Hur man skapar ett hem-helgedom (hinduism)

I hinduism är det viktigt att inte bara besöka tempel och utföra pilgrimages utan också att skapa ett hem helgedom för daglig dyrkan. Var det enkelt eller dyrt, ett hem helgedom är ett heligt utrymme så länge det är närmade sig med hängivenhet och kärlek. Börja med en plan yta, placerad låg till marken och pryder den med bilder och statyer av gudarna. Inkludera behållare för dina erbjudanden och andra föremål som ljus och rökelse för att engagera sinnena under din andliga övning.

Steg

Metod 1 av 3:
Väljer en yta för din helgedomTrött på annonser? Uppgradera till PRO
  1. Bild med titeln Skapa ett hem helgedom (hinduism) Steg 1
1. Välj ett lugnt hörn av ditt hem för att placera din helgedom. Detta utrymme kan vara ett lugnt hörn av ett vardagsrum i ditt hem, eller det kan vara ett helt separat rum. Om du kan, försök att välja ett fridfullt utrymme som kommer att vara fritt från distraktioner.
  • Om du behöver, kan du använda en liten hyllbord mot väggen i ditt kök eller vardagsrum. Var noga med att rensa distraktionsrummet innan du börjar din dyrkan.
  • Bild med titeln Skapa ett hem-helgedom (hinduism) Steg 2
    2. Köp en färdig helgedom för en mer utsmyckad grund. Om du vill, kan du köpa en stor, utsmyckad struktur avsedd för användning för ditt hem helgedom. Några specialaffärer och online-återförsäljare gör stående tempelliknande strukturer med kolumnarstöd och tak som är vackert inredda.
  • En fördel för en speciellt utformad helgedom är att det ser ut och känns annorlunda än de andra möbelstyckena och utrymmena i hela ditt hem.
  • Överväg att prova en hantverkare för att skapa ett anpassat hemhem för dig om du vill ha något specifikt.
  • Bild med titeln Skapa ett hem helgedom (hinduism) Steg 3
    3. Hitta ett litet, lågt bord för att använda för en enkel hushållsbråk. Välj ett lågt, smalt bord som ett soffbord eller ett sidobord för att tillgodose dina viloläge. Du kan använda ett nytt bord eller en du redan äger, men bordet ska inte användas för något annat.
  • Om du är orolig för små barn eller husdjur som stör din helgedom, välj ett bord som står högre av golvet.
  • Använd inte en yta som du redan använder för andra ändamål, som slutet av ditt middagsbord eller sidan av ett skrivbord. Helgen ska hållas som ett heligt utrymme, separat från andra dagliga aktiviteter.
  • Bild med titeln Skapa ett hem helgedom (hinduism) Steg 4
    4. Vänd en hylla eller väggutrymme i ett litet hemhögt. Tekniskt kan du använda någon typ av yta för din egen helgedom. Om du är kortfattad, använd en betecknad garderobshylla eller skåp som din helgedom. Även några bilder av gudarna (Murtis) som visas på en vägg kan fungera som en mycket liten helgedom, så länge du behandlar utrymmet med hängivenhet och helighet.
  • Ta bort alla andra objekt från hyllan och rengör det för att förbereda det för användning som en helgedom.
  • Använd inte hyllan för någon annan lagring när det blir ditt hem helgedom.
  • Metod 2 av 3:
    Adorning din helgedomTrött på annonser? Uppgradera till PRO
    1. Bild med titeln Skapa ett hem-helgedom (hinduism) Steg 5
    1. Placera bilder eller statyer av gudarna, som kallas Murtis, på din helgedom. En murti kan vara en ikon, tryckt bild eller staty, och var och en representerar en viss Gud. Om du använder en sten- eller metallstaty som en murti, placera den i mitten av din helgedom i en djup skål, helst av mässing eller silver. Skålen kommer att fånga något heligt vatten eller mjölk du häller under murti badritualer. Inkludera 1 eller mer murtis av något format för att representera vilka gudar du vill dyrka.
    • Om du inte har en staty, får du en bild av guden och placera ett ark av koppar bakom det innan du sätter det i en ram. Ställ den här ramen på din helgedom.
    • Krishna och Elephant-headed GUD Ganesh är populära val för hemhem.
    • För enkel rengöring, sätt upp ett avlopp som går från skålen till en burk som ligger under eller bredvid altaret för att fånga vattnet eller mjölken. Annars, efter varje ceremoni, måste du ta bort Murti från skålen och häll ut vätskan.
  • Bild med titeln Skapa ett hem-helgedom (hinduism) Steg 6
    2. Dekorera helgedomens yta och murtis med utsmyckade tillbehör. För att lägga till en dekorativ touch som är värdiga för gudarna, hitta ett utarbetat bit av tyg för att täcka hyllan eller bordet du använder som din helgedom. Du kan också samla juveler, tillbehör, blomma kransar och andra dekorationer för att klä på din murtis. Dessa kan vara lika utarbetade eller så ödmjuka som du vill.
  • När din hängivenhet ökar med daglig dyrkan på detta heliga utrymme i ditt hem, vill du naturligtvis förbättra sin skönhet för att behaga gudarna.
  • Överväg att lägga till en Yantra, en bild bestående av geometriska former som representerar gudar, till din helgedom tillsammans med murtis. Dessa är ofta användbara för meditation.
  • Bild med titeln Skapa ett hem helgedom (hinduism) Steg 7
    3. Inkludera metallbehållare för dina erbjudanden till gudarna. För att göra tillgång till vatten, inkludera en vattenkopp och en liten sked på din helgedom. Du kan också inkludera en skål som kan hålla obruten, okokt ris med gurkmeja och en annan skål eller bricka för att hålla lös blomblad eller färska, stamlösa blommor. Om du planerar att göra erbjudanden av färsk frukt eller kokad mat under dyrkan, behöver du en skål eller täckt behållare för det också.
  • Använd mässing och silver för dessa behållare, om möjligt.
  • Placera skålarna direkt på helgedomen eller ordna dem på stora metallbrickor.
  • Bild med titeln Skapa ett hem helgedom (hinduism) Steg 8
    4. Ljus din helgedom med en mängd olika lampor. Du kan inkludera en stående oljelampa (DiPastambha) till ljus under Puja och hela dagen. Inkludera en kamferlampa (Karpura) för användning under Puja också. Lägg till ett ljus med en bomullsdel (DIPA) som kan användas för speciella tillfällen till din helgedom.
  • Inkludera andra lampor och ljus runt rummet för att lägga till ytterligare ljus.
  • Bild med titeln Skapa ett hem-helgedom (hinduism) Steg 9
    5. Engagera sinnena med föremål som klockor och rökelse. Förutom det vackra utseendet på din helgedom och erbjudanden av mat du gör till gudarna, inkluderar saker som närmar dina andra sinnen. Du kan till exempel använda en metallklocka (GHANTA), rökelse (Agarbhatti) och en rökelsebrännare för att skapa ljud och dofter medan du dyrkar på din helgedom. Få en sträng av bönpärlor (Mala) för att hålla som du ber.
  • Drapera dina bönpärlor på Murti när du inte dyrkar på din helgedom.
  • För att lägga till ett taktilt element, hitta en utsmyckad kudde att sitta på eller ett mjukt sjal du kan bära under dyrkan.
  • Överväga att inkludera en musikkälla som en CD-spelare eller högtalare så att du kan lyssna på mantra eller musik.
  • Bild med titeln Skapa ett hem helgedom (hinduism) Steg 10
    6. Personifiera din helgedom med foton av familjemedlemmar och mentorer. För att hedra guruen på din line, placera sin bild på helgedomen eller på en närliggande vägg. Överväg att lägga till bilder av dina mentorer och andra familjemedlemmar, som förfäder eller barn, att fira och hedra de speciella personerna i ditt liv.
  • Du kan också personifiera ditt helgedom med en journal, om det här är en del av din andliga övning.
  • Metod 3 av 3:
    Dyrka på ditt hem helgedomTrött på annonser? Uppgradera till PRO
    1. Bild med titeln Skapa ett hem helgedom (hinduism) Steg 11
    1. Öva Puja på ditt hem helgedom dagligen. Utför Puja, den traditionella ceremonin av dyrkan och erbjudande, varje dag. Har huvudet på ditt hushåll samla hela familjen tillsammans för att dyrka, eller slutföra ritualen själv. Tänd en lampa och gör ett ödmjukt erbjudande till Gud när du ber. Traditioner varierar mycket över hinduismen, men utför din med ren hängivenhet och även de mest enkla handlingarna kommer att bli heliga.
    • Några traditioner inkluderar att bada Murti i vatten eller mjölk och distribuera den välsignade vätskan till andra tillbedjare, bränna rökelse, reciterar sanskritchantar och ringer GHAKA-klockan när du gör erbjudanden.
    • Tidig morgon är en vanlig tid för Puja, men du kan också dyrka senare på dagen.
    • Kom till ditt hem helgedom för meditation, hängiven sång, eller bön utanför din dagliga Puja-övning.
  • Bild med titeln Skapa ett hem helgedom (hinduism) Steg 12
    2. Behandla ditt hem helgedom som ett heligt utrymme med kärlek och hängivenhet. Storleken och ornadheten hos din helgedom spelar ingen roll. Oavsett vilken typ av helgedom du har, behandla det som ett heligt utrymme för att ansluta till gudarna. Uttrycka din uppriktiga tro med kärlek och hängivenhet. Närma sig ditt hem helgedom med vördnad och vård, som om det var ett tempel.
  • Om du inte dyrkar regelbundet med en uppriktig och hängiven avsikt, kommer Guds Ande inte att vara närvarande i Murtis och din helgedom ska inte vara ett heligt utrymme.
  • Bild med titeln Skapa ett hem helgedom (hinduism) Steg 13
    3. Avstå från att använda helgedomen för något ändamål utanför dyrkan. Använd inte bordet som avslappnad förvaring. Istället, behåll din helgedoms helighet genom att hålla den ren. Håll rodnad och icke-andliga föremål bort från det. Se till att det är ur sättet för utkast eller störningar.
  • Avstå från att flytta objekten av helgedomens yta och använda bordet för något annat. Håll det som-är och bryr sig regelbundet.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande