Hur man färgar vita rosor med matfärgning

Klipp vita rosor kan färgas olika färger för att skapa en snygg fransad ruffle effekt - och det är ett coolt experiment för dig och barnen. De kommer att njuta av att titta på när dina rosor vänder färg (er), och du kan prata om de sammanhängande krafterna som håller vattenmolekyler, transpiration, koncentrationsgradienter, phloem, xylem och många andra vetenskapliga aspekter av fenomenet.

Steg

  1. Bild med titeln färgämne vita rosor med mat färgning steg 1
1. Samla de vita roserna, matfärgen och behållaren. Fresher Roses fungerar bäst, och de behöver inte ens vara helt öppna. Bara få inte super täta knoppar som känner sig kompakta och fasta när du försiktigt pressa dem. Om du väljer stängda knoppar, försök att välja de som du bedömer kommer att öppnas snart.
  • Bild med titeln färgämne vita rosor med matfärgningssteg 2
    2. Mät ca 30-60 ml (1-2 fl.uns.) av vatten - tillräckligt för att fylla din behållare minst 10 cm (3") djupt.
  • Bild med titeln färgämne vita rosor med matfärgningssteg 3
    3. Tillsätt 2-4 ml (⅓ till ⅔ TSP) av matfärgning och låt den sprida sig i hela vattnet tills färgen är nästan likformig. Du kan använda denna möjlighet att prata med dina barn om termiska rörelser och termiska transportmekanismer i vätskor och gaser. Låt dem gissa vad som händer och uppmuntra dem att tänka djupare. Tips: En drivkraft i universum är entropi - tendensen att störa, allt som ska spridas och anti-kristallin.
  • Bild med titeln färgämne vita rosor med mat färgning steg 4
    4. Ta bort alla löv från rosen.
  • Bild med titeln färgämne vita rosor med mat färgning steg 5
    5. Skär rosenstammen diagonalt för att exponera så mycket färsk yta som möjligt. Klipp nog av för att hamna med ca 12 i. av stammen kvar. Fråga barnen varför du valde att skära stammen på det sättet istället för rakt över. Clue dem i de blomsterhandlarna och blomsterarrangörer använder samma skärprofil för att hjälpa blommorna att ta upp vatten bättre och därmed hjälpa sina arrangemang att vara fräschare längre.
  • Du kan använda denna möjlighet att förklara generaliteterna hos den helande eller scabbing-åtgärder där en växt förseglar sina sår för att förhindra infiltrering av sjukdom och skadedjur och förlust av mat och vatten. Titta upp Callus, Cutin och Suberin med barnen om du vill dyka in i patogenskyddsschemat.
  • Bild med titeln färgämne vita rosor med mat färgning steg 6
    6. Placera rosen (erna) i det färgade vattnet i upp till en vecka. Vattnet i blomman fortsätter att avdunsta från blomman i en process som kallas transpiration. Som det gör det, rör sig varje vattenmolekyl för att fylla en intilliggande lägre tryckzon och drar det närliggande vattenmolekylerna upp xylem (döda långsträckta celler som fungerar som ett bunt av dricksstrålar).
  • Bild med titeln färgämne vita rosor med matfärgning Steg 7
    7. Vänta och titta på när rosen kan tonas av matens färgning mer och djupare. Efter ett tag kommer du att se att kanterna på blomman kommer att ändras till färgen på matfärgen som används.
  • Bild med titeln färgämne vita rosor med mat färgning steg 8
    8. Njut av din färgade ros!
  • Tips

    Använd ett kaffefilter för att skapa en papperskromatograf. Doppa kaffefiltret i det färgade vattnet och vänta ungefär tio minuter för vattnet och färgningen för att vika upp papperet. Observera fenomenet och arbeta med dina barn för att anlända till förklaringar, kolla sedan ut dem för veracity.

    Varningar

    Var försiktig med matfärget-det kan fläcka hud och ytor.

    Saker du behöver

    • Vita rosor
    • En dricksglas med behållare-liten diameter, provrör och stativ, graderad cylinder eller liknande
    • Karamellfärg
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande