Hur man firar st. Patrick`s dag

St. Patrick`s Day är en kulturell och religiös semester firad den 17 mars och namnges till ära av Irlands skyddshelgon. Festivalen minns kristendomens ankomst i Irland, liksom firar irländsk arv och kultur. St. Patrick dag är nu firad av många människor över hela världen, irländska och icke-irländska, med mat, dryck och allt grönt. Här är några riktlinjer för hur man firar St. Patrick dag irländsk stil!

Steg

Metod 1 av 2:
Gör dig redo att fira
  1. Bild med titeln Fira St. Patrick
1. Bli grön. Om du inte vill, behöver du inte ha en tröja med en jätte shamrock på den. (Även om det säkert skulle hjälpa dig att sticka ut.) Det stora med den här semestern är att du är fri att gå som subtil eller som vild som du vill. St. Patrick dag t-tröjor har varit en vanlig klädesartikel att bära stolt. Tänk på följande förslag när du väljer något att bära:
  • En all grön t-shirt med valfria irländska relaterade ord, till exempel, "Kyss mig jag är irländsk!" Observera att ingen riktig irländsk person över tio år skulle fångas död i en av dessa. T-shirts med irländska ölmoniker som harpa eller guinness är mer acceptabla
  • För dem som känner sig speciellt festliga, försök att köpa eller göra en leprechaun kostym, fylld med vita strumpor, grön topp hatt och falsk (eller verklig!) rött skägg.
  • Om du arbetar den 17 mars kan du fortfarande komma in i den festliga andan genom att integrera lite grönt i din arbetskläder. Prova en grön-randig polo eller collared tröja, en grön eller shamrock-prickad slips, eller gröna strumpor och undies för garderoben st. Paddy`s Day fans.
  • Bild med titeln Fira St. Patrick
    2. Accessorisera. Knappar, stift och smycken är alla fantastiska sätt att klä upp en outfit. På st. Patrick dag, de blir sätt att uttrycka den roliga sidan av mode. Ingenting är för Gaudy eller Outlandish. Knappar med smart (eller inte så smart) Sayings uppmuntras också. Små Shamrock Pins är ett bra och subtilt sätt att uttrycka ditt stöd av semestern.
  • Det är en tradition i Irland för alla att delta i Parades och i allmänhet firar för att bära en liten samling shamrock som är fäst av en klädnyp till din topp (på samma plats som ett märke skulle vara slitna).
  • Döende håret eller ditt husdjurs päls ljusgrön är också ett bra sätt att sticka ut. Var noga med att använda ett giftigt färgämne.
  • Det är också vanligt att se barn (och ibland vuxna) med sina ansikten målade på st. Patrick dag, särskilt om de deltar i paraden. Söta shamrocks på kinderna är ett populärt alternativ, tillsammans med fulla irländska flaggor av grön, vit och orange.
  • Bild med titeln Fira St. Patrick
    3. Lär dig några irländska ord och fraser. Den irländska har sin egen distinkta dialekt av det engelska språket, så om du vill låta som en sann paddy på st. Patrick`s Day, försök att sprinka några av dessa hiberno-svenska ädelstenar i din konversation:
  • Vad är craiken? Denna fras kan tolkas som antingen "Hur är läget?" eller "Vad pågår?" eller "Vad händer?" och används i icke-formella inställningar. Craic är ett mycket viktigt ord i Irland och kan användas för att beskriva din njutning av en händelse eller aktivitet, e.g "Hur var festen?" "Ah visst, det var stor craic helt och hållet!" Använda sig av "craic" i rätt sammanhang och du tjänar stora punkter med irländarna.
  • Stor. Grand är ett annat multifunktionsord i hiberno-engelska. Det betyder inte stort eller imponerande, men översätter snarare som "bra" eller "bra" Beroende på sammanhanget. "Jag är stor" är ett helt acceptabelt svar på frågan "Hur mår du?" och betyder att personen gör det bra. Om du frågar en irländsk person "Hur gick provet?" och de svarar "Det var grand" Det betyder att det gick okej, det var inte fantastiskt, men det var inte en katastrof heller.
  • Eejit. Eejit är i grunden det irländska ordet för idiot. Om någon gör något dumt eller dumt, kan du kommentera "Ah ya stor eejit!" Det är inte tänkt att vara stötande, snarare är det vanligt att göra roligt med någon på ett lekfullt sätt.
  • Bild med titeln Fira St. Patrick
    4
    Lär dig om irländsk dans. Irländsk dans är en form av stegdans som är populär både i Irland och över hela världen. Inte bara kommer det att imponera på alla du vet, men det är också ett roligt sätt att öka flexibiliteten och bränna kalorier! Du kan lära dig hur man är irländsk dans genom att delta i klasser i ditt lokala område eller genom att kopiera några av de utmärkta irländska dansvideor och handledning online. Piska ut några imponerande steg och lyfter nästa gång du hör en rulle eller en jig och ingen kommer att ifrågasätta dina irländska referenser.
  • Få några vänner tillsammans och lär dig hur man céili (Kay-Lee) dans - en form av irländsk socialdans som kan göras med så få som två och så många som sexton personer.
  • Om du får tillräckligt bra kan du tävla i de många feiseanska eller irländska dans tävlingar som äger rum över hela världen. Ännu bättre kan du frivilligt utföra i nästa st. Patrick`s Day Parade!
  • Bild med titeln Fira St. Patrick
    5. Lär dig lite av historien om St Patrick`s Day. St. Patrick dag har observerats som en religiös festival i Irland i över tusen år, men det var bara erkänt som en fest av irländsk kultur och arv på 1970-talet. Dagen är namngiven för att hedra St. Patrick, Pratron Saint of Ireland, som har krediterats med att föra kristendomen till Irland. Det finns flera ursprungsberättelser för ST. Patrick, men:
  • De flesta källor är överens om att st. Patricks faktiska namn var Maewyn Succat. De är också överens om att Maewyn kidnappades och såldes till slaveri vid 16 års ålder och, för att hjälpa honom att uthärda sin slaver, vände han sig till Gud.
  • Sex år efter att hans fångenskap började, st. Patrick flydde från slaveri till Frankrike, där han blev präst, och sedan den andra biskopen till Irland. Han tillbringade de närmaste 30 åren som etablerade skolor, kyrkor och kloster över hela landet. Han tog kristendomen utbredd acceptans bland de hedniska ursprungsbefolkningen.
  • Det är tänkt att st. Patrick använde en shamrock som en metafor för Trinity (far, son och Helige Ande), vilket visar hur tre enskilda enheter kan vara en del av samma kropp. Hans församlingar började ha på sig shamrocks till sina kyrkliga tjänster. I dag, "Bärningen av den gröna" på st. Patrick dag representerar vår, shamrocks och Irland.
  • Metod 2 av 2:
    På dagen
    1. Bild med titeln Fira St. Patrick
    1. Resa till Irland. Vilket bättre sätt att fira den quintessential irländska semestern än en resa till helgedomen och forskare! Dublin, huvudstaden, brukar ha en fem dagars festival till ära av semestern och är platsen för Irlands största och mest imponerande st. Patrick`s Day Parade. Staden buzzes med livet under festivalen - tusentals turister översvämmer staden och pubarna är överflödiga med resenärer och lokalbefolkningen, ivriga att "drunkna shamrocken". Så om du letar efter att fira st. Patrick dag på äkta irländsk mode, det här är platsen att vara!
    • Alternativt kan du ta en tur ner i landet för att fly från de turistvänliga gatorna i Dublin och uppleva en något tystare, men mer autentisk version av semestern. De flesta städer kommer att ha en del av en parade - kvaliteten som varierar från anständigt till fattiga - men den verkliga anledningen till att gå är för den livliga pub-scenen, där du kan njuta av högkvalitativ traditionell och modern irländsk musik omgiven av en äkta irländsk folkmassa!
    • Som nämnts ovan flockar tusentals turister till Irland varje mars så det är tillrådligt att boka flyg och boende i god tid, för att undvika stigande priser och eventuell besvikelse.
  • Bild med titeln Fira St. Patrick
    2. Ät traditionell irländsk mat. Öl och andar är inte de enda stora förbrukningsvarorna att komma ut ur Irland. Corned beef, kål och lamm gryta åtföljd av traditionellt irländsk soda bröd är välsmakande sätt att "hålla det riktigt." Potatis är ungefär lika irländska som du kan få och är en av häftklammerna i den irländska kosten.
  • Traditionella irländska livsmedel inkluderar bangers och mos, colcannon, bacon (kokt skinka) och kål, gryta, boxty, shepherds paj, potatisbröd och svart pudding.
  • I Irland är dagen vanligtvis firad av att äta mat som rosa bacon eller smaklig grillad kyckling. Observera att corned nötkött och kål är mer av en irländsk-amerikansk tradition än en autentiskt irländsk.
  • Bild med titeln Fira St. Patrick
    3. Spela lite irländsk musik. Irland har en lång historia med musik, och många otroliga stilar har uppstått. Celtic, folk och traditionella irländska pubsånger kan bara få dig i st. Patrick dagsanda! Du kan spela lite irländsk musik hemma, lyssna på den på radion (vissa stationer kommer att ha speciell st. Patrick dagfunktioner) eller ta reda på om några irländska band eller musiker som spelar lokalt.
  • Hitta en kompileringskiva av traditionella irländska låtar eller ladda ner några enskilda låtar online. Du bör lätt kunna hitta traditionell irländsk musik av konstnärer som Chieftains, Dubliners, PlanXty och Clannad, till exempel.
  • Om traditionell musik inte är din sak, glöm inte de många bidrag irländska musiker har gjort till världens berg och pop. Tänk U2, van Morrison, tunn lizzy och tranbär.
  • Alternativt kan du prova din hand på några traditionella irländska instrument, till exempel tennflöjten, Bodhrán, harpa, fiolen eller Uilleans-rören. Men du kommer inte troligen att producera något väldigt melodiskt ljud om det är din första gången!
  • Bild med titeln Fira St. Patrick
    4. Delta eller bli involverad i lokala parader. Om du inte kan göra det till fem dagars festival i Dublin, Irland, kolla in scenen lokalt. Många parader har det bästa av lokala dansgrupper, marschband, gymnaster och musiker utöver spektakulära tema flottor och ljust kostymed deltagare. Du kan njuta av paraden som åskådare eller kontakta din lokala paradeorganisationsutskott för att bli involverad.
  • Det finns många sätt att delta i din lokala parade. Du kan klä upp och marschera i paraden själv, hjälp designdräkt eller flottor eller hjälpa till med paradens organisation. St. Patrick`s Day är en festlig, gemensam semester - så bli involverad!
  • Även om små städer inte kommer att ha parader, många stora städer som New York City, Boston, St. Louis, San Francisco, Chicago, London, Montreal och Sydney har bra fester.
  • Savannah, Ge har den näst största paraden i USA, medan Boston har det högsta antalet irländska ättlingar i procent av befolkning, och dess södra Boston St. Patrick`s Day Parade är den första inspelade någonstans i världen.
  • Bild med titeln Fira St. Patrick
    5. Kolla in pubscenen. De flesta barer och pubar älskar st. Patrick dag, eftersom det är en av de få helgdagarna som är kända för en markant ökning av alkoholkonsumtionen, så många kommer att vara catering till lånare med en festlig st. Patrick`s Theme. Du kan hitta speciella priser på utkast till öl, mat och täckning. Ring till dina favoritfogar och fråga om de har några firande planer.
  • En pubkryp kan vara ett bra sätt att få några vänner tillsammans och utforska den lokala pubsplatsen, speciellt om det finns många irländska barer i ditt område. Gör en lista över de pubar du vill besöka i förväg (om du är ambitiös kan du sträva efter 17 pubar till ära den 17 mars!), gör sedan en regel som alla behöver ha en pint i varje pub du besöker. 17 amerikanska pints (8 000 ml) Guinness någon?
  • Det skulle vara synd att dricka Budweiser på St. Patrick dag, oavsett var i världen du är. Om Guinness inte är din sak, prova en pint bulmister (även kallad magners) cider, Smithwick`s Ale, Jameson Irish Whisky eller lite Bailey`s Irish Cream. Vad du än dricker, undvik någon grön öl.
  • Bild med titeln Fira St. Patrick
    6. Överväga att ha en fest hemma. Om du inte är en fan av baren men fortfarande vill fira, bjuda några vänner över och ha en st. Patrick dag tema parti. Gå som extrem eller som läggs tillbaka som du vill: insistera på att alla bär green eller bara få dem komma som de är och slappna av med några öl.
  • Överväg att starta en tradition, som att titta på en film, "Den tysta mannen" Med John Wayne och Maureen O`Hara är ett roligt val - servera corned beef och kål eller irländsk gryta med colcannon (potatismos och kål).
  • Göra grön öl och Green Chocolate Chip Cookies För din fest.
  • I Irland är det vanligt att komma ihop med familjen för st. Patrick dag, så kanske du vill göra det också.
  • Tips

    Gröna munkar kan vara roliga, speciellt om du kan forma dem som en klöver. Ganska några butiker gör dessa om du hellre skulle köpa dem.
  • Vissa människor firar den här dagen genom att klämma på människor som inte har gröna. Det finns många människor som inte gillar att klämma fast, så var försiktig!
  • Den 8-17 mars är Seachtain na Gaeilge, som översätter till "Vecka i Irland / Irländsk". Om du är irländsk, försök att fira den här veckan genom att prata mer irländare än du normalt skulle.
  • Varningar

    Var ansvarig. Oavsett om du går ut till en bar eller över till en vän, dricker och körning är inte godtagbar. Välj en angiven förare i förväg som inte dricker och kommer att vara säker på att du kommer hem säkert.
  • Visa respekt. St. Patrick dag började som en katolsk festdag och anses fortfarande som sådan i Irland. Vissa människor i Irland, särskilt på landsbygden, observerar fortfarande festdagen genom att delta i massa. Även om dricka och festa på st. Patrick dag är utbredd, det är viktigt att vara medveten om detta faktum.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande