Hur man klassificerar djur

Från den humblest maneter till de mest avancerade primaterna rymmer djurriket ett extremt varierat urval av organismer. Det beräknas att mellan 9 och 10 miljoner unika arter av djur finns på jorden. För att organisera ett sådant enormt spektrum av mångfald använder biologer ett system för klassificering som involverar stratifierad "rang" de gruppdjur enligt deras likhet. Med övning, navigering av detta system är inget problem!

Steg

Del 1 av 3:
Förstå en taxonomi tabell
Taxonomiska livsledningar
RangBeskrivningExemplar
RikeDen största av de traditionella taxonomiska lederna. Delar livet i breda, inkluderande kategorier.Animalia, Plantae, Bakterie
ProvinsStora grupper Delar medlemmar av ett kungarike i kategorier baserat på vissa breda strukturella och genetiska likheter.Chordata, Magnoliophyta, Proteobakterier
KlassMedelnivå gruppering vidare uppdelande medlemmar av en phylum i mer specifika kategorier baserade på kroppsplan, gemensamt anor, etc.Mammal, Magnoliopsida, Gamma proteobakterier
OrdningGruppering av delningsmedlemmar i en klass i undergrupper, som delar specifika, slutgiltiga funktioner och gemensamma anor. Det allmänna namnet för en grupp djur kommer ofta från sin orderrankning - e.g., Medlemmar av order primater kallas ofta kollektivt "apor".Primater, Rosales, Enterobacteriales
FamiljGanska specifik gruppering - Delar medlemmar i en order i logiska, igenkännliga grupper av relaterade organismer. Familjens namn slutar det ofta "ae".Hominidae, Rosaceae, Enterobacteriaceae
SläkteSpecifik gruppering som delar medlemmar i en familj i kompakta grupper av närbesläktade organismer. Nästan alla Generas medlemmar är direkta efterkommande av en enda gemensam förfader. Släktnamnet utgör första delen av en organisms vetenskapliga namn, som alltid sätts i kursiv.Homo, Rubus, Escherichia
ArterMest specifika klassificering. Art rankningar avser en exakt specifik grupp av organismer som är väsentligen identiska med avseende på morfologi. Endast medlemmar av samma art kan uppfödas för att producera livskraftiga avkommor. Artens namn bildar andra delen av en organisms vetenskapliga namn och är alltid i kursiv.sapiens, rosifolius, coli
  1. Bild med titeln Klassificera djur Steg 1
1. Lär dig om de taxonomiska klassificeringssystemen som används för att identifiera djur. Detta system för klassificering av djur baserat på deras egenskaper var ursprungligen härledd från 1700-talets arbete av botanist Carl Linnaeus. Men i allmänhet, när biologer talar om taxonomiska led, hänvisar de till de sju "huvudsaklig" led, listade i tabellen nedanifrån från mest inkluderande till de flesta exklusiva. Observera att posterna i "Exemplar" kolumnen är färgkodade för att visa den taxonomiska "väg" att klassificera tre exempel organismer.
  • Uppgifterna i rött följer vägen för Homo sapiens, eller människor (ett djur).
  • Posterna i blått ger exemplet på Rubus Rosifolius, eller den västra indiska hallon (en växt).
  • Inlägget i grönt är ett exempel på Escherichia coli, allmänt känt som e. coli (en bakterie).
  • Bild med titeln Klassificera djur Steg 2
    2. Memorera mnemonic "Kung Phillip kom över för Gimlets lördag" Att komma ihåg de taxonomiska lederna. En mängd olika mnemonics, inklusive den här, är användbara för att komma ihåg de sju huvudsakliga taxonomiska lederna - rike, phylum, klass, order, familj, släkt och art - och deras order. Den första bokstaven i varje ord i mnemonic motsvarar den första bokstaven i varje taxonomisk rang i ordning. Med andra ord, "Kung" motsvarar "rike", "Phillip" motsvarar "provins", och så vidare.
  • Bild med titeln Klassificera djur Steg 3
    3. Flytta från inkluderande att exklusivt när du klassificerar. Till exempel kan varje djur klassificeras enligt Kingdom Animalia, men bara ett mycket specifikt djur passar in i arten "Homo sapiens". När du flyttar genom varje ranking från Kingdom hela vägen till arter, måste alla djur du klassificera mer och fler krav som ska klassificeras i en given kategori.
  • Bild med titeln Klassificera djur Steg 4
    4. Klassificera ett djur baserat på dess morfologi. En stor del av att klassificera ett djur identifierar sin morfologi. Morfologi avser ett djurs interna och yttre egenskaper. Till exempel har det päls eller vågar? Vilken typ av mage har det? Att veta om de djurs egenskaper du vill klassificera hjälper dig att göra det här korrekt.
  • Del 2 av 3:
    Tilldela en taxonomisk klassificering
    1. Bild med titeln Klassificera djur Steg 5
    1. Börja i Kingdom Animalia. Alla djur är per definition medlemmarna av Kingdom Animalia (ibland också kallad "Metazoa"). Alla organismer inom riket är djur och alla organismer utanför kungariket är inte djur. Således, när du klassificerar djur, kommer du alltid arbeta inom denna stora "paraply" kategori.
    • Förutom Animalia, är de andra taxonomiska kungarna plantae (växter), svampar (svampar), protista (encelled eukaryoter) och monera (prokaryoter).
    • Som ett löpande exempel, låt oss försöka klassificera anatomiskt moderna människor enligt reglerna för taxonomisk klassificering. Människor lever, andas djur, så vi börjar i riket Animalia, enligt ovan.
  • Bild med titeln Klassificera djur Steg 6
    2. Tilldela ditt djur a provins. Phylum (plural: Phyla) är rankningen direkt under parasollkategorin Animalia. Det finns 35 olika Phyla i Kingdom Animalia. Mycket grovt sett grupperar varje phylum sina medlemmar enligt generell morfologi. Till exempel har medlemmar av Phylum Chordata alla en styv stavliknande struktur som löper längs längden på kroppen (e.g. en ryggrad), med en ihålig dorsal nervkabel ovanför och en tarm under, medan medlemmar av Phylum Echinodermata alla har femspetsad radiell symmetri och ett varumärke "taggig" hud.
  • Var medveten om att taxonomiska led skapades före tillkomsten av modern genetikteknik. Därför grupperade inkongruiteter mellan organismer tillsammans i en phylum och deras faktiska genetiska likheter kan existera. Det innebär att vissa Phyla har givit upphov till andra. Till exempel, platyhelminthes (flatworms) som ger upphov till animaliska phyla med en genomgående gut.
  • I vårt exempel skulle vi klassificera människor i Phylum Chordata, eftersom vi har en ihålig dorsal nervkabel ovanför en ryggrad.
  • Bild med titeln Klassificera djur Steg 7
    3. Tilldela ditt djur en klass. Efter Phylum ranking kommer ett djurs klassrankning. Över hela djuret Phyla finns det 111 olika klasser totalt. I allmänhet grupperas medlemmarna i en klass tillsammans baserat på deras genetiska och / eller morfologiska likheter. Nedan finns några exempel på klasser inom Phylum Chordаta:
  • Mammalia (däggdjur) - varmblodig, med hår, ett fyrkvälligt hjärta och bröstkörtlar för utsöndring av mjölk. Vanligtvis (men inte alltid) ge levande födelse.
  • Aves (fåglar) - varmblodig, äggläggning, med ett fyrkvälligt hjärta, fjädrar och vingar.
  • Reptilia (reptiler) - kallblodig, äggläggning, med skalor eller avskurar och (vanligtvis) tre-kammade hjärtan.
  • Amfibia (amfibier) - kallblodiga med tre-kammade hjärtan och (vanligtvis) en vattenbunden larval livscykel, vattengenomträngliga ägg och en hud som fungerar som andningsorgan.
  • Dessutom finns ett relativt stort antal klasser för fisk- och fiskliknande organismer inom fylum Chordata. Fisken är:
  • Osteichthyes - Bony Fish (Ray-Finned och Fleshy-Finned Fishes)
  • Chondrichthyes - Cartilaginous fisk (hajar, skridskor, hundfisk och strålar)
  • Agnatha - Jawless Fish (Lampreys och Hagfish)
  • I vårt exempel skulle vi gruppera människor i klassens Mammalia eftersom vi uppvisar de ovan angivna egenskaperna.
  • Bild med titeln Klassificera djur Steg 8
    4. Tilldela ditt djur en order. Efter klassrankningen kommer ett djurs order. Beställningar används för att gruppera djur i lätthanterade grupper som är mer specifika än de inkluderande filtvillkoren för fylum och klass men mindre specifika än släktet, art och så vidare. Till exempel är de två orderna inom klassreptilien:
  • Testudines - Sköldpaddor, sköldpaddor, etc.
  • Squamata - Ormar och ödlor
  • I vårt exempel skulle vi klassificera människor i orderprimaterna, tillsammans med apor, apor och våra utdöda proto-mänskliga föregångare.
  • Bild med titeln Klassificera djur Steg 9
    5. Tilldela ditt djur en familj. Efter ordergruppen börjar ett djurs taxonomiska klassificering bli ganska specifik. Till exempel kan en specifik mängd djurs gemensamma namn härledas från den latinska roten av sitt efternamn - Geckos (medlemmar i familjen Gekkonidae) heter det här sättet. Ett annat få exempel på familjer inom ordningen Squamata är:
  • Chamaeleonidae - Chameleons
  • Iguanidae - Iguanas
  • Scincidae - Skinks
  • I vårt exempel skulle vi klassificera människor i familjen hominidae, tillsammans med de stora aporna och tidiga proto-människor.
  • Bild med titeln Klassificera djur Steg 10
    6. Tilldela ditt djur ett släkt. Ett djurs släkt (plural: släkt) används för att differentiera det från andra typer av djur som kan vara ytligt lika eller till och med dela samma vanliga namn. Till exempel är medlemmarna i familjen Gekkonidae alla geckos, men medlemmarna av släktet Dixonius (Leaf-toed geckos) skiljer sig från släktet Lepidodactylus (scaly-toed geckos), och så vidare för alla 51 genera i familjen Gekkonidae.
  • I vårt exempel skulle vi klassificera människor i släktet Homo, som inkluderar moderna människor och de typer av tidiga mänskliga förfäder som är bekanta med populär kultur - Neanderthals, Cro-Magnons, och så vidare.
  • Bild med titeln Klassificera djur Steg 11
    7. Tilldela ditt djur en art. Ett djurs art är vanligtvis den mest specifika taxonomiska rankningen som den kan ha. Art är ofta definierade som individer som är liknande i utseende, kan uppfödas bland dem själva, men kan inte uppfödas med medlemmar av andra arter. Med andra ord kan endast djur som är i samma art kompisera med varandra och producera livskraftiga avkommor. Djur som inte är i samma art kan ibland producera avkommor, men dessa avkomma är nästan alltid sterila och kan inte producera egen avkommor (ett vanligt exempel är mullen, som inte kan reproducera och produceras genom att avela en häst och a åsna).
  • Var medveten om att djur inom samma art kan tyckas vara annorlunda trots att det är nära besläktat. Till exempel, en chihuahua och en stor danske ser ganska annorlunda ut, men är samma art.
  • I vårt exempel skulle vi äntligen klassificera människor i arten Homo sapiens. Denna kategori utesluter alla andra former av liv utom för människor. Observera att moderna människor kan ha ett brett utbud av morfologiska skillnader - olika storlek, ansiktsutseende, hudfärg, hårfärg, och så vidare. Ändå kan alla manliga kvinnliga par friska människor producera livskraftiga avkommor, så alla moderna människor är Homo sapiens.
  • Bild med titeln Klassificera djur Steg 12
    8. Tilldela ditt djur en underarter, vid behov. Som en allmän regel är ett djurs art den mest specifika klassificering som den kan ta emot. Det finns emellertid många undantag från denna regel där forskare ytterligare delar upp en art av djur i två eller flera underarter. En given art kommer alltid att ha två eller flera underarter eller ingen alls - aldrig bara en. En gemensam situation där undersynsklassificeringar är tilldelade är om vissa grupper av organismer är kapabla att producera livskraftiga avkomma, men inte gör det i naturen för geografisk separation, beteendemönster eller andra skäl.
  • I vårt exempel, om vi vill hänvisa till anatomiskt moderna människor (jag.e., Den typ av människor som bor i världen idag), vi kan använda underarten Homo sapiens sapiens att ytterligare skilja oss från Homo sapiens idaltu, en annan typ av proto-människa i Homo sapiens arter.
  • Del 3 av 3:
    Klassificera ett djur baserat på sitt vetenskapliga namn
    1. Bild med titeln Klassificera djur Steg 13
    1. Börja med ett djurs vetenskapliga namn. De sista två taxonomiska lederna, släktet och arten, som är de mest specifika för alla ledningar, används för ett djurs vetenskapliga namn. Med andra ord är ett djurs officiella namn genom vilket det är erkänt av forskare världen över det Släkte (aktiverad) följt av dess arter (ej aktiverad). Till exempel är det vetenskapliga namnet på moderna människor Homo sapiens Eftersom de tillhör släktet Homo och arten sapiens. Observera att ett djurs vetenskapliga namn är kursivt.
    • Eftersom ett djurs släkt och art är dess mest specifika taxonomiska klassificeringar, kommer det ofta att vara tillräcklig klassificeringsinformation för de flesta ändamål.
    • Om du inte känner till det vetenskapliga namnet på det djur du är intresserad av att klassificera, försök att söka på internet. Söka efter det vanliga namnet på djuret (e.g. "hund") tillsammans med "vetenskapligt namn". Du kommer snabbt att kunna hitta det vetenskapliga namnet på det här sättet.
  • Bild med titeln Klassificera djur Steg 14
    2. Använd djurets vetenskapliga namn som utgångspunkt för forskning. Eftersom ett djurs vetenskapliga namn är Dess släkt och art, om du vet ett djurs vetenskapliga namn, har du vanligtvis tillräckligt med information för att hitta resten av sina taxonomiska ledningar genom att använda dessa två som utgångspunkt.
  • Bild med titeln Klassificera djur Steg 15
    3. Arbeta bakåt genom varje grupp med hjälp av inferens. När du väl vet ett djurs vetenskapliga namn är det också möjligt att bestämma ett djurs taxonomiska klassificeringar genom inferens, med hjälp av ditt djurs morfologi, evolutionär historia och genetiska relationer till andra djur att välja sin familj, ordning och så vidare. Använd information du vet om arten för att hjälpa din sökning. Om möjligt, dubbelkontrollera dina slutsatser i en lämplig biologisk resurs eller lärobok.
  • Till exempel, i vår Homo sapiens Exempel, vi vet att människor delar en ny evolutionär förfader med andra stora apor (chimpanser, gorillor och orangutanger), vilket innebär att de båda tillhör samma familj (i det här fallet, hominiderna eller hominidae). Eftersom stora apor är primater, kan vi placera Homo sapiens I ordningens primater också. Härifrån är klass och fylum lätt. Självklart är alla primater däggdjur, så vi kan också säga att människor är i klassen Mammalia, och eftersom däggdjur har backbones, hör de också i Phylum Chordata.
  • Som nämnts i början av artikeln kommer alla djur att vara i rike Animalia oavsett deras andra taxonomiska klassificeringar.
  • Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande