Hur man rengör en stoppad stol

Stoppade möbler behöver regelbundet underhåll för att behålla sitt utseende. Rengör din stoppade stol med regelbunden dammsugning, spotrengöring och till och med ångande. Använd liknande metoder för att ta bort fläckar. Var noga med att använda produkter och tillvägagångssätt som är mest lämpliga för den typ av tyg som stolen är stoppad i.

Steg

Metod 1 av 3:
Dammsugning av din stol
  1. Bild med titeln Rengör en stoppad stol Steg 1
1. Ta bort skräp innan du vakuum. Använd fingrarna för att ta bort stora skräp från din stol innan du vakuum det. Var noga med att även kontrollera sprickor i din stol för främmande ämnen som kan täppa till ditt vakuum. Slutligen borsta av extra damm eller lös smuts av din stol innan du vakuum det.
  • Bild med titeln Rengör en stoppad stol Steg 2
    2. Använd en klädselfäste. Om du har en vakuumfäste för klädsel, använd den. Alternativt använd en munstycke / slangfäste eller en borstfäste. Du kan också vakuum med ett handhållet vakuum.
  • Bild med titeln Rengör en stoppad stol Steg 3
    3. Vakuum med korta slag från vänster till höger. Använd korta, överlappande slag. Starta dina slag på toppen av stolen och arbeta dig ner. Denna teknik hjälper till att lyfta smuts, särskilt från blöja material, som sammet och corduroy.
  • Vakuum i sprickorna runt kuddar och även under dem (om de är avtagbara).
  • Ställ suget till lågt för känsliga tyger som silke eller linne.
  • Metod 2 av 3:
    Avlägsna fläckar
    1. Bild med titeln Rengör en stoppad stol Steg 4
    1. Rengör spill genast. Spot Rengör spill på din stol omedelbart så de sätter inte och blir fläckar.Använd en mjuk trasa och blås upp spillet. Gnid aldrig eller skrubba din tyg i spillet. Blotting upp spillet kommer att minska chansen att färgas och förhindra att platsen sprider sig.
    • Använd möbler polska för att rengöra spill på läder eller vinylstolar.
    • Konsultera med en professionell om du vill städa en värdefull eller älskad arvstol.
  • Bild med titeln Rengör en stoppad stol Steg 5
    2. Välj rätt rengöringsmetod för din stoppade stol. Kontrollera taggarna på din stol för att se vad som rekommenderas för att rengöra det. Förstår de koder som du kan hitta på dina möbler. Koder "W" och "WS" betyder att du kan rengöra den med vatten eller en vattenbaserad lösning. "S" betyder att du kan använda en vattenfri renare, som kemtvättlösning. "X" betyder att det kräver professionell rengöring, men du kan vakuum och borsta den.
  • Kontakta en professionell om du har en stol utan en tagg, som en antik.
  • Bild med titeln Rengör en stoppad stol Steg 6
    3. Gör en rengöringslösning med mild diskmedel. Gör din egen renare om din stols tyg kan rengöras med vatten eller en vattenbaserad lösning. Blanda ¼ kopp (59 ml) mild diskmedel och en kopp (240 ml) varmt vatten. Rör tvål och vatten tills det är skumligt. Dab tvålen och vattnet på några fläckar eller spill. Var noga med att blotta upp eventuella överflödiga tvål och vatten.
  • Gnugga inte tvål och vatten i fläckar eller spill, eftersom det potentiellt kan fläcka din klädsel.
  • Bild med titeln Rengör en stoppad stol Steg 7
    4. Använd väteperoxid. Rengör fläckar och spill med 3% väteperoxid. Använd en mjuk trasa för att applicera väteperoxiden. Om du inte har 3% väteperoxid, utspädd 1 del 35% vattenkvalitativ väteperoxid med 11 delar vatten för att få det till 3%.
  • För att späda 35% väteperoxid, blanda 1 och ¼ matskedar (18.48 ml) 35% väteperoxid till ¾ kopp plus 2 och ¾ matskedar (220.66 ml) vatten för att göra en kopp (240 ml) 3% väteperoxid.
  • Spot Testa din klädsel med din väteperoxid innan du använder. Testa platsen på en plats som inte kan ses, som undersidan av stolen.
  • Bild med titeln Rengör en stoppad stol Steg 8
    5. Blott din fläck med ättika. Använd en mjuk trasa för att blotta lite vit vinäger direkt på plats. Du kan späda ättika med lika delar vatten för en mer mild renare. Låt vinäger suga in på plats i ca 15 minuter innan du blottar det torrt.
  • Spot Testa vinäger innan du använder den.
  • Expertips
    Raymond Chiu

    Raymond Chiu

    Husrengöring Professionalmondmond Chiu är chef för verksamheten för Maidsailors.com, en bostads- och kommersiell städservice baserad i New York City som erbjuder hem- och kontorstjänster till överkomliga priser. Han har en bachelor i företagsekonomi och ledning från Baruch College.
    Raymond Chiu
    Raymond Chiu
    Husstädning Professionell

    Vår expert samtycker till: Vit vinäger är ett utmärkt alternativ för rengöring av de flesta typer av klädsel. Lägg till två delar varmt vatten och en del vit vinäger till en sprayflaska, skaka sedan flaskan väl för att se till att allt är blandat. Spruta sedan blandningen på klädseln och använd en mjuk trasa eller borste för att skrubba området försiktigt i en cirkulär rörelse. Om klädseln är läder, blanda ättika med olivolja istället för vatten och spruta sedan ytan och buff den med en mjuk trasa.

  • Bild med titeln Rengör en stoppad stol Steg 9
    6. Låt det torka. När som helst du får din klädsel våt, låt den torka innan du sitter på den. Låt inte någon sitta på stolen medan den torkar. För att påskynda processen och se till att allt är torrt, håll alla kuddar separata medan de torkar.
  • Håll också några ojämnt delar av stolen torr medan du rengör med vätska. Detta kommer att förhindra rostning, korrosion eller varvning av metall eller trädelar.
  • Metod 3 av 3:
    Steaming Your Polstery Clean
    1. Bild med titeln Rengör en stoppad stol Steg 10
    1. Se till att ångkokning inte förstör din stols klädsel. Kontrollera din stols etikett för att vara säker på att ångkokning inte kommer att krympa tyget eller på annat sätt förstöra det. Om städningskoden på stolens etikett säger att den inte kan rengöras med vatten eller vattenbaserade lösningar, undvik ånga det. Rådfråga med en möbelrengöring professionell om du inte är säker.
  • Bild med titeln Rengör en stoppad stol Steg 11
    2. Använd en ångrengörare. Gnugga ångrengöraren över din stol i ett rutnät för att täcka hela stycket. Tillbringa extra tid på några tungt smutsiga sektioner. Använd skrubbborste eller mikrofiberplatta på något svårt för rena områden. Borsta bort smutsen som ångan lossade.
  • Ångrenare kan hyras på de flesta hårdvaruaffärer.
  • Bild med titeln Rengör en stoppad stol Steg 12
    3. Ånga det rent med ditt järn. Rengör en liten plats med ett järn som har ångande förmåga. Fyll ditt järn med vatten. Ställ in det för den värme som är mest lämplig för tyget du städar. Använd till exempel en lägre värmeinställning för känsliga tyger av syntetiska material eller silke och använd högre värme för bomull. Sätt i järnet över platsen och tryck på ångknappen. Borsta bort eventuella skräp lossna av ångan.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande