Hur man är vän med en vild katt eller kattunge

Många städer är fulla av stridiga katter och det uppskattas att det finns över 30 miljoner sträng, övergivna och vildkatter i USA ensam. Många kommuner är oförmögen eller ovilliga att vidta några åtgärder, bortom att fånga några katter för att euthanize dem, på grund av brist på tid, pengar och intresse. Eftersom det finns lite hjälp att ströva katter och deras risk för dödsfall, sjukdom, sjukdom och dålig näring, kan du känna dig tvungen att hjälpa en vild katt eller kattunge själv. Denna process kan ta lite tid, så du måste vara tålmodig, men det kan vara mycket uppfyllande för att bli vän och hjälp en katt i nöd.

Steg

Metod 1 av 2:
Lurar en vild katt till dig
  1. Bild med titeln Befriend A Wild Cat eller Kattunge Steg 1
1. Skilja mellan en stridskatt och en vildkatt. En stridskatt är någons tidigare katt som inte längre har ett hem - en vildkatt föddes i naturen och är en katt som är försiktig med människor och i allmänhet inte adopteras på grund av att inte anpassas till människor.
  • Du kan ha framgång att befria en stridskatt - en vildkatt förmodligen inte, även om det kan bli acklimatiserat till din närvaro.
  • Oavsett om du har en stray eller en vildkatt runt ditt hem, tar upp (eller fäller) katten och tar den till veterinären för vaccinationer och att vara spayed eller neutraliserad är en utmärkt medborgerlig plikt. Ferala katter som är "fasta" kan släppas tillbaka där du hittade dem. Du har tillfredsställelse att veta att de inte kommer att kunna reproducera och bidra till den ferala kattpopulationen.
  • Bild med titeln Befriend A Wild Cat eller Kattunge Steg 2
    2. Ta säkerhetsåtgärder. Vilda katter kan vara oförutsägbara så att du måste träna vissa säkerhetsåtgärder som du försöker bli vän med det. Kattbett blir vanligtvis smittade, några väldigt seriöst, så du måste bära långa ärmar och byxor när du försöker bli vän med katten.
  • En annan oro är rabies i en katt med okänd vaccinationsstatus. Använd försiktighet och sunt förnuft. Om katten börjar hiss eller grumla, ser sjuk (rinnande näsa eller ögon, scabs, nyser / hosta, andas tungt), eller verkar bizarrely inte att bli vän med det. Ring djurkontroll och reträtt till ditt hem.
  • Bild med titeln Befriend A Wild Cat eller Kattunge Steg 3
    3. Börja bli vän med katten. Om katten verkar frisk och inte agerar defensiv och betyder mot dig, kan du försöka befriing det. Hitta en plats där katten brukar stanna och vänta i närheten tills katten når sin plats.
  • Sitta ner eller ligga ner, om du kan, eller åtminstone crouch. Katten kommer att hitta dig mycket mindre skrämmande på det sättet. Stanna där ett tag. Lär katten du kommer inte skada den.
  • Detta borde vara ett rättvist avstånd, 10 fot eller så, så du inte skrämmer katten.
  • Bild med titeln Befriend A Wild Cat eller Kattunge Steg 4
    4. Erbjuda kattmat. Försök lämna ut lite illaluktande kattmat (våt) eller till och med en burk tonfisk för att locka katten medan du väntar på att det kommer fram. Du vill få katten att associera dig med något bra, nämligen en gratis lunch.
  • Du behöver bara lämna illaluktande mat den första dagen. Efter detta lämnar ut en liten torr kibble för att hålla katten tillbaka för mer.
  • Katter är inte som mat motiverade som hundar. Om du erbjuder mat inte fungerar, försök att ge dem uppmärksamhet. Leksaker eller små, rörliga saker kommer att uppmuntra dem att närma sig dig.
  • Bild med titeln Befriend A Wild Cat eller Kattunge Steg 5
    5. Fortsätt sätta små bitar av tonfisk närmare och närmare dig. Varje dag kommer katten att äta, flytta din plats en annan fot närmare. Om du håller kattmat i handen ett tag, kommer din doft att vara på det också. Detta kommer inte att avskräcka katten från att äta det, men det kan orsaka att katten associerar dig med mat, vilket är bra i allmänhet. Sätt ut din hand för att låta katten sniffa den.
  • Om katten börjar hissing, vispa sin svans fram och tillbaka, eller öronen går tillbaka, etc., Du är för nära. Dra din hand lite och långsamt.
  • Bild med titeln Befriend A Wild Cat eller Kattunge Steg 6
    6. Visa katten lite tillgivenhet. Så småningom ska katten komma nära dig och sedan lägga ut din hand låta katten sniffa din hand. Fortsätt mata katten och sitter i närheten tyst, och så småningom bör du tjäna sin förtroende för den punkt det kommer att komma upp till dig för mat och mjuka pats. Förvänta dig inte att det här händer direkt. Förvänta dig inte att de ens äter någon av tonfisken direkt.
  • Även om du vill göra vänner, stirrar du på katten missförstått som ett tecken på aggression. När det gäller att befria en katt är mindre mer. Sitta tyst, sidled på och ignorera katten. Låt dem komma till dig, men du kan göra dig mer attraktiv genom att sprida godis nära dina fötter.
  • Inte avskräckas om katten inte omedelbart närmar dig. Inte alla katter vill vara rörda och vissa kan bara vara glada att vara i din närvaro.
  • Metod 2 av 2:
    Ta hand om en vild katt eller kattunge
    1. Bild med titeln Befriend A Wild Cat eller Kattunge Steg 7
    1. Hjälp hitta kattens ägare. Fråga om ditt grannskap för att se om någon har förlorat sin katt. Katter som kommer ut kan gå vilse eller vandra runt. Gör några samtal till lokala veterinärkliniker och husdjursbutiker för att se om någon saknar en katt - tar ett foto med din telefon och utgör flygningar eller poster till sociala medier kan också hjälpa till att återförena en stridskatt med sina ägare.
    • Om katten är feral istället för att avvika, kommer det inte att få en ägare att returneras till.
  • Bild med titeln Befriend A Wild Cat eller Kattunge Steg 8
    2. Få katten checkad av en veterinär. När du väl kan närma dig katten och sällskapsdjur, gör det ett möte med din veterinär för att ha katten undersökt och neutraliserad eller spayed. Om medel är täta, ring ditt lokala humana samhälle för att se om det finns några medel tillgängliga för att hjälpa till med dessa kostnader.
  • Katten kommer att ha en liten bit av blod som dras för att testa för Feline Leukemia Virus. Om resultaten är positiva kommer din veterinär att diskutera alternativ med dig, som inkluderar att isolera katten från andra katter för sitt liv eller eutanasi. Om det är negativt, kommer ett fekalprov att ses på att bestämma om katten har intestinala parasiter och det kommer att ges lämplig medicinering.
  • Dessutom kommer veterinären att kontrollera efter loppor och fästingar och behandla om det behövs. Vacciner (rabies, distemper, och eventuellt kattle-leukemi) kommer att ges och dess steriliseringsoperation kommer att utföras. En mikrochip kan också placeras under huden om så önskas. Detta rekommenderas starkt.
  • Bild med titeln Befriend A Wild Cat eller Kattunge Steg 9
    3. Hitta ett hem för katten eller kattunge. Nu får du ett hälsosamt husdjur att ta hem efter operationen och vaccinationerna. Ditt hårda arbete kommer att betala med att veta att du har sparat en annan katt från ett hårdt liv på gatan. Antingen anta katten själv eller hitta ett annat kärleksfullt hem för att det ska gå till.
  • Tips

    Om katten kommer in i ditt ägande, kanske du vill överväga att köpa leksaker för det. Squeaky leksaker, repor, eller till och med en boll av garn kan hålla det ockuperat för de tiderna när du är upptagen att leka med det.
  • Om katten verkar mycket snygg och välmatad, gör du bäst för att se till att det inte redan har en ägare.
  • Om katten är verkligen rädd för dig, lämna den ensam. Gärna lämna mat för det - det kan så småningom värma upp till dig.
  • Om du märker att katten ger dig en långsam blink, se till att du slår tillbaka. Det betyder att "älska dig" i katt, och det kan säga att en katt har accepterat dig och är redo att antas. Men om det ger dig en unblinking stirra, säkerhetskopiera och avvärja ögonkontakt. Det betyder att "komma ut ur mitt territorium.
  • Om katten är bara en baby eller en kattunge, kan det finnas en kull nära. Observera noggrant!
  • Ge katten godis. Locka katten närmare dig. Om du redan har en katt (eller bara har sträng / kattleksaker), ge det en leksak för att se om det gillar leksaken. Om det inte gillar leksaken, leka med det med leksaken. Det borde bli vänligare om du behandlar det så här.
  • Om du antar en kattunge, spay eller neuter dem. Detta gör din katt mer lojal och tillgiven, och hjälper till att undvika oönskade graviditeter.
  • Varningar

    Kom alltid ihåg att tvätta händerna noggrant efter att ha rört katten tills du har haft en chans att ta med den till veterinären.
  • Kom ihåg att bara anta en katt om du är villig att ta hand om det för hela sitt liv, eller hitta det ett annat hem. Om du behöver hitta det ett annat hem är det bäst att hitta någon att anta det, för att inte ta det till ett pund. Dessa tenderar att överskrida djur, speciellt katter, och kan tvingas sätta ner katter om de inte har något mer rum. Så även om de inte specifikt lägger ner din katt, kan du få en annan att sätta ner.
  • Kör aldrig mot någon katt. Det kommer att hitta detta som aggressivt beteende och det kan försöka bita eller skrapa dig.
  • Avstå från att posta om katten i fråga online. Det kan hävdas av ägaren på det sättet men det kan också hävdas av poachers, hoarders, människor som använder katter i hundringar, och människor som säljer katter som ska testas på. Om du verkligen vill lägga till en tillägg online, skicka inte en bild av den eller beskriv den. Den sanna ägaren ska kunna beskriva det för dig.
  • Om katten är aggressiv, försök inte bli vän med det. Även om du klarar, kommer det fortfarande att vara en vild katt, och kan vara otäck.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande