Hur man firar den internationella dagen för biologisk mångfald



Den internationella dagen för biologisk mångfald (IBD för kort) hålls varje år den 22 maj. Varje år deltar människor som är unga och gamla från hela världen för att fira denna händelse för att visa sitt stöd för att bevara jordens biologiska mångfald.Den här artikeln visar några sätt som du kan gå med och fira detta viktiga tillfälle.

Steg

  1. Bild med titeln Fira den internationella dagen för biologisk mångfald Steg 1
1. Läs mer om biologisk mångfald. Förstå vikten av biologisk mångfald i ditt dagliga liv, hela samhällets funktion, region och land och fördelarna för hela världen är en viktig del av att fira biologisk mångfald. Det finns många sätt att du kan lära dig mer om värdet av biologisk mångfald:
  • Börja med WikiHows egna biodiversitetsartiklar, som Hjälpa till att skydda biologisk mångfald, Förstå begreppet biologisk mångfald och lär dig om biologisk mångfald och matbanor.
  • Besök sekretariatet för konventionen om biologisk mångfald för att lära sig mer om konventet, om biologisk mångfald och ytterligare resurser på biologisk mångfald.
  • Besök ditt lokala bibliotek eller museumsbibliotek för att läsa böcker om natur, djur, växter, ekosystem etc. - Alla dessa är bitar av biologisk mångfalds pussel.
  • Besök ett lokalt skyddsområde. Det kan vara en zoo, en naturpark, en reserv, en skyddad skog, ett naturcenter, ett akvarium, ett museum mm. Det finns många ställen som du kan gå för att lära dig mer och uppleva biologisk mångfald förstahand.Bild med titeln Fira den internationella dagen för biologisk mångfald Steg 1Bullet4
  • Bild med titeln Fira den internationella dagen för biologisk mångfald Steg 2
    2. Känn bakgrunden till IBD. IBD började först när konventionen om biologisk mångfald trädde i kraft den 29 december 1993. Förenta nationerna som proklamerade den 22 maj den internationella dagen för biologisk mångfald (IBD) för att öka förståelsen och medvetenheten om problem med biologisk mångfald. Förändringen av datum från december till kan bidra till att se till att landsfester inte sammanföll med många semestersäsongshändelser som hölls i december.
  • Bild med titeln Fira den internationella dagen för biologisk mångfald Steg 3
    3. Kolla in IBD-temat för varje år. Varje år fokuserar IBD-firandet på ett visst tema. Du kan hitta temat för i år och under de senaste åren på Internationell dag för biologisk mångfald - 22 maj hemsida.
  • Bild med titeln Fira den internationella dagen för biologisk mångfald Steg 4
    4. Kolla in lokala aktiviteter på biologisk mångfald på nätet. Många lokala grupper deltar i IBD-firandet varje år, från lokala gemenskapsgrupper och kommuner till skolor, företag och regeringar.
  • Bild med titeln Fira den internationella dagen för biologisk mångfald Steg 5
    5. Delta i den gröna vågen. Om du är en student eller en lärare kan du få din skola som är involverad i den gröna vågan. Det handlar om att plantera ett träd och vattna det klockan 10:00 lokal tid för att skapa en "grönvåg" över hela världen och spela in evenemanget för alla att följa online.
  • Bild med titeln Fira den internationella dagen för biologisk mångfald Steg 6
    6. Organisera dina egna samhälle IBD-firandet. Om du är entusiastisk över att organisera en händelse för att fira IBD i ditt lokala samhälle, det finns många saker du kan göra för att lyfta fram bevarande av biologisk mångfald, inklusive:
  • Trädfotokonkurrens - har medlemmar i samhället lämna in bilder av sitt favoritområde eller trädstativ, tillsammans med en kort förklaring till varför detta träd är viktigt för dem. Om du vill begränsa parametrarna i tävlingen och att belysa vikten av biologisk mångfald, fråga konkurrenterna att välja endast inhemska träd eller träd som ger ekosystemförmåner, såsom mat, djurskydd eller skugga.Bild med titeln Fira den internationella dagen för biologisk mångfald Steg 6Bullet1
  • Håll en firande av arbetet som görs av lokala bönder för att bevara biologisk mångfald. Organisera en händelse för att lokala bönder ska komma och prata med samhället om deras bevarandeinsatser för biologisk mångfald, från att bevara arvgrödor för att hålla står på inhemska busk och träd för att hjälpa inhemska djur och växter trivs bland jordbruket. Ge utmärkelser till bönderna från gemenskapens medlemmar att tacka dem för deras tid och ansträngningar för att bevara den biologiska mångfalden.
  • Håll en affischkonkurrens. I skolan, efterskolan eller i lokalsamhället, kan du överväga att hålla en tävling om de bästa affischerna som beskriver vikten av biologisk mångfald till ditt lokala område.
  • Ordna för en grupptur med lokal biologisk mångfald. E-post och släpp av flygblad (på återvunnet papper) Medlemmar i ditt grannskap för att varna dem till den kommande händelsen och att bjuda in dem att komma och lära sig mer om biologisk mångfald i sitt lokala område.Om det blir en lång promenad, be dem att ta med sin egen papperspåse och att överväga att packa den med lokalt producerad mat.
  • Håll en quiz natt för att samla in pengar för lokala biodiversitetsåterställningsprojekt. Välj ett område i din lokala miljö som behöver restaurering, till exempel ett stativ av lokala träd, ett flodområde, en sjö, ett område som är hem för en sällsynt arter och rikta det för restaurering och bevarande.Annonsera Quiz Night i stor utsträckning och låt folk veta orsaken till det. Sälj biljetter till evenemanget för att samla in pengar och be om donationer av miljövänliga priser. Skapa biologiska mångfald relaterade frågor till frågesporten, som frågor om lokala djurliv, träd, växter, ekosystem etc. Servera mat som hämtas lokalt för snacks eller be folk att ta med en tallrik med hemlagad mat.
  • Håll en trädplantningsevenemang. Be dina lokala parlament eller lagstiftningsrepresentanter att delta och hjälpa till att källa lokala träd för evenemanget.
  • Tips

    Vid tilldelning av priser för biodiversitetskonkurrenser, överväga priser som reflekterar biologisk mångfald, till exempel arvbröd, hållbart odlade och skapade produkter, rättvisa varor, böcker om att bevara biologisk mångfald eller hjältar som redan har visat vägen för att skydda biologisk mångfald och andra sådana föremål.

    Saker du behöver

    • Forskningsresurser
    • Kunskap om lokala problem med biologisk mångfald
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande