Hur man är omtänksam på kollektivtrafiken

Om du inte har tagit kollektivtrafik på ett tag, kom ihåg hur man beter sig kan vara lite tufft. Oavsett om du tar en buss, tåg, spårvagn eller tunnelbana, kan hänsyn tas till på kollektivtrafik (och alla andra) en hel del mjukare. Borsta upp på etiketten kring kollektivtrafiken innan du går ut för en säker, trevlig resa.

Steg

Metod 1 av 14:
Ha din biljett eller pengar i din hand.
  1. Bild med titeln Betrakta på kollektivtrafik Steg 1
1. Var beredd att gå ombord så snart bussen eller tåget kommer till dig. Om du har ett priskort, behåll det i handen så att du kan trycka på den eller svepa det när du styr det. Om du betalar med pengar, får du din exakta ändring redo att köpa en biljett före ombordstigning.
  • Detsamma gäller om du använder en elektronisk biljett: Har den dras upp med streckkoden redo på din telefon.
Metod 2 av 14:
Låt passagerare avsluta före ombordstigning.
  1. Bild med titeln Betrakta på kollektivtrafik Steg 2
1. På det sättet kommer du inte att täppa upp bussen eller tåget. Innan du går vidare, låt någon gå ut först. När de är klara kan du gå och gå ombord.
  • Om du är med många andra människor som väntar på ombord, överväg att bilda en ordnad linje. På det sättet måste ingen trycka eller skjuta för att komma på.
Metod 3 av 14:
Bära en mask om du är skyldig att.
  1. Bild med titeln Betrakta på kollektivtrafik Steg 3
1. Masker krävs under Covid-19-pandemin. Om du kör kollektivtrafik, var noga med att du har en mask på ombord. Om du inte har en, kanske du inte är tillåten på fordonet.
  • Du kanske också vill ta med en hand sanitizer att använda efter att du trycker på dörrhandtag eller bänkar på bussen eller tåget.
Metod 4 av 14:
Sätt dig om det finns platser som finns tillgängliga.
  1. Bild med titeln Betrakta på kollektivtrafik Steg 4
1. Stående upp kan blockera gångarna och öppna sätena. Om det finns några lediga platser, var god och sitta ner och ta av. Om det inte finns, håll dig, men ta en handskena så att du inte faller över.
  • Om det inte finns många människor på bussen eller tåget, leta efter platser som inte har någon annan som sitter i närheten. Om bussen eller tåget är lite trångt, är det bra att sitta ner bredvid en främling.
Metod 5 av 14:
Blockera inte gångarna eller dörrarna.
  1. Bild med titeln Betrakta på kollektivtrafik Steg 5
1. Detta gäller för dig och alla objekt du har med dig. Försök att inte stå framför dörrarna och flytta barnvagnar och cyklar ut ur gångarna om du kan. Vik upp dina vandrare eller vagnar och placera dem under sätet tills din tur är över.
  • Vissa bussar och tåg har speciella cykelkrokar som du kan hänga din cykel på för din tur.
  • Om du står nära en pol, försök att inte luta dig på den. Om du blockerar det, kommer andra passagerare inte att kunna ta det med att hålla sig över.
Metod 6 av 14:
Sätt din väska eller ryggsäck i knäet eller under din plats.
  1. Bild med titeln Betrakta på kollektivtrafik Steg 6
1. Din väska eller väska behöver inte en egen plats. Även om fordonet inte är super trångt, är det artigt att hålla alla platser öppna för passagerare som vill ha dem. Om din väska eller ryggsäck är för stor för att hålla på ditt knä, skjuta den under din plats.
  • Om du inte kunde ta en plats och du står upp, se till att din väska eller ryggsäck inte är i vägen för gången. Du kan hålla den framför dig eller hålla den nere nära dina fötter om du behöver.
Metod 7 av 14:
Håll ditt husdjur i en bärare.
  1. Bild med titeln Betrakta på kollektivtrafik Steg 7
1. Husdjur är tillåtna på de flesta tåg eller bussar i bärare. Om du tar med ett husdjur ombord, se till att de sitter tyst i en kista eller en bärare som du kan hålla på knäet. Om de gör en röra ombord, var beredd att städa upp det innan du lämnar.
  • Om ditt husdjur är ett servicedjur, behöver de inte vara i en bärare. Se till att du har identifikation för dem bara om du är ifrågasatt av föraren.
Metod 8 av 14:
Ge upp din plats till dem som behöver det mer.
  1. Bild med titeln Betrakta på kollektivtrafik Steg 8
1. Äldre, funktionshindrade och gravida passagerare kan behöva sitta ner. Om någon styrelser och de inte kan hitta en plats, överväga att ge upp din egen för dem. Det är det trevliga att göra!
  • Vissa bussar och tåg har prioriterade sittplatser nära framsidan eller baksidan. Du kan sitta i dessa platser om du vill, men du måste ge upp dem om en äldre, funktionshindrade eller gravid person kommer på bussen.
Metod 9 av 14:
Tryck inte eller skjuta någon ur vägen.
  1. Bild med titeln Betrakta på kollektivtrafik Steg 9
1. Istället, säg bara "ursäkta mig."Om bussen eller tåget är ganska full, kan du bli jostled fram och tillbaka lite. Men att skjuta och shoving kommer inte att hjälpa någonting, och det kommer förmodligen inte att göra dina närliggande passagerare väldigt glada, heller.
Metod 10 av 14:
Håll din röst nere.
  1. Bild med titeln Betrakta på kollektivtrafik Steg 10
1. Du är i ett litet område, och högljudda ljud reser ganska långt. Försök att inte skrika över andra människor i fordonet, och ta inte telefonsamtal om du kan undvika det. Om du måste prata i telefonen, håll din röst nere och ringa så kort som möjligt.
Metod 11 av 14:
Använd hörlurar om du vill lyssna på musik.
  1. Bild med titeln Betrakta på kollektivtrafik Steg 11
1. Hög musik kan störa andra passagerare. Om du vill koppla av medan du rider, ta med hörlurar eller öronproppar och håll volymen ner låg. Använd inte högtalare på kollektivtrafik, eftersom de kan vara störande.
  • Samma regler gäller om du ska titta på en video på din telefon eller surfplatta också. Hörlurar eller öronproppar är ett måste!
Metod 12 av 14:
Prata inte med föraren medan fordonet är i rörelse.
  1. Bild med titeln Betrakta på kollektivtrafik Steg 12
1. Det är farligt att distrahera föraren. Om du behöver varna dem om något, tryck på nödknappen på insidan av bussen eller tåget. Annars stör inte dem medan de gör sitt jobb.
  • Känn dig fri att tacka dig när du kommer av bussen, men! Bussförare uppskattar verkligen den lilla handlingen av vänlighet.
Metod 13 av 14:
Ät inte när du rider.
  1. Bild med titeln Betrakta på kollektivtrafik Steg 13
1. Hårda luktar kan vara lite mycket för en liten buss eller ett tåg. Om du tar mat på kollektivtrafiken, håll den förseglad i en lufttät behållare tills du går av. De flesta kollektivtrafik tillåter inte att äta eller dricka på sina fordon, så det är bättre säkert än förlåt.
  • Det är helt bra att ta en sippa vatten medan du är på ett långt tåg eller bussresa.
  • Om du har några wrappers, spara dem i fickan tills du kommer till en papperskorgen. Skräpa inte på bussen eller tåget.
  • Rök inte på bussen eller tåget, antingen. De flesta kollektivtrafikorganen har förbjudit detta också.
Metod 14 av 14:
Täck din mun när du hostar eller nysar.
  1. Bild med titeln Betrakta på kollektivtrafik Steg 14
1. Försök att inte sprida dina bakterier till alla andra runt dig. Om du måste hosta eller nysa, täcka din mun och näsa med din armbåge (inte din hand). Ta med dig en vävnad med dig bara om din näsa börjar springa och försök att inte röra andra passagerare om du är sjuk.
  • Nysning eller hosta i handen kan fortfarande sprida bakterier. När du nysa eller hosta i handen och sedan röra ett dörrhandtag eller sittplats, är det detsamma som om du bara nysade överallt.

Tips

Håll fötterna av platserna för att undvika att smutsiga dem för andra passagerare.
Dela på det sociala nätverket:
Liknande