Hur man blir en irländsk medborgare

Om du har bott i Irland i några år och uppfyller behörighetskraven kan du vara lagligt att bli en irländsk medborgare. Om du inte är av irländsk härkomst måste du naturaliseras som en irländsk medborgare för att göra det här. Lyckligtvis är processen att bli en irländsk medborgare lika enkelt som att lämna in en ansökan och delta i en medborgarskapsceremoni.

Steg

Del 1 av 3:
Uppfyller behörighetskraven
  1. Bildbeteckningen blir en irländsk medborgare Steg 1
1. Vara 18 år eller äldre vid tidpunkten för din ansökan att vara av full ålder. Det innebär att du kan skicka in en naturaliseringsansökan på egen räkning. Den som är yngre än 18 är juridiskt som en minderårig och måste ha en ansökan som lämnats in på deras vägnar av en förälder eller vårdnadshavare.
  • För att en minderårig är berättigad till irländskt medborgarskap måste de träffas 1 av 3 villkor: ha minst 1 förälder vara en irländsk medborgare av irländsk nedstigning eller född i Irland efter 1 januari 2005 och har bott i Irland för Minst 5 år.
  • Naturen av irländsk nedstigning är ganska komplicerad för rättsliga ändamål och kretsar kring om dina föräldrar eller morföräldrar var irländska medborgare födda i Irland. För en tydligare förklaring av lagarna kring irländsk härkomst, besök den här webbplatsen: https: // medborgarinformation.IE / EN / Moving_country / Irish_Citizenship / Irish_Citizenship_through_Birth_OR_Descent.html.
  • Bilden med titeln Bli en irländsk medborgare Steg 2
    2
    Vara en juridisk bosatt i Irland I minst 5 av de senaste 9 åren. Detta måste innehålla minst 1 års kontinuerlig bosättning i Irland omedelbart före datumet för din ansökan. Observera att om du är gift med en irländsk medborgare, måste du bara bott i Irland i 3 av de senaste 5 åren.
  • Du måste kunna tillhandahålla dokumentation som visar att du var lagligt bosatt i Irland under denna period. Detta kan bland annat omfatta bostadsdokument, kontoutdrag eller ett brev från din arbetsgivare.
  • Annat än det 1 år av bostaden omedelbart före ditt ansökningsdatum, behöver de övriga 4 års erforderlig bostad inte vara kontinuerlig. Så länge du lagligt bodde i Irland för 1460 dagar under de föregående 9 åren, kommer du att uppfylla bosättningsbehovet.
  • Dricks: Observera att om något av åren av ditt hemvist i Irland var språngår, måste du lägga till 1 dag till 1460-dagars bostadsbehov för varje språngår.

  • Bildbeteckningen blir en irländsk medborgare Steg 3
    3. Undvik att ha en kriminalregister som ska övervägas av god karaktär. Att vara "av god karaktär" är en av de mer tvetydiga kraven för irländskt medborgarskap, men det innebär i grunden att du kan passera en polisbakgrundskontroll. Det bästa sättet att göra detta är att helt enkelt undvika att ha en polisrekord till att börja med.
  • Om du har ett kriminalregister eller pågående förfaranden i rättssystemet, var noga med att avslöja dessa på dina ansökningsblanketter.
  • Bildbeteckningen blir en irländsk medborgare Steg 4
    4. Observera att du kan ha rätt till medborgarskap om du är av irländsk härkomst. Om du föddes utanför Irland och dina föräldrar är irländska medborgare som också föddes utanför Irland, då har du rätt att bli en irländsk medborgare. Det innebär att du kan bli medborgare helt enkelt genom att registrera din födelse i det utländska födelsesregistret.
  • Om du föddes utanför Irland, men dina föräldrar föddes i Irland, så är du automatiskt en irländsk medborgare oavsett var du föddes.
  • Observera att ditt irländska medborgarskap är effektivt från och med datumet för din registrering i det utländska födelsesregistret, inte datumet för din faktiska födelse.
  • Del 2 av 3:
    Skicka in din ansökan
    1. Bildbeteckningen blir en irländsk medborgare Steg 5
    1. Hämta och fyll i rätt formulär för dina omständigheter. Det finns flera olika naturaliseringsansökningar som den irländska regeringen använder, med var och en som gäller olika situationer. Besök webbplatsen för den irländska naturaliserings- och invandringstjänsten (INIS) för att ladda ner och skriva ut rätt formulär för dig. Fyll sedan i din information, men avstå från att faktiskt underteckna programmet tills du kan ta den till ett auktoriserat vittne.
    • Titlarna för varje form kommer att ange vilken typ av sökande som ska använda dem. Till exempel är Form 8 med titeln "Ansökan om en person i full ålder", medan Form 9 har rätt "ansökan om mindre."Varje form på Inis-webbplatsen följs också av en kort beskrivning av vem som ska använda den.
    • URL-adressen för Inis-webbplatsen är: http: // inis.gov.IE / EN / INIS / sidor / medborgarskap-naturaliseringsformer.
  • Bildbeteckningen blir en irländsk medborgare Steg 6
    2. Samla upp eventuella relaterade former som du också behöver tillhandahålla. Detta kommer att innehålla dokumentation som visar din identitet och nationalitet (till exempel ett pass), liksom vad som helst formulär som specifikt kan krävas på din specifika ansökningsblankett. De flesta blanketter kommer att kräva att du presenterar ditt födelsecertifikat, bosättningsbevis för varje år av uppehållstillstånd och kopior av kontoutdrag från 3 av de senaste 6 månaderna.
  • Observera att du måste ge originalet av ditt pass, inte bara en kopia.
  • Bevakningar av bosättning måste vara dokument som innehåller ditt namn och adress och ett datum för utfärdande. Dessa kan innehålla ett hypotekslån eller hyresavtal, hushållsräkningar eller bankredovisningar.
  • Om du är gift med en irländsk medborgare, måste du presentera bevis på ditt äktenskap (till exempel ett äktenskapsintyg).
  • Dricks: Observera att om någon av dina dokument inte är på engelska eller irländska, måste de översättas av en professionell översättare och du måste presentera både de ursprungliga och översatta versionerna tillsammans med din ansökan.

  • Bildbeteckningen blir en irländsk medborgare Steg 7
    3. Ta din blankett att bli undertecknad i närvaro av ett officiellt vittne. Din ansökningsblankett kommer att ange som räknas som ett auktoriserat vittne, även om det vanligtvis är en advokat, herr kommissionsledamot för eder, eller en notarius public. Du måste skriva in din ansökningsformulär i närvaro av detta vittne, som också måste skriva och datera din ansökan.
  • Ta med all din stöddokumentation till detta vittne, eftersom de kan behöva underteckna några av dessa också.
  • Bildbeteckningen blir en irländsk medborgare Steg 8
    4. Var noga med att inkludera en ansökningsavgift på 175 euro med dina formulär. Det finns inget undantag för denna ansökningsavgift och det kan inte avstå från. Observera att denna betalning endast får göras i form av ett bankutkast - Inis inte kan acceptera kontroller eller kontanter.
  • Bankutkastet måste dras på en irländsk bank och betalas till generalsekreterare, avdelningen för rättvisa och jämlikhet.
  • Bildbeteckningen blir en irländsk medborgare Steg 9
    5. Mail i din färdiga applikation och väntar på ditt beslut. Det tar i allmänhet cirka 6 månader för att enkelt tillämpas. Maila dina applikationsmaterial till den här adressen: medborgarskapsapplikationer (vuxen), irländsk naturalisering och invandringstjänst, PO Box 73, Tipperary Town, Irland.
  • Inis skickar ditt beslut till dig i form av ett brev.
  • Del 3 av 3:
    Slutföra medborgarskapsprocessen
    1. Bildbeteckningen blir en irländsk medborgare Steg 10
    1. Svara på eventuella förfrågningar om ytterligare eller saknade dokument. Om din ansökan saknas ett viktigt dokument eller kräver ytterligare formulär, kommer Inis att kontakta dig. Se till att du tillhandahåller dessa extra eller saknade dokument inom 28 dagar för att din ansökan ska kunna förbli giltig.
  • Bildbeteckningen blir en irländsk medborgare Steg 11
    2. Skicka din slutgiltiga dokumentation och certifieringsavgift. Om din ansökan har godkänts får du ett godkännandebrev som ber dig att skicka in pass-sized-bilder för ditt certifikat av naturalisering. Din certifieringsavgift kommer att baseras på din speciella status som en sökande.
  • Vuxna sökande måste betala en avgift på 950 euro, medan certifieringsavgiften för en barns sökande är € 200. Sökande som är änkor eller änklingar av irländska medborgare måste också betala € 200 istället för € 950.
  • De som ansökt som flyktingar eller statslösa personer behöver inte betala en certifieringsavgift.
  • Bildbeteckningen blir en irländsk medborgare Steg 12
    3. Delta i en medborgarskapsceremoni för att göra din försäkran om trohet. Du kommer att få en inbjudan till en medborgarskapsceremoni, som hålls periodiskt under hela året, ca 4-5 veckor innan ceremonin äger rum. Vid ceremonin kommer du att göra en försäkran om trohet till nationen och få din certifiering av naturalisering.
  • Observera att barnsökande inte behöver delta i denna typ av ceremoni. Deras certifiering av naturalisering skickas ut i posten.
  • Dricks: När du har slutfört den här processen kommer du att vara berättigad att ansöka om ett irländskt pass. Du behöver inte ha ett pass för att vara en irländsk medborgare, men ett pass är bra bevis för att ha ditt nya medborgarskap.

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande