Hur man rengör stolar

Låt inte ett jolleseglare utseende, spill eller tuff fläck förstöra din favoritstol. Det finns många sätt att rengöra det, beroende på det material det är gjord av. Gör din tygklädsel ser bra ut med lite mild tvål eller kemtvättlösning. En läderstol kan visas bra som ny med produkter som du redan har hemma, som ättika, flytande tvål eller gnidningsalkohol. Du kan även få ut envisa fläckar på färdiga och oavslutade trästolar. Använd rätt rengöringsmedel, och din stol kommer att se så bra ut som ny!

Steg

Metod 1 av 3:
Tvätt tygklädselstolar
  1. Bild med titled Clean Chairs Steg 1
1. Vakuum stolen för att bli av med fastnat smuts. Innan du tvättar din stol, vakuum hela ytan du ska rengöra. Detta kommer att bli av med smuts som du inte vill sprida medan du städar. Använd ett vakuum med en klädselfäste, eftersom det kommer att lossa alla torra smuts som du kanske inte kan se.
  • Om ditt vakuum har en crevice-verktygsfäste, använd det för svårt att nå områden och hörn.
  • Bild med titled Clean Chairs Steg 2
    2. Använd babydukar för att rengöra små fläckar på mikrofibergåsar. Barnservetter fungerar bra på klädsel, speciellt om fläcken är ny. De använder mycket lite fukt och är mild, så du behöver inte oroa dig för att förstöra dina möbler. Håll dem i närheten av eventuella möbler med klädsel, för att de kommer att fungera bäst om du använder den direkt efter att du har spillat något.
  • Vid rengöring med en baby torka, använd en dabbing rörelse så att du inte slipar fläcken längre in i klädseln.
  • Undvik att använda barnservetter på lädermöbler.
  • Bild med titled Clean Chairs Steg 3
    3. Kontrollera klädselkoden. Innan du rengör din stol, se till att du följer tillverkarens klädselinstruktioner. Din stol kommer att ha en kod, som indikerar vad som ska användas och vad som inte ska användas vid rengöring. Denna kod finns vanligtvis på en tagg under kudden.
  • "W" betyder att det är okej att använda vatten. De flesta soffor Denna kod är konstgjorda och är typiskt polyester eller nylon.
  • "S" betyder endast ren med kemtvättslösningsmedel. Dessa tyger är organiska fibrer, och inkluderar typiskt bomull, rayon och linne.
  • "S / W" betyder att du kan använda antingen kemtvättslösningsmedel eller vatten.
  • "X" betyder att undvika att använda både lösningsmedel och vatten. Att bara rengöra, vakuum eller borsta.
  • Bild med titeln Clean Chairs Steg 4
    4. Använd tvål och vatten för att rengöra stolar med "W" klädselkoder. Lägg till några droppar mild diskmedel till en ren hink. Fyll hinken med varmt vatten, doppa sedan en mjukborste i lösningen. Blanda det tillsammans med borsten tills sudsform och skrubba tyget försiktigt tills området är rent. Undvik att blötlägga klädseln, som för mycket vatten kan orsaka tygfärgning. Bara se till att det är lätt fuktigt.
  • När du är klar, torka av tvålområdet med en fuktig trasa och låt den torka. Ta en ren trasa, blöta den med vatten och vrida det tills det bara är fuktigt. Torka av det område du bara skrubbade tills det inte finns någon synlig tvålrester. Låt området torka helt innan du sitter på det.
  • Använd inte en hårtork för att påskynda torkningsprocessen. Det kan orsaka att din klädsel krymper. Istället, sätt på några rumsfläktar för att öka luftcirkulationen i rummet.
  • Bild med titled Clean Chairs Steg 5
    5. Köp ett vattenfritt eller kemtvättlösningsmedel för "S" -kodsmältning. Om din tygstol har en "s" -kod, använd inte en vattenbaserad renare. Du måste köpa ett mildt vattenfri eller kemtvättlösningsmedel för att rengöra din stol. De kan hittas online eller i de flesta populära möbler och varuhus. För att använda detta lösningsmedel, använd det på en ren handduk och borsta försiktigt över några smutsiga områden på din stol.
  • Du kan också använda en mjukborste med kemtvättlösningsmedlet för att rengöra tuffa fläckar.
  • Efter applicering av torrrengöringslösningsmedlet, torka området med en hårtork satt till medelvärme. Håll torkaren 4 tum (10 cm) bort från tyget och flytta den fram och tillbaka tills det är torrt för att förhindra att lösningsmedlet lämnar en ring på tyget.
  • Bild med titled Clean Chairs Steg 6
    6. Testa vattenbaserade rengöringsmedel och kemtvättslösningsmedel för "S / W" klädkoder. Om du upptäcker att dina möbler har den här "s / w" -koden, testa ditt val av renare (vattenbaserad eller kemtvättlösning) på en liten, obetydlig plats innan du rengör din fläck. Om det inte finns någon skada eller på din klädsel med din valda blandning, är det säkert att använda den som en renare. För bästa resultat, använd torra lösningsmedel för oljiga områden och vattenbaserade rengöringsmedel för våta fläckar.
  • Denna kod är sällsynt, och det är bäst att kontakta tillverkaren eller en möbelfunktion för att bestämma det bästa sättet att rengöra fläckar på klädsel med den här koden.
  • Bild med titled Clean Chairs Steg 7
    7. Använd ett vakuum eller borste för att rengöra stolar med en "X" -kod. Använd inte vatten eller lösningsmedel på stolar som har den här koden. Dessa produkter kan orsaka skador på din klädsel, såsom krympning eller missfärgning. I stället använd bara ett vakuum eller mjuk borste för att bli av med torr smuts eller skräp på dessa tyger.
  • Om du får ett vått spill eller fläck på detta tyg, ta det till en lokal möbel restaurering butik för att få rengöring råd från en professionell.
  • Metod 2 av 3:
    Rengöring av läderstolar
    1. Bild med titeln Clean Chairs Steg 8
    1. Vakuum stolen för att ta bort damm och skräp. Innan du tvättar din stol, vakuum hela ytan. Detta kommer att ta bort damm och smuts på stolen. Se till att du vakuum noggrant för att ta bort allt damm och smuts från din stol. Om du inte vakuum kan det slipande skräpet gnidas i materialet när du torkar det med din rengöringslösning.
    • Använd en mjuk borstfäste om ditt vakuum har en. Se till att borsten är mjuka, eftersom läder kan skrapa lätt.
  • Bild med titled Clean Chairs Steg 9
    2. Bli av med mörka fettfläckar med en torr trasa. Läderkucher är ofta mottagliga för fettfettfläckar. Försök att ta bort dessa fläckar så snart du märker dem eftersom fett kan suga i läder om det inte behandlas omedelbart. Allt du behöver göra är att använda är en torr trasa och torka bort det. Tryck ner hårt medan du torkar tills hela fettet är borta.
  • Om fettet har varit på läder ett tag, strö bakpulver på fläcken och lämna det på några timmar. Detta kommer att bidra till att dra ut fettet. Borsta sedan av pulvret med en torr trasa och fläcken ska vara borta.
  • Bild med titled Clean Chairs Steg 10
    3. Ta bort bläckfläckar från färdigt läder med flytande tvål, gnidningsalkohol eller cuticle remover. En bläckfläck är det sista du vill ha på lädermöbler. Lyckligtvis finns det några olika metoder för att försöka bli av med det. Dessa metoder fungerar bara på färdigt läder, så om du har oavslutat läder, kan du behöva söka en professionell för att ta bort dessa typer av fläckar.
  • Applicera några droppar mild flytande tvål till en vit trasa och använd den för att blotta fläcken. Gör detta tills fläcken har helt försvunnit. Undvik att skrubba fläcken - du kan sprida det och göra det värre.
  • För att använda gnidningsalkohol, doppa en bomullspinne i alkoholen, sedan försiktigt bläckfärg med den. Sprid inte bläcket medan du gör det här. När bläckfläcken har försvunnit och gnidningsalkoholen torkar, använd läderkonditioneringsapparat för att få fukt tillbaka i läder. Alkohol kan få det att visas torrt eller knäckt.
  • Cuticle Remover kan också användas för att ta bort bläckfläckar från läder. Du kan hitta den på de flesta skönhetsbutiker, men var noga med att välja en som har en icke-oljebaserad formel. Applicera ett tjockt lager med en bomullspinne, låt den suga i 24 timmar, sedan dab det med en ren vit trasa. Din bläckfärg ska försvinna!
  • Bild med titeln Clean Chairs Steg 11
    4. Förbered en utspädd tvålblandning med destillerat vatten och mild tvål. Blanda några droppar flytande tvål i en hink med vatten. Se till att tvålen är mild och har ett neutralt pH. Använd inte tvättmedel på läder. Blanda den med en sked tills sudsform i behållaren. Detta kommer att vara den lösning du använder för att rengöra din läderstol.
  • Du kan också använda utspädd ättika istället för tvålblandningen. För att göra detta, blanda lika delar destillerad vit vinäger och vatten i en liten hink. Vinäger är ett billigt och naturligt sätt att döda bakterier, och en stor deodorizer på tyger. Lukten kan vara obehaglig först, men det sprider gradvis med tiden.
  • Bild med titled Clean Chairs Steg 12
    5. Använd en fuktig trasa för att applicera och torka blandningen på din stol. Doppa en ren trasa i tvålblandningen och vrida den ut tills den är fuktig. Det är viktigt att du inte suger stolen eftersom det kan förstöra läder. Torka sedan läderytan på din stol med den fuktiga trasen. Fokusera på områden av stolen som är smutsiga. När du har städat det, få en ny torr trasa för att torka bort tvålrester från stolen.
  • Om du städar en stor yta, skölj och vrider duken några få slag så att du inte sprider någon smuts.
  • Bild med titled Clean Chairs Steg 13
    6. Torka området med en ren trasa. När du har slutat rengöra läder och ha torkat bort tvål eller ättika rester, få en torr trasa för att torka hela vattnet. Du vill torka läder så mycket du kan i det här steget eftersom du inte vill att vatten ska sitta på ditt läder.
  • Efter torkning kan du använda en extra ren trasa för att bypa ytan av läder.
  • Bild med titled Clean Chairs Steg 14
    7. Villkor läder efter tvätt. När du har rengjort din läderstol, kanske du vill behandla ytan genom att använda ditt val av läderskydd. En läderkonditioneringsapparat finns på de flesta varuhus. Används, följ instruktionerna på flaskan. Spraya eller häll vätskan på en luddfri trasa och applicera den på din stol i en cirkulär rörelse. Använd det var 6-12 månader för att hålla din stol mjuk och smidig.
  • Innan du använder någon läderkonditionering på dina möbler, kolla vården på din stol och instruktionerna för att använda produkten.
  • Metod 3 av 3:
    Rengöring av trästolar
    1. Bild med titled Clean Chairs Steg 15
    1. Damm hela ytan av stolen med en damm eller mikrofiberduk. Det första steget för rengöring av en trästol är att ta bort damm. Du kan använda en enkel mikrofiberduk för att göra det här. Använd bara en svepande rörelse för att torka tyget fram och tillbaka på stolytan tills allt damm och smuts är borta.
    • Om din trästol är gjord av färdigt trä kan du spruta lite vatten på trasan innan du torkar det. Om din stol är gjord av oavslutat trä, undvik vatten eftersom det kan snedvrida träet.
    • Du kan också använda ett vakuum för att ta bort dammet. Använd dock inte en klädsel som spinner, eftersom det kan skada träytan.
  • Bild med titeln Clean Chairs Steg 16
    2. Använd en butiksköpt renare för att tvätta färdigt trä med en ren trasa. Du kan hitta en renare som är speciellt för trä på alla maskinvaru- eller hemvaruhandel. Hitta man har helt naturliga ingredienser, är biologiskt nedbrytbart, och speciellt utformad för att desinficera och ta bort vax och smuts. Innan du ansöker, läs tillverkarens instruktioner. För de flesta städare måste du spruta den på en trasa och applicera sedan 1 kappa genom att torka hela ytan. Låt det stå i 10 minuter för städaren att göra sitt arbete, torka igen med en fuktig trasa för att ta bort eventuella rester.
  • Du kan behöva upprepa denna process 2-3 fler gånger för en fullständig rengöring.
  • Cheesecloth är perfekt för rengöring av träytor. Använd en tandborste eller bomullspinne för att rengöra hörn och sprickor.
  • Om du föredrar att göra din egen vedeldare, kan du använda ättika och vatten. Allt du behöver göra är att mixa /2 kopp (120 ml) vit vinäger med /2 liter (0.13 US Gal) av varmt vatten. Använd en sprayflaska för att spruta blandningen på en ren trasa. Var försiktig så att du inte använder för mycket vatten. Torka sedan försiktigt din stol med tyget.
  • Bild med titled Clean Chairs Steg 17
    3. Rengör oskyddat trä med en hemlagad blandning. För att rengöra oavslutade trästolar måste du fylla en stor skål med vatten. Lägg sedan till bara ett stänk av vart och ett av följande ingredienser: Dish rengöringsmedel, bakpulver, ättika och olivolja. Blanda allt tillsammans med en sked. Doppa sedan en skrubbningssvamp i blandningen, vrida det tills det bara är fuktigt och använd sedan den slipande sidan för att torka ner stolen. När du är klar, använd en ren trasa för att torka hela ytan.
  • Vid rengöring Ovarnerat trä, ord snabbt och inte använda för mycket vatten. Om du inte är försiktig kan vatten suga in i träet och få det att varpa eller bli missfärgad.
  • Bild med titled Clean Chairs Steg 18
    4. Ta bort permanenta markörfläckar från trä med tandkräm och bakpulver. Om du av misstag får markör på din trästol, kan du bli av med det med bakande soda tandkräm. För att göra detta, applicera en stor strump av tandkräm till en bomullsplatta. Gnugga tandkräm på fläcken fram och tillbaka längs skogens korn. Du kan behöva återanvända tandkrämen och upprepa detta steg 2-3 gånger tills markören är helt borta.
  • Om du inte har bakpulsam tandkräm, kan du alltid lägga till lite bakpulver till din vanliga tandkräm.
  • Använd inte gel tandkräm, det fungerar inte för att ta bort markörsfläckar.
  • Bild med titled Clean Chairs Steg 19
    5. Låt stolen torka i 24 timmar. Efter att ha rengjort din trästol, se till att det torkar helt. Om du städade hela stolen kan det ta en hel dag. Om du bara städade en liten plats, kan det bara ta 10-15 minuter. Du vill se till att det är torrt innan du sitter i det eller tillämpar eventuella möbelvax.
  • Bild med titled Clean Chairs Steg 20
    6. Återställ din trästol med trävax. Rengöring av trä kan blekna några av de polska, som snabbt kan återställas med trävax. Du kan köpa trävax på de flesta hårdvaruaffärer. Läs etiketten för korrekt applicering på din träyta. Du kan applicera trävax med en pensel. Att göra detta doppa en bred borste i trävaxet, borsta sedan på träet fram och tillbaka tills träet är glänsande. Om du använder en trasa för att applicera vaxet, se till att det är lintfritt. Häll en generös mängd vax på tyget, gnid sedan i en cirkulär rörelse över hela stolen för att buffra det tills du får en jämn, glänsande kappa.
  • Du kan göra ditt eget trävax med en blandning av ättika och olivolja. Blanda /4 kopp (59 ml) olivolja och /4 kopp (59 ml) vatten i en skål. Använd sedan en trasa för att applicera blandningen och polera din trästol.
  • Saker du behöver

    Tvätt tygklädselstolar

    • Vakuum med klädselfästen
    • Våtservetter
    • Hink eller stor skål
    • Mild DISH Rengöringsmedel
    • Varmvatten
    • Mjukborste
    • Ren tyg
    • Vattenfri eller kemtvättlösning

    Rengöring av läderstolar

    • Vakuum med klädselfäste
    • Hink eller stor skål
    • Mild flytande tvål
    • Vatten
    • Ren tyg
    • Läderkonditionering

    Rengöring av trästolar

    • Vakuum
    • Mikrofiberduk
    • Träklädare
    • Hink eller stor skål
    • Vatten
    • Vinäger
    • Trävax

    Tips

    När du använder något lösningsmedel eller en blandning för att rengöra dina möbler, testa alltid ett inkonsekvent område på stolen först (som under kudden) för att se till att färgerna inte blöder eller bleknar.
  • Om du spillar något på din stoppade eller läderstol, rengör det omedelbart. Ju snabbare du ser det och rengör det, desto mindre troligt kommer det att fläcka.
  • Varningar

    Låt inte vatten suga länge på dina möbler eftersom det kan orsaka ytterligare skador. Använd så lite vatten som du behöver rengöra och torka det ordentligt efteråt.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande