Hur man donerar blod

Donera blod är ett litet offer som kan göra en stor skillnad. Lyckligtvis är processen en lätt, och kräver bara att du gör några enkla förberedelser. Först kontakta din lokala hälsoklinik eller blodkörningsprogram för att ta reda på om du är en berättigad givare. På dagen för donationen, ta med 2 giltiga former av foto-ID, bära kortärmad eller löst passande kläder och se till att du är ordentligt matad och hydratiserad. Efter en kort granskning av din medicinska information får du lite poke och skickas på väg med tillfredsställelse att veta att du har hjälpt ett liv.

Steg

Del 1 av 3:
Gör sig redo att ge blod
  1. Bild med titeln Donera blodsteg 1
1. Bestäm om du är en berättigad givare. För att ge blod måste du vara minst 17 år och en hälsosam vikt, vanligtvis 110 pund (50 kg) eller tyngre. På vissa ställen kan du donera blod så ung som 16, förutsatt att du kan visa bevis på föräldra samtycke. Ring ditt lokala blodcenter fråga om vad de letar efter i en givare.
  • Några faktorer som kan diskvalificera dig från att donera blod inkluderar förkylning eller influensa, graviditet, sexuellt överförbara sjukdomar och organtransplantationer.
  • Vissa läkemedel, som antidepressiva medel, hormonell födelsekontroll och smärtstillande medel som aspirin kan också påverka blodets egenskaper, vilket kan göra dig oförenligt att donera om du har tagit dem nyligen.
  • Bild med titeln Donera blodsteg 2
    2. Hitta en lokal blodbank eller blodkörning. Om du är i U.S., Din bästa satsning är att besöka ett regionalt kapitel i det amerikanska Röda Korset, en organisation som samlar in nästan hälften av alla bloddonationer i U.S. Några andra välrenommerade organisationer som söker donationer inkluderar Amerikas blodcenter, ett nätverk av samhällsbaserade, oberoende blodprogram över Nordamerika, United Blood Services, ett ideellt centrum som betjänar 18 stater, och det beväpnade servicet blodprogram, en militärsponsorerad Program med 20 platser runt om i världen.
  • Logga in på webbplatsen för det amerikanska Röda Korset och använd deras Blood Drive Locator för att ta reda på var du kan gå för att ge blod i ditt område.
  • Om det inte finns ett kapitel i Röda Korset eller en liknande organisation i närheten, kolla in Mobile Donation Centers. Dessa reser i grunden bloddrivningar som flyttar från plats för att göra blod som är bekvämare för människor på out-of-the-way-platser.
  • Bild med titeln Donera blodsteg 3
    3. Drick mycket vatten. Det är viktigt att du är snäll och hydratiserad när du ger blod, eftersom vatten är viktigt för hälsosamt blodkemi och cirkulation. Försök att dricka minst 16 vätska ounces (470 ml) vätskor innan de doneras. Vatten, juice eller koffeinfritt te är bäst.
  • Lastning på vätskor kommer också att hindra dig från att känna sig ljusad när ditt blod dras.
  • Undvik alkohol och koffeinfria drycker som kaffe eller läskedrycker - dessa kan faktiskt dehydrera dig om du konsumerar för många av dem.
  • Bild med titeln Donera blodsteg 4
    4. Ät en välbalanserad måltid några timmar innan du ger blod. Se till att du lägger något näringsrik på magen innan du går till kliniken. Alla större livsmedelsgrupper bör representeras, inklusive frukter, grönsaker, komplexa kolhydrater (som bröd, pasta eller potatis), fiber och magert protein.
  • Lägg till lite extra järn till din kost i veckorna före din donation genom att öka ditt intag av rött kött, spenat, bönor, fisk och fjäderfä. Din kropp behöver järn för att producera röda blodkroppar.
  • Eftersom fetter kan ackumuleras i blodet och påverka ditt blods renhet, är det bäst att begränsa dem till små kvantiteter. Håll dig borta från feta livsmedel, som hamburgare och pizza.
  • Bild med titeln Donera blodsteg 5
    5. Ta med ditt ID. De flesta kliniker kräver att givare har 2 giltiga former av fotoidentifiering vid incheckning. Detta kan vara ett körkort, pass eller militärt ID, men vissa kliniker kan också acceptera student ID-kort eller liknande identifieringsformer. Du presenterar ditt ID till personen vid skrivbordet när du anländer.
  • Glöm inte att ta med ditt officiella bloddonorkort om du tidigare har donerat. Visar det kommer att låta dig hoppa över ett mycket onödigt pappersarbete.
  • Bild med titeln Donera blodsteg 6
    6. Använd löst passande kläder och korta ärmar. Vissa typer av kläder kan hjälpa till att påskynda donationsprocessen. Korta ärmar eller långa ärmar som kan rullas upp snabbt kommer att göra det mycket lättare för teknikerna att hitta en lämplig plats på din arm. Lösa passande föremål är ett plus, eftersom de inte begränsar blodflödet.
  • Om du är buntad för kallt väder, se till att ditt yttre lager är något du kan ta bort snabbt.
  • Även om det inte är kyligt ute, är det en bra idé att ta med en tröja eller en ljusjacka. Din kroppstemperatur sjunker något när du ger blod, vilket kan få dig att känna dig lite kyligt. Men om armen börjar känna sig märkbart kallare än armen som inte ger blod, berätta tekniken där, som det kan vara farligt för dig.
  • Del 2 av 3:
    Slutföra donationsprocessen
    1. Bild med titeln Donera blodsteg 7
    1. Ge din grundläggande medicinsk information. När du checkar in får du några korta former för att fylla i. Dessa former kommer att be om din relevanta medicinska historia, liksom några sjukdomar, skador eller ovanliga förhållanden du nyligen har upplevt. Svara på varje fråga så ärligt och noggrant som möjligt.
    • Var noga med att nämna några receptbelagda läkemedel du har tagit, tillsammans med andra hälsorelaterade detaljer som kan vara värda att titta på.
    • Det kan vara en bra idé att skriva ner nyckeldelar av din medicinska historia i förväg om det är något viktigt att du kan glömma.
  • Bild med titeln Donera plasma steg 2
    2. Sitta för en fysisk. Därefter genomgår du en kort undersökning för att bekräfta att din hjärtfrekvens, blodtryck och hemoglobinnivåer är normala. Tekniker kan också spela in andra fysiska statistik som höjd, vikt, kön och ålder. De förbereder dig sedan för att ge blod genom att placera din arm och svänga injektionsstället.
  • En snabb kontroll är nödvändig för att bedöma ditt fysiska tillstånd och se till att det donerade blodet kommer från en frisk individ.
  • För att mäta ditt hemoglobin och järnnivåer, kommer tekniker att pricka din fingertopp en analysera bloddroppen.
  • Bild med titeln Donera blod till det röda korssteget 9
    3. Sitta upp eller ligga ner. Låt din tekniker veta om du föredrar att vara i en upprätt eller reclined position medan du har tagit ditt blod, liksom vilken arm du vill ge från. När du är redo att börja, koppla av och bli bekväm. Du kommer att känna en liten poke, då en subtil cool känsla medan maskinen långsamt extraherar ditt blod.
  • Donationsprocessen tar cirka 8-10 minuter, under vilken 1 US Pint (0.47 l) blod kommer att samlas in.
  • Bild med titeln Donera blod Steg 8
    4. Håll dig själv underhållen medan teknikerna drar ditt blod. En bok, smartphone eller mp3-spelare kan vara en välkommen distraktion medan du försöker sitta stilla. Om du har kommit oförberedd kan du också passera tiden genom att chatta med din tekniker eller gå över dagens lista i ditt huvud. 8-10 minuter kan låta som en lång tid, men det kommer att vara över innan du vet det.
  • Se till att vilken aktivitet du tar med dig är inte för mycket av en störning. Du kan bli ombedd att hålla din arm perfekt stilla medan ditt blod dras.
  • Om blodets syn gör att du squeamish, fokusera din uppmärksamhet på annat håll runt rummet.
  • Del 3 av 3:
    Återhämta sig från att ge blod
    1. Bild med titeln Donera blodsteg 9
    1. Vila upp i minst 15-20 minuter efter att du är klar. De flesta bloddatorer ger ett betecknat vilaområde med platser för givare att sitta tills de har återfått sin styrka. Om du känner dig yr eller desorienterad under de närmaste 24 timmarna, lägg dig ner och lägg upp fötterna, förhöjda ovanför ditt hjärta. Känslan kommer snart att passera.
    • Undvik ansträngande aktiviteter som att träna, spela sport eller klippa gräsmattan i minst 5 timmar efter donering.
    • Var försiktig med att komma runt om du är benägen att svimma. Lågt blodtryck kan få dig att bli ljusad. Det kan vara en bra idé att använda räcken medan du går upp och nerför trappor eller har någon att köra dig tills du inte längre är desorienterad.
  • Bild med titeln Donera blodsteg 10
    2. Håll ditt bandage på för att låta din arm läka. Lämna det på plats för de närmaste 5 timmarna eller så. När nålpunkten slutar blödning behöver du inte bandage längre. Du kan uppleva svullnad, inflammation eller blåmärken under de närmaste 24 timmarna. Isbildning Det drabbade området kommer att bidra till att minska svårighetsgraden av dessa symtom.
  • Om tekniken applicerade en separat kompressionsappning över bandaget, är det okej att ta bort det efter 2 timmar för att ge din arm en chans att andas.
  • Tvätta det bandagedområdet periodiskt med tvål och varmt vatten för att undvika utslag eller infektion.
  • Bild med titeln Donera blodsteg 11
    3. Fyller dina vätskor. Ladda upp på vatten eller andra icke-koffeinerade vätskor under de närmaste dagarna för att se till att du är ordentligt hydratiserad. Vatten är avgörande för att producera friskt blod. Varje utmattning eller desorientering du kanske har upplevt bör försvinna inom några timmar.
  • Det är normalt att känna sig lite trött efter att ha givit blod. Detta beror på att kroppens vätskenivåer och syreformade blodnivåer är lägre än du är van vid.
  • Drick inte alkohol i minst 24 timmar. Alkoholförbrukningen kan tunna ditt blod, förlänga den tid det tar för nålplatsen att stänga, vilket kan få dig att känna dig värre och leda till ökad risk för blödning. Alkohol får också dig att urinera mer, så din kropp förlorar ännu mer vätska.
  • Bild med titeln donera blod till det röda korssteget 18
    4. Vänta minst 8 veckor innan du donerar igen. Om du bestämmer dig för att ge blod igen, blir det nödvändigt att vänta 56 dagar mellan donationer. Det handlar om hur lång tid det tar för dina blodkroppar att fullt ut fylla sig. Efter den här tiden är din blodkoncentration tillbaka till det normala och du kommer att vara redo att donera igen utan att posera några onödiga risker för din hälsa.
  • Om du bara donerar blodplättar kan du göra en annan donation efter 3 dagar eller återvända för att donera helblod efter en vecka.
  • Du måste vänta längre (minst 112 dagar) efter en dubbel röd blodcells donation.
  • Det finns ingen gräns för antalet gånger du kan ge blod. Faktum är ju mer du donerar, ju mer av en skillnad du står för att göra.
  • Tips

    Uppmuntra dina vänner och kära att donera blod, liksom. Det kan vara en mycket givande upplevelse som har verklig potential att hjälpa människor i nöd.
  • Du är välkommen att donera blod, även om du har typ 1-diabetes, så länge som dina insulinnivåer är normala.
  • Fråga din primärvårdsläkare eller en blodkörningsrepresentant om du har några frågor eller problem med donationsprocessen. De kommer att vara mer än glada att förklara processen till dig mer detaljerat.
  • Varningar

    Om du lider av hepatit eller hiv / aids, eller om du har en ny historia av missbruk, kommer du inte att kunna donera.
  • Det kan finnas lite blåmärken på armen där de drog blod som något blod kan läcka ut från din ven under huden. Oroa dig inte, men blåmärken går bort runt en vecka efter din bloddonation.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande