Hur man färgar kläder med matfärgning

Att använda matfärgning är ett enkelt och billigt sätt att färgas eller slipsera dina kläder hemma. Det är också en rolig aktivitet som är bra att göra på egen hand, eller med familj och vänner vid din sida! Huvudet ute på en trevlig dag, eller sätt upp en arbetsyta inomhus där du kan färga dina kläder. Bestäm vad du vill färga, förbereda din arbetsstation med några gamla handdukar och gör dig redo att skapa några färgglada och originella kläder!

Steg

Metod 1 av 3:
Färgning av kläder en enda färg
  1. Bild med titeln färgar kläder med mat färgning steg 1
1. Välj ett ulltyg om du vill att din färg ska vara. Proteinfibrer, som ull, kashmir och silke kommer att hålla färgämnet för den längsta. Bomullstygfärg, men färgen bleknar i allmänhet lite snabbare över tiden.
  • Kom ihåg att du alltid kan re-färga föremål som har bleknat.
  • Bild med titeln färgar kläder med mat färgning steg 2
    2. Lägg ner gamla handdukar och samla dina material tillsammans på ett ställe. Använd handdukar eller lakan som du inte har något emot att bli missfärgad. Du behöver också en stor plastskål, vit vinäger, vatten och olika matfärgningsalternativ. Att få allt tillsammans är till hjälp så att du inte behöver leta efter någonting medan dina händer är röriga.
  • Det finns några tekniker för att ta bort matfärgfläckar, men det är lättast att undvika att göra dem om du kan.
  • Bild med titeln färgar kläder med mat färgning steg 3
    3. Placera dina kläder i en 1: 1 blandning av vatten till ättika i 30 minuter. Placera dina kläder i skålen först och lägg sedan till tillräckligt med lika delar av vatten och vit vinäger så att de är helt mättade. För att hålla sakerna, använd en mätkopp för att lägga till 8 uns (230 g) av varje vätska i taget.
  • Pre-Soak förbereder kläderna för att acceptera färgämnet bättre än om du skulle gå direkt till vatten och matfärgning.
  • Även om du kan färga dina kläder utan att njuta av dem först, kommer färgen inte vara lika levande!
  • Bild med titeln färgar kläder med mat färgning steg 4
    4. Blöt din kläder i vatten och matfärgning efter ättika blötläggs. Dumpa ut vatten / ättika mixen och vrid försiktigt ut dina kläder. Använd sedan 3 till 4 koppar (710 till 950 ml) vatten (eller mer, beroende på hur skrymmande kläderna är) och 10-15 droppar matfärgning. Blanda vattnet och färgämnet i en stor skål och placera dina vred kläder i den nya blandningen.
  • Om du är nervös för att färgen är för mörk, börja med färre droppar och lägg till mer tills du får den önskade färgen.
  • Bild med titeln färgar kläder med mat färgning steg 5
    5. Blanda tillsammans 2 eller fler färgämnen för att skapa olika färger. De flesta förpackningar med matfärgning har 4 grundläggande färgalternativ-blå, grön, röd och gul. Blanda rött och blått för att göra lila. Om du vill ha orange, kombinera röd och gul. Gör en vacker cyanfärg genom att blanda grönt och blått. Experimentera med dina färgämnen och vatten för att hitta den perfekta nyansen för dina kläder.
  • Om ditt pack med matfärgning kommer med vita eller svarta färgämnen, använd de som antingen lyser eller mörka blandningen för att få den färg du vill ha.
  • Bild med titeln färgar kläder med mat färgning steg 6
    6. Låt dina kläder sitta i vattnet och färgämnesblandningen i 10-20 minuter. Använd en lång sked för att trycka på tyget i vattnet för att se till att det är helt nedsänkt, och rör det några minuter, låt färgämnet få tillgång till allt material. Du kan till och med bära gummihandskar och manuellt omorganisera tyget varje par minuter också.
  • Efter 10-20 minuter kommer du att märka att vattnet är tydligare än det var förut eftersom färgämnet absorberas i tyget.
  • Bild med titeln färgar kläder med mat färgning steg 7
    7. Sätt kläderna i en återförslutbar väska i minst 8 timmar. Vandra dina kläder efter att de har blöts i vatten och färgämnesblandningen, och placera sedan varje objekt i sin egen återförslutningsväska och ställ dem ut ur vägen någonstans. Det är okej om de är kvar längre än 8 timmar.
  • Tiden i den återförslutbara väskan gör färgämnet reagerar med tyget snabbare, vilket ger dig en mer livlig, långvarig färg i slutet.
  • Metod 2 av 3:
    Tie-färgning
    1. Bild med titeln färgar kläder med mat färgning steg 8
    1. Välj kläder gjorda av proteinfibrer för långvariga färger. Beroende på ditt projekt, använd kläder av ull, cashmere eller silke för de längsta resultaten. Dessa fibrer är gjorda av djur, och matfärgning stannar kvar i dem bättre än andra typer av fibrer, som bomull, linne och några syntetfibrer.
    • Om du har kläder som du vill färga som inte är gjorda av proteinfibrer, är det okej också! Du kan fortfarande färga dem - kom ihåg att färgen kan blekna snabbare.
  • Bild med titeln färgar kläder med mat färgning steg 9
    2. Använd bomullstyg för ett lättare alternativ som kan blekna över tiden. Bomullskläder kan färgas med matfärgning, men färgen kommer inte att vara så levande och kommer att blekna ut mer snabbt. Om du vill ha en lättare färg ändå, är bomull ett bra sätt att gå.
  • Gnugga salt i din bomullskjorta innan du börjar uppnå mer livfulla färger. Det finns också sätt att sätta i färgen efter att kläderna har blivit färgade.
  • Bild med titeln färgar kläder med mat färgning steg 10
    3. Skydda din arbetsstation genom att lägga ut flera gamla handdukar. Innan du börjar dyka något, lägg ut några handdukar eller lakan som du inte har något emot att bli missfärgad. Det finns sätt att ta bort fläckar från färgämnesolyckor, men det är lättare om du kan undvika dem helt och hållet.
  • Du kanske också vill ha på sig gamla kläder och dra tillbaka ditt hår innan du börjar.
  • Bild med titeln färgar kläder med mat färgning steg 11
    4. Blanda 1 kopp (240 ml) vatten i en vattenflaska med 6-8 droppar färgämne. Använd en plastflaska för varje färg som du vill integrera och fylla var och en med 1 koppen (240 ml) vatten och minst 6 droppar matfärg, du kan dock lägga till mer om du vill ha en mörkare nyans. Byt ut locken, skaka flaskorna och sätt dem på sidan så att de är redo att använda senare.
  • Om dina flaskor inte kommer med ett munstycke, förbered dem för tie-färgningsprocessen genom att använda en thumbtack för att peka ett hål genom locket på varje vattenflaska efter att de har fyllts. På det sättet kan du klämma på flaskan och distribuera färgen med lite mer kontroll.
  • Bild med titeln färgar kläder med mat färgning steg 12
    5. Blöt ditt tyg i en 1: 1 blandning av vatten till ättika i 30 minuter. Sätt dina kläder i skålen och tillsätt tillräckligt med vatten och vit vinäger för att helt mätta dem. Beroende på vilken storlek din skål eller behållare är kan du behöva var som helst från 16 uns (450 g) till 32 uns (910 g) vardera och vita vinäger.
  • Pre-suger i vatten och ättika förbereder kläderna för att acceptera färgämnet.
  • Bild med titeln färgar kläder med mat färgning steg 13
    6. Twist gummiband runt tyget för att skapa olika mönster. Efter 30-minuters blöt, drilla ut kläderna och förbered dem för tie-färgning. Använd gummiband för att linda dem på olika ställen, eller prova några av dessa roliga mönster:
  • Vrid ditt tyg i en spiral och sedan linda två gummiband runt kläderna i en "x" för att skapa ett spiralmönster.
  • Rulla ditt tyg i ett rör och placera sedan gummiband regelbundet runt röret för att skapa ränder.
  • Klämma lite tufts av tyg och vikta gummiband runt dem för att göra starbursts.
  • Gör ett slumpmässigt mönster genom att skrapa upp kläderna och omslaget gummiband runt dem vart du vill.
  • Bild med titeln färgar kläder med mat färgning steg 14
    7. Krama färgämnena på de olika delarna av dina kläder. Generellt, med en enda färg i en sektion och sedan växlar till en ny färg för nästa avsnitt, kommer att skapa en omfattande skjorta. Men var inte rädd för att experimentera och försöka blanda färger eller göra flera färgämnen i ett avsnitt!
  • Du kanske vill bära handskar under den här delen, eftersom färgämnet kommer att fläcka dina händer.
  • Glöm inte att färga varje sida av kläderna.
  • För enklare applikation, försök att sätta dina gummibandade kläder på en bakplåt för att hålla färgämnet från att komma överallt.
  • Bild med titeln färgar kläder med mat färgning steg 15
    8. Placera dina kläder i en återförslutbar plastpåse i minst 8 timmar. När du har applicerat färgämnet, placera varje objekt i en plastpåse och låt dem sitta någonstans ur vägen i minst 8 timmar.
  • Det är okej om du lämnar kläderna längre än 8 timmar! Du vill bara se till att de stannar i väskan så länge på ett minimum.
  • Metod 3 av 3:
    Ställa in färgämnet och ta hand om dina kläder
    1. Bild med titeln färgar kläder med mat färgning steg 16
    1. Dunkla tyget i en skål fylld med kallt vatten och bordsalt. Efter de 8 + timmarna har gått, ta dina kläder ut ur de återförslutbara plastpåsarna. Fyll en skål med kallt vatten och tillsätt 1-2 matskedar (15-30 gram) bordsalt till vattnet. Sätt dina kläder i vattnet och håll ner dem tills de är helt nedsänkt. Låt dem stanna där i ca 5 minuter.
    • Detta är ett riktigt snabbt och enkelt sätt att sätta i färgämnet. Kolla in mikrovågsugnen och bakningsalternativen för några extra styrka inställningsmetoder.
  • Bild med titeln färgar kläder med mat färgning steg 17
    2. Använd en mikrovågsugn för att producera mer livfulla färger. Värmen från mikrovågsugn reagerar med färgämnet för att göra det lite ljusare, och det hjälper också färgämnet i tyget också. Placera bara din skål med vatten, salt och tyget i mikrovågsugnen och täcka den med plastfolie. Poke några hål i plastfolien och mikrovågsugn skålen på lågt i ca 2 minuter.
  • Låt tyget svalna innan du försöker hantera det, eller använd tang för att ta bort det från skålen.
  • Bild med titeln färgar kläder med mat färgning steg 18
    3. Baka dina kläder i en blandning av vatten och citronsyra för att ställa in färgämnet. Fyll en grunt bakpanna halvvägs med vatten och lägg till i /2 kopp (120 ml) citronsyra. Rör om tills citronsyran har löst upp, sedan nedsänka dina kläder i pannan. Ställ in ugnen för 300 ° F (149 ° C) och baka kläderna i 30 minuter. Låt vattnet och tyget helt coolt innan du rör det med dina nakna händer.
  • Du kan köpa citronsyra i bakgången på din lokala mataffär.
  • Bild med titeln färgar kläder med mat färgning steg 19
    4. Skölj ut objektet under kallt vatten tills vattnet är klart. Oavsett vilket inställningsalternativ du använde, skölj alltid dina färgade kläder under kallt vatten. Vattnet kan vara mycket lätt tonat först, men innan länge ska det springa, så att du vet att färgämnet har satt i tyget och kommer inte att blöda ut.
  • Om du microwaved eller bakat dina kläder, se till att de är coola till beröringen innan du sköljer dem för att skydda dig mot brännskador.
  • Bild med titeln färgar kläder med mat färgning steg 20
    5
    Häng kläderna för att torka snarare än att sätta dem i torken. Värmen från torken kunde blekna färgämnet på den första torkningen. Så istället, häng dem ut någonstans och låt dem lufttorka.
  • Undvik att lägga kläderna ut på en yta. Om det finns något kvarvarande färgämne kan det läcka ut på ytan.
  • Bild med titeln färgar kläder med mat färgning Steg 21
    6. Rengör dina kläder separat från andra föremål för de första 2-3 tvättarna. Även om inställningsprocessen ska hålla dina kläder från blödning, finns det alltid chans att de kanske. Tvätta dem separat från andra laster för att säkerställa att färgämnet inte kommer att förorena något annat.
  • Om du har flera färgade objekt av liknande färg är det okej att tvätta dem alla tillsammans.
  • Bild med titeln färgar kläder med mat färgning steg 22
    7. Tvätta dina färgade föremål med kallt vatten för att förhindra att de blödar. Även efter de första 2-3 tvättarna, använd kallt vatten för att förhindra eventuell blödning och också att ge färgen mer livslängd. Kasta dina färgade kläder i tvätten med andra föremål som behöver kallt vatten och du borde vara bra att gå!
  • Du kan använda vanligt tvättmedel på dina färgade föremål. Tvålen kommer inte att skada färgen på något sätt.
  • Bild med titeln färgar kläder med mat färgning steg 23
    8. Re-färga dina kläder om färgen bleknar över tiden. En av de stora sakerna om att färga dina kläder med matfärgning är att det är lätt att ge beröring över tiden. Repetera bara färgprocessen för att mörka ett objekt som har blivit lättare.
  • Tänk också på att du kan färga gamla eller färgade kläder för att ge dem nytt liv.
  • Tips

    Du kan färga så många olika typer av kläder med matfärgning! Socka, skjortor, shorts, huvudband, tankplattor och vita eller neutrala leggings är alla bra alternativ.
  • Om dina händer blir färgade från matfärgen, försök använda en ren tvättduk blöt i vit vinäger för att gnida bort fläcken. Du kan också göra en pasta med natron och vatten om den vita vinäger inte fungerar.
  • Saker du behöver

    Färgning av kläder en enda färg

    • Kläder till färgämne
    • Gamla handdukar
    • Stor skål eller behållare
    • vit vinäger
    • Mätkoppar
    • Matfärgningsalternativ
    • Vatten
    • Långhanterad sked

    Tie-färgning

    • Kläder till färgämne
    • Gamla handdukar
    • Stor skål eller behållare
    • vit vinäger
    • Mätkoppar
    • Matfärgningsalternativ
    • Vatten
    • Gummiband
    • Återförsäljbar plastpåse (er)

    Ställa in färgämnet och ta hand om dina kläder

    • Bordssalt
    • Citronsyra (tillval)
    • Bakbricka (tillval)
    • Gummihandskar (tillval)
    • Tång
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande