Hur man rengör klädsel

Bra möbler får mycket användning över tiden, och det betyder fläckar, smuts och damm, obehagliga dofter och generellt slitage. Men om du håller din klädsel ren och som ny med rätt rengöring, kommer det att hålla dig och din familj bekväma under de kommande åren. Beroende på materialet är din klädsel av, kan du kunna utföra djupt rengöring med en ångrengörare eller hemlagad lösning varje år eller två. Mest klädsel kan också vara rengöras med specialrenare, och allt kan få grundläggande rengöring med vakuum och borste. Att utföra regelbunden rengöring specifik för din klädsel material kommer att hjälpa till att hålla dina möbler rena, dammfria och redo att använda!

Steg

Del 1 av 5:
Utföra grundläggande rengöring
  1. Bild med titeln Clean Polstery Steg 1
1. Kontrollera din klädsel etikett. Klädsel kan göras av många olika material eller blandningar, och dessa har olika rengöringskrav. Oavsett om du kan upptäcka ren eller djup ren beror på materialet. Varje klädsel ska ha en brevkod på den som indikerar hur man rengör materialet, och de menar:
  • W för vatten: Använd vattenbaserade rengöringslösningar, såsom tvål och vatten. Tyger med denna tagg är ofta gjorda av material som polyester, nylon, acetat och olefin.
  • S för lösningsmedel: Rengör din klädsel med en lösningsmedelsbaserad lösning som inte innehåller vatten, såsom kemtvättlösning. Mest klädsel med denna kod är gjord av naturliga fibrer som bomull och denim, rayon, linne, silke och ull, velour och damast.
  • Sw: Använd lösningsmedels- och / eller vattenbaserade rengöringslösningar.
  • X: Använd varken lösningsmedel- eller vattenbaserade rengöringslösningar - rengör det bara med dammsugning och ljusborstning för att avlägsna smuts och jord.
  • Bild med titeln Clean Polstery Steg 2
    2. Ta bort kuddarna. Kontrollera om kuddarna har avtagbara och tvättbara lock. Om locken är avtagbara, tvätta dem enligt typ av material. Annars, rengör kuddarna efter samma steg som resten av klädseln.
  • Bild med titeln Clean Polstery Steg 3
    3. Ta bort stora skräp. Med en sked eller spatel, plocka upp stora matpartiklar, massiva spill, stenar eller smuts, och alla andra stora skräp som har ackumulerats på dina möbler.
  • Bild med titeln Clean Polstery Steg 4
    4. Vakuum möblerna och kuddarna. Använd den klädselfäste eller mjuk borste för att avlägsna smuts och damm från klädseln och båda sidorna av kuddarna. Arbeta från vänster till höger och topp till botten i korta, överlappande slag. Använd en lång, tunn fastsättning för att vakuum smuts och skräp från hörn och sprickor.
  • Ta bort envis husdjurshår med en klädborste eller husdjurshårborttagare om det behövs.
  • Del 2 av 5:
    Rengöring med vattenbaserade lösningar
    1. Bild med titeln Clean Polstery Steg 5
    1. Spot clean fläckar och smuts. För tyg med en W eller SW-kod kan du använda vanliga vattenbaserade klädsel eller tygrengöringsmedel för att ta bort små fläckar från dina möbler. Det finns många kommersiella produkter tillgängliga, så följ tillverkarens instruktioner om produktansökan och borttagning. Applicera produkten med en ren trasa, gnugga försiktigt eller bläck fläcken och rengör området med vatten eller en torr trasa enligt instruktionerna.
    • Hårdvaruaffärer, allmänna butiker och varuhus alla bär klädsel och tygrengöringsmedel.
    • Gör alltid små testplåster av nya rengöringsprodukter på din klädsel på en dold plats för att säkerställa att det inte kommer att orsaka krympning, färgblekning eller andra ändringar i tyget.
  • Bild med titeln Clean Polstery Steg 6
    2. Använd en hemlagad renare som ett alternativ. Gör din egen plats renare genom att blanda en fjärdedel kopp diskvätska med en kopp vatten. Slå den med en elektrisk mixer tills det är tjockt och skumligt. Sedan:
  • Applicera skummet för fläckar på klädseln med en mikrofiberduk eller mjuk borste.
  • Gnid försiktigt fläcken med summen och ta sedan bort det överskottsskum med en spatel eller sked.
  • Torka bort kvarvarande suds med en ren, fuktig trasa.
  • Bild med titeln Clean Polstery Steg 7
    3. Djup ren extremt smutsig klädsel. Ångrengöringsmedel kan hyras från de flesta livsmedelsbutiker om du inte har en egen. Följ tillverkarens instruktioner på din specifika maskin för bästa resultat. Fyll behållaren med vatten och lägg till den angivna mängden rengöringslösning (om tillämpligt). Börja med kuddarna och ställ dem åt sidan för att torka när du går vidare till huvuddelen av möbler. Arbeta i små sektioner, överlappar dina slag tills du har rengjort allt material.
  • För att städa hela möbeln med din hemlagad tvål och vattenlösning, börja på toppen och arbeta dig ner, applicera suds till små delar av klädsel. Borsta området försiktigt, ta bort det överskjutande skummet och torka försiktigt området med en ren, fuktig trasa. Flytta vidare till nästa lilla sektion och fortsätt processen tills hela stycket är ren.
  • Djuprengöring ska utföras varannan till två år.
  • Bild med titeln Clean Polstery Steg 8
    4. Låt materialet torka helt. Innan du återvänder kuddar eller sitter på möblerna igen, se till att den har helt torkat. För att påskynda torkningstiden, rengör din klädsel på en varm, solig dag och överväga att skapa en oscillerande fläkt i rummet för att hålla luften att flytta över klädseln som det torkar.
  • Del 3 av 5:
    Rengöring med lösningsmedel
    1. Bild med titeln Clean Polstery Steg 9
    1. Spot Rena smutsiga områden. För tyger med en S eller SW-kod, använd ett vattenfritt lösningsmedel för att rengöra din klädsel. Med en ren trasa eller handduk, bläck lösningsmedlet på klädseln i områden som är smutsiga eller smutsiga. Du kan också använda en mjuk borste för att försiktigt arbeta i lösningsmedlet och ta bort smuts.
    • Populära produkter inkluderar lösningsmedel och kemtvättslösningar från Chemspec och Kleenrite.
    • Bara spot rena områden som är smutsiga.
    • Använd alltid lösningsmedelsbaserade rengöringsmedel i ett välventilerat område, rök aldrig i närheten, och håll dig borta från öppna flammor.
  • Bild med titeln Clean Polstery Steg 10
    2. Rengör kuddar helt. Om områden på kuddar kräver spotrengöring är det bäst att rengöra hela ytan för att säkerställa ett enhetligt utseende. Applicera lösningsmedlet med en ren handduk och blot eller borsta ytan av kudden.
  • Bild med titeln Clean Polstery Steg 11
    3. Torka det städade området. Ställ in en oscillerande fläkt så att den kontinuerligt blåser frisk luft över den stoppade ytan.
  • Bild med titeln Clean Polstery Steg 12
    4. Vakuum möblerna. För att ta bort ytterligare lösningsmedel och smuts, vakuum möblerna och kuddarna när områdena har torkat helt.
  • Del 4 av 5:
    Rengöring Läderklädsel
    1. Bild med titeln Clean Polstery Steg 13
    1. Torka ner klädseln. Kombinera lika delar vatten och ättika i en skål. Doppa en mikrofiberduk i lösningen. Wring ut tyget för att ta bort så mycket fukt som möjligt. Torka ner delar av klädseln som behöver lite rengöring. Använd så lite vätska som möjligt, eftersom vatten kan fläcka läder.
  • Bild med titeln Clean Polstery Steg 14
    2. Applicera ett läderrengöringsmedel. För områden som är mer smutsiga och kräver en mer kraftfull rengöring, applicera en liten mängd läderrengöringsprodukt till en handduk eller trasa och gnugga försiktigt det smutsiga området. Torka bort eventuellt överskottsrengörare och låt fläckarna torka.
  • Alternativt kan du också göra din egen läderrengörare genom att kombinera lika delar citronsaft och grädde av tartar. Arbeta det i en pasta och applicera små mängder av pastaen till en ren trasa. Gnugga försiktigt smutsiga områden med pastan. Torka ner något överskott och låt de områdena torka.
  • Bild med titeln Clean Polstery Steg 15
    3. Applicera en läderkonditioneringsapparat. Konditioneringsprodukter hjälper till att hålla läder mjuk och fuktig och förhindra att det spricker. Applicera små mängder balsam med en trasa och torka bort eventuellt överskott.
  • Del 5 av 5:
    Hålla klädsel rent
    1. Bild med titeln Clean Polstery Steg 16
    1. Förhindra blekning. Den vanligaste orsaken till tyg som är exponering för UV-strålar. Du kan hjälpa till att förhindra detta genom att placera dina möbler så det är inte i solens väg, som täcker dina möbler med ett skyddande material, eller med UV-skyddande persienner och draperier för att hålla solen ut.
  • Bild med titeln Clean Polstery Steg 17
    2. Håll servetter eller handdukar i närheten. Vid spill är det bra att ha rengöringsprodukter i närheten för att förhindra färgning. Var noga med att använda vita eller oupptäckta handdukar eller servetter för att förhindra att färgämnen läcker ut på dina möbler. Blott fläckar istället för att gnugga dem och spot rena fläckar efter behov.
  • Bild med titeln Clean Polstery Steg 18
    3. Vakuum regelbundet. Smuts och damm kan göra dina möbler look grimy, men vanlig dammsugning hjälper till att förhindra detta. Varannan vecka, använd en mjuk borste för att borsta smuts och olja lös runt huvud och armstöd. Vakuum alla klädselytor, inklusive kuddar och sprickor.
  • För att hantera luktar, Strö klädseln med bakpulver en natt före sängen och låt den sitta över natten. Vakuum upp det på morgonen.
  • Bild med titeln Clean Polstery Steg 19
    4. Kappa den med ett tyg och klädsel skydd. För rörigt, upptagna hus där möbler är benägna att frekventa färgning, överväga att spruta din klädsel med ett tygskydd som avstöter vätskor och fläckar. Se till att produkten är lämplig för användning med din klädselkod.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Använd handskar vid rengöring med lösningsmedel och hårda rengöringsprodukter.
  • Se till att du inte får vatten, rengöringsmedel eller lösningsmedel på alla trä- eller metallkomponenter i dina möbler.
  • Använd alltid fuktiga, inte våta dukar för att rengöra klädsel, eftersom vatten kan lämna fläckar och orsaka krympning.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande