad av mjukt material som används för att stoppa ett sår eller en öppning i varje öra. Glöm inte att ta ut dem i slutet av badet. Bomullen kan också minska bullret och göra ditt jobb enklare.
  • Om du ger din katt ett loppbad, våt området runt halsen först. Loppor kommer att försöka fly till kattens torra områden, vilket kan betyda en massa exodus av loppor i huvudet och ansiktet medan du badar. En våt hals kommer att hålla dem av huvudet och i kontakt med vattnet och loppans shampoo.
  • Bild med titeln bada en kattsteg 13
    5. Skölj schampoet från din kattunge. Skölj din kattunge noggrant med vattnet i badkaret. Därefter, dränera badkaret och skölj två gånger med vatten från hinken eller varmt vatten från kranen. Det är viktigt att du tar bort all tvål från kappan. Fortsätt sköljning tills vattnet är helt klart och visar inget tecken på bubblor eller tvål.
  • Att späda ditt schampo innan du börjar, hjälper till att förhindra att du använder för mycket tvål eller tvättmedel som behöver extra sköljning senare.
  • Om din katt har en lång, tjock kappa, kommer den här processen att ta ännu längre.
  • Bild med titeln bada en kattsteg 14
    6. Tvätta din kitty ansikte med vatten och en tvättduk. Det finns inget behov av att riskera att uppröra och skada din katt genom att få schampo eller tvål i ögonen. Ta en våt tvättduk och kör försiktigt den längs din kitty ansikte, borsta pälsen bort från ögonen och näsan, tills deras ansikte, huvud och öron är trevliga och rena.
  • Du kanske vill överväga att lämna detta för en annan gång och kalla det slutar efter att ha fått badet gjort utan framgång.
  • Tvinga inte någonsin kattens ansikte under vatten. Detta är garanterat att göra dem panik.
  • Bild med titeln bada en katt steg 15
    7. Titta på din katt för tecken på panik och nöd. Dessa ljud inkluderar: hissing, grumlande, andning hårt, nysning, gråt och meowing. Var uppmärksam på din katt under badtiden. Om din katt är för rädd av allt du gör, sluta.Det finns ingen anledning att fortsätta om en eller båda av er kommer att bli skadad eller katten är utomordentligt stressad.
  • Var lätt på din katt för sitt första bad. Gör inte någonting som kommer att upprota dem och få honom att drappa nästa bad. Det är bättre att ta saker långsamt så att du kan försöka igen nästa gång.
  • Bild med titeln bada en kattsteg 16
    8. Använd en våt tvättduk, om din katt verkligen protesterar som badas. Det tar bort den yttre smuts och rengör väl. Du kan hitta behandlade tyg på husdjursaffärer som inte behöver brudgummen katten. De har även en trevlig doft.
  • Istället för en tvättduk kan du också använda en spruta för att rengöra din katt snarare än att dunking den i ett bad.
  • Del 4 av 5:
    Torka din katt
    1. Bild med titeln bada en katt steg 17
    1. Blott vattnet från din katt. Ta en handduk och tryck försiktigt så mycket vatten som möjligt från pälsen. Därefter slingra din katt i handduken och gnid försiktigt. När handduken blir för våt för att vara effektiv, byt till en annan torr handduk. Stanna inte förrän bara handduken är bara våta.
    • När du blottar vattnet från din kattunge, gör det i en mild rörelse, som om du masserar dem. Överväg också att värma handdukarna i torken först, så många katter hittar det här tröstande.
    • Återigen, arbeta med din katt. Om de inte tillåter dig att fortsätta torka med handdukarna, respektera det och sluta.
  • Bild med titeln bada en kattsteg 18
    2. Avsluta torka din katt. Korthåriga katter kan sluta torka sig i badrummet så länge de är borta från utkast. De kommer att uppskatta en värmekälla (rymdvärmare eller varmluftventil) och en torr handduk för att sitta på. Med långhåriga katter måste du använda en kam och fler handdukar. Lång hårmatta lättare när det är våt, så du kanske vill kamma kappan tills den är helt torr.
  • Om din katt inte är rädd för en hårtork, kan du använda en torktumlare på varma, inte varmt, för att avsluta torka din katt från ett avstånd. Undvik att använda en varmtorkare på vilken katt som den kan bränna dem och orsaka mer trauma.
  • Du kan också försiktigt borsta din kitty päls för att bli av med några knutar eller tangles. Detta kan vara särskilt användbart för en långhårig katt.
  • Bild med titeln bada en kattsteg 19
    3. Belöna din katt. Detta är ett måste. Om du vill att din katt någonsin vill ta ett bad igen måste du ge dem en positiv förening med processen. Ge deras favorit våtmat, catnip eller andra godis. Du kan även ge honom en ännu mer eftergiven behandling som du sparar för exceptionellt sällsynta tillfällen. Om de associerar att bada med att ta emot läckra godis, kommer din katt att vara clamoring för en annan gå i badkaret på nolltid alls.
  • Du borde också lova din kattunge genom att petting dem, berätta för dem vad en bra kattunge de är och ger stor uppmärksamhet när badet är över. De kommer sannolikt att känna sig sårbara och rädda om de inte är älskade, så din kärlek kommer att göra en stor skillnad.
  • Del 5 av 5:
    Med hjälp av alternativa metoder för att bada din katt
    1. Bild med titeln bada en kattsteg 20
    1. Bada din katt genom att använda små hinkar av vatten. Gör separata badstationer med två hinkar. Fyll hinkarna halvfull med varmt vatten. Doppa katten i en hink och, med hjälp av en tvättduk, se till att katten är helt våt. Sedan massera en liten mängd kattschampo under hela sin päls. Sätt katten i den andra hinken för att skölja tills tvål är borta.
    • Du kan behöva en andra skölj hink med rent vatten för att se till att all tvål är borta från din kattkaka.
    • Denna teknik kan göras utanför om vädret är varmt och soligt. Två personer kommer att behövas, eftersom din katt sannolikt kommer att försöka fly. Denna teknik rekommenderas inte för inomhus-bara katter som inte är vana vid att vara ute.
  • Bild med titeln bada en kattsteg 21
    2. Bada din katt i duschen. Se till att katten har bra dragkraft, som en liten handduk eller gummimatta i badkaret, och att duschen har en stängningsdörr, inte en gardin, för att förhindra att katten undviker. Se till att du har en lång slang att blöta din katt helt, sedan skum honom, slangar honom ner för att skölja och fortsätt sedan med torkning. Använd en mild ström av vatten och håll trycket lågt.
  • Observera att vissa katter verkar älska att vara i duschen och kanske inte har något emot det här tillvägagångssättet, men många katter hittar ljudet av att rinnande vatten skrämmande. Denna teknik kan leda till att någon blir skadad, inklusive katten.
  • Du kan köpa en slangadapter för din badrumsavk och en slang tillräckligt lång för att nå över duschdörren och tillbaka ner till duschvåningen. Eller få en handhållen sprutdusch och en y-adapter för att ansluta till ditt vanliga duschhuvud.
  • Bild med titeln bada en kattsteg 22
    3. Bada din lilla kattunge i ett handfat eller litet badkar. Vissa kattungar känner sig säkrare i ett sluten utrymme och kan också vara lättare att kontrollera. Om du har en liten eller rädd katt, försök bada honom i diskbänken eller i ett mindre badkar i ditt badkar. Placera bara en stor plastbehållare i botten av ditt badkar. Du kan fortfarande fylla det lilla badet eller sjunka med några inches vatten, schampo Kitty och fortsätt som vanligt. Var noga med att handfatet som du använder inte har ett avfallshantering, för även om det är avstängt, kan tassar enkelt glida genom avloppet och bli skadade av bladen nedan.
  • Detta kan arbeta med en större kattunge som gillar små utrymmen också.
  • Sätt en terrycloth handduk i botten av ditt badkar, så din katt kan känna sig trygg genom att sjunka sina klor till något som fortfarande är stabilt. Du kan också applicera ljus på medium tryck på din katt och använd en lugnande ton för att lindra ångest.
  • Bild med titeln bada en kattsteg 23
    4. Ge din katt ett torrt bad. Om din katt är väldigt oljig, överväga att använda majsstärkelse istället för vatten för att bada honom. Damm din katt med majsstärkelse och försiktigt älskling katten för att grundligt gnugga majsstärkaren i sin päls. Låt Cornstarch sitta i ungefär tjugo minuter och borsta sedan ut det.
  • Denna teknik är mycket mindre traumatisk än att använda vatten, men bör inte användas för att tvätta allt giftigt att din katt har blivit på sin päls.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Ju tidigare du börjar bada din katt, desto lättare blir det. Över tiden kommer katten att bli bekant med rutinen och slåss mot mindre.
  • När du har mer tid, kör ett mycket grunt varmt bad (bara en centimeter djup till att börja med). Husdjur katten, och ge det en behandling om det är matorienterat. Fortsätt på detta djup tills katten inte panikerar och försöker fly. Upprepa dagligen eller varje par dagar, tills katten behandlar den som en del av en rutin, vilket gradvis ökar vattendjupet tills din katt accepterar att stå i 4-5 tum (10.2-12.7 cm) vatten. Som ett sista steg, har någon annan försörjs katten medan du använder din hand för att försiktigt göra vågor i vattnet. Detta kan ta en vecka, eller månader beroende på katten, men det är värt uthålligheten att veta att du säkert kan bada ditt husdjur när det är nödvändigt.
  • Köp en plastpanna som ska användas under badtiden. Håller mer vatten och är en livräddare under sköljning!
  • Vid badning, kom ihåg att petting dem hela tiden.
  • Vid badning av katten, kom ihåg att använda varmt vatten, det blir mer lugnande och känns trevligare för katten.
  • Om allt annat misslyckas, ta din katt till en välrenommerad, professionell Pet Groomer eller ett veterinärsjukhus för grooming. De har erfarenhet och utrustning för att hålla katten lugn och säkert begränsad. Vissa katter kan kräva sedering om veterinären känns droger är säkra och lämpliga.
  • Bada katten i diskbänken är väldigt läskigt för katten. Du kan använda squirteren för att bada djuret försiktigt med varmt vatten. Håll squirteren mot kattens hud försiktigt.Katter freak när de placeras i ett badkar, plus katten är lättare att kontrollera.
  • En fönsterskärm kan också sättas över diskbänken och katten placeras ovanpå skärmen.
  • Varningar

    Om du inte vet hur man ordentligt håller en katt av scruffen, gör det inte. Din katt kan kväva.
  • Bada inte ditt husdjur mer än en gång varannan vecka. Överdriven badning kan avlägsna skyddsoljor från sin päls, vilket gör att det verkar tråkigt och minska pälsens naturliga effektivitet mot elementen.
  • Väldigt ung, mycket gamla eller mycket tunna katter reglerar inte sina egna temperaturer väl.Se till att torka katten helt och håll dem varma för att undvika hypotermi (låg kroppstemperatur).
  • Se till att utluftstemperaturen är över 70 ° F (21 ° C) och vid låg fuktighet. Håll en katt inomhus och varma i 12 timmar efter ett bad om vädret inte kommer att samarbeta.
  • Saker du behöver

    • Schampo, säker för en katt
    • Balsam (tillval)
    • Två eller flera badlakan
    • Borsta / kam
    • Ett bad
    • Varmt vatten (inte ljummet, men nästan varmt!)
    • En långärmad tröja, tröja eller långa handskar
    • Två eller flera personer
    • Behandla
    • En leksak (valfritt)
    • Ett badrum med dörren stängd
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande