Hur man rengör en ullmatta

Ullmattan är en vacker investering för dina golv. Det är slitstarkt, fläckbeständigt och miljövänligt. Men det finns några saker du bör tänka på för att hålla det rent, som att dammsuga regelbundet, blotting spill omedelbart och använda en ångbåt minst en gång om året. Håll din investering vacker bra in i framtiden med några praktiska tips om hur man bryr sig om din ullmatta.

Steg

Del 1 av 3:
Dammsugning regelbundet
  1. Bild med titeln Rengör en ullmatta Steg 4
1. Använd en dammsugare med mjuka borstar och god sugning. Se till att du använder en högkvalitativ dammsugare på din matta för att förlänga ullfibrerna. Använd ett vakuum med mjuka borstar för att försiktigt agitera någon fångad smuts och damm och se till att suget är starkt.
  • Om du har högkantig matta, använd ett vakuum med borstar som kan justera högre av marken.
  • Bild med titeln Rengör en ullmatta Steg 1
    2. Vakuumullmattan varje dag för den första veckan efter det att det är förstlagt. När du får ny ullmattan är det viktigt att vakuum det ofta ta bort ludd och damm från installationen. Lätt vakuum din ullmatta varannan dag för den första veckan efter det är installerat.
  • Bild med titeln Rengör en ullmatta Steg 2
    3. Kör ett vakuum två gånger i veckan i högtrafikområden. Områden på din ullmatta som ser mycket fottrafik måste dammsugas minst två gånger i veckan. Passera ditt vakuum över mattan i ofta använda rum 5 till 7 gånger.
  • Bild med titeln Rengör en ullmatta Steg 3
    4. Vakuum en gång i veckan i lågtrafikområden. Även om ett område på din matta inte går mycket, borde du vakuum en gång i veckan för att ta bort damm eller smuts som rör sig genom luften. Passera ett vakuum över alla låga trafikområden på din matta 3 gånger en gång per vecka.
  • Del 2 av 3:
    Avlägsna fläckar
    1. Bild med titeln Rengör en ullmatta Steg 5
    1. Skrapa upp fasta ämnen och bläckutsläpp omedelbart. Ull avskräcker naturligt vätskor från att absorbera i sina fibrer, men det betyder inte att du borde låta spillda mat eller dryck få en chans att fläcka. Skopa upp fasta ämnen utan att låta dem gräva djupare in i mattan och blot-gnugga inte med en torr pappershandduk.
  • Bild med titeln Rengör en ullmatta Steg 6
    2. Använd vanligt vatten på våta fläckar. Om ett spill är färskt, kommer vanligt varmt vatten troligen att räcka på ullmattan. Fyll en vattenflaska med varmt vatten, spraya lite på spillet efter att du har blottat allt du kan. Lätt gnugga vattnet på fläcken med en mjuk trasa eller svamp och bläck eventuellt överskott av vatten med en torr trasa eller pappershandduk.
  • Bild med titeln Rengör en ullmatta Steg 7
    3. Ta bort PET-olyckor med bakpulver och ättika. Bakpulver kommer att absorbera lukt och vit vinäger hjälper till att desinficera området. Liberalt strö baking soda på fläcken och låt den sitta i 30 minuter då vakuum. Gör en rengöringslösning ur /2 kopp (120 ml) ättika, 2 koppar (470 ml) vatten och /2 tesked (2.5 ml) Flytande diskmedel, och följ dessa anvisningar:
  • Doppa en ren trasa eller svamp i rengöringslösningen och vrida den ut.
  • Lätt gnugga fläcken med cirkulära rörelser.
  • Gnugga en vattendämpad svamp eller tyg över området för att skölja och blotta med en pappershandduk.
  • Bild med titeln Rengör en ullmatta Steg 8
    4. Blot-envisa fläckar med mineral terpentin. Ta bort envisa fläckar som läppstift, rost, olja och krita med mineralvitentin. Om du inte har den här vanliga färget tunnare hemma, leta efter lite på din lokala hårdvaruaffär. Blötlägg en ren trasa i terpentinen, och lätt dab och blotte fläcken med den.
  • När fläcken försvinner, blåser allt överskott av fukt upp med en torr, vit pappershandduk och fortsätt till nästa steg.
  • Bild med titeln Rengör en ullmatta Steg 9
    5. Använd ullmedel och ättika för att rengöra vattenbaserade fläckar. Oavsett om du behöver spola mineral terpentin eller rena fläckar som kaffe eller juice, kommer ett godkänt ullmedel och vit ättika att rengöra din ullmatta upp. Blanda 1 tesked (4.9 ml) ull detergent, 1 tesked (4.9 ml) vit vinäger och 4.25 koppar (1.01 liter) av varmt vatten. Dämpar en trasa i lösningen, lätt gnugga och dab fläcken och använd en vattendämpad svamp för att ta bort städaren.
  • Blotta allt vatten upp med en torr, vit pappershandduk och låt området torka i flera timmar.
  • Del 3 av 3:
    Använder en ångbåt
    1. Bild med titeln Rengör en ullmatta Steg 10
    1. Ångrengör din matta minst en gång om året. Ull är stor på att dölja smuts, men det betyder inte att det inte är kvar där. Fångad sand och torkad lera kan bära ut fibrerna på en ullmatta ju mer du går och gnuggar fötterna runt på den. Ång rengör minst en gång om året för att ta bort all fångad smuts och överväga att rengöra det två gånger om året på mycket använt mattan.
  • Bild med titeln Rengör en ullmatta Steg 11
    2. Ta bort alla möbler och föremål från din matta. Hitta en plats att sätta alla objekt på det mattor som behöver rengöras. Kom ihåg att du måste vänta minst en dag för mattan för att helt torka innan du ordnar objekt tillbaka på det, så stack möbler längs kanterna av ett annat rum som inte städas. Se till att du enkelt kan flytta runt om du behöver.
  • Bild med titeln Rengör en ullmatta Steg 12
    3. Få din matta professionellt rengöras för bästa resultat. Hyr en lokal mattan renare till professionellt ånga rengör din matta med varmvattenutvinning. Det kommer djupt att avlägsna smuts, damm och dander från husdjur. Titta på de gula sidorna och läsa recensioner om potentiella städare online.
  • Bild med titeln Rengör en ullmatta Steg 13
    4. Hyr en ångbåt för en dag för att spara pengar. Steam städar dina mattor själv kan vara ett billigare alternativ än att använda en professionell mattan renare. För att hitta var du ska hyra en ångbåt, ring din lokala hårdvara och matta butiker. De kommer sannolikt att hyra ångare eller rikta dig där du ska hitta en.
  • Kontrollera att du har en kompatibel rengöringslösning för maskinen och om den är certifierad av mattan och matta institutet.
  • Tips

    Blås en fläkt på fuktig matta för att påskynda torkningstiden och hjälp luft ut det.

    Varningar

    Använd inte några städare med lättnadsmedel, som blekmedel eller väteperoxid, på färgad matta.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande