Hur får man blod ut ur bomull

Någonsin ha en riktigt dålig näsa blöder medan du bär din favorit vita bomullskjorta? Den här artikeln ger dig några tips för att ta bort fläcken utan att skicka den till städarna.

Steg

Del 1 av 3:
Sköljning och förbereda fläcken för behandling
  1. Bild med titeln Få blod ut ur bomullssteg 1
1. Vänd vattnet till den kallaste möjliga inställningen. Låt det springa i några minuter, speciellt om det är en varm dag, så att vattnet kan svalna lite mer.
  • Bild med titeln Få blod ut ur bomullssteg 2
    2. Håll tyget tätt mellan dina händer. Ta försiktigt på plagget, håll fingrarna till vardera sidan av fläcken och dra. Tyget ska sträckas ut, som toppen av en trumma. Dra inte så hårt att du riskerar att rippa plagget, men.
  • Bild med titeln Få blod ut ur bomullssteg 3
    3. Placera fläcken under rinnande vatten. Håll det i några minuter tills du vrider den över. Det mesta av blodet borde ha kommit ut.
  • Bild med titeln Få blod ut ur bomullssteg 4
    4. Gnugga fläcken med fingret och skölj det lite mer. Du kan också använda en gammal tandborste, men var försiktig så att du inte skrubbar för hårt, eller du riskerar att ställa in fläcken i tyget.
  • Bilden med titeln Få blod ut ur bomullssteg 5
    5. Sätt lite tvål på fläcken och fortsätt skrubba den. Du kan använda någon typ av tvål, inklusive flytande och bar tvål. Du kan använda grundläggande handtvål eller till och med en liten mängd tvättmedel.
  • Bild med titeln Få blod ut ur bomullssteg 6
    6. Skölj tvålen av fläcken. Var noga med att fortsätta skrubba fläcken tills all tvål är borta. Det mesta av blodet ska vara borta nu. Fläcken kommer sannolikt fortfarande kvar, dock.
  • Del 2 av 3:
    Ta bort fläcken
    1. Bild med titeln Få blod ut ur bomullssteg 7
    1. Vet vad du kan använda. Det finns många produkter som kan ta bort blodfläckar. Några av dessa produkter är enkla hushållsprodukter som du redan kan ha i ditt badrumsskåp eller skafferi. Det här avsnittet visar hur du använder dessa produkter. Tänk dock på att vissa fläckar kan ha ställts in i tyget, och du kan fortfarande ha lite liten återstod.
  • Bilden med titeln Få blod ut ur bomullssteg 8
    2. Försök använda lite salt. Stänk bara lite salt över fläcken och låt det sitta i några minuter, skrubba det försiktigt med ditt finger eller en gammal tandborste. Skölj fläcken väl med kallt vatten.
  • Om du inte har något salt till hands, men du råkar ha på dig kontakter, försök använda en del av den saltlösning som du använder för dina kontakter.
  • Bilden med titeln Få blod ut ur bomullssteg 9
    3. Gör en pasta med vatten och aspirin. Smula några aspirinpiller i en liten maträtt och blanda dem med tillräckligt med kallt vatten för att skapa en pasta. Sprid pastaen över fläcken och låt den sitta i 30 minuter eller över natten innan den sköljs.
  • Bilden med titeln Få blod ut ur bomullssteg 10
    4. Gör en pasta med vatten och bakpulver. Stänk lite bakpulver i en liten maträtt och lägg till några droppar kallt vatten. Blanda tills du får en pasta, sprida sedan pastan över fläcken. Vänta 30 minuter eller låt den sitta över natten innan du sköljer plagget med kallt vatten.
  • Bild med titeln Få blod ut ur bomullssteg 11
    5. Försök behandla lättare färgade tyger med väteperoxid eller citronsaft. Häll lite väteperoxid (samma slag som kommer i en brun flaska och som du kan hitta i första hjälpen av en drogbutik) eller citronsaft över fläcken. Låt det sitta i några minuter, skölj sedan ut med vatten. Var noga med att skrubba fläcken med fingret eller en gammal tandborste.
  • Både väteperoxid och citronsaft kan ljusa tyg, så de rekommenderas inte för ljusa eller mörkfärgade kläder.
  • Bilden med titeln Få blod ut ur bomullssteg 12
    6. Försök använda lite ättika. Häll bara lite vit vinäger över fläcken och låt den sitta i fem till tio minuter innan det sköljs ut det.
  • Bilden med titeln Få blod ut ur bomullssteg 13
    7. Håll kommersiella fläckborttagare i åtanke. Spraya eller häll fläcken remover på tyget och lämna den på den tid som rekommenderas av tillverkaren - det är vanligtvis cirka fem till 20 minuter.
  • Bild med titeln Få blod ut ur bomullssteg 14
    8. Överväg att använda ett enzymbaserat tvättmedel. Dessa typer av tvättmedel är bra att bryta ner proteiner, vilket är det blod som är gjorda av.
  • Del 3 av 3:
    Veta vad man ska göra och undvika
    1. Bild med titeln Få blod ut ur bomullssteget 15
    1. Agera snabbt. Försök att få fläcken så snart du ser det - ju längre blodet sitter i bomull, desto svårare blir det att komma ut.
  • Bilden med titeln Få blod ut ur bomullssteg 16
    2. Använd alltid kallt vatten istället för varmt. Varmvattnet kommer att sätta fläcken i tyget, vilket gör det nästan omöjligt att ta bort. När du använder kallt vatten, försök att göra det så kallt som möjligt. Slå på kranen till den kallaste inställningen och låt vattnet springa i några ögonblick tills det blir riktigt kallt.
  • Bild med titeln Få blod ut ur bomullssteg 17
    3. Använd blekmedel med omsorg. Blekmedel kan ta bort nästan vad som helst, inklusive blodfläckar. Tyvärr kan det också ta bort färg, så det rekommenderas inte för färgade kläder. Det är också mycket hård och kan äta bort fibrerna i tyg, skapa hål och tårar. Slutligen reagerar blekmedel inte bra med hårt / välvatten, och det kan förvärra blodfläck.
  • Undvik att blanda tvättmedel när du använder blekmedel, eller du kan orsaka en kemisk reaktionsannons Skapa farliga rök.
  • Bilden med titeln Få blod ut ur bomullssteg 18
    4. Undvik att använda torktumlare och lufttorka plagget istället. Även om plagget ser rent och obefläckat efter att du har tvättat det, kan det fortfarande vara några rester, vilket inte kommer att dyka upp tills allt är torrt. Istället hänger plagget i ett välventilerat område, helst i solen. Om du slänger in den i torken, riskerar du att ställa in fläcken, vilket gör det nästan omöjligt att ta bort.
  • Om du är i en rush och det är dyster utanför, överväga att vända en fläkt och peka på det på plagget.
  • Tips

    Blodfläckar mycket lätt eftersom det koagulerar när det blir varmt, så när du behandlar det som en vanlig fläck och tvätta det i varmt vatten, kommer du att ställa in fläcken.
  • Blod är traditionellt en av de svåraste fläckarna att komma ut, även med alla dessa försiktighetsåtgärder kan du fortfarande se en skugga av en fläck.
  • Väteperoxid fungerar bra med blod tillsammans med eller i stället för ditt tvättmedel. Peroxid är ett blekmedel i höga koncentrationer, så 3% rekommenderas.
  • Varningar

    Peroxid skum när det kommer i kontakt med blod, och det kan bli varmt när det gör det! Var god försiktig när du använder den.
  • Blanda inte blekmedel med andra städare, och undvik att få det på din hud.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande