Hur matar guldfisk

Korrekt utfodring av din guldfisk är avgörande för att han har ett gott och hälsosamt liv. Övermatning, utfodring av felaktiga typer av mat, och inte korrekt förbereda maten är vanliga misstag som guldfiskägare kommer att göra när man försöker mata sin fisk. Förstå hur guldfisk äter och vad deras kost ska vara hjälper dig att mata din guldfisk på rätt sätt.

Steg

Metod 1 av 3:
Lära sig vad man ska mata din guldfisk
  1. Bild med titeln mata guldfisk Steg 1
1. Lär dig vilka typer av mat din guldfisk ska äta. Guldfisk är omnivores, vilket innebär att de äter kött och växter. Det finns många typer av mat som du kan mata din guldfisk, och det kan vara överväldigande att gå in i djuraffären och se alla tillgängliga alternativ. Innan du köper någon mat, ta lite tid att lära dig vad de olika alternativen är.
  • Tänk på att varje typ av mat har sina fördelar och nackdelar.
  • Din guldfisks diet ska bestå av många olika typer av mat. Att köpa olika typer av mat hjälper dig att hålla sin kost intressant och se till att din guldfisk får alla näringsämnen som han behöver för att vara frisk.
  • Bild med titeln mata guldfisk Steg 2
    2. Inkludera torr mat i din guldfisks diet. Torr mat är en av de vanligaste typerna av guldfiskmat. Torr mat säljs vanligtvis i burkar och kommer i antingen flingor eller pellets. Flingor kommer att stanna högst upp på tanken och pellets kommer typiskt att sjunka till botten. Din guldfisk matar på toppen och botten av sin tank, så du kan använda antingen typ av torr mat.
  • I allmänhet är torr mat ganska frisk för din guldfisk, men har inte alla näringsämnen som han behöver. På grund av detta bör torrmat inte vara den viktigaste komponenten i din guldfisks diet.
  • Eftersom flingor bor på ytan, kan de överskottsflakorna lätt avlägsnas, vilket gör tanken lättare att hålla ren.
  • Bild med titeln mata guldfisk Steg 3
    3. Ge olika typer av levande mat för din guldfisk. Levande mat är en utmärkt källa till protein för din guldfisk, och anses vara den viktigaste delen av hans diet. Exempel på levande mat är regnmaskar, blodmaskar, daphnia och saltlösning.
  • Om inte förberetts ordentligt, har levande mat potential att överföra sjukdom till din guldfisk. För att minska sannolikheten för sjukdomsöverföring, köp live mat från din lokala djuraffär, snarare än att söka i sjöar, dammar eller smutsen.
  • Vanligtvis är saltlösning och regnmaskar mycket osannolikt att överföra sjukdom.
  • Jordmaskar är mer tillgängliga under sommarmånaderna, under deras uppfödningssäsong.
  • Saltlösning räkor är mycket små räkor. De är extremt höga i protein, så de borde användas som godis snarare än en vanlig del av din guldfisks diet.
  • Bild med titeln mata guldfisk Steg 4
    4. Identifiera frusna och frystorkade dietalternativ för din guldfisk. Frysta och frystorkade livsmedel ger ofta samma nivå av näringsämnen som levande mat. Frysta eller frystorkade livsmedel är också bra om du är lite squeamish om hantering av levande maskar. Den levande maten kommer sannolikt att vara tillgänglig i frusen eller frystorkad form på din lokala djuraffär.
  • En annan fördel med frusna livsmedel är att de är lätta att lagra.
  • Om du har frusen krabba, hummer eller musslor hemma, kan du också mata dessa till din guldfisk. Se till att de städas och tinas innan du lägger dem i din guldfisks tank.
  • Bild med titeln mata guldfisk Steg 5
    5. Inkludera små mängder frukter och grönsaker i din guldfisks diet. Frukt och grönsaker kan införlivas i din guldfisks diet. De är en stor källa till näringsämnen och är låga i fett, men ger dem inte massor av grönsaker eller frukter. Frukt och grönsaker som du kan mata din guldfisk inkluderar ärter, sallad, broccoli och äpplen.
  • Vilken frukt eller grönsak du väljer, måste den mjukas, skära eller täras och skalas innan du matar den till din guldfisk. Det kommer också att vara viktigt att inte sänka frukterna eller grönsakerna på något sätt.
  • Metod 2 av 3:
    Matar din guldfisk
    1. Bild med titeln mata guldfisk Steg 6
    1. Mata dina guldfisk små mängder flera gånger om dagen. En bra tumregel är att mata din guldfisk inte mer än han kan äta på ungefär en till två minuter. Guldfisk kan bokstavligen äta sig till döden, så du måste vara mycket försiktig med att du inte behöver övermatar din guldfisk. Matar honom upp till tre gånger om dagen borde vara tillräcklig.
    • Ta bara tillräckligt med mat som du enkelt kan klämma fast mellan tummen och pekfingret. Det handlar om mängden mat som du ska mata din guldfisk.
  • Bild med titeln mata guldfisk Steg 7
    2. Känna till rätt sätt att förbereda varje typ av mat. Med de många olika typerna av guldfiskmat som är tillgängliga måste du veta rätt sätt att förbereda varje typ av mat. Detta kommer att minska sannolikheten för att din guldfisk upplever matsmältningsskydd efter att ha ätit.
  • Pre-Soak flingor för att förhindra att din guldfisk sväljer luftbubblor när han äter flaking-svalna luftbubblor kan leda till att blåsblåsningsproblem och förstoppning. För att fördjupa flingorna, doppa dem i tankvattnet några gånger innan de placerar dem i vattnet. Mata dem en till två gånger i veckan.
  • Pre-soak pellets i 10 till 15 minuter, eller tills de är ungefär dubbelt sin ursprungliga storlek. Placera en liten mängd tankvatten i en annan behållare och placera pelletsna i denna behållare. Efter att de har mjukat upp och ökat i storlek, lägg dem till tanken. Mata pellets två till tre gånger i veckan.
  • Pre-soak frystorkad mat i en liten behållare av tankvatten för att förhindra matsmältningsskydd.
  • Helt tina frysta livsmedel innan de lägger dem till din guldfisks tank. Placera maten i ditt kylskåp för upptiningsprocessen.
  • Skala, hugga och mjuka frukter och grönsaker. Kokning är ett bra sätt att mildra grönsaker.Frukt och grönsaker kan ges som tillfälliga godis.
  • Skölj noggrant live mat om du hittar det själv i miljön. Sköljning av regnmaskar med vatten hjälper till att avlägsna smuts och potentiella sjukdomsframkallande organismer som kan vara i smutsen.
  • För att mata maskar, skära dem i små bitar innan de sätter dem i din guldfisks tank - du kan till och med försöka placera de små bitarna på en tandpetare och mata dem till din fisk på det sättet. Mata live mat en gång i veckan.
  • Bild med titeln Feed Goldfish Steg 8
    3. Observera din fisk när du matar honom. Var uppmärksam på din guldfisk när du matar honom för att se till att han inte överger. Om han har ätit för mycket, kan hans tarmkanalen bli fulla av mat, vilket skulle fälla gas i sin simblåsan och få honom att flyta oändligt. Om du ser honom flytande så här, ta omedelbart bort eventuell kvarvarande mat.
  • Kontakta din veterinär eller lokala djuraffär för råd om hur man behandlar en guldfisk som har övertagit.
  • Bild med titeln mata guldfisk Steg 9
    4. Utforma en utfodringsplan om du reser. Om du kommer att vara borta från ditt hus i mer än några dagar, gör en plan om hur du vill ha din guldfisk mat. Ett alternativ är att få någon att mata din guldfisk för dig. Om du väljer det här alternativet, skulle det vara en bra idé att göra en detaljerad lista över din guldfisks diet med instruktioner om hur du matar honom medan du är borta.
  • Förbereda maten före tid och placera dem i enskilda behållare kan göra det lättare för vem som kommer att mata din guldfisk.
  • Automatiska fiskmatare är också tillgängliga. Besök din lokala djuraffär för att lära dig mer om dessa matare.
  • Tänk på att guldfisk faktiskt kan gå länge utan att äta. Även om de kommer att vara hungriga, kan guldfisk gå upp till tre veckor utan att äta.
  • Metod 3 av 3:
    Förstå guldfiskanatomi
    1. Bild med titeln mata guldfisk Steg 10
    1. Identifiera platsen för dina guldfisks tänder. Guldfisk har inte tänder i sina käkar. Deras tänder är belägna på baksidan av halsen, vilket gör det möjligt för dem att krossa mat och svälja mat hela. Om du lyssnar noga, kan du faktiskt kunna höra ett krossande ljud från din guldfisks tänder när han tuggar på sin mat.
  • Bild med titeln Feed Goldfish Steg 11
    2. Lär dig om ditt guldfisks matsmältningssystem. Guldfisk har inte magar. Istället gör din guldfisks intestiner matsmältningsarbetet som en mage normalt skulle göra. Dessutom betyder bristen på en mage att din guldfisk inte kan äta mycket mat i taget - maten som han kan äta kommer att röra sig snabbt genom sitt matsmältningssystem.Bristen på en mage gör din guldfisk mer mottaglig för matsmältningsproblem om han inte matas ordentligt.
  • Bild med titeln mata guldfisk Steg 12
    3. Lär dig om syftet med din guldfisks simblåsan. Din guldfisks simblåsan är ett internt gasfyllt organ som gör det möjligt för honom att vara flytande i vattnet. Om inte matas rätt diet, kan din guldfisk utveckla problem med sin simma urinblåsa, vilket innebär att han inte skulle kunna lätt hålla sig flytande i vattnet.
  • Tips

    Färskt kranvatten har en annan koncentration av mineraler och andra näringsämnen än tankvattnet som redan har filtrerats. Av denna anledning är det viktigt att använda tankvatten för att fördjupa din guldfisks mat.
  • Fancy Goldfish är uppfödda för att ha ovanliga kroppsformer, vilket gör dem väldigt benägna att ha uppsägningsproblem och problem med deras simblåsan. För att förhindra dessa problem, överväga att mata dem pellets som sjunker.
  • Det är bra att mata din guldfisk på samma dag.
  • Spirulina är en typ av alger som används som kosttillskott i guldfiskpellets. Spirulina-innehållande pellets finns på din lokala djuraffär.
  • Varningar

    Förutom att orsaka allvarliga matsmältnings- och simmablåsproblem kan övermatning leda till problem i din guldfisks tank. Om inte tas bort snabbt kan lämnar maten förfallna och släppa skadliga toxiner som ammoniak i vattnet. Överflödig mat kan också öka vattnets grumlighet, vilket kan orsaka problem för tankens filtreringssystem.

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande