Hur man undviker folkmassor i masstransitering

Den här guiden går över grundläggande strategier för att undvika folkmassor på masstransitering. Fokus ligger på tågbaserad transit, som kännetecknas av ett relativt regelbundet schema, vanligt dagligt användningsmönster, och inga signifikanta skillnader i tid som tas för den faktiska resan baseras på tid på dagen. Några av strategierna gäller också för andra former av transitering. De strategier som diskuteras varierar när det gäller den flexibilitet de behöver från dig och de andra saker du kan behöva ge upp för att undvika folkmassor.

Några av de masstransiteringssystem som undersöktes när de sammanställde dessa tips är San Francisco Bay Area Rapid Transit (Bart), New York City tunnelbana, Paris Metro, Chicagos järnvägssystem och transiteringssystemen i Tokyo, Peking, Shanghai, Seoul, Delhi och Mumbai.

Steg

Metod 1 av 5:
Väljer platsen inom stationen där du kommer ombord på tåget
  1. Bild med titeln Undvik folkmassor i masstransiteringssteg 1
1. Förstå hur platser på plattformen motsvarar bilar av tåget
  • Några av de mer moderna masstransiteringssystemen, särskilt de i Östasien (Seoul, Hong Kong, Peking och andra delar av Kina) har plattformsdörrar som anpassar sig till dörrarna på det ankommande tåget och öppet synkroniserat med det ankommande tåget. Äldre masstransiteringssystem har markörer som indikerar var tågdörrarna kommer att placeras när tåget stannar. Plattformsdörrarna och / eller markörerna kan ge dig en uppfattning om hur tåget kommer att sluta.
  • Vissa masstransiteringssystem kör tåg av variabel längd. Stationen är utformad för att tillgodose den maximala tåglängden. Hur kortare tågstopp kan bero på transiteringssystemet. Till exempel, för Bay Area Rapid Transit System, stoppar tåg ungefär i mitten, med en subtilitet: medan tåg med ett jämnt antal bilar stannar exakt i mitten, tåg med ett udda antal bilar lämnar en extra bils värde av tomt utrymme på framsidan. Vissa transiteringssystem frontjustera, jag.e., Den främre bilen stannar alltid vid en viss punkt oavsett tåglängd. Andra bakre justera, jag.e., Den bakre bilen stannar alltid vid en viss punkt oavsett tåglängd.
  • Mass-transiteringssystem med variabel tåglängd visar generellt explicit information om längden på det ankommande tåget i de elektroniska displayerna. Observera att denna information kanske inte är tillgänglig som en del av det vanliga schemat eftersom längden på tåg kan vara en funktion av dynamiska faktorer som tillgänglighet av bilar och förväntad passagerarbelastning.
  • Vissa stationer har information om hur tåg av olika längder kommer att sluta. Informationen kan visas dynamiskt (i.e., För nästa tåg) eller som statisk skylt som beskriver hur olika tåglängder kommer att behandlas.
  • Bild med titeln Undvik folkmassor i masstransiteringssteg 2
    2. Bestäm den minst trånga bilen och minst trångt ingång i bilen, för resor utan överföringar.
  • Bestäm vad som är bilen mest sannolikt att ha sittplatser vid den tidpunkt då du styr det om ditt enda mål är att hitta utrymme att sitta. Efterföljande trängsel av bilen är inte för relevant.
  • Om utrymme att sitta är ute av frågan ändå, och ditt mål är att hitta en bil som kommer att ha den minst nivån på trängsel under resan, är det också viktigt att överväga belastningen vid framtida stationer.
  • I allmänhet beror fördelningen av lasten av ombordstigningspassagerare vid varje station på stationslayouten. Bilar som är närmare ingångspunkterna till stationens plattform tenderar att vara mer trångt, eftersom många människor, inklusive de som anländer "precis i tid" att ta tåget och de som inte försöker omplacera inom stationen, tenderar att ta den bilen. Därför, på stationen där du är ombordstigning, det är viktigt att utforma Allt stationerna innan du.
  • Ett typiskt masstransiteringssystem kommer att ha relativt liknande mönster för de flesta av sina stationer, så du kan kanske använda allmänt tillgänglig heuristik på trångthet för ditt masstransiteringssystem. Till exempel, för San Francisco Bay Area Rapid Transit (Bart), tenderar de mellersta bilarna att vara de mest trånga och de främre och bakre bilarna som är minst trånga. Detsamma gäller för Japans tågsystem. För F- och L-tågen på New York Citys tunnelbanesystem är de främsta bilarna på 4-biltåg de mest trånga, och de bakre bilarna är de minst trånga, medan 6 biltåg är mer trångt i mitten.
  • Vara kogniserande av tågets längd när de gör dessa beräkningar. Om du förväntar dig att tåget är längre än det är, kan du sluta vänta på en del av plattformen där tåget inte kommer sluta.
  • Bild med titeln Undvik folkmassor i masstransiteringssteg 3
    3. Tänk på hur nära din bil kommer att vara till tåget kommer du att överföra till, för resor med överföringar.
  • För Bart, när du överför från kortare tåg till längre tåg över en öplattform, är det särskilt viktigt att vara på framsidan eller baksidan av det kortare tåget, annars kommer du att vara för långt från den främre eller bakre bilen på det längre tåget. Men när det överförs från ett längre tåg till ett kortare tåg är det mer användbart att vara på bilen direkt motsvarande den främre eller bakre bilen på det kortare tåget som överförs till.
  • Läs den visade informationen som visas på vissa tunnelbanesystem (som Seouls tunnelbanesystem), om vilken del av stationen att gå ombord för att göra sin överföring mest effektiv.
  • Om trångtheten varierar avsevärt för bilar nära ingången till plattformen och bilarna långt borta, det kan vara bättre för dig att överväga ett tåg om du anländer precis i tid på plattformen och istället board nästa tåg för vilket du " Jag har tid att nå den rätta delen av plattformen. Men om du kan komma in i en bil som inte har sittplatser, men har bara ett måttligt antal personer som står, kan du migrera inom tåget till en mer lämplig bil (med risk för att störa några medföljande passagerare under din resa). Inte alla tåg tillåter människor att flytta mellan bilar under vanliga omständigheter.
  • Bild med titeln Undvik folkmassor i masstransiteringssteg 4
    4. Bli bekant med några speciella regler som ditt transiteringssystem har för vem som kan ombord på vilka bilar av ett tåg.
  • Mass transiteringssystem i många delar av Asien (Japan, Indien, Malaysia, Indonesien), Mexiko, Brasilien och några andra länder har några tågbilar reserverade för kvinnor. I vissa länder (som Japan) gäller dessa kvinnor endast under rusningstiden. Deras syfte är att minska förekomsten av sexuella trakasserier av kvinnor på masstransitering. Om du är en manlig passagerare, se till att du inte står vid de delar av plattformen där de kvinnor-bara bilarna slutar. Kvinnor är allmänt tillåtna att gå ombord på andra tågbilar också. Om du är kvinna, bekanta dig med ditt masstransiteringssystems konventioner om ombordstigningsbiljetter. I vissa masstransiteringssystem, som Mumbais förorts järnvägssystem, kan de kvinnor-bara personbilar vara mer trångt på vissa vägar under rusningstiden (eftersom de bara står för endast 25% av tågbilar och kvinnor kan ta hänsyn till en större bråkdel av resenärer längs några rutter). Således använder ett antal kvinnor av de allmänna tågbilarna.
  • Det kan finnas restriktioner i tider du kan ombord om du är ombordstigning med en cykel, eller nivån på trångt tåg när du kan gå ombord. Till exempel tillåter Bart inte cyklar i den första bilen, och tillåter inte cyklar i de tre första bilarna under rusningstiden.
  • Vissa transiteringssystem har speciella tågbilar med begränsad åtkomst och högre biljettpriser. Ett exempel är Mumbais förorts järnvägssystem, som har "första klass" Coaches, där biljetter kostar 8 gånger den allmänna biljettkostnaden (men med månadsöverförd är kostnadsförhållandet bara 4). En del av syftet med den höga kostnaden är att göra biljetterna tillräckligt oöverkomliga att "första klass" bilar blir inte för trångt, så om du är avvikande för att tränga det här alternativet kan det vara värt att utnyttja.
  • Metod 2 av 5:
    Välja din tid för avgång
    1. Bild med titeln Undvik folkmassor i masstransiteringssteg 5
    1. Ta reda på hur trångt varierar av avgångstiden för ditt tåg. Forskning har visat att trångthet kan variera mycket tungt med även små förändringar i avgångstiden, och att man väljer en mer lämplig avgångstid kan förbättra din reseupplevelse.
    • Den enklaste modellen är att trångtheten följer en två-toppad fördelning, med de toppar som uppstår under morgonen och kvällens rusningstider. Om den här enkla modellen gäller ditt masstransiteringssystem, bör du försöka välja resetider som är så långt som möjligt från respektive toppar, med förbehåll för andra begränsningar (som när du behöver gå till jobbet, vad är det tidigt du kan Stå upp, när du kan gå av, och när du behöver komma hem).
    • En komplikation är att transiteringssystemen varierar både frekvensen av tåg och längden på tåg vid tid på dagen. Därför kan den belastning du ser i din tågbil inte skala i synkronisering med den övergripande systembelastningen. En konsekvens av detta är att belastningen kan vara multi-toppad: till exempel kan det finnas en topp under den faktiska morgonhastigheten timme, och det kan vara en annan topp när rusningstiden blir nedskalad. Mönster varierar kraftigt baserat på ditt masstransiteringssystem.
    • En annan relativt liten komplikation uppstår i de fall där masstransiteringssystemet har ett viktigt företag / finansdistrikt eller universitetsstopp som de flesta pendlare reser till. I det här fallet tenderar belastningen att vara max för tåg som kommer till det finansiella distriktet nära början av en timme eller halvtimme, i linje med typiska rapporteringstider för arbete eller studie. Men detta fenomen är vanligtvis inte tillräckligt skarpt eftersom affärsdistriktet sällan är koncentrerat.
  • Bild med titeln Undvik folkmassor i masstransiteringssteg 6
    2. Om din station är en "brytpunkten" station, se till att du kommer tillräckligt bra i förväg om ditt tågs schemalagda tid för att vara i huvudet på linjen för din tågbil.
  • A "brytpunkten" Station är en där passagerarbelastningsfaktorn korsar underifrån till över 1, i.e., Tågbilen du är intresserad av ombordstigning går från att ha några tomma platser för att ha några personer som står. De flesta stationer tippar inte punktstationer: För de flesta stationer är antingen passagerarbelastningsfaktorn både i början och slutet mindre än 1, eller passagerarbelastningsfaktorn både i början och änden är större än 1.
  • Baserat på lastmönstren för din morgontransit, bör du kunna räkna ut om din station sannolikt kommer att vara en tipppunktsstation (Observera att tipppunktstationen kan variera med daglig fluktuation, dock för en viss tid på dagen och en given bil, det är vanligtvis en av 2-3 intilliggande stationer.
  • Om din station är en tipppunkt, betyder det om du är bland den första eller den sista att gå ombord på tågbilen. I det här fallet kan det vara lite tidigt att gå ombord på din tågbil göra skillnaden mellan att få en plats och inte sitta. Du måste observera när linjen för din tågbil börjar bilda för att bestämma din optimala ankomsttid.
  • Om du är på en tipppunkts station, och du anländer just i tid för att fånga ett tåg kan det vara bättre att låta det avvika och fånga nästa tåg, med tanke på ungefär lika stora nivåer.
  • Metod 3 av 5:
    Spela systemet med alternativa rutter
    1. Bild med titeln Undvik folkmassor i masstransiteringssteg 7
    1. Överväga ombordstigning på en annan station.
    • Om du är nära två stationer, kan ombordstigning på stationen tidigare i linjen låta dig få en mindre trångt bil. Observera att detta är särskilt viktigt om stationen du brukar bräda på är en tipppunktsstation.
    • Flipsidan är att kostnaden och tiden för resor kan öka lite. Detaljerna beror på huruvida ditt transiteringssystem använder en fast biljettpris eller variabel biljettmodell, och, när det gäller variabla priser, på de specifika formerna av hur de olika ursprungsstationerna skiljer sig åt med avseende på priserna till din destination.
  • Bild med titeln Undvik folkmassor i masstransiteringssteg 8
    2. Överväga att åka i riktning motsatt att resa och sedan överföra. Till exempel kan du överväga en kort tur till en station som tidigare är på din linje, genom att gå ombord på ett tåg i motsatt riktning. I huvudsak, åka i motsatt riktning så långt som behövs för att komma före tipppunkten.
  • Med de flesta masstransiteringssystem är överföring av system och du medför därför inte några ytterligare direkta finansiella kostnader. Men Paris Metro är ett undantag: För många stationer måste du lämna systemet för att kunna gå ombord på tåget i motsatt riktning (men för dem med obegränsade pass, som inte är för dyra i Paris, Avsluta och komma in i stationen ställer ingen extra kostnad). Se därför till att du har bekräftat att det är möjligt att byta till linjen i andra riktningen utan extra kostnad innan du anser denna strategi.
  • Denna strategi ökar din totala resetid av två skäl: Du har nu lagt till en tvåvägsresa till en punkt längre upp i raden, och du har lagt till en extra överföring mellan tåg.
  • Strategin minskar inte den övergripande trängseln i din tågbil. Det kan dock tillåta dig att få sittplatser i din tågbil.
  • Alla fördelar du uppkommer när det gäller att få ett säte upphävs vid din nästa överföringspunkt. Således är denna strategi inte mening för ett kort första ben av en resa.
  • Bild med titeln Undvik folkmassor i masstransiteringssteg 9
    3. Överväg att undersöka okonventionella ruttöverföringar för ett komplicerat system.
  • Denna strategi kan vara relevant om ditt tunnelbanesystem har många olika crossover-punkter för överföring mellan linjer. Exempel på tunnelbanesystem med tillräcklig komplexitet för att göra optimering användbara är de i Paris, Peking och Seoul. Faktum är att det är empiriskt bevis på betydande antal människor som tar längre vägar i Seoul för att undvika folkmassor.
  • Metod 4 av 5:
    Bestående publiken
    1. Bild med titeln Undvik folkmassor i masstransiteringssteg 10
    1. Efter ombordstigning, flytta till en del av bilen som för närvarande är mindre trångt och är mindre benägna att bli trångt. Observera dock undantaget för det första benet av en överföring.
    • Människor brukar kluster nära dörrarna, av olika skäl som har varit föremål för psykologisk studie. Områdena längre från dörren, som kan vara i mitten av bilen eller i ändarna (beroende på bildesignen) kan därför vara en bättre plats att stå.
    • Tänk på en nackdel med detta: Om du är längre från dörren, finns det en större massa människor att vada genom att spåra tåget. Om tåget sannolikt kommer att vara trångt vid den tid du avslutar, måste du väga den nackdelen.
    • Om detta är ett kort första ben av en resa (jag.e., Du har för avsikt att överföra till ett annat tåg) Det kan vara att föredra att stanna nära dörren så att du kan gå snabbare och göra det snabbare i det andra tåget.
    • Som en allmän regel är det lätt att flytta inom tåget om passagen har en enda kolumn upptagen och rymmer två kolumner, eller har två kolumner upptagna och rymmer tre kolumner. Om detta är sant vid din inresa och utgång, men tåget blir mer trångt däremellan, är dessa strategier värda.
  • Bild med titeln Undvik folkmassor i masstransiteringssteg 11
    2. Följ standardkonventionerna i ditt Mass Transit-system för att minimera det utrymme du tar och i vilken utsträckning du antagerar med passagerare.
  • På masstransiteringssystem med måttliga nivåer av trängsel men i allmänhet bra säkerhetsregister rekommenderas det att, om du bär ryggsäckar, placerar du sedan framför eller mellan fötterna.
  • På masstransiteringssystem som uthärdar mycket tung trängsel, riskerar du ryggsäcken vid dina fötter som är separerade från det, på grund av antingen pickpockets eller folkmassans rörelse. På sådana system rekommenderas att du reser ljus. Vissa människor följer träningen att bära ryggsäcken på framsidan för att minimera risken för stöld och separation från deras egendom.
  • Var noga med att hålla fast vid räcken. Crowds kan bli mer frustrerande om du fortsätter att stöta på människor när tåget ändrar riktning eller stannar eller börjar plötsligt.
  • Undvik att göra höga ljud eller på annat sätt uppmärksamma dig själv som det kan få dig till slagsmål med andra i publiken och förstöra din dag. Detta är särskilt viktigt i mycket trånga transiteringsförhållanden och vid höga temperaturer.
  • Metod 5 av 5:
    Undvika dåliga situationer
    1. Bild med titeln Undvik folkmassor i masstransiteringssteg 12
    1. Var medveten om systemövergripande förseningar. Registrera dig för e-postmeddelanden, Twitter-meddelanden, eller någon annan lämplig anmälningstjänst från din transitbyrå. Detta gör att du kan informeras om systemövergripande förseningar innan du går in i systemet.
    • När det gäller en systemövergripande försening måste du överväga två faktorer: med tanke på att resetiden är större, måste du ange tidigare för att nå din destination i tid, mot det faktum att förseningar och trångt är hög rätt nu och kommer sannolikt att återgå till normal om du försenar din resa. Du måste förstå situationen baserat på din kunskap om hur snabbt transitbyrån återhämtar sig från förseningar och andra faktorer för att göra en informerad dom.
  • Bild med titeln Undvik folkmassor i masstransiteringssteg 13
    2. Var medveten om andra faktorer som orsakar höga folkmassor (även i avsaknad av systemförseningar).
  • Sporthändelser, musikfestivaler och politiska rallyer kan orsaka att vissa vägar blir mycket trångt för speciella tidsintervall. Om du inte har för avsikt att delta i den specifika händelsen, och ha lite flexibilitet angående tid eller resväg, försök att undvika massorna.
  • I vissa fall kan problem med alternativa transportlägen (t.ex. trafikstockningar på motorvägar) leda till större trängsel på masstransitering.
  • Bild med titeln Undvik folkmassor i masstransiteringssteg 14
    3. Om du ser ett tåg som är mer trångt än vanligt, var smart om att gå ombord.
  • Lyssna på kontroller, stationagent eller tågoperatörsmeddelanden som förklarar situationen, inklusive information om huruvida den extra trängseln är en egenskap i det tåget ensam eller en systemövergripande fördröjning.
  • Om ett annat mindre trångt tåg ligger precis bakom, kommer operatören vanligtvis att meddela detta.
  • Använd din allmänna förståelse för hur lasten varierar med tid på dagen för att göra en informerad dom. Om lasten fortfarande ökar (i.e., Den aktuella tiden är innan Rush Hour Peak) då är ombordstigning nu bättre än ombordstigning senare. Om lasten minskar i förväntan kan det vara bättre att fördröja ombordstigning.
  • Överväga att rida i motsatt riktning, som diskuteras i metod 3.
  • Bild med titeln Undvik folkmassor i masstransiteringssteg 15
    4. I dåliga situationer, överväga att använda alternativa transportsätt.
  • Överväga att gå, köra, ta en buss eller använda transporttjänst på begäran.
  • Tågsystemet kan föreslå alternativa reseformer och kan till och med erbjuda rabatter på användningen av dessa alternativa reseformer för att lindra trängsel.
  • Tips

    Om du har turen att kunna välja din start och sluttid för arbete, och Mass Transit Crowdedness är ett stort problem, välj arbetstider så att du inte reser under rusningstiden. Du gör inte bara din egen rida roligare men också förbättra erfarenheten av rusning timmars resenärer lite.
  • För fritidsresor, bör du ägna särskild uppmärksamhet åt hur trångt varierar med tiden. Om du inte har en legitim anledning att resa under rusningstid, gör det inte.
  • Tänk på att många andra vanliga pendlare redan har gjort mycket liknande observationer, så din uppsida från denna strategi kan begränsas. Som en allmän regel skulle regelbundna pendlare ha fångat till de flesta uppenbara mönster. Men du kommer sannolikt fortfarande att kunna få lite värde från att vara cognizant av mönster av trånghet med bil, station och resa.
  • Håll raffinering av din förståelse baserad på din faktiska reseupplevelse. Efter bara några resor kommer du att ha tillräckligt med kunskap om trångt mönster för att kunna fatta välgrundade beslut. Nyckeln är att fortsätta att observera och uppdatera din mentala modell av trafikmönster.
  • Varningar

    Säkerhet kommer först. Var inte i en sådan rush att få en plats eller slå folkmassorna som du äventyrar er eller andra på plattformen eller tåget.
  • Slå en noggrann balans mellan att komma och vara artig och omtänksam av andra. Ibland kan människor vara för artiga (försöker undvika att andra passagerare ska flytta) som leder till mycket trängsel i en del av tåget medan andra är tomma. Sådan artighet är inte i ditt bästa intresse och kan inte hjälpa andra mycket. Men kör inte roughshod på andra i ditt försök att ta en plats eller flytta till en mindre trångt del av tåget.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande