Hur man botar flukes i guldfisk

Flukes är parasiter som fäster sig i kroppen och gyllene av guldfisk.Denna parasit är en av de vanligaste i guldfisk, men om de lämnas obehandlade kan Flukes infektera hela ditt akvarium och snabbt döda varje guldfisk i din tank.Lyckligtvis finns det gott om alternativ för att hjälpa din fisk att återhämta sig från en fluke angrepp.

Steg

Del 1 av 3:
Identifiera flukes och planera en lösning
  1. Bild med titeln Cure Flukes i Goldfish Steg 1
1. Leta efter symptom Din fisk kan ha flukes.Det finns två typer av Flukes, Gill Flukes och Body Flukes.
  • Symtom på kroppsflukor innefattar ett överdriven lager av slime på kroppsisoleringsklämmade fenor (fenor som ligger i kroppen) - skrapning och blinkning (gnugga sin flank mot tankens, växter eller dekorativa tankobjekt) - Gills eller fenor som verkar ha ätit bort sår och sår som resultatet av skrapningen.
  • Symtom på Gill Flukes inkluderar gasping på ytan, irritation av gyllan, gyllor som är täckta i slemhinnor och synlig irritation till gilen
  • Bild med titeln Cure Flukes i Goldfish Steg 2
    2. Undersök din guldfisk för tecken på flukes.Ta en liten skrapa från den sjuka guldfisken och undersöka den under ett mikroskop.
  • För att ta en hudskrapning, välj fisken försiktigt ur vattnet med ett socknät.Håll fisken mot sidan av sin skål eller tank.I din andra hand, håll bilden i 45 graders vinkel och tryck ner den på fisken försiktigt, dra från axeln mot svansen.Dra alltid med vågens riktning, aldrig mot, eftersom det kan skada fisken.Du borde sluta med någon klar eller ogenomskinlig slem på din bild.När du har ett prov, lägg en droppe vatten från skålen eller tanken ovanpå slem.Placera ett lock över gliden.Undersök ditt prov inom timmen.
  • Ta flera prover för att säkerställa att det inte finns några flukes närvarande.
  • Du kan upptäcka flukes med ett bra förstoringsglas, men det bästa sättet att se Flukes är med ett mikroskop vid förstoring av X40.Leta efter en genomskinlig, spöklik kropp som rör sig om på bilden.Flukes har en långsträckt kropp med ett avrundat "huvud" och avsmalnar ner till en spetsig opisthohaptor (det organ det använder för att spärra på den intet ont anande fisken).Du kan se små krokar som sticker ut från Flukes Opisthohaptor.Beroende på flukas art kan de eller kanske inte ha ögonpunkter.De är också extremt aktiva - leta efter snabb förlängning och sammandragning av kroppen.
  • Bild med titeln Cure Flukes i Goldfish Steg 3
    3. Använd process för eliminering för att testa för existensen av flukes.Lyft Goldfish Tank Water till 70-78 grader Fahrenheit och behandla vattnet med en akvariumsaltlösning och dimilin, program eller en liknande insektsutvecklingshämmare.Både Dimilin och Program använder Diflubenzuron för att förhindra utveckling av flukes och är icke-toxiska för filter, fisk och växter.
  • Applicera blandningen i ett förhållande av ett gram per tusen liter vatten.Blanda lösningen väl för att påskynda upplösningen i vattnet.
  • Aquariumsalt kommer att behandla över sju kända patogener, och dimilin eller program eliminerar alla parasiter utom fluke.Med dessa andra alternativ regler kan du säkert dra slutsatsen att din guldfisk lider av en infestation av flukes.
  • Bild med titeln Cure Flukes i Goldfish Steg 4
    4. Kontakta din veterinär.Din veterinär kommer att ha mer omfattande information om vad du ska leta efter i potentiella flukeinfestationer, och kan ordinera mediciner som passar ditt guldfisks tillstånd.Gör noggranna observationer om ditt guldfisks beteende och utseende, och kommunicera dem till din veterinär så att han eller hon kan göra ett välgrundat beslut om hur man behandlar din fisk.
  • Del 2 av 3:
    Med tanke på behandlingsalternativ
    1. Bild med titeln Cure Flukes i Goldfish Steg 5
    1. Göra karantäntank.En karantäntank är en speciell tank där du kan isolera en fisk som lider av flukes och tillämpa bad, dips och speciella behandlingar för det utan att behandla din opåverkade fiskar.Om du har levande växter i din tank, kan du administrera behandlingar i karantäntanken utan att riskera att skada dem också.
    • En enkel karantänbehållare kräver lite mer än en tank med en värmare och ett svampfilter.Du kan lägga till lite vatten från huvudtanken i karantäntanken för att stressa fisken.Vatten från toppen av akvariet fungerar bäst.Hitta en tank som har en mörk botten - om tanken är klar, placera den på en mörk matta eller bord.Du kan också lägga till några konstgjorda växter för att ge fisken något att interagera med.
    • Se till att din karantäntank är väl luftad, eftersom de tillämpade behandlingarna ofta konsumerar syre i tanken.Använd en syrepump för att säkerställa att tanken får ett stadigt syrgasflöde.Över-syrygenering tanken är nästan omöjlig- om inte din fisk är försiktig med att våga nära bubblingområdet, eller din pump orsakar tanken att vibrera från kraften av utvisat syre, lägger du inte för mycket till tanken.
    • Om inte annat anges, kräver följande behandlingar alla isolering av den drabbade fisken i en behandlingstank.
  • Bild med titeln Cure Flukes i Goldfish Steg 6
    2. Utnyttja formalin (37% koncentration) som ett dopp.Formalin är ett desinfektionsmedel som används för att döda mikroorganismer eller bevara biologiska vävnader.
  • Om man använder formalin-MS (en gemensam formalinlösning), använd 20 droppar per gallon vatten (eller 1 tesked per 9 gallon).Doppa fisk i upp till femtio minuter.Ta bort fisken från tanken om den visar tecken på nöd.
  • Formalin kan användas i karantänstankar eller i huvudtanken.
  • En karantäntanklösning innehåller 20-25 delar formalin per miljon delar vatten.Beroende på svårighetsgrad av angrepp, doppa din fisk i karantäntanken i 12-24 timmar.Ta bort fisk efter dopp är komplett och skölj i rent vatten.Returfisk till sin huvudtank.Upprepa två gånger i tre dagars intervall.
  • Formalin kan användas i den viktigaste guldfisktanken såväl som i karantänstankar.Men när du behandlar hela tanken med formalin i motsats till en karantänbehållare, måste du använda en lägre koncentration.Blanda 2 droppar formalin-ms per gallon vatten.Utför en 25% vattenändring efter 3 dagar och ersätt din filtreringsenhet.Upprepa två gånger, en gång var tredje dag.
  • Bild med titeln Cure Flukes i Goldfish Steg 7
    3. Använd metylenblå för att döda flukerna.En kemisk förening med många användningsområden utgör metylenblå en effektiv behandling mot flukes genom färgning av celler och inaktiverar deras metabolism.En dip-regim som utnyttjar metylenblå kräver en blandning av 12 mg MB per liter vatten.Denna lösning kommer att behandla en saltvattenfisk i upp till en timme och en sötvattenfisk i upp till 10 minuter. Ett dopp kan vara så hög som 50 mg / l för varaktighet på 10 sekunder.Efter doppning, returnera fisken till tanken eller skålen.Håll inte det bortom den önskade perioden i MB-lösningen.
  • Använd inte metylenblå i din huvudtank med det biologiska filtret.Det kommer att förstöra bakterierna som bor i filtret.
  • Bild med titeln Cure Flukes i Goldfish Steg 8
    4. Använd saltbad för att döda flukerna.Blanda 30-35 gram salt per liter vatten.Använd special akvariumsalter avsedda för användning i akvarier-Dessa är lättillgängliga på husdjursbutiker.Doppa fisken i badet i 4-5 minuter.Upprepa dagligen för tre behandlingar.Ändra 30-70% av vattnet mellan behandlingar.
  • Medan vanligt är denna behandling inte alltid effektiv.Flukes som lämnas in under fiskens hud kan skyddas av fiskens egna slemhinnor.
  • Bild med titeln Cure Flukes i Goldfish Steg 9
    5. Använd ättiksyra för att eliminera flukesna.Blanda en lösning bestående av en del ättiksyra med 400-500 delar vatten.Doppa fisken i lösningen i 40-60 sekunder innan den returneras till sin huvudtank.Upprepa dip en vecka senare.
  • Detta är en av de få behandlingar som inte kräver 3-4 behandlingssessioner.
  • Bild med titeln Cure Flukes i Goldfish Steg 10
    6. Applicera praziquantelbehandlingar.Det finns ett antal alternativ för att behandla Flukes som använder någon form av praziquantel, ett läkemedel som används för att behandla parasiter hos hundar och katter samt fisk.Det är en dyr behandling men är minst skadlig för din guldfisk och andra varelser som bor i ditt akvarium, inklusive växter.Praziquantel är kommersiellt tillgänglig i de flesta husdjursbutiker.Doppa fisk i blandningen i 3-6 timmar, ta sedan bort den till sin huvudtank.Upprepa behandlingen två gånger, en gång var tredje dag.Ändra 30-70% av tankvattnet före varje efterföljande behandling.
  • Praziquantel är det bästa alternativet att behandla flukes i guldfisk.Blanda 5-10 mg praziquantel per liter vatten.
  • Praziquantel kan också doseras i fiskmatningen.Applicera 5 mg per kg guldfisk.
  • Din veterinär kan injicera praziquantel direkt i din fisk.Fråga din veterinär om det här alternativet är rätt för din fisk.
  • Det finns en mängd läkemedel som är lämpliga för fluke-infekterad fisk, vars aktiva beståndsdel är praziquantel.Prazipro Fluke-flikar är ett populärt alternativ, liksom Droncit.Andra praziquantelbehandlingar inkluderar livräddare, tetra parasitvakt och svampvakt.Alla är tillgängliga hos Pet Stores.
  • Bild med titeln Cure Flukes i Goldfish Steg 11
    7. Prova en antibakteriell och anti-parasitisk medicin.Acriflavine-MS är en effektiv anti-parasitisk behandling avsedd att användas i vattenlevande miljöer.Blanda 1 tesked per 10 liter vatten.Använd dagligen tills angreppet är borta.Behandla dagligen efter byte av 25% -50% av tankvattnet.Justera din dos för att matcha volymen av utbyte vatten.Till exempel, om du har tio liter vatten och ta bort 50%, tillsätt en fullständig sked av Acriflavine till tanken, fyll sedan tanken till sin maximala tio gallonkapacitet.
  • Acriflavine är också känt som eufavin, gonacrin, neutroflavin och trypflavin.
  • Bild med titeln Cure Flukes i Goldfish Steg 12
    8. Prova organofosfater (OPS).Ops arbetar mot flukes genom att störa deras nervsystem.Dessa föreningar är potentiellt toxiska för fisk och måste användas med försiktighet.
  • Trichlorfon är den vanligaste OP som används för att behandla fisk.Rekommenderade doser beror på tanktemperaturen.För temperaturer över 27o c tillsätt 0.25 mg per liter vatten.För temperaturer under 27o c tillsätt 0.50 mg per liter vatten.
  • Ett annat alternativ är att blanda triklorfon med vatten i ett förhållande av 0.25-1.0 delar per miljon.Doppa fisk i blandningen i en timme.Upprepa dagligen i tre dagar.Ändra 30-70% av vattnet mellan behandlingar och justera triklorfonnivån efter behov.
  • Del 3 av 3:
    Förhindra framtida utbrott
    1. Bild med titeln Cure Flukes i Goldfish Steg 13
    1. Upprepa din valda behandlingsmetod.Oavsett hur du väljer att behandla ditt flukeutbrott, upprepa din valda metod minst 3-4 gånger (om inte annat anges).Till exempel, om du väljer saltbad, applicera baden 3-4 gånger.Flera generationer av Fluke Larver kan leva inuti moderflukterna, så upprepade applikationer av behandlingen är nödvändiga.
    • Fyra dagar efter den slutliga behandlingen, kan du återigen börja utföra rutinvattenförändringar.
  • Bild med titeln Cure Flukes i Goldfish Steg 14
    2. Behandla guldfiskbehållaren.Använd eventuell behandlingsmetod du önskar minst en gång efter återintroduktionen av den drabbade fisken tillbaka i sin huvudtank.Ta sedan bort allt vatten från tanken och låt det torka.Om du har behandlat din fisk i karantäntankar eller använda dips istället för att ändra vattnet i din primära tank, måste du rengöra de tankarna för att säkerställa att flukerna är borta också.
  • Förutsatt att du valde att behandla hela tanken, bör ditt biologiska filter vara fria från Flukes.Om du inte gjorde, använd en praziquantelbehandling på filtret för den föreskrivna perioden.Om du är mindre försiktig kan du välja att bara skölja filtret väl med deklorerat vatten.
  • Bild med titeln Cure Flukes i Goldfish Steg 15
    3. Bekräfta frånvaron av flukes.Efter behandlingen är klar, ta en annan uppsättning skrapningar från din guldfisk och undersöka dem under mikroskopet.Om du inte ser Flukes är din lilla fiskvän i det klara.
  • Även om du inte ser flukes, förbli vaksamma.De kan ha minskats till en nivå som du inte kan upptäcka.Var uppmärksam på de veckor som står inför din fisk som kan indikera att de har återvänt.
  • Bild med titeln Cure Flukes i Goldfish Steg 16
    4. Kontrollera ny fisk för flukes.När du introducerar ny fisk i tanken, kontrollera efter flukes genom att ta en skrapa och kontrollera den under mikroskopet.Även där du inte upptäcker Flukes, behåll dem i karantän i minst en månad innan de låter dem gå med i sina vänner i huvudtanken.
  • Undvik att lägga till ny guldfisk När du väl verifierar all fisk i en viss tank är friska.Nyare forskning tyder på att ett sluten gemenskap av guldfisk faktiskt kommer att utveckla en immunitet mot flukes.
  • Bild med titeln Cure Flukes i Goldfish Steg 17
    5. Håll ditt vatten rent.Flukes kan orsakas av dåliga vattenförhållanden.Kontrollera ditt vatten med testremsor eller kit (lättillgängligt på din lokala djuraffär) regelbundet.Ett bra testkit kommer att mäta för vatten-pH, salthalt, alkalinitet, nitrit och syrgasnivåer.Vatten med höga nivåer av ammoniak är särskilt giftigt.Investera i ett kvalitetsbiologiskt filtreringssystem för att säkerställa att vattnet är rent och korrekt luftat.Ändra vattnet i din fisktank regelbundet för att minska förekomsten av flukeutbrott.Utför en 25% vattenändring (åtminstone) varje vecka.
  • Bild med titeln Cure Flukes i Goldfish Steg 18
    6. Hantera din guldfiskpopulation.Håll inte fisk i överbelastade förhållanden.Överbeläggning är en ledande orsak till fluke infestations. Tillåt gott om utrymme för fisk att simma naturligt, växa och ras.Att begränsa antalet guldfisk per tank kommer också att hålla tankförhållanden mer sanitära.
  • En enda guldfisk kräver 20-30 liter vatten beroende på dess speciella art.
  • Bild med titeln Cure Flukes i Goldfish Steg 19
    7. Håll andra vattenlevande arter.Populera inte din guldfiskbehåll med sniglar eller vattenlevande varelser som kan fungera som mellanliggande värdar.På samma sätt, mata inte din guldfisk någon levande mat som kommer från vatten där flukes kan bosätta sig.
  • Tips

    Undvik att få Flukes i första hand genom att alltid placera din nya guldfisk i en karantäntank i minst fyra veckor. Sex veckor rekommenderas.
  • Fråga din guldfiskhandlare om de karantänera sin nya guldfisk innan de säljer dem. Detta sänker sannolikheten för att guldfisken du köper kommer att smittas.
  • Varningar

    Om din fisk någonsin visar tecken på nöd som gasning för luft på toppen av tanken, eller om det slutar simma, ta bort det från behandlingstanken omedelbart.
  • Guldfisk Flukesbehandlingar kan vara dyra och potentiellt skadliga för guldfisk - det är viktigt att noggrant diagnostisera existensen av flukes innan de behandlas för flukes.
  • I allmänhet blanda inte behandlingsalternativ.Använd endast en i taget.Om man inte fungerar, försök en annan efter att ha väntat på en vecka.
  • Följ alltid behandlingsanvisningar försiktigt.Många flukebehandlingar kan vara giftiga för din fisk om de administreras felaktigt, särskilt malakitgrön, formalin, kaliumpermanganat och saltdips.
  • Total Fluke Eradication är ofta svår eller omöjlig.Gill flukes, i synnerhet, tenderar att vara fast.
  • Saker du behöver

    • En ren fiskbehållare
    • En uppsättning mätskedar
    • netto
    • termometer
    • en klocka eller timer
    • ett mikroskop
    • En uppsättning mikroskopskivor
    • Medicin (er) efter eget val
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande