Hur man rengör antika möbler

Värderbara antika möbler kommer att ha ett lager av smuts på dess yta från år av exponering för damm, smuts och rök. Om du vill städa upp antika möbler, var försiktig. Du vill inte skada möblerna med hjälp av hårda kemiska rengöringsmedel. Se till att du behåller möblerna efter att ha rengjort det genom att damma och polera det regelbundet.

Steg

Del 1 av 3:
Rengöring av möblerna
  1. Bild med titeln Rengör antika möbler Steg 1
1. Välj en mild renare. För att börja, välj en mild rengörare. Som du vill hålla antika möbler som skador som möjligt, är hårda kemikalier en dålig idé. En mild skålsål utspädd i vatten är ett säkert val för de flesta antikviteter. Använd diskmedel som är avsedd för handtvätt. Tvål som du skulle använda i en diskmaskin är surare.
  • Om diskmedel inte lyckas ta bort smuts, är det okej att välja en något starkare renare. Något som Murphys olja skulle fungera, men använd bara en liten mängd. Du bör inte använda ett överflöd av oljiga produkter på äldre möbler.
  • Vissa experter känner möblerpastavax, som du kan hitta på de flesta hårdvaruaffärer eller varuhus, är ett bättre alternativ för rengöring av antikviteter än olja.
  • Bild med titeln Rengör antika möbler Steg 2
    2. Gnugga ytan med en mjuk trasa och din valda renare. Att börja, blöta en trasa med en lätt mängd av din valda rengörare. Gnid försiktigt ner ytan av möblerna. Fortsätt torka ytan med samma trasa tills trasen inte längre plockar upp ny smuts eller skräp.
  • Undvik skrubbning, eftersom det kan skada ytan av gamla möbler. Använd mjuka torkningsmotioner istället.
  • Flytta trasan i riktning mot träets korn.
  • Bild med titeln Rengör antika möbler Steg 3
    3. Ta bort fast på fläckar med stålull. Vissa områden kan ha fastnat på fläckar eller smuts. Du kan använda stålull för att ta bort dessa fläckar så länge du använder # 0000 ull och arbeta på fläckarna med hjälp av mjuka rörelser.
  • Gnugga i trädets riktning. Fortsätt gnugga tills den oönskade smuts och skräp är borta.
  • Se till att du inte använder för mycket kraft. Detta kan skada målen.
  • Bild med titeln Rengör antika möbler Steg 4
    4. Använd en tandborste på hårda platser. Vissa områden i möblerna, som hörn eller kurvor, kan vara svårt att nå med en trasa. För dessa områden, använd en tandborste. Doppa en tandborste i din rengöringslösning. Efter kornet, skrubba ner HOURT-to-Reach-områden tills smuts och smuts är borta.
  • Bild med titled Clean Antika möbler Steg 5
    5. Torka ner möblerna och låt det torka. När du är klar, kan du torka ner möblerna med en torr trasa. Använd mjuka rörelser för att suga upp det mesta av vätskan tills möblerna är relativt torra till beröringen. Låt möblerna lufttorka lite innan du fortsätter med rengöringsprocessen.
  • Bild med titeln Rengör antika möbler Steg 6
    6. Polera möblerna när de är färdiga. När möblerna är torra, lägg till ett lager av polska. Detta kommer att göra målen glöd och ge möblerna ett bra utseende. Att polera, ta bara en ren trasa och buff möblerna tills det lyser. Möbelpoler, särskilt silikonbaserade poler, är bäst undvikas på antikviteter.
  • Del 2 av 3:
    Underhålla antika möbler
    1. Bild med titeln Rengör antika möbler Steg 7
    1. Dammmöbler regelbundet. För att förhindra uppbyggnaden av smuts, damma dina möbler regelbundet. När du gör rutinmässig dammning i ditt hem, ta en trasa och damm av eventuella skräp som är uppbyggda på antika möbler.
    • Om du använder dammsprayer, gå till en mild spray eller ingen spray alls på antikviteter.
  • Bild med titeln Clean Antika möbler Steg 8
    2. Håll antika möbler ur solljus. UV-ljus är mycket skadligt för antikviteter. Därför är det en dålig idé att låta dina antikviteter utsättas för solljus.
  • Lämna inte antikviteter utanför, särskilt i skuggade områden.
  • Förvara inte antikviteter nära ett fönster, där de kan utsättas för solljus från utomhus.
  • Bild med titeln Rengör antika möbler Steg 9
    3. Använd en luftfuktare i en torr miljö. Antika möbler påverkas av fukt i luften. Förändringar i fuktighet kan orsaka att trä krymper och spricker. Håll en luftfuktare i rummet där du lagrar dina antikviteter. Detta kommer att hålla fuktigheten stabil och minimera de negativa effekterna av förändring i fukt i luften.
  • Bild med titeln Rengör antika möbler Steg 10
    4. Ta bort antika möbler direkt om du misstänker en skadedjursinfestation. Antika möbler kan vara mycket värdefulla. Därför är det en dålig idé att låta den utsättas för skadedjur. Vissa typer av buggar, som skalbaggar, såväl som råttor och möss, kommer att tugga genom antika möbler. Om du märker en skadedjursinfektion i ditt hem, ta bort antika möbler direkt. Förvara möblerna på annat håll tills angreppet är löst.
  • Kontrollera efter några lösa eller skadade bitar innan du flyttar antika möbler. Du bör inte bära möbler i områden som är wobbly eller dislodged.
  • Bära stolar med sätesskenorna. Bära tabeller av förkläde eller ben. Dra alltid möbler, särskilt stora möbler, över golvet istället för att dra det.
  • Del 3 av 3:
    Undvik fallgropar med rengöring och vård
    1. Bild med titeln Rengör antika möbler Steg 11
    1. Kontakta en antikvitetsexpert innan du försöker återställa eller ändra gamla möbler. Om du har en antik som är dyr eller en samlarobjekt, försök inte att återställa det på egen hand. Prata med en lokal antikvitetshandlare och be om råd eller tips. Om du inte är bekant med att återställa möbler, kanske du vill anställa en professionell istället för att försöka återställa en antik på egen hand.
  • Bild med titeln Rengör antika möbler Steg 12
    2. Testa din rengörare på en liten del av möblerna först. Du vill se till att din valda renare inte kommer att skada dina antikviteter. Testa ett litet belopp på ett litet område av möblerna som inte är lätt att se, till exempel under stolens säte. Vänta några timmar och kolla. Om du inte märker någon skada eller missfärgning till möblerna är det här rengöraren troligen säker att använda.
  • Bild med titeln Rengör antika möbler Steg 13
    3. Undvik att använda oljor på mycket gamla möbler. Murphy olja, när den utspäddes, är vanligtvis säker att använda på antikviteter. Men med mycket gamla trämöbler, välj vax över oljebaserade produkter. Vaxbaserade rengöringsmedel är ett bättre alternativ, eftersom vax kommer att tjäna för att skydda trä såväl som rengör det.
  • Bild med titeln Rengör antika möbler Steg 14
    4. Lämna färg på möbler ensamma. Det är vanligt att märka gammal eller chippingfärg på antikviteter. Din första impuls kan vara att ta bort sådana missfärgningar. Men det här är en dålig idé och kan påverka värdet på dina möbler negativt.
  • Samlare vill vanligtvis ha antikviteter så nära original som möjligt, inklusive någon flisad eller färgad färg. Om du tänker på en dagSälj dina antika möbler, Du bör särskilt undvika att ändra färgen.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Varningar

    När du använder några hårda kemikalier som färg tunnare, gör det i ett välventilerat rum, bär skyddshandskar och en ansiktsmask.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande